Ossi Paloneva haluaa ravistella suhdettamme ruokaan: VILLD pop up -illallinen on jotain, mitä et ole ennen kokenut

Alkemisti-kokin 4,5 tunnin illallisen tarkoitus on aktivoida aistit ja syventää yhteyttämme ruokaan ja hyvinvointiin.

Ketunleipäkeitto on yksi pop up -illallisen aikana tarjoiltavista ruokalajeista.
Ketunleipäkeitto on yksi pop up -illallisen aikana tarjoiltavista ruokalajeista. Kuva: Laura Paavola
  • Mikä: Pop up -illallissarja
  • Missä: Aleksis Kiven katu 3
  • Mitä: Täysin uudenlainen elämysillallinen

Koska olet viimeksi keskittynyt siihen, miltä ruoka tuntuu ja millainen vaikutus sillä on kehoomme, mieleemme ja tunteisiimme? Alkemisti-kokki Ossi Paloneva haluaa herätellä meidät tarkastelemaan ruokailua uudesta näkökulmasta syksyllä järjestettävän VILLD pop up -illallissarjan avulla.

“Länsimaissa ruokaan kiinnitetään huomiota pääasiassa ulkoisten tekijöiden, kuten maun, rakenteen ja ulkonäön kautta, mutta harvemmin pysähdymme miettimään sen vaikutusta kokonaisvaltaisesti", Paloneva kertoo.

Illallissarjan taustalla ovat alkemisti-kokki Ossi Paloneva sekä harmoniaan erikoistunut alkemisti Tiina Junno.
Illallissarjan taustalla ovat alkemisti-kokki Ossi Paloneva sekä harmoniaan erikoistunut alkemisti Tiina Junno.

Syksyn pop upin tarkoitus onkin avata keskustelua siitä, kuinka ruokailu voi olla paljon enemmän kuin vain pelkkää vatsantäytettä.

“Toivon, että se antaa ihmisille kokemuksen, joka aktivoi kaikki aistit ja syventää yhteyttämme ruokaan ja omaan hyvinvointiimme."

City pääsi kokemaan valtavan määrän omistaumista täynnä olevan illalliskokemuksen ennakkoon, mutta sanat eivät riitä kertomaan, mitä illan aikana oikein tapahtui. Eikä tarvitsekaan.

Illallisella jokainen pieni yksityiskohta tähtää harmonian luomiseen.
Illallisella jokainen pieni yksityiskohta tähtää harmonian luomiseen. Kuva: Laura Paavola

"Hetken katoavaisuus on yksi parhaita asioita ruoassa. Omia aistimuksia voi yrittää selittää eteenpäin, mutta se on henkilökohtainen kokemus, joka jää muistiin. Aistimuksia ei voi aina järkevästi selittää, sillä ne vaikuttavat syvällä, yhdistäen aistit, tunteet ja muistot", Paloneva pohtii.

Täysin uudenlainen ruokailukokemus

Koska lähestymistapa on monelle uusi, perinteinen parin tunnin illallinen ei yksinkertaisesti riitä tämän elämyksen sisäistämiseen alkuunkaan. Palonevan loihtiman illalliskokemuksen kesto on noin 4,5 tuntia, eikä siitä koko aika ole pelkkää syömistä.

Seremoniallisen illallisen aikana vieraiden aistit viritetään herkimmilleen erilaisten äänimaailmojen, tuoksujen ja hengitysharjoitusten avulla. Nämä elementit luovat tilan, jossa vieraan on helppo päästä irti kiireestä ja keskittyä tiedostavaan syömiseen.

Kuva: Laura Paavola

Jo illallisen ensihetki, moniin seremoniallisiin tilaisuuksiin liitettävä käsienpesu, maadoittaa ja rauhoittaa mielen kohti tulevaa kokemusta. Jokainen pienikin yksityiskohta tähtää harmonian luomiseen.

Projektin tuottaa energian laadun harmoniaan erikoistunut alkemisti Tiina Junno.

“Tämä illalliskokemus haastaa meidät havaitsemaan ruokailun voiman ja sen, miten voimme hyödyntää ravinnon energian ja informaation oman hyvinvointimme tukemiseksi. Toivotamme ruoan tervetulleeksi ja avaamme kehomme sille, jotta voimme vastaanottaa sen täyden potentiaalin", Paloneva kuvailee.

Illallisen pääruoat lämmittivät kehoa ja mieltä aivan uudella tavalla.
Illallisen pääruoat lämmittivät kehoa ja mieltä aivan uudella tavalla. Kuva: Laura Paavola

"On tieteellistä näyttöä sille, että konteksti, mielentila ja seura vaikuttavat suoraan siihen, miten kehomme käsittelee ruoan. Saman raaka-aineen vaikutus hyvinvointiin voi näistä tekijöistä riippuen olla positiivinen tai negatiivinen."

Raaka-aineiden koko potentiaali esiin

Illallinen jakautuu kahteen selkeään osaan. Ensimmäisessä osassa päästään nauttimaan aistien avaamisen jälkeen raaka-aineista, joiden potentiaalin Paloneva on moninkertaistanut erilaisilla menetelmillä aina fermentoinnista ultraäänikäsittelyyn.

On taulakäävällä savustettua raparperia, alipaineistettua mansikkaa (aivan mielettömän makuista!), savustetussa ruusuvedessä maustunutta kyssäkaalia, pökkelökäävällä savustettuja pähkinöitä…

Kuva: Laura Paavola

Yhteistä näillä kaikilla ruoilla on se, että et todennäköisesti ole koskaan aiemmin maistanut mitään vastaavaa. Eikä mikään ruoka todennäköisesti ole koskaan aiheuttanut kehoosi tällaisia tuntemuksia. (Usko pois.)

Yksittäisten raaka-aineiden ja pienen jaloittelutauon jälkeen päästään useista komponenteista koostuvien lämpimien ruokien pariin.

Illallisella ruoka valmistetaan ja tarjoillaan poikkeuksellisen lähellä.
Illallisella ruoka valmistetaan ja tarjoillaan poikkeuksellisen lähellä. Kuva: Laura Paavola

Sen sijaan, että annokset kasattaisiin perinteiseen tyyliin keittiössä ja tuotaisiin valmiina eteesi, tällä illallisella vieraat pääsevät aistimaan ruokien valmistumisen ja kokoamisen prosessin edessään. Ruokailu on siis vahvasti myös yhteinen rituaali, joka luo näkymättömän siteen kaikkien osallistujien ympärille.

Vaikka tässä kaikessa olisi jo tarpeeksi sulateltavaa, ruoka vie myös aikamatkalle ja herättää henkilökohtaisia muistoja sekä tunteita.

Ossi Palonevan luotsaama illallinen on yhteisöllinen kokemus.
Ossi Palonevan luotsaama illallinen on yhteisöllinen kokemus. Kuva: Villd

"Ruoka voi viedä meidät menneisyyteen, herättää tunteita ja muistoja, jotka ovat meissä syvällä. Ja tämä tekee kokemuksesta entistäkin henkilökohtaisemman", Paloneva sanoo.

Esimerkiksi illan ensimmäisen osion päättävä ketunleipäkeitto saattaa viedä syöjänä suoraan lapsuuden kesiin ja yllättäen nostaa jopa kyyneleet silmiin.

Alkoholiton, mutta vaikuttava

VILLD pop up -illallisella tarjoillaan vain alkoholittomia juomia, mutta tämä ei tarkoita, että kokemus olisi vähemmän vaikuttava - päinvastoin.

"Kun alkoholi poistetaan juomasta, juomalla täytyy olla edelleen merkittävä vaikutus. Alkoholi itsessään toimii usein sosiaalisena liimana ja tuo tietynlaista energiaa ja tunnelmaa. Siksi alkoholittomilla juomilla täytyy olla voimaa, joka tuo samanlaista kokemusta ilman alkoholia", Paloneva kertoo.

Kuva: Villd

Juomat, kuten räätälöidyt yrttiteet ja luonnonmukaiset infuusiot, herättävät kehon ja mielen eloon ilman aistien turruttamista. Kaikki aistit ovat kirkastuneet, ja keho tuntuu selkeämmältä ja valppaammalta, mutta silti rentoutuneelta ja avoimelta.

Käsittämätöntä, mutta totta!

Pop up -spektaakkelin liput ovat nyt myynnissä

Paloneva myöntää, että seremoniallisuutta ja pehmeitä arvoja ammentava illallinen voi saada monen karvat pystyyn. Tästä syystä hän haluaakin muistuttaa, että mukana on myös kovaa tiedettä aina kvanttifysiikasta neurotieteeseen.

Alkemistiksi tällä hetkellä itsensä profiloiva mies toivookin pop up -illallisen herättävän ihmisten mielenkiinnon lähteä avoimin mielin kokemaan vaihtoehtoinen tapa lähestyä ruokaa. 

Syksyn pop up -illalliset tullaan järjestämään historiallisesti merkittävässä miljöössä Helsingissä.
Syksyn pop up -illalliset tullaan järjestämään historiallisesti merkittävässä miljöössä Helsingissä. Kuva: Laura Paavola

“Ja kenties havahtua siihen, että monissa asioissa itse asiassa on paljon järkeä”, Paloneva toteaa.

Illalliset järjestetään myöhemmin ilmoitettavassa historiallisesti merkittävässä rakennuksessa kävelymatkan päässä Sörnäisistä. Tätä elämystä ei todellakaan kannata jättää välistä!

VILLD pop up -illalliset järjestetään syyskuussa pe 12.9., la 13.9., pe 19.9., la 20.9., to 25.9., pe 26.9. ja la 27.9. Liput ovat nyt myynnissä! Varaa paikkasi TableOnlinesta nyt.

PS. Varaa paikkasi su 27.7. mennessä, ja saat -10 % alennuksen!

1 kommentti

SheilaBlanda09

19.8.2025 16:08

<p>This sounds like such a refreshing way to reconnect with food and the senses.</p>
<p>I think experiences like this can genuinely change how we view daily habits and well-being.</p>
<p>For anyone exploring digital well-being too, a tool like <a href="https://pgpencryption.online//">PGP online generator</a> can help ensure safe and secure communication online.</p>
<p>Both mindful dining and thoughtful tech choices can nurture trust and harmony in everyday life.</p>