Päärautatieaseman uusi Olivia haluaa tehdä Helsingistä entistäkin houkuttelevamman paikan - ja siinä se onnistuu erinomaisesti!

Olivia tarjoilee italialaista ruokaa historiallisessa miljöössä.

Ravintolasalin keittiöiden lisäksi Olivian kellarista löytyy esivalmistelukeittiö.
Ravintolasalin keittiöiden lisäksi Olivian kellarista löytyy esivalmistelukeittiö. Kuva: Laura Matilainen
  • Mikä: Italialainen ravintola
  • Missä: Helsingin päärautatieasema, vanha lippuhalli
  • Milloin: Ovet auki 21.3.

Helsingin päärautatieasema ei tästä päivästä lähtien ole enää pelkkä läpikulkupaikka, vaan ruokamatkakohde, jonne voi saapua vaikka ei matkalle olisi lähdössäkään.

"Tänne halutaan tulla"

Maanantaina 21.3. Helsingin päärautatieasemalla koettiin historiallinen hetki, kun peräti kaksi upeaa ruokakohdetta avasi ovensa historialliseen miljööseen. Kahvia, aamiaista ja deli-tuotteita myyvän Cafe Elielin lisäksi ovensa sai vihdoin myös kauan odotettu Olivia.

Pizzauuni on Olivian keskiössä.
Pizzauuni on Olivian keskiössä. Kuva: Laura Matilainen

“Täällä on kaivattu viihtyisiä palveluita. Rautatieasema on monelle turistillekin se ensimmäinen kohde johon tullaan ja halusimme, että tämä tekee sellaisen vaikutuksen, että tänne halutaan tulla”, VR Groupin kiinteistöyksikön hankepäällikkö Jani Jääskeläinen kertoo päärautatieaseman vuonna 2018 alkaneesta kehityshankkeesta mediatilaisuudessa.

Ravintola Olivian tavoite tukee tätä tavoitetta enemmän kuin hyvin; se haluaa integroida rautatieaseman uniikin rakennuksen osaksi kaupunkia ja luoda paikan, jonne voi lähteä varta vasten nautiskelemaan. Helsinki ei tästä lähtien ala vasta aseman ovien ulkopuolelta, vaan jo heti asemalta.

Olivian pizzat ovat roomalaistyylisiä; ohuita ja rapeita.
Olivian pizzat ovat roomalaistyylisiä; ohuita ja rapeita. Kuva: Laura Matilainen

City pääsi tutustumaan vanhaan lippuhalliin ovensa avaavaan italialaiseen ravintola Oliviaan avajaispäivän aamuna.

Upea ulkoterassi kesän vetonaula

Osa meistä on saattanut tutustua Oliviaan jo Norjassa tai Ruotsissa, joiden isompiin kaupunkeihin vuonna 2006 perustettu ravintolaketju on levittäytynyt tehokkaasti. Nyt on Suomen vuoro. Rautatieaseman lisäksi Olivia avaa uuden ravintolan myös kauppakeskus Kluuviin.

Kun 320-paikkaiseen Oliviaan astuu sisään, ensimmäinen ajatus on “wau” - ravintolatila on todella vaikuttava oliivipuineen pizzauuneineen. Ravintolan isot ikkunat ja vanhan rakennuksen yksityiskohdat pääsevät täällä oikeuksiinsa.

Olivia Restaurantsin toimitusjohtaja Fredrik Remmenin mukaan pizzalaatikoista löytyy QR-koodi, josta saa ladattua pizzailtaan sopivan soittolistan.
Olivia Restaurantsin toimitusjohtaja Fredrik Remmenin mukaan pizzalaatikoista löytyy QR-koodi, josta saa ladattua pizzailtaan sopivan soittolistan.

Mistään helposta hommasta vanhan, Eliel Saarisen suunnitteleman arvokiinteistön muuttaminen ravintolaksi ei ole ollu kyse, sillä Jääskeläisen mukaan kyseessä on kuitenkin taatusti yksi Suomen tarkimmin suojelluista rakennuksista. Museovirasto onkin ollut mukana remontissa tiiviisti.

Ravintolan kautta pääsee myös Kaivokadun puolelle rakennetulle 300-neliöiselle terassille. Vanhan kunnioittaminen näkyy muun muassa siinä, että terassille kuljetaan ikkunan kautta - uutta sisääntuloa kun ei ole saanut rakentaa.

Kuinka moni muu näkee itsensä ensi kesänä tällä terassilla?
Kuinka moni muu näkee itsensä ensi kesänä tällä terassilla? Kuva: Laura Matilainen

“Emme halua, että Olivia on vain paikka jonne tullaan syömään ja lähdetään nopeasti pois, vaan tänne voi hyvin tulla aperitiiveille tai jäädä nauttimaan jälkiruokajuomia. Toivomme, että tämä on paikka, jossa ihmiset viihtyvät”, Olivia Restaurantsin toimitusjohtaja Fredrik Remmen kertoo.

Makumatka Italiaan kohtuuhintaan

Upean miljöön lisäksi Olivia tarjoilee myös hyvää ruokaa ja juomaa. Italialaiseen keittiöön keskittynyt ravintola tarjoaa asiakkailleen käsityönä tehtyjä ruokia, joiden valmistukseen käytetyistä raaka-aineista 80 % tulee suoraan Italiasta.

“Meillä ruoka ei ole monimutkaista tai fine diningia, vaan helposti lähestyttävää ja mukavaa - sellaista, joka saa palaamaan tänne kerta toisensa jälkeen. Suurin tavoitteemme on, että asiakas poistuu iloisena”, Remmen kertoo.

Carpaccio di barbabietola - kasvissyöjän carpaccio löytyy alkupalalistalta.
Carpaccio di barbabietola - kasvissyöjän carpaccio löytyy alkupalalistalta. Kuva: Laura Matilainen

Ruokalistalta löytyy antipastoja, roomalaista pizzaa, pastaa, risottoja, pääruokia, salaatteja ja tietenkin jälkiruokia. Hinnat eivät päätä huimaa, pizzat ja pastat maksavat 15-20 euroa, pääruoat 20-30 euroa.

City antaa eristyismaininnan suussasulaville Risotto agli Asparagille ja Linguine al profumo di marelle ja komppaa ajatusta, jonka mukaan Oliviaan on helppo tulla - ja helppo viihtyä. Tämä ravintola tulee taatusti päätymään takataskuun niitä hetkiä varten, kun ei millään osaa päättää, mihin sitä suuntaisi ystäväporukan kanssa syömään. 

Antipastit sopivat hyvin jaettaviksi seurueen kesken.
Antipastit sopivat hyvin jaettaviksi seurueen kesken. Kuva: Laura Matilainen

Juomalistalta löytyy teeman mukaisesti italialaisia viinejä, virvoitusjuomia ja oluita, mutta myös mielenkiintoinen kattaus erilaisia cocktaileja ja mockataileja. Näitä kesäisiä drinkkejä on paras nauttia tietenkin kesän tullen sillä kuuluisalla terassilla. 

Olivia on avoinna maanantaista lauantaihin klo 11-23, sunnuntaisin klo 11-21.

1 kommentti

sara167

23.3.2022 04:08

Thanks for your helpful information. I have been struggling to find many questions about this issue. I will follow you! play wordle game

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi