Loviisalaisravintola Bella Loviisa vaihtoi keväällä ruokalistansa täysin vegaaniseksi. Muutos alkoi vähitellen viime syksynä, kun lihalistan rinnalle nostettiin Loviisan mittapuulla laaja valikoima kasvisruokia.
Vuodenvaihteessa kasvisruoan määrä kasvoi myös lounaalla ja kuukausittaiset brunssit muuttuivat täysin vegaanisiksi. Vapusta lähtien ravintolan keittiössä ei ole käytetty enää lainkaan eläinkunnan tuotteita.
Muutos on iso ottaen huomioon, että vielä vuosi sitten Bella Loviisa oli kuin mikä tahansa pikkukaupungin ravintola, jonka lihapitoiselta listalta löytyi jokaiselle jotakin: pihviä, pizzaa, burgereita ja pastaa.
Muutos lähti ravintoloitsijoista itsestään. Ravintolaa pyörittävistä kaksosista Sini Hassinen oli ollut jo vuosia kasvissyöjä ja Helikin maisteli liharuokia vain ammatillisessa mielessä. Kun siskokset ryhtyivät vegaaneiksi, ravintolaakin tuli tarkasteltua uusin silmin.
“Kun meistä tuli vegaaneita, liharuoan valmistus ei enää tuntunut oikealta. Vappuna me vaihdoimme ihan täysin vegaaniseksi koko ravintolan”, Heli Hassinen kertoo.
Suurin osa asiakkaista innoissaan
Asiakkaat ovat ottaneet muutoksen yllättävän hyvin vastaan. Osa vanhoista asiakkaista tosin kaikkosi hetkeksi, mutta palasi sitten takaisin kuultuaan, että ravintolasta saa edelleen kunnon ruokaa eikä mitään piperrystä.
“Suurin osa vanhoista asiakkaista ovat olleet aika innoissaan. Kun lista vaihtui, siellä jo monet odottelivat, että nyt pääsee syömään listan läpi, kun edellinen lista oli jo syöty.”
Vegaaninen menu on houkutellut väkeä kauempaakin. Bella Loviisa on saanut uusia asiakkaita ainakin Porvoosta, Haminasta, Kotkasta, Lahdesta ja Lappeenrannasta. Brunsseille tullaan jopa Helsingistä asti.
Kuukausittaiset brunssit ovat osoittautuneet niinkin suosituiksi, että heinäkuusta alkaen niistä nautitaan joka viikonloppu. Jokaisella brunssilla on oma teemansa. Erityisesti sipsikaljavegaanien hengessä järjestetty Sipsaribrunssi on osoittautunut jättihitiksi.
“Kyllä sipsarijengi on aika riemuissaan”, Hassinen nauraa.
Muutos näkyy myös myynnissä
Sekasyöjätkin ovat olleet tyytyväisiä uudistuneeseen tarjontaan. Vöner maistuu siinä missä kebabkin, ja pizzat, pastat ja burgerit taipuvat Hassisen käsissä helposti vegaanisiksi herkuiksi.
Muutos näkyy myös myynnissä. Lounas on vilkastunut huomattavasti aikaisempaan verrattuna ja palaute on muutenkin pääosin positiivista.
“Enemmän saamme nyt hyvää palautetta kuin silloin kun olimme pihviravintola. Tietysti kun olimme väsyneitä siihen pihvin paistoon eikä sitä inspiraatiota ja täyttä rakkautta siihen annokseen enää valitettavasti pystynyt antamaan, niin kyllähän se näkyi asiakaspalautteessa myös.“
Ravintoloitsijoille itselleen muutos oli väistämätön.
“Jos ei olisi muutosta tehty, niin ravintola olisi jäänyt. Kyllähän se jännitti ja pelotti, että mihin suuntaan tämä lähtee menemään, mutta hyvinhän siinä kävi. Toivottavasti lähtevät muutkin mukaan.“
Bella Loviisa, Mannerheiminkatu 2, Loviisa
2 kommenttia
Stadin mimmi
29.6.2018 10:25
Kävimme testaamassa Loviisassa käydessämme, mutta ei ollut meidän makuumme. Homma nimenomaan oli enemmän tai vähemmän "piperrystä". Olen yrittänyt löytää inspiraatiota vegaaniseen ruokaan, mutta aina tulee pettymys.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Työlounaslainen
30.6.2018 17:36
Ihana uutinen, rakastin jo aiemmin Bellan kasvisannoksia, ja panostusta kasvisruokiin, joten varmasti maistuu jatkossakin. Pitääkin pistäytyä taas mahdollisimman pian!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin