Ravintola Kaisaniemellä on edessään loistava menneisyys - porvoolainen Airi haluaa palauttaa tyhjillään rapistuvan legendan vanhaan loistoonsa

Vaativista restaurointiprojekteista tunnetun Airi Kallion seuraava tavoite on palauttaa legendaarinen Ravintola Kaisaniemi alkuperäiseen loistoonsa.

Huonokuntoisen Ravintola Kaisaniemen katon läpi kasvaa puu.
Huonokuntoisen Ravintola Kaisaniemen katon läpi kasvaa puu. Kuva: Wesander Merja/ Helsingin Kaupunginmuseo

Helsingin kaupunki järjesti vuoden lopulla legendaarisen Ravintola Kaisaniemen kiinteistöstä tarjouskilpailun, jonka voitti porvoolainen, Tee- ja kahvihuone Helmestäkin tunnettu Airi Kallio.

“Tee- ja kahvihuone Helmen tarjouksessa huomioitiin parhaiten kaavan käyttötarkoitus, ja heillä on kokemusta ennallistamisesta ja liiketoiminnasta vastaavissa historiallisissa tiloissa”, Helsingin kaupunki perustelee valintaa.

Edessä pitkä ja kallis projekti

Kokemusta vanhojen rakennusten restauroinnista Kalliolla todella on. Vanhassa Porvoossa sijaitsevan Tee- ja kahvihuone Helmen perhe on aikoinaan remontoinut alkuperäiseen, 1700-luvun loistoonsa. Kokemusta vanhojen rakennusten restauroinneista on karttunut myös Loviisan Kappelista, jonka palauttaminen 1800-luvun loistoon vei peräti viisi vuotta.

Parhaillaan Kallio remontoi Söderkullan jugendkartanoa tarkoituksenaan avata Söderkullan Kakkukartano -nimeä kantava yritys kevään aikana.

Ja nyt on Helsingin historiallisen rakennuksen vuoro. Vaikka Ravintola Kaisaniemellä on takanaan pitkä historia, sillä on edessään myös loistava menneisyys, kuten Kallio toteaa. Hän aikoo palauttaa ravintolan 1800-luvun loistoonsa yhdessä yrityksen toimintaa jatkavien poikiensa kanssa.

Ravintola Kaisaniemi oli vuoteen 2019 saakka Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola.
Ravintola Kaisaniemi oli vuoteen 2019 saakka Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola. Kuva: Museovirasto Finna

Projekti ei ole helppo, sillä rakennusta on muutettu ja laajennettu vuosikymmenten aikaan useaan otteeseen. Tällä hetkellä tyhjillään oleva rakennus on huonossa kunnossa.

“Muutos on perusteellinen – työ on pitkäkestoista ja kallista”, Kallio toteaa.

"Kriisi on aina uuden alku"

Rakennuksen huonon kunnon vuoksi uusi omistaja ei voi antaa tarkkaa avajaispäivää. Karkea arvio on, että vanhan rakennuksen saaminen ravintolatoiminnalle vaadittavaan kuntoon kestäisi noin kaksi vuotta.

“Kaisaniemen valmistuessa luvassa on herkuttelua kaikilla aisteilla, historian keskellä – nykypäivän elementeillä", Kallio lupaa.

Uusi ravintola tulee kantamaan nimeä Cajsan Helmi ravintolan alkuperäisen omistajan, Catharina “Cajsa” Wahllundin mukaan.

Ravintola näytti 1800-luvulla täysin erilaiselta kuin nykyään.
Ravintola näytti 1800-luvulla täysin erilaiselta kuin nykyään. Kuva: Museovirasto/Finna

Vaikka uuden ravintolan avaamiseen on vielä aikaa, tällä hetkellä käynnissä olevalla ravintolasululla on oma vaikutuksensa rakennusprojektiin. Kallion restauroimien rakennusten historia antaa kuitenkin perspektiiviä tämän hetken tilanteeseen; ne ovat kestäneet sodat ja pula-ajan, ja ne tulevat kestämään jatkossakin.

“Kriisi on aina uuden alku, tälläkin hetkellä toimipisteemme ovat koronan takia suljettuna”, Kallio  kertoo ja kannustaa rakennusprojektiin osallistumaan haluavia käyttämään muiden yritystensä palveluita sekä tekemään ostoksia esimerkiksi teenettikaupassa.

Ravintola Kaisaniemen sisustusta 1900-luvun taitteessa.
Ravintola Kaisaniemen sisustusta 1900-luvun taitteessa. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Finna

“Kaikki toimintamme tuotot menevät Kaisaniemen restaurointiin. Kauan eläköön Kaisaniemi – Helsingin Helmi."

 

Ravintola Kaisaniemenn rakennus on ollut tyhjillään helmikuusta 2019. Kaupunki on päättänyt myydä rakennukset, joilla sillä ei ole käyttöä omissa palveluissaan. Myyntihinnaksi tulee 200 000 euroa. Maa-alue jää kaupungin omistukseen.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi