Sidewaysissa jokaisella on oma suosikkinsa – kompakti alkukesän festari on juuri mitä Helsinki tarvitsee

Nas aloitti bileet jo torstaina, mutta ehti sitä ennen tutustumaan hiphop-historiaan Vantaalla.

Nas sai festarikansan liikkeelle jo torstaina.
Nas sai festarikansan liikkeelle jo torstaina. Kuva: Minna Pahkin / Sideways

Sideways tarjoili erinomaisen ja helteisen festariviikonlopun laadukkaan musiikin ystäville Helsingin jäähallin ympäristössä viikonloppuna. Kuumuuden pehmittämällä päällä ajateltuna torstaisesta Nasin keikasta tuntuu olevan jo ikuisuus ja väliin mahtuu lukuisia onnistuneita festarikeikkoja. 

Sidewaysia voisi kritisoidakin siitä, mikä taitaa olla festarin paras puoli. Kun kysyy vastaantulijoilta heidän suosikkiaktiaan, vastaukset vaihtelevat laidasta laitaan ja tuntuu, että suurin festarin artisteista tulee mainituiksi. Tarjontaa on paljon ja se on hajanaista. Sopivalla tavalla niin, että kävijälle löytyy todennäköisesti sekä vanhoja tuttuja että uutta kuunneltavaa.

Nas ja rap-historian havinaa

Nasin keikka veti paikalle suuren joukon hiphop-diggareita ja legendaräppärin kiinnittämisellä oli todennäköisesti jotain tekemistä sen kanssa, että Sideways alkoi jo torstaina. Vuonna 1994 ilmestyneellä Illmatic-levyllään hiphop-maailman huipulle ponnahtanut ja siellä sen jälkeen vakaasti pysynyt MC hoiti homman dj:n ja rumpali-taustalaulajansa kanssa rutiinilla himaan. Viime vuonna ilmestyneeltä, Kanye Westin tuottamalta levyltä mahtui keikkasettiin vain pari biisiä ja vanhoja hittejä käytiin läpi potpureina ajan säästämiseksi. 25 vuodessa ehtii syntyä tunkua biisilistalle ja se näkyi Nasin keikalla.

Ennen keikkaansa Nas ehti vierailla Vantaan taidemuseo Artsissa valokuvaaja Chi Modun vasta-avautuneessa näyttelyssä. Chi Modu on kuvannut hiphop-legendoja ja hänen näyttelyteoksistaan löytyy myös kuva teinivuosien Nasista. Palefacen kanssa tarinoita vaihtanut Nas innostui kuullessaan, kuinka hiphop oli saanut jalansijaa Suomessakin jo 1980-luvun puolella. Samalla reissulla Nas jakoi omassa Instagramissaan kuvan, jossa Arman Alizad räppää Lepakon lavalla vuonna 1998.

Toimivan aurinkoinen paketti

Sidewaysin siirtyminen jäähallille saattoi vaikuttaa erikoiselta peliliikkeeltä, mutta festari osoitti jo toistamiseen että jäähalli on itse asiassa erinomainen sijainti tämän kokoiselle tai jopa suuremmallekin festarille. Jäähallin käytävät on tehty isojen ihmisjoukkojen siirtelemistä varten ja ulkolavat poistavat suurimman paineen, joten ahdasta ei ole.

Ruoka-alue on loogisesti kaiken keskellä ja toimii myös erinomaisena kohtaamispaikkana keikkojen välissä. Jäähallin kolkkoudesta ei ole tietoakaan, vaan päinvastoin erilaisiin koloihin tungetut lavat, lounget ja taide herättävät betonikäytävät yllättävästi eloon.

Henrik! sai tapansa mukaan bileet pystyyn.
Henrik! sai tapansa mukaan bileet pystyyn. Kuva: Sari Soininen Photography / Sideways
Ysärillä maailman valloittanut Suede osoitti olevansa edelleen vedossa.
Ysärillä maailman valloittanut Suede osoitti olevansa edelleen vedossa. Kuva: Tanja Räsänen / Sideways

Sideways on festari, jonka yleisöstä on helppo bongata artisteja nauttimassa tunnelmasta, osaksi varmasti senkin takia ettei erillistä VIP-aluetta löydy. Tunnelma on välitön ja monen artistin kasvoilta paistaa tyytyväisyys esiintymisslotista juuri kyseisellä festarilla. Alkukesän helle ei luonnollisesti vähennä artistien tyytyväisyyttä, joka puolestaan tarttuu jo valmiiksi fiiliksissä olevaan yleisöön. Positiivinen kierre on varma.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi