Suomi kokkasi tiensä maailman arvostetuimman kokkikilpailun finaaliin - näin huikeita annoksia tiukassa kisassa nähtiin

Suomi sijoittu kuudenneksi Bocuse d'Orin osakilpailussa Budabestissa.

Suomi, ja tarkemmin sanottuna Johan Kurkela ja assistentti Aino Kasanen, ovat kokanneet itsensä maailman arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d'Orin finaaliin sijoittumalla kuudenneksi Budapestissä käydyissä osakilpailuissa. Tiukassa kilpailussa kuuden kärkeen sijoittui Tanska, Unkari, Norja, Ruotsi, Islanti ja Suomi. 

Finaali järjestetään perinteiseen tapaan Ranskan Lyonissa tammikuussa 2023. 

"Kohti Lyonin loppukilpailua – treenaamme sinne tämän voimalla yhä kovemmin", Kurkela kommentoi suoritusta.

Johan Kurkela ja Aino Kasanen selvisit koitoksestaan hienosti.
Johan Kurkela ja Aino Kasanen selvisit koitoksestaan hienosti.

Nämä annokset veivät Suomen finaaliin

Kilpailuissa valmistettiin ennalta määrätyistä pääraaka-aineista kaksi kilpailutehtävää. 17 hengen kansainvälinen tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Viisi ja puoli tuntia kestävässä kilpailuissa on lisäksi keittiötyöskentelyä arvioiva tuomaristo, jonka pisteet vaikuttavat lopputulokseen.

Lautasannoksina esiteltävän ruoan pääraaka-aineena oli peruna ja lähtökohtana keväisen sesongin raaka-aineet.

Unkarilaista varhaisperunaa ja karamellisoitua juustoa.
Unkarilaista varhaisperunaa ja karamellisoitua juustoa.

"Peruna-annokseen olen hakenut tunnelmaa suomalaiseen tapaan tarjottujen varhaisperunoiden makumaailmasta. Annoksessa maistuvat muun muassa ruskistettu voi ja tilli sekä kermaviili kevyesti savustettuna. Lisäksi nostamme lautaselle salaatin suolatusta omenasta, vihreästä parsasta ja sipuleista", Suomen edustaja Johan Kurkela kuvaa.

Toinen kilpailuannos esitellään tuomaristolle uniikilla muotoilija Laura Meriluodon suunnittelemalla tarjoiluvadilla ja -esineistöllä. Pakolliset raaka-aineet ovat unkarilaisen metsäkauriin luullinen satula ja luullinen jalka. Lisäksi ruoassa on käytettävä ankanmaksaa.

Yhden lisäkkeen on perustuttava unkarilaiselle hapankermalle ja raejuustolle.

Tarjoiluvati vuosimallia 2022.
Tarjoiluvati vuosimallia 2022.

"Tarjoamme kauriinsatulan ”à la royale” eli ankanmaksalla täytettynä. Lisäksi tarjoamme tuomaristolle versiomme perinteisestä riistakäristyksestä. Metsäkauriin lisäksi vadilta löytyy käsinmuotoillut, punaisilla marjoilla maustetut punajuuriruusut ja sipulia. Unkarilainen hapankerma ja raejuusto tarjotaan myky-annoksessa hasselpähkinä-veloutén kanssa", Kurkela kertoi annoksista ennen kilpailua.

Kevyesti männyllä ja katajalla palvattua metsäkauriin satulaa ankanmaksalla täytettynä.
Kevyesti männyllä ja katajalla palvattua metsäkauriin satulaa ankanmaksalla täytettynä.

Punajuurikukkaa ja punaisia marjoja.
Punajuurikukkaa ja punaisia marjoja.

Vuonna 2021 Suomi sijoittui Bocuse d'Or -finaalissa kuudenneksi. Suomea edusti tuolloin Mikko Kaukonen ja Euroopan parhaan assistentin palkinnonkin voittanu Anni Peräkylä.

 

1 kommentti

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi