- Mikä: Miljööstä tutun miehen uusi ravintola
- Missä: Toivonkatu 1-3, Helsinki
- Mitä: Laadukasta ruokaa, juomaa ja rentoa tunnelmaa
Töölön kisahallin kupeeseen Toivonkadulle on kaikessa hiljaisuudessa avautunut uusi urbaani loungebaari, Gota.
Laadukasta ruokaa iltamyöhään tarjoavan uutuusravintolan taustalla on Bistro Miljööstä tuttu kasvo Ari Zerza, joka päätti tarttua eteen osuneeseen tilaisuuteen ja avata uuden olohuonemaisen kohtaamispaikan liikunta- ja kulttuuritapahtumien sydämeen Töölöön.
Uuden ravintolan avaaminen on monen onnekkaan sattumuksen summa, johon liittyy niin yllätysvapaat kuin oikeaan aikaan osunut puhelinsoitto.
Uusi ravintola pystyyn alle kahdessa kuukaudessa
Jotta uuden ravintolan voi esitellä, pitää ensin palata hetkeksi reilun vuoden takaisiin tunnelmiin. Vuoden 2024 helmikuussa Töölön Sävelestä nimensä Miljööksi vaihtaneessa ravintolassa kävi epäonnekas sattuma, kun vesivahinko toi kapuloita uudistuneen ravintolan rattaisiin. Vesivahinkoremontin aikana koko ravintola pistettiin uuteen uskoon, ja siitä lähtien töitä on painettu on tauotta.
LUE MYÖS: 10 vuotta täyttävä töölöläissuosikki avasi uuteen kukoistukseen: "Nyt on oikea Miljöö"
Tänä keväänä Miljöön ravintolapäällikkö Ilona Poutiainen ehdottikin kiireiselle ravintoloitsijalle viikon lomaa, mutta seinät alkoivat kaatua pian paljon töitä tekemään tottuneen Arin päälle. Sitten puhelin soi.
“Eräs kaveri kaveri soitti ja tarjosi hyvää, terassilla varustettua liiketilaa urheilun ja kulttuurin keskeltä. En kertonut kenellekään, vaan päätin mennä katsomaan paikkaa", Ari kertoo Gotan synnystä.
Päätöksenteossa ei aikailtu, vaan pian Ari palasikin jo töihin uuden liiketilan sopimus taskussaan todeten, että näin käy, kun saa liikaa vapaa-aikaa.
Vaikka uuden ravintolan perustaminen tuli kaikille hieman puun takaa, koko Miljöön henkilökunta lähti uuteen ravintolaprojektiin innolla mukaan ja pyörät laitettiin pyörimään vauhdilla.
Sisustuksesta vastasi Miljöönkin uuteen uskoon laittanut Rune & Berg Design, ja Gota syntyi ennätysajassa, alle kahdessa kuukaudessa.
Nopeasta toiminnasta Ari kiittelee etenkin ilonaa, jonka kanssa tiimityöskentely on hioutunut huippuunsa.
“Ilona on ollut tässä projektissa merkittävässä roolissa, ja hänestä on muodostunut kahdeksan vuoden aikana kuin perheenjäsen. Tiedämme mitä toinen tarvitsee ja ajattelee, aina ei tarvitse sanoa asioita edes ääneen”, Ari kiitelee.
Tutut suosikit tekevät paluun Gotan listalle
Gotan ruokalistalle tekevät paluun Töölön Sävelestä ja Miljööstä tutut, sittemmin jo poistuneet suosikit, joiden perään on jo ehditty kysellä moneen otteeseen. Gotaan pääsee syömään muun muassa erilaisilla täytteillä varustettuja flammkucheneita sekä paljon ihastusta herättäneitä burgereita.
Tarjolla on myös laaja valikoima edullisia herkkuja lasillisen kyljessä nautittavaksi.
“Kesää ajatellen Gotassa on myös erinomainen salaattivalikoima. Salaateista yksi ehdoton suosikkini on granaattiomenan siemenillä höystetty kana-caesar, jossa keittiön itse paneroima kanafilee on sisältä todella mehevä, mutta päältä ihanan rapea.”
Juomapuolella pääosaa näyttelee ainakin näin kesällä lähes 40 cocktailin valikoima, jonka läpikäymisen voi ottaa tämän kesän terassihaasteeksi. Myös kattava olut- ja viinivalikoima hivelee taatusti vaativimmankin nautiskelijan makumieltymyksiä.
VINKKI: Gota tarjoaa koko kesän ajan pullollisen punaviiniä, valkoviiniä tai kuohuvaa hintaan 24,90 €.
"Gotassa pääsee seuraamaan myös urheilua, mutta emme halua profiloidu urheilubaariksi. Näytämme merkittäviä tapahtumia, kuten jääkiekon MM-kisoja ja Mestarien Liigan pelejä, mutta urheilu ei pyöri koko aikaa näytöillä, vaan haluamme pitää hyvän ruoan ja mukavan illanvieton pääosassa", Ari toteaa ja lisää, että näytettävät urheilutapahtumat pääsee tarkistamaan ravintolan nettisivuilta.
Vaikka tässä uutuusravintolassa tilaukset hoidetaan tiskin kautta, palvelu on asia, josta ei ole suostuttu tinkimään. Aito ja välitön palvelu on asia, josta Gotassa ollaan ylpeitä. Asiakkaat kohdataan ihmisinä, ja jokainen huomioidaan ansaitsemallaan tavalla.
Suosituksia kannattaakin siis ehdottomasti kysellä rohkeasti.
"Kaikki hyvät asiat lähtevät liikkeelle lasista"
Ravintolan nimi Gota juontaa juurensa alun perin Kosovosta kotoisin olevan Arin kotikieleen.
“Gota tarkoittaa juomalasia, ja olen sitä mieltä, että kaikki hyvät asiat lähtevät liikkeelle lasista. Olipa kyseessä juhlat tai saunailta, aina kilistellään, ja lasi on tärkeässä roolissa myös ravintolassa", Ari selittää.
“Gota on tuttu sana myös muissa kielissä, kuten Espanjassa, ja sen tiedetään tarkoittavan myös pisaraa, joka valuu huurteista lasia pitkin.”
Eli toisin sanoen täydellinen nimi hyvään ja laadukkaaseen juomaan ja ruokaan keskittyneelle paikalle.
Tämä ajatus konkretisoituu erityisesti Gotan terassilla, joka avataan yleisölle heti kun vain tilatut aidat saadaan toimitettua. Terassilta löytyy sekä ruokailuun tarkoitettuja pöytiä että lounge-tyylisiä sohvaryhmiä. Iso, 14-metrinen markiisim suojaa niin sateelta kuin paahtavalta auringolta.
Lasiin (ja hetkeen) on siis pian entistäkin helpompi tarttua Töölön kesäillassa.
Kun henkilökunta viihtyy, viihtyvät myös asiakkaat
Gotan avaamista vauhditti omalta osaltaan myös Miljöön hiljaiset kesät ja Arin poikkeuksellisen lämmin suhtautuminen henkilökuntansa hyvinvointiin.
“Kesällä Töölö hiljenee aina sen verran, että joudumme joko lomauttamaan henkilökuntaa tai laittamaan ravintolan kokonaan kiinni 1,5 kuukaudeksi. Haluamme pitää hyvästä henkilökunnasta kiinni, ja nyt uuden ravintolan myötä kenenkään ei tarvitse lähteä etsimään töitä kesän ajaksi muualta”, Ari kertoo.
Ari ei siis ole lähtenyt rekrytoimaan uusia ihmisiä, vaan pyörittää Gotaa ja Miljöötä lähes samalla porukalla. Ja se toimii. Henkilökunta on ollut innoissaan maisemanvaihdosta, ja myös paluumuuttajia on saatu takaisin listoille.
"Muutaman vuoden muissa hommissa ollut keittiömestari Martin Lindblom tulee elokuussa takaisin. Hänen sanojensa mukaan hän haluaa palata takaisin kotiin. Se, että henkilökunta palaa takaisin, on hyvä merkki ja kertoo siitä, että heistä pidetään huolta.”
Moni Miljöön henkilökunnasta on viihtynyt saman työnantajan leivissä lähes kymmenen vuoden ajan, mikä kertoo varsinkin ravintola-alalla omaa kieltään työntekijöiden viihtyvyydestä.
“Teemme muiden virkistyspäivien ohella kerran vuodessa ulkomaanreissun koko henkilökunnan voimin. Pääsiäisenä olimme koko 16 hengen tiimi Kosovossa neljä päivää paitsi pitämässä hauskaa, myös keräämässä uusia ideoita ruokaa ja palvelua ajatellen.”
3 kommenttia
christina49david
24.5.2025 14:37
I have read your article, it is very informative and helpful for me. I admire the valuable information you offer in your articles. Thanks for posting it.. login on Prepaidcardstatus
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
manisha
27.5.2025 15:23
As one of India’s most technologically advanced cities, Hyderabad seamlessly blends tradition and modernity. for more information visit:- https://hyd.fungirl.in/
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
theresa397ayres
2.6.2025 13:22
It was truly informative. Your website is very helpful. Many thanks for sharing! milestone credit card
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin