Vuodenaikojen rytmissä elävä ravintolakonsepti Säsong tulee taas: luonnonmukainen lähiruoka ei ole rajoite, vaan paras vaihtoehto

Markus Fogelholm ja Thomas Hudson järjestävät neljä kertaa vuodessa kattauksen, jonka laadun he pystyvät varmistamaan tuottajasuhteista pöytäkoristeisiin.

Kun puhuu mukavia ruoasta Säsongin Markus Fogelholmin ja Thomas Hudsonin kanssa, voi oppia paljon suomalaisesta luonnosta. Säsong elää nimensä mukaisesti suomalaisen luonnon sesonkien mukaan. Neljä kertaa vuodessa ilmaantuva pop up -konsepti tarjoaa kattauksillaan loppuun asti pohdittuja kokonaisuuksia.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyt neljä pop upia hakivat teemansa suoraan vuodenajoista. Kevät, kesä, syksy ja talvi esittelivät kekseliäissä ympäristöissä sesongin tuotteita parhaalla mahdolliselle tavalla. Koska tarkoituksena oli toimittaa tavara mahdollisimman tuoreena pöytään, pysyi menun lopullinen muoto arvoituksena myös tekijöille.

“Meidän piti tarjoilla vieraille puutarhuriltamme saatavat kevään ensimmäiset, pikkiriikkiset parsat, mutta mikään ei kasvanut”, Fogelholm muistelee.

“Ensimmäisenä päivänä satoi lunta”, Hudson sanoo viime kevään kolmipäiväisestä kattauksesta.

“Kolmanteen päivään mennessä kevät oli tullut, aurinko paistoi ja kasvit alkoivat versomaan. Menu kehittyi kolmen päivän aikana.”

“Lauantain kattauksessa se kehittyi jopa päivän mittaan, sillä puutarhurimme Janne oli metsästämässä tuotteita ja toi jotain, jonka saimme osaksi menua”, Fogelholm jatkaa.

Sellainen on Suomen kevät. Arvaamaton, mutta Säsongin konseptilla haasteeseen pystyy vastaamaan. Savoyn keittiössä tavannut kaksikko ei näe tiukkoja vaatimuksia lähiruoasta, terveistä tuottajasuhteista ja luonnonmukaisen raaka-aineen käyttämisestä rajoitteina.

“Ideana ei ole asettaa itselle rajoja, vaan löytää paras tuote. Täällä Suomessa parhaat tuotteet löytyvät sesongin mukaan”, Fogelholm sanoo.

“Uskomme myös, että tuotteen pitää olla luomua ja biodynaaminen. Emme halua vain suomalaista tuotantoa, vaan myös luonnonmukaista. Uskomme, että parhaat tuotteet ovat niitä”, Hudson selvittää.

Tänä vuonna Säsongin teemat irtoavat vuodenajoista ja kertovat, mistä erinomaisia sesongin mukaisia raaka-aineita milloinkin löytyy. Vuoden avaa maaliskuun lopussa järjestettävä Meri ja järvet -teema, jota seuraa kesäkuuksi kaavailtu Maaperä, syksyn Metsä ja vuoden päättävä Maatila.

Säsongin raaka-aine kulkee suoraan maatilalta pöytään, eikä mitään hankita tukusta. Kaikki mahdollinen haetaan itse tuottajilta, jotta heihin syntyy henkilökohtainen suhde ja tuotteen laatu pystytään varmistamaan.

“Tunnemme viljelijät etunimeltä ja he tuntevat meidät”, Hudson sanoo.

Päivätöikseen ja “asuntolainan eteen” muualla kokkaavat Fogelholm ja Hudson vievät Säsongin kokemuksen henkilökohtaisesti maaliin saakka. Se tarkoittaa esimerkiksi lehtien ripottelua pöytäkoristeiksi viime hetkellä.

“Teemme kaiken. Pöytäkoristelut, soittolistat, lautaset, lasit ja tietenkin valitsemme viinit itse”, Hudson sanoo.

“Haluamme, että ihmiset näkevät Säsongin iloisena projektina, jonka teemme intohimosta. Olemme puhuneet lähiruoasta, tuotteista ja kokkaamisesta, mutta pääasia meille on luoda hieno ruokailukokemus”, Fogelholm summaa.

Varaa pöytä Säsongiin

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi