Suhteet

Kuinka äkäpussi kesytetään?

Suuttuminen on alkukantainen reaktio, joka käynnistyy kun ihminen kokee olevansa uhattuna. Luolamiehet kävivät toistensa kimppuun nuijin, mutta homo sapiensin viha kanavoituu puvuntakin alla eri tavalla – ainakin useimmiten. Naiset itkevät ja paiskovat astioita, ja miehet painuvat kavereiden kanssa oluelle.

Hormonien sota -kirjan mukaan riitelyn resepti on kirjoitettu valmiiksi miesten ja naisten erilaisiin aivoihin. Tutkimukset osoittavat miehen aivojen käsittelevän tunteita kahdella rajatulla alueella oikeassa aivopuoliskossa. Naisten aivoissa erityisiä tunnekeskuksia ei ole. Naisen tunteet ovat koko ajan käytössä, siinä missä miehen tunnekeskus kytkeytyy päälle vain tietyissä tilanteissa. Tämän vuoksi naiset hahmottavat samat tilanteet eri tavoin kuin miehet.

Miehet käyttävät näitä aivojen alueita naisia vähemmän, jolloin ne ovat evoluutiossa saaneet naisen tunteita vähemmän harjoitusta. Siksi miehet käyttäytyvät useammin aggressiivisesti, kuin pedon tai saaliseläimen kohdatessaan, kun tunnekeskus aktivoituu.

Naisilla varsinaisen tunnekeskuksen puuttuminen näkyy siten, että tunteet voivat puskea pintaan tilanteessa kuin tilanteessa. Nainen purskahtaa itkuun melkoisella varmuudella seistessään kello yksi arkiyönä aution tien varressa puhjenneen renkaan kanssa. Tunkki unohtui autotalliin, ja kaatosade kastelee naisen märäksi. Mies ei itke, hänen aivonsa keskittyvät kokonaan ongelmanratkaisuun.

Tyypillinen miehen ja naisen välinen kiista syntyy erilaisista ilmaisutavoista. Nainen keskittyy asian ilmaisuun, mies itse asiaan. Yleensä nainen puhuu liikaa ja mies liian vähän. Siksi miehen toteamukset kuulostavat naisen mielestä tökeröiltä. Sekä mies että nainen kaipaavat suhteessa arvostusta. Lisäksi nainen kaipaa ymmärrystä, ja mies hyväksyntää. Liekehtivät kohtaukset voi välttää ilmaisemalla asiansa suoraan.

Ja sitten se tärkein: tutkijoiden mukaan nainen lepytetään kuuntelemalla, miestä pitää kehua.

TJEU (Tsekkaa jos et usko)

Kirjat
John Gray: Miehet ovat Marsista, naiset Venuksesta (WSOY 1995)
Jokaisen kansalaisen parisuhderaamattu.

Kirsti Lagerspetz: Naisten aggressio (Tammi, 1998)
Arvostetun psykologin tieteellinen selvitys naisen kiukusta. Suositellaan erityisesti miehille.

Näytelmät
Kuka pelkää Virginia Woolfia?
Edward Albeen klassinen Broadway-näytelmä kahden avioparin äkäisestä illanvietosta. Myös kirjana ja elokuvana. Saa ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa 29.11.

Elokuva
Kramer vs. Kramer
Meryl Streep ja Dustin Hoffmann riitelevät ja eroavat.

Ruusujen sota
Michael Douglas ja Kathleen Turner näyttävät, mitä riita voi olla.

Lukijat kertovat

"Monen vuoden kokemuksella: seksi on ylivoimaisesti paras lepyttelykeino."
Nainen, 21 vuotta

"Yhtä lepytin puolella maailman tavaroilla kuvitelluista loukkauksista johtuen jatkuvasti, mikä johti henkilökohtaiseen bankrottiin. Toiseen se ei tepsinyt, ja hän muun muuassa hakkasi minua haarukalla. Tietopohjaltani vastaus on: äkäpussia ei lepytellä. Ei se onnistu."
Mies, 21 vuotta

"Ex-poikaystävä osti pehmoleluja aina kun olimme tapelleet. Hylly tuli täyteen ja suhde loppui. Reilu anteeksipyytäminen on ainoa pitkän tähtäimen keino, joka toimii. Anteeksipyyntörekvisiitasta tulee ainoastaan lahjottu ja halpa olo."
Nainen, 22 vuotta

"Lähden kämpästä lähimpään kapakkaan ja kippaan pään täyteen. Yöllä kotiin tullessa ei olla enää ärtyneitä, ja pienen vihan kestää kaljapäissään hyvin."
Nainen, 25 vuotta

"Jos saa toisen nauramaan, ei tarvita muuta. Olin jo päättänyt suhteen lopettamisesta, kun mies saapui huoneeseen valkoiset kalsarit päässä ja sanoi katuvansa niin syvästi, että veti päälaen sileäksi. Sinne meni periaatteet."
Nainen, 39 vuotta

“Hyviä lepyttelykeinoja ovat suukottelu ja toisen hienovarainen kehuminen. Mikä tärkeintä: yritä näyttää söötiltä. Jos sekään ei auta, on pantava pari kyyneltä peliin. Eli kaikki kierot keinot ovat sallittuja."
Nainen, 22 vuotta

“Syyn kokoinen vaivannäkö toimii aina. Pikkumokasta lettujen paistoa ja isommasta auton pesu."
Nainen, 21 vuotta

“Yleensä meillä riita menee näin: teen jotain tyhmää ja siippa vetää herneen nenään. Koitan puhua järkeä, mutta mies mököttää ja minä hermostun ja lähden sohvalle nukkumaan. Tämän jälkeen mies tuleekin melko nopeasti pussailemaan. Anteeksipyynnöt ei auta, mutta raivari lepyttää hetkessä."
Nainen, 25 vuotta

“Edellisen poikaystäväni kanssa varmin keino oli tehdä herkullista ruokaa. Nykyään asun hieman monivivahteisemman persoonan kanssa, joten mielikuvitus on tarpeen: (jalkojen ja erogeenisten alueiden) hieronta ja juttelu ovat apuna minulle, jonka on vaikea sanoa anteeksi."
Nainen, 21 vuotta

Kuuma kysymys

Ovatko naiset kiukkuisia kuukautisten aikana?

"Kuukautiset vaikuttavat naisen käytökseen", toteaa gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri, dosentti Mervi Halttunen HYKS:n naistenklinikalta.

"Valtaosalla mielialavaihtelut ovat selkeitä, ja naiset tiedostavat tämän asian itsekin. PMS-oireiden aikaan tapahtuu naisen yliminän kontrollin höllentymistä."

Viisi prosenttia naisista ei kärsi lainkaan kuukautisista. Kuukautisia edeltävät oireet ovat neljällä prosentilla niin pahoja, että ne muuttavat naisen persoonallisuutta. Tutkijat eivät osaa arvioida, kuinka moni naisista muuttuu kuukautisten aikana aggressiiviseksi.

"Silti on ärsyttävää, että miehet ovat aina kyselemässä naisen suuttuessa, että onko sulla menkat."

Kuukauden vinkki

Kuntonyrkkeily ja kamppailulajit

Kannattaisiko säästää perintölautaset alkuperäistä tarkoitusta varten? Liikunta helpottaa riitelyn jälkeen, ja kumppanikin säästyy kolhuilta, kun otat nyrkkeilysäkin käsittelyyn.

"Kun vireystila on korkea esimerkiksi riitelyn jälkeen, ihmisen sympaattinen hermosto toimii", kertoo psykologi Timo Jaakkola Jyväskylän yliopiston liikuntakasvatuksen laitokselta.

"Intensiivinen treeni vaatii enemmän keskittymistä, joka vie ajatukset pois muusta. Liikunnan jälkeen seuraa hyvä olo, joka johtuu parasympaattisen hermoston aktivoitumisesta."

3 kommenttia

pete55

13.11.2001 09:54

en halua erota vaimostani mutta hän haluaa vaikee paikka koska suunnitelimme uuden kodin rakentamista ja muuta vastaavaa hän vain ilmoitti erään työpaikkansa järjestämän saunaillan jälkeen että on ihastunut toiseen mieheen meillä on kaksi lasta 2ja4 vuotiaat mun pitäisi muuttaa pois mutta en halua soitin sille miehelle johon vaimo on ihastunut ja hän sanoi ettei ole kiinnostunut vaimostani ja on ilmoittanut sen vaimolleni mutta silti hän haluaa erota tuntuu välillä siltä ettei hän pysty peruumaan sanojaan vaikka vois haluta tänään hän ilmoitti että menee kirjoittamaan eropaperit selväksi ja lasten huolto asioita menee hoitamaan tätä on kestänyt jo 5 viikkoa apua mitä teen

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ZEDzani

19.3.2002 12:41

kuka mä oon!!! Mä oon miettinyt aivan samaa asii ja tullut melkein same tulokseen... kyll... seksi on parasta, se on työtä... business, business... MATTI MAINIO JA JUSSI JUONIO

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

djfatb_e

20.7.2006 17:26

PETE55 Vedä kännit ja käy huorissa pari kertaa, niin eiköhän se poikamiäs elämä ala taasen maistua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi