Suhteet

Ihmisen on ikävä toisen luo (eikä siinä ole mitään pahaa).

Oletko ahdistunut muiden ongelmista? Haluatko miellyttää toisia? Puhutko ylen määrin toisista ihmisistä? Saatko kaiken ilon ihmisistä? Kestätkö sitä, että sinua kohdellaan kuin tiskirättiä? Käyttäydytkö kuin marttyyri?

Jos ruksasit kaikkiin edellä lueteltuihin kysymyksiin kyllä, keittiöpsykologin tekemä testi julistaisi sinut läheisriippuvaiseksi. Läheisriippuvaisuus on päivän jos toisenkin sana. Internetin sivuilla teinitkin julistavat itsensä läheisriippuvaiseksi. Läheisriippuvainen tuntuu olevan jokainen, joka tunnustaa itkevänsä eksänsä perään tai olevansa hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa.

Yhdessäkään psykologian perusteoksessa ei termiä läheisriippuvaisuus silti löydy.

Psykiatrian erikoislääkärin Ben Furmanin mukaan läheisriippuvaisuus on maallikkopsykologinen termi, jolla ei ole tieteellistä pohjaa.

"Termi on lähtenyt AA-liikkeen piiristä. Sen alkuperäinen nimi on codependent ja se on harhaanjohtavasti käännetty läheisriippuvaiseksi."

Co-dependenteillä tarkoitettiin aluksi niitä alkoholistien läheisiä, jotka mahdollistivat alkoholistien juomisen. Myöhemmin sitä alettiin käyttää myös alkoholistien alkoholistien aikuisista lapsista, jotka kokoontuivat AA-ryhmien kaltaisiin ryhmiin pohtimaan ongelmiaan.

Miten läheisriippuvaisuudesta tuli jokaisen keittiöpsykologin ammattitermi?

"AA-liike on maailman levinnein maallikkopsykologinen liike. Jos sen parissa syntyy oppi, se leviää joka paikkaan."

Joidenkin mielestä AA-liikkeessä on jopa uskontokunnan piirteitä.

AA-liikkeen ihmiskäsitykseen kuuluu psykoanalyysistakin tuttu oppi, jonka mukaan lähes kaikki ongelmamme juontavat lapsuudesta.

"Samaa opinkappaletta tunnustaa Alice Miller, joka tunnetaan kirjastaan Lahjakkaan lapsen tragedia. Vasta tällä vuosisadalla on alettu kyseenalaistaa tätä länsimaissa suosittua oppia, että ihmiselämän ongelmat johtuvat lähes poikkeuksetta lapsuudesta."

Vanhat tavat istuvat kuitenkin lujassa.

"Kannattaa muistaa, että diagnoosilla on monta tehtävää: se voi antaa ihmiselle synninpäästön ja vapauttaa heidät syyttämästä itseään. Se tarjoaa myös lohdun: terapiaparantaa. Näin toimivat oikeastaan kaikki uskonnot. Kristinuskossa pitää tunnustaasyntisyytensä ja rukoilemalla saa pelastuksen. Ihmisellä on ollut aina tarve selittää asioita, joita ei ymmärrä, joten ei ole vaikea ymmärtää miksi käsitteet kuten huono itsetunto tai läheisriippuvaisuus uppoavat hedelmällisen maaperään."

Uskomuksista on vaikea päästä eroon.

"Jos ihminen on omaksunut käsityksen olevansa läheisriippuvainen, on läheisten turha sanoa ettet ole. Hänkokee sen kritiikkinä ja alkaa puolustaa näkemystään."

Onko ihminen niin sairas kuin kuvittelee olevansa?

"Ei, me olemme kulttuurimme tuotteita ja näemme itsemme niin kuin kulttuurimme opettaa meidät itsemme näkemään."

Se, että tarvitsee toisia on ok. Rakkauteen kuuluu se, että tarvitsee toista.

"Ihminen on laumaeläin."

Kuuma kysymys: Miksi kaikki pitää patologisoida?

Oli ongelma mikä tahansa syynä ovat vanhemmat. Anorektikon vanhemmat ovat ylihuolehtivaisia, alkoholistin taas välinpitämättömiä. Miksi?

"Se on ollut 1900-luvun lopun psykologinen eetos. Näkemys on peräisin psykoanalyysista, joka on hyvin patologiskeskeinen", toteaa psykiatrian erikoislääkäri Ben Furman.

Ei ihme, että psykologisten vikojen etsiminen toisista ja itsestä on jo kansanhuvi.

"Uusien terapioiden idea on se, että energia joka ennen käytettiin ongelmien tutkimiseen, käytetään voimavarojen etsimiseen, joiden avulla haluttu muutos saadaan aikaiseksi."

Kuukauden vinkki: Ajattele objektiivisesti

Kun ihminen uskoo olevansa esim. läheisriippuvainen, hän etsii elämästään asiat, jotka tukevat hänen käsitystään ja unohtaa vastaan puhuvat seikat. Syntyy arkielämän harha. Ben Furman kertoo malmöläisen psykologin asiakkaasta, joka kättelyssä ilmoitti olevansa parantumaton alkoholisti. Kerrottuaan juomistavoistaan kävi ilmi, että hän joi kuten alkoholisti vain Ruotsissa. Hän työskenteli viikot Tanskassa ja osasi siellä käyttää alkoholia kohtuullisesti. Psykologi totesi, että se miten juot Ruotsissa, viittaa siihen että olet alkoholisti, mutta se miten juot Tanskassa viittaa siihen ettet ole alkoholisti.

Lukijat kertovat

"Olen koukussa mieheen, joka ei välitä minusta niin kuin minä haluaisin hänen välittävän. Voisin katkaista suhteen, mutta en halua, koska haluan olla hänen kanssaan. Hän välittää minusta ja tyydyn siihen. En tiedä miten tämä päättyy, olen yrittänyt eroa jo 2-3 kertaa, mutta sitten tämä mies näyttää todelliset tunteensa, enkä haluakaan eroon. Välillä suututtaa, kun ei pysty ottamaan ratkaisevaa askelta. Emme pääse varmaan koskaan eroon toisistamme!
Sinisilmäinen, 18 vuotta

"Naisystäväni oli kuolla, mutta sain pelastettua hänen henkensä. Hänelle jäi siitä pysyvä aivovamma. Hoidin naistani, autoin kaikessa ja jopa opetin hänet kävelemään uudelleen. Hän oppi kävelemään myös ilman minua ja matkanpää olikin kaupan sijasta lähikapakka. Hän vaihtoi minut kapakkaan. Siellä on kuulemma kivempaa, ja on kiva olla humalassa, kun ei muista vammaa. Nyt olen yksin, kun olin niin syventynyt häneen monta vuotta, että muut suhteet olivat sivuseikkoja. Menin niin rikki, että yritin tehdä itsemurhan. Nyt syön lääkkeitä, jotta pääsen edes kotoa ulos."
Juki, 30 vuotta

"Kaveri jäi kiinni minuun. En saanut häntä ymmärtämään puhetta, vaihdoin numeroa ja sain lopulta rauhan, kunnes vuoden kuluttua numeron vaihtamisesta tyyppi oli jälleen oveni takana koputtelemassa. Kai hän lopulta sitten tajusi, erään pitkän illan päätteeksi, että sen läsnäolo sai minut suorastaan tukehtumaan, enkä ole sen koommin hänestä kuullut."
Nainen, 20 vuotta

"Kaikilla on varmaan ollut pakkomielteitä joistain ihmisistä, mutta ei se läheisriippuvaisuutta ole. Minusta läheisriippuvaisuus on sitä, että ei osaa olla yksin."
Nainen, 28 vuotta

6 kommenttia

soberon

23.8.2002 14:09

Olen AA-lainen ja jo vuosia raittiina ollut alkoholisti. Käsitykseni AA:sta on muodostunut liikkeen sisältä ja eroaa hieman artikkelissa esitetyistä mielipiteistä. Käsitykseni ovat täysin omiani eivätkä edusta AA:n kantaa mihinkään asiaan.
AA ei ole uskontokunta. Omassa kotiryhmässäni on noin parikymmentä jäsentä, joista osa on kristittyjä, osa on agnostikkoja ja osa on ateisteja. Jäsenet edustavat erilaisia poliittisia ja maailmankatsomuksellisia näkökantoja ja heillä on täysi oikeus omiin kantoihinsa. En ole havainnut minkäänlaista painostusta minkään uskonnollisen opin puolesta tai vastaan. Vaihtelu on luonnollisesti paljon suurempaa koko maailmanlaajuisen AA:n yli kahden miljoonan jäsenen joukossa.
Jos käsite "co-dependent" on huonosti käännetty ja AA:n ulkopuolella usein väärinymmärretty, ei sekään oikein ole AA:n vika. Käsittääkseni sillä tarkoitetaan alkoholistin tai muusta addiktiosta kärsivän lähipiiriä. Tutkimukset ymmärtääkseni osoittavat esim. alkoholistiperheisssä usein toistuvan tietyn dynamiikan, jossa perheenjäsenet omaksuvat eri rooleja selvitäkseen elämästään rippuvaisuussairauden paineessa, ja että näiden roolien murtuminen ja niistä luopuminen esim. addiktin mahdollisesti raitistuttua on kivuliasta ja vaikeaa eikä usein onnistu ilman apua. Monet alkoholistiperheessä varttuneet ovat kokeneet kärsineensä aikuisenakin lapsuuden kokemuksista ja niiden seurauksista. Olen lukenut kaikki AA:n keskeiset teokset ja julkaisut, enkä mistään muista löytäneeni väitettä, jonka mukaan kaikki ongelmamme juontuvat lapsuudesta. Joku yksittäinen jäsen saa toki olla sitä mieltä ja ilmaista kantansa.
Olen "keittiöpsykologi", mutta AA:n kiistattomat tulokset alkoholistien auttamisessa mielestäni todistavat olevan mahdollista auttaa ja saada apua vertaisryhmisssä ilman ammattiauttajien panosta. Kokemukseni mukaan raitis alkoholisti on paras asiantuntija, mitä alkoholismiin ja varsinkin raitistumiseen tulee.
Olisi mukava kuulla kuinka tuolle esimerkin Ruotsissa juovalle henkilölle kävi. Kuulostaa vastuuttomalta psykologin vakuuttaa potilaalle, ettei hänellä ole alkoholiongelmaa, koska hän juo vain viikonloppuisin. Alkoholismiin kuuluu olennaisena osana eräänlainen "itsensäkieltävyys" ja juuri työpaikan olemassaolo on yksi yleisimmistä keinoista, joilla alkoholisti vakuuttaa itselleen, ettei ongelmaa ole. Jos potilas kerran on itse huolestunut alkoholinkäytöstään ja tullut hakemaan apua, hänellä saattaa myös olla joitain syitä huoleensa. Ehdottiko psykologi häntä kenties muuttamaan pysyvästi Tanskaan ja siten ratkaisemaan alkoholinkäyttöä koskevan ongelmansa?
Lopuksi lainaan Suomen AA:n kotisivuilta www.suomenaa.fi lyhyen kuvauksen AA:sta enempien väärinkäsitysten välttämiseksi:

"AA on miesten ja naisten toveriseura, jossa he jakavat keskenään kokemuksensa, voimansa ja toivonsa voidakseen ratkaista yhteisen ongelmansa sekä auttaakseen toisia tervehtymään alkoholismista.
Ainoa jäseneksi pääsyn vaatimus on halu lopettaa juominen.
AA:ssa ei ole mitään velvoitteita eikä jäsenmaksuja; toimimme omavaraisina omien vapaaehtoisten avustusten pohjalla.

AA ei ole yhteydessä mihinkään aatteelliseen, uskonnolliseen tai poliittiseen suuntaukseen, järjestöön tai laitokseen. Se ei myöskään halua ottaa kantaa mihinkään kiistakysymykseen eikä asettua enempää puolustamaan kuin vastustamaankaan mitään.

Ainoa päämäärämme on pysyä raittiina ja auttaa toisia alkoholisteja saavuttamaan raittius."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nimetön

8.10.2002 13:42

Olen raitistunut AA:n avulla yli 6 vuotta sitten. Olen lukenut kaiken suomeksi ilmestyneen AA-kirjallisuuden ja vuosien varrella istunut ryhmiemme palavereissa noin 1500 tuntia. Missään niissä ei ole käsitelty läheisriippuvuutta vaan ainoastaan alkoholiriippuvuutta. Läheisriippuvuus kuuluu käsittääkseni nimenomaan keittiöpsykologointiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kauhistunut

7.11.2002 08:23

onko se sinulla? ootko varma?
Olen kauhulla seurannut tilanteen kehittymistä. Suomessa löytyy yrityksiä jotk ajärjestävät säännöllisesti asiakasmatkoja Viroon. Kaverit jopa leuhkii matkan jälkeen kuinka tuli naitua ilman kumia!!!! Sen jälkeen nämä kaverit nai kumppaniaan tai jotain yhdenillan juttua Suomessa. Kenties minä nain samaa tytsää ja saan tietämättäni HIVI:n. Mee siis testiin ja pidä huoli siitä että suojaat itsesi ja muut

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tiina_kulli

9.12.2002 13:43

Mä "seurustelen" miehen kanssa ja sen luokse on n.100km matkaa.Eikä se ole se ongelma, vaan se että se ei tunnu välittävän mistään..miettii yksinkertasia asioita kauan.."se ei elä tässä maailmassa".Miten mä aina onnistun löytämään kaikki järjettömimmät ihmiset ja ihastumaan niihin niin syvästi että sattuu.Ei toi varmaan paljon mitään kertonu mutta luulen että ei tarvinnutkaan.Se alkaa olla hiilet.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hulaquez

18.12.2002 16:30

Mitä käsittää sana ´peruspsykologian teos´? En tiedä liittyykö tuohon kyseinen Virtahepo olohuoneessa, missä läheisriippuvainen sana on käytössä ja termi määritellään jokseenkin ´oman perheen sisäisiin ongelmiin ja niistä irtipääsemättömyyteen´. En muista tarkemmin mutta joku kirjan hiljakkoin lukeneena voi kai kertoa tarkemmin :) Kirjoittajaakaan en tietenkään muista

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jepppiskamaa

17.2.2012 19:45

Tommy Hellsten.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi