Suhteet

Oi aikoja, oi tapoja

Kadulle ei sovi virtsata. Se on ilmeistä. Mutta saako ystävien seurassa röyhtäillä? Joitakin se ei häiritse, mutta mistä olla varma? Ei mistään. Lähipiirissä käytöstavat höllentyvät, mutta kaikille se ei sovi.

Internetkyselymme huonoista tavoista tuotti rutkasti palautetta. Vastenmielisintä läheisen käytöksessä olivat ruokailuun liittyvät tavat, kuten ruoka suussa puhuminen ja maiskutus. Ne ärsyttivät kahdeksaatoista prosenttia vastaajista. Samojen fraasien toistelu puheessa häiritsi kuutta prosenttia.

Sitä vastoin julkinen nenän kaivaminen sai vain yhden äänen, eikä röyhtäilykään kiusannut kuin kolmea prosenttia, vaikka huonoja tapoja molemmat ovatkin. Mikä nyt sitten oikeastaan on huono tapa ja mikä ei?

“Huonoin tapa on niin sanottu minä-elämä”, toteaa tapakasvattaja Kaarina Suonperä.

“Toisen jättäminen huomiotta, minäkeskeinen elämäntyyli. Mitä muista, kunhan mulle riittää. Se on kiireisen, hektisen elämän tuomaa huolimattomuutta, ja kuitenkin toisille pitäisi aina antaa tilaa.”

“Kuuntele vaikkapa joskus puhelimessa puhuvia ihmisiä! Aina sanotaan, että mä kävin, mä tein sitä. Parisuhteissakaan ei juuri koskaan sanota me.”

Perinteisesti tapakoodit ovat saaneet alkunsa aristokraattien keinoista erottaa itsensä köyhälistöstä. Ensimmäinen tapaopas ilmestyi vuonna 1526, kirjoittajana hollantilainen Erasmus. Hän esitti muun muassa, että pöytäliina ei ole niistämistä varten. Myös pöydälle sylkeminen kiellettiin.

Paikoittain hyviä tapoja pidetään edelleenkin snobbailun merkkinä, vaikka niillä on taipumus levitä kuin kulovalkea, kuten tavoilla yleensäkin.

Entä kotioloissa? Moniko sulkee vessan oven ollessaan yksin?

“Kyllä pitäisi sulkea”, Suonperä toteaa tiukasti.

“Siksihän vessassa ovi on. Kotonakin tulee noudattaa hyviä tapoja, omankin viihtyvyyden vuoksi. Mitäs jos se ovi unohtuu auki, kun ollaan vieraiden luona kylässä? Ja jollei kotona ole tapoja, huonot tavat lähtevät leviämään kotioven ulkopuolelle. Ja siinä sitten ollaan, vaikeudet sylissä. Kukas ulkopuolella jeesaa?”

Kiroilu on hyvä esimerkki levinneestä huonosta tavasta: sen perusteella ketään ei enää tuomita huonoksi kansalaiseksi. Yllättävää kyllä, vuonna 2001 suomalaisten ja saksalaisten lukioikäisten kesken tehdyssä vertailussa vain kahdeksantoista prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että kiroilu kuuluu rikkaaseen kielenkäyttöön. Saksalaisilla luku oli kuusikymmentäkahdeksan.

“Kouluissa ja tapaluennoilla olen joskus sanonut nuorille, että kyllä minäkin osaan kiroilla. Haluatteko, että aloitan heti. Vaan eipä ole yhtään kättä noussut myöntymisen merkiksi”, Suonperä täräyttää.

Lukijoidemme mielestä keskeyttely ja päälle puhuminen on yhtä raivostuttavaa kuin samojen fraasien toistelu. Suonperä muistuttaa ironisesti kansasta, jolla on sananlaskut puhuminen hopeaa, vaikeneminen kultaa ja hiljaisuus on hyve.

“Esimerkiksi Ranskassa keskeyttely on tapa keskustella. Ja kaikki saavat asiansa sanottua.”

“Olemme hirveän kiltti kansa. Siedämme kaikenlaista, huonoa palvelua ja surkeaa laatua, mutta sanomme sitten sen selän takana. Puhe erottaa meidät eläimistä. Miksi emme sano korrektisti suoraan?”

Suonperä vastaa itse omaan kysymykseensä.

“Meidät suomalaiset on kasvatettu pelolla. Ruodusta ei paljon saa poiketa. Kun nauraa julkisesti, saa poikkeavan leiman otsaansa.”

Ihminen on laumaeläin. Kirjassa Evoluution ihmiskuva todetaan, että mitä kehittyneempi on yksilön moraali, sitä paremmin onnistuu vuorovaikutus ryhmässä. Nykykäsityksen mukaan korkeamoraalinen henkilö toimii ei vain oman menestyksen, vaan yhteisen hyvän puolesta.

Ryhmällä on omat sosiaaliset norminsa, joita ryhmän jäsenten tulee noudattaa. Yksilö muodostaa käsityksensä näistä normeista aiempien kokemusten ja roolien perusteella.

Yleensä esimerkiksi röyhtäilyä tai sotkemista ei pidetä moraalisesti yhtä tuomittavana rikkeenä kuin toisesta ryhmän jäsenestä juoruilua.

Jos yhden jäsenen toiminta uhkaa ryhmän kiinteyttä, seurauksena on usein rangaistus. Muiden moraalisten seikkojen lisäksi sen pelko määrää toimimista ryhmän jäsenenä. Tavallisesti rangaistus on ryhmästä erottaminen.

Jos läheisen käytös siis häiritsee, Suonperä kehottaa sanomaan asiasta. Jos vasten kasvoja ei tee mieli ilmoittaa, esimerkiksi sähköposti on varovainen tapa lähestyä. Mutta jos kaveri loukkaantuu?

“Ja loukkaantuukin. Alue on hyvin herkkä. Minäkeskeisyys nousee esiin: ‘Minähän teen just niin kuin haluan.’”

“Mutta parempi sanoa kuin antaa suhteen kariutua siihen, ettei saa sanottua. Liian usein vaan asiat huomataan vasta, kun ollaan seinän ja tapetin välissä. Ihmisten tulisi pitää itseään vähän silmällä.”

“Ja on hyvä muistaa pieni suomenkielinen sana anteeksi. Sen käyttö pelastaa paljolta.”

Lukijoilta

“Järisyttävän ärsyttäviä ovat ihmiset, jotka syödessään viivähtävät katsomaan suuhun menevää ruokapalaa. Juttu ei ole siinä etteikö ruokaa saisi ihailla, mutta se tietynlainen omahyväinen katse, varsinkin miehillä, on vavisuttava.”
Nainen, 27 vuotta

“Poikaystäväni rassailee jalkapohjista kovettumia ja jättää nahan palat olohuoneen pöydälle. Oksettavaa.”
Mies, 52 vuotta

“Isässäni ärsytti eräs piirre. Kun oli kymppiuutisten aika ja ankkuri sanoi “Kymmenen uutisista hyvää iltaa”, isäni vastasi aina siihen “No hyvää iltaa”. Minähän fiksuna tyttönä aloin apinoimaan häntä, ja eipä mennyt kauaakaan, kun isäni lopetti idioottimaisen vuoropuhelunsa tv-ihmisten kanssa.”
Nainen, 22 vuotta

“Ihmisenä-sanan käyttö. ‘Mä tykkään siitä ihmisenä.’ Hyi helvetti.”
Mies, 20 vuotta

“Ystäväni matki hiustyyliäni koko ajan. Kesälomalla hän puhelimessa kysyi, miten hiukseni ovat. Sanoin hänelle, että olin leikannut ne ihan lyhyiksi! Viikkoa myöhemmin ystäväni soittaa minulle ja kertoo, että nyt hänkin on leikannut hiuksensa.”
Nainen, 24 vuotta

“Jos en vastaa jostain syystä puhelimeeni, kaverini ei voi odottaa, että soitan takaisin. Hän voi soittaa 8 kertaa uudelleen, jos en vastaa.”
Mies, 24 vuotta

“Niinkin yleinen ärsyke kuin päteminen. Pelkkä pätemisen aikomus saa kasvojen ilmeen muuttumaan kylmän ylimieliseksi, ja äänensävy muuttuu nasaaliksi, kuivakaksi horisemiseksi. Yleisilmeenä on ‘kyllä mä vittu hei tiiän’. Pahinta tämä on kun aiheena on jokin aivan turhanpäiväinen, mutta henkilö kokee silti tarvetta jakaa ainoan-ja-oikean mielipiteensä. Työskennelkää identiteettiongemienne kanssa ja säästäkää meidät muut egonpönkityslöpinöiltänne!”
Nainen, 20

“Olin 1,5 tunnin palaverissä, jossa nenäkäs kaikentietäjämuija käytti 114 kertaa hokemaa ‘itse asiassa’. Asiaan voisi itsekukin mennä ilman tätä suhisevaa sanallista itsetehostinta.”
Mies, 40

44 kommenttia

aor

12.9.2003 10:51

Tykkään ihmisenä...voi ei..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sisko81

12.9.2003 11:25

SÄ-passiivi, ei kuulu suomen kieleen. Lisäksi hokemat "niinku" ja "totaniinku".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

huilu

12.9.2003 11:47

[LAINAUS]Sisko81 kirjoitti 12.09.2003 klo 11:25:

SÄ-passiivi, ei kuulu suomen kieleen. Lisäksi hokemat "niinku" ja "totaniinku".[/LAINAUS]
sekä totanoinniin

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MikkoAN1

12.9.2003 14:25

'Todellakaan', varsinkin puheessa lopputavua venytellen;
'kokea', onneksi katoamassa viimein;
'periaatteessa', ei muuten vaivaisi, mutta 9 kertaa 10:stä käytetään väärin!

Onhan näitä ärsyttäviä hokemia...

Mutta käytöstavoista noin yleensä ei minulla ole juurikaan valitettavaa: täällä ihmiset antavat tuntemattomille 'tilaa' ja jättävät pääsääntöisesti rauhaan. Jonoissa ei kiilailla tai tönitä, ovia pidetään jonkinverran auki seuraavalle (vaikka välillä joku pääseekin yllättämään luikahtamalla jonossa koskematta oveen rämäyttäen sen seuraavan naamalle), jne.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

-Izzy-

12.9.2003 15:01

Proaktiivinen. Hirveä ja täysin turha sana, joka on yleistynyt varsinkin työpaikkailmoituksissa. Tekee mieli sanoa, että ei, kyllä minä olen propassiivinen ihminen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Natiainen22

15.9.2003 15:08

Itseeni ainakin kalahtaa maneeri käyttää sivistyssanoja joille löytyy suomalainenkin sana. Halutaan vissiin vaikuttaa fiksummilta kuin ollaankaan.

Turha briljeerata sekundäärisillä argumenteillä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

d-gam

16.9.2003 09:29

Ragh, tällä hetkellä ärsyttää työyhteisömme jäsenen jatkuva itsensä tehostaminen; kaikki pienetkin menot ilmoitetaan muille sähköpostilla (olen poissa/asiakkaalla/kotona) ikäänkuin se ketään kiinnostaisi. Edelleen tapahtumat työelämässä (lähetin tarjouksen ...), tietysti menestykset (tarjoukseni meni läpi) raportoidaan tarkasti. Ja kaiken päälle vakituisena puheenaiheena ovat hänen jatko-opintonsa.
Ja kun me muutenkin tiedetään että kyseessä on pätevä kaveri. Kateellinenko ? Sitäkin kai...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Geloggi

16.9.2003 10:36

Englanninkielisten sanojen viljely puheen seassa.
"Siis niinku nää nominees täs sarjas on..."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

interprendre

16.9.2003 14:41

enivei

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

juoruakat

16.9.2003 16:46

juoruaminen. Kylmät väreet hiipii
pitkin selkää kun työpaikan kahvipöydässä huomaa seläntakana
paskanpuhumisen maistereiden silmissä syttyvän palon, madaltuvan, kuiskaavaksi huutamiseksi yltyvän salamyhkäisen voiettäkuulitkosjotuota suhistelun.
Hyi saatana

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sidla

16.9.2003 16:56

Ylivomaisesti ärsyttävin tapa, on purukumin, karkin tai minkätahansa syöminen maiskutellen suu auki! Se aiheuttaa minulle voimakasta adrenaliinin kohoamista ja voin tuntea kuinka hiukset nousee pystyyn (aiankin melkein), toinen myöskin ärsyttävä piirre ihmisessä on "reviirineuroosin" puuttuminen, eli hengitetään jonossa ja rullaportaissa toisen niskaan, ja istutaan esim. metrossa melkein syliin, vaikka tilaa on, ja kolmantena tupakointi paikoissa joissa on paljon ihmisiä eikä savuttomat voi välttyä savulta esim. bussipysäkillä (katoksen alla) tai _kapeilla_ kävelykaduilla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Karhee

17.9.2003 18:00

Lainaus artikkelista: “Kotonakin tulee noudattaa hyviä tapoja, omankin viihtyvyyden vuoksi. Mitäs jos se ovi unohtuu auki, kun ollaan vieraiden luona kylässä? Ja jollei kotona ole tapoja, huonot tavat lähtevät leviämään kotioven ulkopuolelle. Ja siinä sitten ollaan, vaikeudet sylissä. Kukas ulkopuolella jeesaa?”

Ehkäpä pitäisi lopettaa seksin harrastaminen kotona? Mitäs jos sitä alkaakin harrastaa vaikkapa kaupassa tai vieraiden luona kylässä? Jos kotona harrastaa seksiä, se lähtee kyllä leviämään kotioven ulkopuolelle. Ja siinä sitten ollaan, vaikeudet sylissä. Kukas ulkopuolella jeesaa?

Krhm.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MNMN

17.9.2003 18:22

"Ylivomaisesti ärsyttävin tapa, on purukumin, karkin tai minkätahansa syöminen maiskutellen suu auki! Se aiheuttaa minulle voimakasta adrenaliinin kohoamista ja voin tuntea kuinka hiukset nousee pystyyn (aiankin melkein), toinen myöskin ärsyttävä piirre ihmisessä on "reviirineuroosin" puuttuminen, eli hengitetään jonossa ja rullaportaissa toisen niskaan, ja istutaan esim. metrossa melkein syliin, vaikka tilaa on"

En olisi voinut itse paremmin sanoa! Ma olen aina luullu, etta ma olen vaan yliherkka kun edellamainitut asiat raivostuttaa ihan torkeesti. Ihanaa, etten ole ainoa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

onnii

17.9.2003 20:23

"Ja sit loppupeleissä..." yleisempi naisten suusta, vailla mitään merkitysisältöä. Kavahdan fraasia

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nainen25

18.9.2003 11:37

"Pitkässä juoksussa", missä hemmetin pitkässä juoksussa? Suomalaisten amerikkalaistumiselle joku raja jookosta?
Tätäkin ärsyttävämpää on kuitenkin sivistyssanojen turha viljely, pahimillaan ymmärtämättä sanojen merkistystä...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

PastoriSilli

18.9.2003 20:03

Kaikki ylläoleva ottaa kupoliin minuakin.
Entäs jos keskustelukumppanin henki haisee mädälle sillille ja hän hönkii kuution ilmaa sieraimiisi joka sanalla, hyi helvata.
Ja toi itse asiassa fraasi vituttaa myös.

Eri murteet on mukavia kuunnella, paitsi hesapellejen dörtsi poseen sonta, siihen menee hermot.Enkä ihmettelisi lainkaan jos joku Hesakekkuli nyt laittaa viestin: tää ei oo mikään hesa, tää on stadi.
Voi vittu, stadi..

1 kaveri on kaskisista, sitä on mukava kuunnella kun se horisee humalassa.
Jotain hyvää sentään.
perkele.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

-Ellu

18.9.2003 21:17

[LAINAUS]Sisko81 kirjoitti 12.09.2003 klo 11:25:

SÄ-passiivi, ei kuulu suomen kieleen. Lisäksi hokemat "niinku" ja "totaniinku".[/LAINAUS]

Joo, tosi on, ja mielestäni ehdottomasti ärsyttävintä "niinku" sanan käytössä on sanonnat "kato niinku" ja "niinku siis", joita jotkut käyttävät joka välissä! (sit mä kato niinku menin sinne..., se oli niinku siis ihan hirveetä...)

Ja mulla ei ole muuten mitään turkulaisia vastaan, mutta miksi ihmeessä sotkea konditionaali ja imperfekti! Koita siinä sitten pysyä perässä, että mitä on tehty ja mitä ei!

Työpaikalla ärsyttävintä on ihmiset, jotka jättävät puoli kuppia kahvia lojumaan milloin mihinkin (yleensä jonnekin hyllyyn tai työpöydälle mihin se ei kuulu). Sitten se on siinä vaikka kuinka kauan ärsyttämässä muita, ja omistaja on taatusti unohtanut sen loppuun...mutta jos vain joku muu erehtyy siivoamaan sen pois, niin siitä saa sitten kuulla "hei, missä mun kahvi on, ei se ollu siinä kun 2 tuntia, se oli varmaan vielä lämmintäkin!" Aargh

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kielimieli

19.9.2003 12:37

Erikoista mielestäni on, että niin suuri osa täällä mainituista ärsyttävistä asioista liittyy kieleen: täyte- ja lainasanat, murteelliset ilmaisut tai sävelkulku jne. Kieleen suhtaudutaan enemmän tunteella kuin tietämyksellä. Monen käsitys kielestä tuntuu perustuvan siihen, että on yksi ja ainoa oikea, turmeltumaton kielimuoto, josta poikkeaminen on aina pahasta. Todellisuudessa sellaista "ihannemuotoa" ei ole olemassakaan. On vain eri tilanteisiin paremmin tai huonommin sopivaa kielenkäyttöä. Sä-passiivi kuten kaikki muutkin maininut ilmiöt KUULUVAT suomen kieleen, Turun murteessa EI sekoiteta imperfektiä ja konditionaalia, stadin puhe ON suomen kielen käyttöä siinä missä savon murrekin jne. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Tärkeää on ymmärtää millaiseen kielenkäyttöön mainitut ilmiöt soveltuvat. Tiettyjen ilmaisujen liikakäyttö ärsyttää, juhlapuhetta ei ole yleensä soveliasta pitää puhekielellä, mutta ystävien ja tuttavien kanssa ylätyylin käyttäminen jatkuvasti on lähes typeryyttä.

Kielenkäyttö herättää - ja saa herättää - tunnereaktioita. Se on osoitus siitä, että suomen kieli on elävä kieli, jolla on sitä käyttäviä ja kehittäviä puhujia. Sille, joka haluaa, että kieli kiteytettäisiin tiettyyn muuttumattomaan muotoon, voi todeta. että tällainen kieli on olemassa: klassisen latinan taivutus, lauseoppi jne. eivät ole muuttuneet lähes pariin tuhanteen vuoteen.

Itseäni ärsyttävät enemmän muut kuin kieleen liittyvät asiat, koska kieltä tilannetajuttomasti käyttävän henkilön persoonassa on usein myös itsetehostusta, itsekeskeisyyttä, kyvyttömyyttä ymmärtää toisen asemaa, asiantuntemattomutta, yleistä sivistymättömyyttä ja perustavaa laatua olevaa hyvien tapojen noudattamattomuutta yms.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kielimieli

19.9.2003 13:09

Vielä murteista. Väite, että Turun murteessa sotketaan imperfekti ja konditionaali on yhtä kestämätön kuin vaikkapa englanninkielisen puhujan väite siitä, että suomen kielessä sotketaan preesens ja futuuri eikä erotella tapahtumien ajankohtaa nykyisyydessä ja tulevaisuudessa.

Virhe aiheutuu siitä, että jotakin kielijärjestelmää tarkastellaan ulkopuolelta toisen järjestelmän kriteereillä. Vaikka suomen ns. kirjakielessä ei ole verbimuotojen tasolla erillistä futuuria ("sanon hänelle nyt" vs. "sanon hänelle huomenna"), ei se tarkoita sitä, että kielen puhujat eivät pystyisi erottelemaan tapahtumien ajankohtaa. Esimerkeissä ajanilmaisut (nyt, huomenna) ovat yksi keino, jolla sanoma ankkuroidaan aikaan. Joissakin tilanteissa asia taas voidaan ratkaista muulla tavalla ("tule sanomaan"), joka on täysin käyttökelpoinen. Tilannetietoinen ja -taitoinen kielenkäyttäjä osaa sopeuttaa puheensa viestintätilanteeseen.

Ei se, että suomen yleiskielen lähtökohdista käsin murteelliset muodot (esim. "mä kattosi") voidaan tulkita toisella tavalla, tarkoita sitä, etteivätkö lounaismurteiden puhujat erottelisi tekemisen lajeja toisistaan. Murteen sisällä järjestelmä on toimiva ja looginen. Tulkintaongelmia voi tulla mikäli kuulija ei systeemia tunne. Tämän vuoksi tietenkin lounaismurteiden puhujan tulee - aivan samoin kuin muidenkin murretaustaisten puhujien - ymmärtää sopeuttaa puhettaan tarvittaessa. Tämä on mainitsemaani kielellistä tilannetajua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

PakkoJaPakko

19.9.2003 14:11

Yksi ärsyttävimmistä fraaseista on "pakko myöntää". Se tuntuu olevan kaikkien huulilla... "Mun on pakko myöntää että se oli hyvä elokuva". Ei sun ole pakko naamioitua fraasin taakse, voit sanoa suoraan mielipiteesi!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

meitsivaan

20.9.2003 00:03

Mä ihan oikeesti niinku rakastan sanaa "niinku" Musta se vaan on niin ihana, vähä niinku joku söpö likka sanoo sen niin mä en voi niinku pysyy mun pökis......jee........=)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

KiroilevaNeito

20.9.2003 06:44

Itse minua suunnattomasti
ottaa päähän se että ei vastata
kysymykseen. JOs ei halua
aiheesta puhua niin se on asia
erikseen mutta se että istutaan
turpa kiinni kun kysytään on
todella verenpainetta nostattavaa!
Kuitenkaan monessa tapauksessa ei
ole kuullun ymmärtämisestä tai heikosta
kuulosta kysymys.

Ja kuten artikkelissa kävi ilmi niin
toinen ärsyttävä tapa on keskeyttää
toisen puhuminen. Tulee tunne että
toisilla ei ole intoa kuunnella sanottavaani.
Yleensä poistun paikalta jos se vaan on
mahdollista. Miksi minun pitäisi jaksaa kuunnella
toisten asioita kun heilläkään ei innostus riitä
minun asioihin ??

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sebastyne

20.9.2003 12:30

[LAINAUS]Natiainen22 kirjoitti 15.09.2003 klo 15:08:

Itseeni ainakin kalahtaa maneeri käyttää sivistyssanoja joille löytyy suomalainenkin sana. Halutaan vissiin vaikuttaa fiksummilta kuin ollaankaan.

Turha briljeerata sekundäärisillä argumenteillä![/LAINAUS]

Tähän syyllistyn itse usein, koska varsinkin tietokoneiden yhteydessä englanninkielinen ilmaus tulee ensinnä mieleen, enkä heti edes ymmärrä mitä suomenkielinen vastine tarkoittaa. Joskus yritän välttää "briljeeraamista" mutta sitten se kuulostaa tältä: "Mene control paneliin, siis mikä se on se suomeks ööh, ohjauspaneeli?" Se taas kuulostaa tosi pahalta, ihan kun yrittäisin vielä alleviivata sitä, että "mä oon niin vidun niinku globaali, etten osaa enää suomeekaan, ja ymmärrän että sä et osaa englantii siis ton vertaa". Argh. Entäs jos yrittäisi sanoo heti sen suomenkielisen sanan? Miettiessä tulee "hauskoja" taukoja puheessa, vaikka vastapuoli varmaan ymmärtää englanninkielisetkin sanat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kerssi

20.9.2003 14:54

[LAINAUS]huilu kirjoitti 12.09.2003 klo 11:47:

sekä totanoinniin[/LAINAUS]

Ärsyttää ihmiset jotka ottaa asiakseen ärsyyntyä niinkin jokapäiväsestä ja jonninjoutavasta asiasta kuin ihmisten puhetavasta ja täytesanoista. mitä vitun merkitystä jos joku täydentää sanottavaansa?
kaikki toisarvonen mihin alkaa kiinnittämään huomiota varmasti rupee ärsyttämään kuten vaikka hengitys tai kellon tikitys... näe metsä puilta

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

katja_

20.9.2003 18:35

Kassatätinä ärsyynnyn ihan suunnattomasti jos lapset eivät osaa käyttäytyä. Niille sanoo "hei", "kiitos", "ole hyvä", "kiitti hei" ja kakarat vaan tuijottaa typeränä takaisin suu auki kuin lobotomiapotilaat. Miten se voi olla niin vaikeaa! Hymyile siinä sitten kun tekisi mieli kysyä että "osaatko sä saatanan penska edes puhua?"

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuomas Tolvanen

22.9.2003 15:08

[LAINAUS]Kielimieli kirjoitti 19.09.2003 klo 12:37:

Erikoista mielestäni on, että niin suuri osa täällä mainituista ärsyttävistä asioista liittyy kieleen: täyte- ja lainasanat, murteelliset ilmaisut tai sävelkulku jne. Kieleen suhtaudutaan enemmän tunteella kuin tietämyksellä. Monen käsitys kielestä tuntuu perustuvan siihen, että on yksi ja ainoa oikea, turmeltumaton kielimuoto, josta poikkeaminen on aina pahasta. Todellisuudessa sellaista "ihannemuotoa" ei ole olemassakaan. On vain eri tilanteisiin paremmin tai huonommin sopivaa kielenkäyttöä. Sä-passiivi kuten kaikki muutkin maininut ilmiöt KUULUVAT suomen kieleen, Turun murteessa EI sekoiteta imperfektiä ja konditionaalia, stadin puhe ON suomen kielen käyttöä siinä missä savon murrekin jne. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Tärkeää on ymmärtää millaiseen kielenkäyttöön mainitut ilmiöt soveltuvat. Tiettyjen ilmaisujen liikakäyttö ärsyttää, juhlapuhetta ei ole yleensä soveliasta pitää puhekielellä, mutta ystävien ja tuttavien kanssa ylätyylin käyttäminen jatkuvasti on lähes typeryyttä.

Itseäni ärsyttävät enemmän muut kuin kieleen liittyvät asiat, koska kieltä tilannetajuttomasti käyttävän henkilön persoonassa on usein myös itsetehostusta, itsekeskeisyyttä, kyvyttömyyttä ymmärtää toisen asemaa, asiantuntemattomutta, yleistä sivistymättömyyttä ja perustavaa laatua olevaa hyvien tapojen noudattamattomuutta yms.[/LAINAUS]

Alunperin sä-passiivi ei ole kuulunut suomen kieleen, vaan on rantautunut englannin kielen mukana. Tosin nykyisin sen käyttö on yleistynyt niin paljon, että sen voi lukea jo lähes korrektiksi puhekielen ilmaisuksi mutta ei se kirjakielee sovi. Samaa perua on täytesanojen käyttö puheessa. Täytesanoja käytetään suomen sisäisestikin eri tavalla: länsi-Suomalaiset sietävä paljon helpommin pitkät hiljaiset tauot puheessa, kun taas itä-Suomalaiset eivät ole läheskään yhtä kärsivällisiä. Toisaalta on todettava, että tietysti yksilöiden välisiäkin eroja on huomattavasti.

Tunnen kaksi hyvin ärsyttävää henkilöä, jotka viljelevät puheessaan tuhottomat määrät "sivistyssanoja" ja puhuvat aina kirjakieltä. Tässä lähinnä ärsyttää se, että kumpikaan ei tunnu tunnistavan tilannetta, jolloin voi ottaa rennommin, eikä tarvitse aina olla paita housuissa, kauluspaidan ylin nappi kiinni ja kravaatti kireällä. Pitäähän sitä olla asiallinenkin mutta joku raja siinäkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kielimieli

22.9.2003 20:47

[LAINAUS]tulppi kirjoitti 22.09.2003 klo 15:08:

Alunperin sä-passiivi ei ole kuulunut suomen kieleen, vaan on rantautunut englannin kielen mukana. Tosin nykyisin sen käyttö on yleistynyt niin paljon, että sen voi lukea jo lähes korrektiksi puhekielen ilmaisuksi mutta ei se kirjakielee sovi. Samaa perua on täytesanojen käyttö puheessa. Täytesanoja käytetään suomen sisäisestikin eri tavalla: länsi-Suomalaiset sietävä paljon helpommin pitkät hiljaiset tauot puheessa, kun taas itä-Suomalaiset eivät ole läheskään yhtä kärsivällisiä. Toisaalta on todettava, että tietysti yksilöiden välisiäkin eroja on huomattavasti.
[/LAINAUS]

Tämä ei ole oikea ketju siirtää puhetta kokonaan kielianalyysiin, mutta menköön. Ei suomen kieleen ole "alunperin" kuulunut paljon mitään siitä, mitä nyt "katsomme" siihen kuuluvan. Lainatavaraa (sanoja, rakenteita, äänteitä ja kaikkea muutakin) on tullut tuhansien vuosien ajan. Tämä on luonnollisten kielten ominaisuus - kieli kehittyy. Toki voidaan esittää hypoteesi, että sä-passiivin yleistymiseen nykysuomessa olisi vaikuttanut englannin kieli, muttei se, että englannissa kyseistä rakennetta käytetään ja että englannin ns. osaaminen on Suomessa yleistynyt, tarkoita sitä, että syy-seuraus -suhde olisi näin yksiselitteinen. Rakenne tunnetaan muissakin kielissä - yllättävän lähelläkin. Entä jos ilmiö onkin ollut aiemmin piilevänä suomen kielen sisällä ja nyt puhjennut kukkaan? Ja miten rakenne englannissa on kehittynyt? Englanti ei olisi englantia, elleivät normannit olisi tuoneet kieleen voimakkaan latinalaisperäisen aineksen, joka elää rinnan germaanisten elementtien kanssa. Rajoittuminen 1900-luvun muutaman viimeisen vuosikymmenen kehityksen tarkasteluun on suppea näkökulma.

Pointtini oli ja on, että kaikki tässäkin ketjussa maitut kielelliset ilmiöt (kielen eri tasoilla) kuuluvat suomen kieleen; eihän niistä muuten voisi edes ärsyyntyä, elleivät suomen kielen elävät puhujat niitä käyttäisi. Ei ole huonoa tai hyvää, korrektia tai epäkorrektia kieltä; on vain tiettyyn viestintätilanteeseen (suullinen, kirjallinen; virallinen, epävirallinen, ja kaikki siltä väliltä) paremmin tai huonommin soveltuvaa kielenkäyttöä. Tärkeintä on ymmärtää, että kielellä sekä kuvataan että muokataan todellisuuta. Taitava kielenkäyttäjä osaa sopeuttaa kielensä tilanteen mukaan. Minä käytän tässä kieltä tietyllä tavalla - itse kukin voi miettiä miksi - mutta tämä ei ole ainoa tapani käyttää kieltä ja ne muut tavat ovat aivan yhtä päteviä ja - mikäli halutaan niin sanoa - korrekteja, kukin omassa tilanteessaan.

Kun sanot, että sä-passiivia voidaan pitää nykyään "lähes korrektina puhekielen ilmaisuna", toteamus ei kerro niinkään suomen kielestä, vaan sinun suhtautumisestasi kieleen. Luokittelet ilmaisun kuuluvaksi tiettyyn kielimuotoon ("puhekieli") ja annat normatiivisen arvion ("lähes korrekti ilmaisu"). Mutta oletko pohtinut mitä tarkoitetaan puhekielellä ja mihin oikeasti perustuu kielellisten ilmiöiden oikein/väärin -luokittelu, joka niin voimakkaana näkyy tässäkin ketjussa ? Ovatko ne sittenkään niin yksiselitteisiä kuin koulukieliopissa esitettiin? En jatka tässä enempää, vaikka aihetta olisi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tarinan_iskija

23.9.2003 05:12

Löytyi niin monta hyvää lainattavaa kommenttia etten lopulta kyennyt valitsemaan yhtä ja lisääkin ärsyttävyyksiä tupsahteli mieleen koko ajan joten listataampa vähän molempia edellä mainittuja.. :)

Kiroileva neito: Just eikä melekeen.. mua kans ottaa tosissaan aivoon jos esitän selkeän suomen kielisen kysymyksen enkä siihen saa vastausta tai vaihtoehtoisesti saan jonkun älyvapaan kommentin (kts. alla) tai parhaassa tapauksessa vain sellaisen vajaaksi jättävän ylimielisen katseen. Kerran kävi esim. näin et olin Helsingissä ja kysyin kadulla kelloa ohikulkijalta ja sain vastaukseksi, et tästä ei oo kuule pitkä matka stockalle ja siel on kello mistä voit kattoo. En voinu ku puuskahtaa et hohhoijaa, mä en mielestäni kysynyt et missä on lähin kello vaan paljonko se on mut jos on niin vaikee vastata ni anna olla..

Karhee: Tosi hyvä kommentti sulla ton seksin leviämisen suhteen, ei siitä sit sen enempiä, hyvät naurut sain.

Sidla ja MNMN: Mua ei yleisesti ottaen ihan aina noi reviirijutu kiusaa jos ei ihan iholle käydä mutta sellanen kyllä reviiriin liittyvä asia on todella kiusallista jos keskustelukaveri tulee liian lähelle. Mulla oli aikoinaan koulussa sellanen luokkakaveri, ei edes läheinen sellanen, joka tuli aina ihan tosi lähelle kun se sanoi jotain, otti jostain mun kaulakorusta esim kiinni ja räpläsi sitä samalla puhuessaan ja käytännössähän se meni siihen et se hengitti suoraan mun suuhun, uih ja hyi helvetti!

katja_: Ymmärrän toki sun ärsyyntymisen tollasten asiakkaiden suhteen ja todella ärsyä onkin kun missä tahansa tilanteessa jäädään vaan suu auki mollottaan toisen eteen, siinä antaa niin vajon kuvan itestään että siinä kanssaihminen vallan häkeltyy kun ei tiedä mitä seuraavaksi sanois. Mun pikkusiskolla oli lapsena kaveri joka haki siskoo ulos ja kun sille avas oven se sano eka vaan "Heli" (nimi muutettu) ja kun vastasi et Heli on vaik Annin kans siel pihal jossain ni tää vaan jäi siihen ovelle mollottaan suu auki ja lopulta kun ei muutakaan keksiny oli vaan pakko läimäyttää ovi sen nokan eestä kiinni. Myöhemmin tää vika korjaantu kyseisen ihmisen kohdalla mut koskaan en oppinut hänestä tykkäämään kun aina muistu se mollotus mieleen kun hänet näin. Mutta niin, vielä aiheeseen, valitettavan usein käy niinkin päin et ollessaan itse asiakkaana asiakaspalvelija ei osaa pienimpiä kohteliaisuuksia kuten tervehdykseen vastaaminen tai hymyn häivähdys uudelle asiakkaalle kun asiakas nokan alla vaihtuu, eli toimii se toisinkin päin. Usein tällasissa tilanteissa tekis mieli sanoo näille asiakaspalvelioille et jos et oikeesti voi sietää tätä mitä teet ni vaihda ihmeessä ihminen alaa. Ja yhdelle ihmiselle oon tän sanonukki kun viikosta toiseen sain samaa tympeää naamaa kattoa ja lopulta paloi proppu.

Ja vielä viimeisimpänä mut ei suinkaan vähäisimpänä yksi erittäin ärsyttävä juttu: Sukujuhlien kyselevät mammat!!! Paha heidät pois korjatkoon.. Mikään ei niin ärsytä kun näiden tätien kerta kerran jälkeen toistuvat kysymykset "no, millos se tää meidän Hanna löytää miehen ja menee naimisiin ja perustaa kivan pikku perheen" voi vittu oikeesti... niin kuin nuo edelliset asiat olis jotain itseisarvoja, ei siis tule vissiin mielen viereenkään et joku on kolmikymppisenäö vielä ihan omasta vapaasta tahdostaan sinkku ja ei haluu ehkä lapsia ikinä tehdäkään. Auta armias, mitä kaikkea olen vastaukseksi miettinyt että saisin mammat joskus sen verran tupelle et ei tarvis enää seuraavan kerran samaa kysymys sarjaa esittää. Ja lopulta viime kesänä hyvän keksinkin, esitin vasta toteamuksen ja kysymyksen et "niin, Halttusen tätiäkö nyt taas kiinnostaa mun yksityiselämä näin paljon ja voinhan kertoakkin ihan heti kun täti vastaa samoihin kysymyksiin itse, mites se on siis Halttusen sedällä ja tädillä nykyään tuo seksielämä kuinka vilkasta?" jo hiljeni täti, sain kyllä loppuillasta muutamia merkitseviä katseita toisilta tädeiltä mut sain ainakin ola rauhassa ja se olikin tavoitteeni. ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sinh

24.9.2003 13:42

muutama vielä tulee mieleen...eräällä kaverillani on aivan ihastuttava tapa kertoa toisten jutut loppuun, jos hän on siis aiemmin kuullut ne. mikä luonnollisesti pilaa kaiken hauskuuden. jos taas kyseinen hlö ei ole juttua aiemmin kuullut, hän pitää oikeutenaan keskeyttää sen noin tuhanteen kertaan typerillä 'ai miks' tai 'kuka' tai 'ai mitenniin' kysymyksillä..joihin vastaus siis selviäisi pikku kuuntelulla.

toinen frendi kärsi tuossa joku aika sitten jonkinlaisen jalkasienen...hänpä toi ne pahat tavat kotoa kylään ja aivan rennosti vetäisi sukat pois jalasta - paikasta välittämättä - ja alkoi repiä jalkapohjiaan. ja mihinkäs muualle kaiken irtirevenneen olisikaan voinut laittaa kuin...kyllä, suuhun. hyi helvetti!!

faijalla taas on ärsyttävä tapa autoa ajaessaan sanoa lähes jokaisen vastaantulevan auton rekisterinumero englanniksi. hyvää harjoitusta varmaan mutta nyt puhutaan kuitenkin ihmisestä joka on puhunut kiitettävää englantia viimeiset 30 vuotta. (älkääkä ees yrittäkö väittää että se kenties johtuisi juuri rekisterikilpien englannistamisesta).

näitä ku rupee oikeen miettimään niin toki jokaisella on joku ärsyttävä tapa...ehkä minullakin;). pakko kuitenkin vielä lisätä...

ex-poikaystävä joka useampaankin otteeseen kertoi minulle minkälainen minä olen, tai mitä ajattelen..ja juuh, aina meni metsään.

ja tietysti se ärsyttävin kaikista - ihmiset jotka eivät vastaa tekstiviesteihin. epäkohteliasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

stadinkekkuli

24.9.2003 16:21

Ai helsinkiläiset ei saa puhua niiden murretta, mutta muut saa puhua omiaan?
Mä en tajua, kun helsinkiläisiä haukutaan ylpeiksi ja maaseutuvihamielisiksi, mutta tollaiset kommentit tulee käsittämättömän usein muiden suusta. Kaikki murteet on hienoja ja on siistiä, että ihmiset on erilaisista paikoista kotoisin. Jos stadilaiset sanoo stadi ja muut hesa, niin kyseessä on kahden eri murteen ilmaisu samasta asiasta, ei sen kummempaa... En mäkään ala valittaa, jos jos joku sanoo pullaa nisuksi tms. vaikka välillä onkin vaikea tajuta mistä on puhe.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TYTTLI29

26.9.2003 11:25

IHMINEN IHMISENÄ JOKAINEN MEISTÄ ON JOTAIN JOTEN ARVOSTAKAA TOISIA JA SE ETTÄ JOKAISELLA MEILLÄ ON TARKOITUS ELÄMÄSSÄ

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TYTTELI29

26.9.2003 11:32

ASIANI VARSIN POIKKEE MUISTA
MÄ OLEN SURULLINEN IHMISTEN
NÄLVIMISESTÄ JA SIINTÄ ETTÄ ME KAIKKI OLEMME IHMISIÄ VÄRISTÄ RIIPPUMATTA OLEN ITSE OLLUT IHMISESTÄ
JA SEN VÄRISTÄ RIIPPUMATTA PALJON TYÖNI TAKIA
TEKEMISISSÄ JA AUTTANUT ETTÄ ME RAKASTAISIMME ITSEÄMME JA PERSOONANA OLEN JOKAISTA YSTÄVÄÄ
PITÄNYT TÄRKEÄNÄ MAAILMAN KAIKEUDESSA.....
KANNUSTANUT ELÄMÄÄN JA OTTAMAAN JOKAISEN HUOMIOON
OLETTE TÄRKEITÄ KAIKKI......

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MikkoAN1

26.9.2003 16:22

[LAINAUS]TYTTLI29 kirjoitti 26.09.2003 klo 11:25:

IHMINEN IHMISENÄ JOKAINEN MEISTÄ ON JOTAIN JOTEN ARVOSTAKAA TOISIA JA SE ETTÄ JOKAISELLA MEILLÄ ON TARKOITUS ELÄMÄSSÄ[/LAINAUS]

'KAikilla' ihmisillä ei ole sen kummempaa tarkoitusta elämässä, itse asiassa aika harvalla on.

Samantyyppinen kusetus jota äidit hokevat lapsistaan: "Kaikki ovat omalla tavallaan lahjakkaita"...

Mut hyvää viikonloppua kuitenkin!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Zarali

28.9.2003 18:17

Vielä noista ärsyttävistä tavoista: Minua ärsyttävät kälättävät naiset (useimmiten keski-ikäisiä). Mikä pakko joillakin naisilla on hysteeriseen kimitykseen? Kenenkään ääni ei normaalisti ole sellainen, luulen että se ilmaisee teennäistä innostusta. Ehkä he luulevat niin vaikuttavansa "nuorekkailta". Itse satuin ravintolan kiviseinäiseen naistenvessaan silloin kun se oli täynnä luokkakokoustaan viettäviä matameja. Pääni oli haljeta, kun kaiku vielä lisäsi omansa muutenkin helvetilliseen mekkalaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

verry

2.10.2003 15:22

"Hei pliide, niinku, OIKEESTI OIKEESTI OIKEESTI OIKEESTI OIKEESTI OIKEESTI, tiätsä, sittennii OIKEESTI!!"

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

reed

3.10.2003 18:23

"Ja mulla ei ole muuten mitään turkulaisia vastaan, mutta miksi ihmeessä sotkea konditionaali ja imperfekti! Koita siinä sitten pysyä perässä, että mitä on tehty ja mitä ei!"

No niin... Ensinnäkin em. tyylillä puhutaan muuallakin kuin vaan Turussa. Jos ei ymmärrä, sopii kysyä. Käypä esmes Raumalla tai vaikka Savossa. Turha siitä on ärsyyntyä, jos on itse muualta kotosin.. Ja toiseks: miten murteen puhuminen liittyy keskusteluun huonoista/ärsyttävistä tavoista? Enemmänkin ottaa pannuun, kun nuoret likat viljelee "v****jaan"!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Viklo

10.10.2003 21:37

[LAINAUS]interprendre kirjoitti 16.09.2003 klo 14:41:

enivei[/LAINAUS]

"Pitkässä juoksussa". Ugh. Keli-sanan käyttö sanan sää synonyyminä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Viklo

10.10.2003 21:42

[LAINAUS]tulppi kirjoitti 22.09.2003 klo 15:08:

Alunperin sä-passiivi ei ole kuulunut suomen kieleen, vaan on rantautunut englannin kielen mukana. Tosin nykyisin sen käyttö on yleistynyt niin paljon, että sen voi lukea jo lähes korrektiksi puhekielen ilmaisuksi mutta ei se kirjakielee sovi.[/LAINAUS]

Sopii se puhekieleen tai ei, kamalalta se edelleen kuulostaa. Aikoinaan lukiossa eräällä psykan tunnilla ryhmämme yltyi yhteiseen "hahaa"-huutoon saatuamme opettajamme itse teossa kiinni sä/sinä-passiivin käytöstä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vauva

20.10.2003 14:30

jos on kyse tavoista, niin eikös voisi jostakin muustakin keskustella kun SÄ-muodon kuuluumisesta ja ei kuulumisesta suomen kieleen?
mun mielestä on hauskaa että ihmiset puhuu erilailla, ei usein oo ihmisten puhetavat ärsyttäny.

rään kaivaminen nenästä ja sen syöminen on huonoa käytöstä, jos tämän toimittaa muiden läsnäollessa. kyllä yksinään saa mun puolesta kaikki halukkaat nauttia vaikka räkäpallo-illallisia, jos siltä tuntuu.

vaatteiden jättäminen sovituskoppeihin, enemmän kun raivostuttavaa käytöstä.

ja sitä en tajuu, että hirveen monet miehet kun on baarissa ja tulee vessasta ulos niin napittaa housujaan vasta ulkopuolella!? kai se on jotain ajansäästöä, jos naiset ottais mallia niin ehkä ois lyhemmät jonot :P

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

8Samurai

20.10.2003 23:18

Kummasti täällä huonot tavat rinnastetaan kielenkäyttöön ( tai oikeakielisyyteen :). Ihan sama minne menet ja sanotko sen savoksi vai stadiksi, mutta jos unohdat kanssaeläjäsi ja sorrut itsekkyyteen - se on huonoa käytöstä. Tämän päivän maailma vaan niin kummasti tuijottaa sinne omaan napaan päin, jos joku käyttäytyy eri tavalla kun minä olen tottunut, se on huonoa käyttäytymistä. Jonkinlaista maalaisjärkeä voisi käyttää käytöstavoissakin, ja myös ns. lukea sitä ympäristöä missä liikutaan. Monellakin voi olla kotona hyvän aterian jälkeen tapana olla oikaista itsensä sohvalle sulattelemaan, mutta ellei ihan tosi hyvistä tutuista ole kysymys, se ei varmaan kyläillessä ole paikallaan. Tiedä sitten mitä tapahtuisi, jos ihan rehellisesti sanoisi jalkasientään syövälle "ystävälle", että sen tyyppinen toiminta inhottaa. * aika outoa ystäväpiiriä kyllä ihmisten pitää kerätä*

Oi aikoja, oi tapoja. Sivistyneen yhteiskunnan käyttäytymiskoodeja kuitenkin edes jossakin rajoissa soisi noudatettavan. Toivottavasti ihan kaikkea ei tarviste lailla säätää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Baarista

30.10.2003 10:14

Nuo baarin vessasta tulevat "napittajat" eivät varmaankaa pese edes käsiään, tuskin pesevät niitä housut kintussa koska napittavat ulos tullessaan. Kylläpähän vessasta tulessaan pitäis pestä kädet.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

gaga

31.10.2003 15:06

Mua ei häiritse asiakaspalvelijat jotka ei hymyile ja rupee kyselee päivän kulusta, mut aatelkaa sitä ihmistä joka ei niin tee, ihan ihmisenä. Esimerkiks ite olin tossa viikko sitten ekaa kertaa kassalla ja viiden minuutin perehdytyksen jälkee rupesin myymää burgeria ja nyt ku aattelee ni ei varmaa hirveesti tullu hymyiltyy ja lauottuu kohteliaisuuksia ku yritti ihmisiä kohtuu ajassa palvella ilman minkäänlaista koulutusta ku pelkästää sen kassan kaa oli jo kieli keskellä suuta.

Samanlainen juttu on noi puhelinmyyjät. Ihmisiä ärsyttää semmoset verenimijät jotka vaa haluu tuhlata sun aikaa. Mitä jos sielä onkin joku 16-17vee koululainen joka yrittää tienata pikkasen taskurahaa. Eiks yhtää käy sääliks. Vois niiden asian edes kuunnella ja sit vaik heittää vähän läppää et ne sais jotai taskunpohjalle.

Sit ihmiset jotka valittaa maiskuttamisesta. Mulle tästä kyseisestä ilmiöstä valittaa vaan yks henkilö ja sillo tuntuu et se ihminen aattelee vaa itteensä. Onhan se ihan hyvä tietää ku en ite sitä huomaa, mut häiritseeks se vaa tätä tiettyy henkilöö joka haluu et kaikki on sen mielest hyvin vai onks se ainoo joka kehtaa sanoo asiasta???

Keskeyttämisen jalo taito! Ite haluisin osata koska keskusteltaessa kun en heti keskeytä ku tulee jotai sanomista ni sit hetken päästä keskustelu onkin versonnu jo ihan toisee aiheesee. Tää suomalaisten pitäis kyl opetella eikä vaa hyssytellä 'sori et oon olemassa'-asenteella.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nalle_Puh_

15.11.2003 18:32

[LAINAUS]gaga kirjoitti 31.10.2003 klo 15:06:

Mua ei häiritse asiakaspalvelijat jotka ei hymyile ja rupee kyselee päivän kulusta, mut aatelkaa sitä ihmistä joka ei niin tee, ihan ihmisenä. Esimerkiks ite olin tossa viikko sitten ekaa kertaa kassalla ja viiden minuutin perehdytyksen jälkee rupesin myymää burgeria ja nyt ku aattelee ni ei varmaa hirveesti tullu hymyiltyy ja lauottuu kohteliaisuuksia ku yritti ihmisiä kohtuu ajassa palvella ilman minkäänlaista koulutusta ku pelkästää sen kassan kaa oli jo kieli keskellä suuta.

Samanlainen juttu on noi puhelinmyyjät. Ihmisiä ärsyttää semmoset verenimijät jotka vaa haluu tuhlata sun aikaa. Mitä jos sielä onkin joku 16-17vee koululainen joka yrittää tienata pikkasen taskurahaa. Eiks yhtää käy sääliks. Vois niiden asian edes kuunnella ja sit vaik heittää vähän läppää et ne sais jotai taskunpohjalle.

Sit ihmiset jotka valittaa maiskuttamisesta. Mulle tästä kyseisestä ilmiöstä valittaa vaan yks henkilö ja sillo tuntuu et se ihminen aattelee vaa itteensä. Onhan se ihan hyvä tietää ku en ite sitä huomaa, mut häiritseeks se vaa tätä tiettyy henkilöö joka haluu et kaikki on sen mielest hyvin vai onks se ainoo joka kehtaa sanoo asiasta???

Keskeyttämisen jalo taito! Ite haluisin osata koska keskusteltaessa kun en heti keskeytä ku tulee jotai sanomista ni sit hetken päästä keskustelu onkin versonnu jo ihan toisee aiheesee. Tää suomalaisten pitäis kyl opetella eikä vaa hyssytellä 'sori et oon olemassa'-asenteella.[/LAINAUS]

Toi juttu puhelinmyyjistä on kauniisti sanottu.Olen itse työskennellyt jo lähemmäs kaksi vuotta myyjänä,on hienoa kun joku tajuaa sen ilman sanomistakin että joku tekee vain elantonsa tai osan sellaisella työllä. Yleisesti myyjänä olen kohtelias mikäli minulle ollaan. Meidänkin firmassa työskentelee opiskelijoita mutta ei ne kauan jaksa olla töissä kun suurin osa kansasta on heti valmis haukkumaan myyjän maanmatoseksi ja heittää luurit korvaan. Puhelinmyyjät jotka myy lehti niin heitä kannattaise hetki edes kuunnella millä asialla soittavat,sillä puhelinmyyjät pääsevät poikkeuksetta edullisempiin tilaus hintoihin kuin esim.postin välittyksellä tulleet"suora"tarjoukset.Kiittäen[NP]

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tsadilainen

11.5.2011 15:36

Stadin slangi on hieno murre siinä missä muutkin. Monet hyvät asiat ja uudet keksinnöt tulevat stadista. Kuten nyt tämä jo 25-vuotias Citykin.

Et hold your horses, böndet, ja alkakaa käsitellä Helsinki-kompleksianne.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi