Kannabista epileptikkolapsille? “Siinä ei ole muuta estettä kuin tabu ja byrokratia”, sanoo kannabisaktivisti Tuomas Karhunen

Tuomas Karhunen ajautui kannabiskeskusteluun puolivahingossa ja yrittää nyt edistää lääkekannabiksen yleistymistä Suomessa.

Tuomas Karhunen ajautui kannabisaktivistiksi puolivahingossa. Hän oli pari vuotta sitten valmistautumassa elämänsä haasteeseen: Savon Sanomien blogin kautta yleisön piti seurata, miten rock-muusikko treenaa itsestään taistelijan astuakseen vapaaottelukehään. Blogi ja samalla vapaaotteluprojekti saivat äkkikäännöksen, kun Karhunen sattui lukemaan Savon Sanomien toimittajan Asta Tenhusen pitkän jutun kannabiksesta.

Karhusella oli peruspolttelijan tausta: hän oli kokeillut kannabista parikymppisenä ja alkanut polttelemaan säännöllisemmin asuessaan Ruotsissa kymmentä vuotta myöhemmin. Paluu kotikonnuille Kuopioon toi mukanaan ajatuksellisen yhteentörmäyksen paikallisen sanomalehden kanssa, sillä lehden valistus ei vastannut Karhusen oppimaa, eikä oikeastaan todellisuuttakaan. Karhunen kirjoitti omaan blogiinsa vastineen toimittaja Tenhusen artikkeliin. Tästä ei Savon Sanomissa pidetty, vaan Karhusen blogi sensuroitiin.

Karhusen mukaan Savon Sanomista ei osoitettu virheitä hänen kirjoituksessaan. Kannabis-aiheisessa blogauksessa ei ollut mitään virheellistä tai asiatonta ja muita kirjoituksia oli pidetty hyvinä, mutta silti Savon Sanomat päätyi poistamaan koko Karhusen blogin. Perustelujen mukaan siksi, että Asta Tenhusta oli “pommitettu useilla viesteillä” kirjoitukseen liittyen ja että heidän blogeissaan “ei saa kirjoittaa huumeista”.

“Savon Sanomat sensuroi minun asiallisen blogin. Julkaisin saman kirjoituksen omilla sivuilla ja se sai muutamassa päivässä yli 40 000 lukijaa ja siitä lähti tällainen viraali-ilmiö. Yks kaunis päivä tämä asia tipahti minun syliin, kun tajusin miten paljon Suomessa on epäkohtia tämän suhteen”, Karhunen sanoo Citylle.

Kyseinen taistelu lähetti Karhusen matkalle kohti laillista kannabista. Pari vuotta myöhemmin hän on kannabista lääkkeenä käyttävien tai sitä lääkkeeksi toivovien potilasjärjestön Suomen Kannabisliiton puheenjohtaja. Yleinen taistelu laillistamisen puolesta kääntyi Karhusen kohdalla kerättyjen kokemusten ja kuultujen tarinoiden myötä taisteluksi kannabiksen lääkekäytön puolesta.

“Lääkekäytön tärkeys alkoi selkenemään minulle, kun tajusin kuinka paljon on sairaita ihmisiä, ketkä tarvitsee tätä lääkettä. Se on minulle ykkösasia kannabisaiheessa.”

Karhusen sydäntä lähellä ovat erityisesti pienet epileptikkopotilaat, joista monet hyötyisivät kannabiksen ei-päihdyttävän ainesosan CBD:n vaikutuksista.

“Suomessa on 4000-5000 epileptikkolasta. Heille kaikille kuuluu oikeus saada tämä hoitomahdollisuus. Ongelma on siinä, ettei siitä edes puhuta ja suurin osa ei ole edes tietoisia tästä vaihtoehdosta.”

Epileptikkolapsia, jotka ovat saaneet kannabisreseptin, löytyy Karhusen mukaan Suomesta tällä hetkellä kaksi. CBD-öljyä ei suomalainen terveydenhuolto kuitenkaan ole osannut toimittaa. Niinpä kotiäiti on tehnyt valmisteen itse CBD-kukinnosta ja oliiviöljystä. Tämä vuoden odottelun jälkeen reseptin saannista.

“Oli todella ilahduttavaa saada tekstiviesti tältä äidiltä, kun hän kertoi, että jo pienellä annostuksella hänen pieni lapsensa sai liikuntakyvyn takaisin ja alkoi monen vuoden tauon jälkeen tapailemaan sanoja.”

Laillista, muttei saatavilla

Lääkekannabiksen kanssa ollaan Suomessa erikoisessa välivaiheessa. Se on laillista, ainakin periaatteessa. Epilepsian ohella siitä on ollut potilaiden kertomusten mukaan apua MS-taudin aiheuttamaan spastisuuteen, erilaisiin kipuoireisiin sekä esimerkiksi masennuksen tai post-traumaattisen stressireaktion hoidossa. Suomessa lääkärit vetoavat usein siihen, ettei ainetta ole tutkittu tarpeeksi tai että tulokset ovat ristiriitaisia.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa lääkekannabikseen on herätty osittain vaihtoehtojen kehnouden takia: opioidipohjaisia lääkkeitä on määrätty liian moneen sairauteen ja nyt maassa puhutaan opioidiepidemiasta, joka on tehnyt tavallisista ihmisistä narkkareita. Opioideihin kuoli Yhdysvalloissa vuonna 2016 peräti 30 000 ihmistä, joista puolella oli lääkärin määräämä resepti.

“Kannabis on laillinen lääke Suomessa. Siinä ei ole mitään muuta estettä kuin tabu ja järjetön byrokratia.”

“Käypä hoito tulee tässä mukaan kuvioon. Lääkärit voi vastaanottokäynneillä, jos ei kiinnosta puhua tai perustella, miksei lääkekannabista krooniselle kipupotilaalle harkita, sanoa vaan, että käypä hoito.”

Lue Tuomas Karhusen Vihreä lohikäärme -blogia Cityssä.
Tuomas Karhunen haastattelussa ja lääkekannabis aiheena Ylen Akuutti-ohjelmassa 
TV1:llä keskiviikkona klo 20  (Katso Areenasta etukäteen).
Ylen juttu lääkekannabiksesta apua saaneesta pienestä epilepsiapotilaasta.

2 kommenttia

Bedrocan

25.10.2017 22:02

Kannabis on lääke eikä huume. Ainakin minulle se on lääke, koska lääkäri sen minulle määräsi. Sitä blogia ei siis olisi tarvinnut poistaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ottilia Bruun

26.10.2017 20:50

Suomen kannabisliitto ei ole mikään järjestö. Sitä ei löydy yhdistysrekisteristä tai mistään muusta rekisteristä, eikä sillä ole jäsenistön valitsemaa puheenjohtajaa. Suomen kannabisliitto on Tuomas Karhusen oma projekti ja ainoa jäsen taitaa olla Karhunen itse. Olisi luullut toimituksen tarkistavan edes alkeellisimat taustat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi