"Markkinatalous nostaa köyhät köyhyydestä", sanoo Enbuske – "Ei ole oikein, että pieni joukko pitää rikkauksia käsissään", toteaa Paleface

Elinkeinoelämän Valtuuskunta järjesti Talouden vasen ja oikea -keskustelutilaisuuden Tavastialla Enbusken uuden pamfletin tiimoilta.

Eriarvoistuminen tuloerojen myötä huolestuttaa Karri Miettistä eli Palefacea. Rio de Janeiron slummit ja päinvastoin piikkilangoin aidatut rikkaiden asuinalueet ovat räikeä esimerkki tuloeroista. Kapitalismissa ei Miettisen mukaan voida keskittyä vain rikkaiden rikastumiseen.

Tuomas Enbusken mielestä Rio de Janeiron kaltaista tilannetta ei voi mitenkään esiintyä Suomessa, sillä täällä tuloerot ovat hyvin pienet verrattuna muuhun maailmaan. Hän sanoo useiden tilastojen osoittavan, että maailman köyhien köyhtyminen on vähentynyt.

“Tämä ärsyttää vasemmistoa, koska se tapahtui markkinatalouden avulla eli väärällä tavalla”, Enbuske totesi.

Tunnettu ja tunnetusti monista aiheista eri mieltä oleva kaksikko kohtasi ajatustensa kanssa Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Talouden vasen ja oikea -keskustelutilaisuuden yhteydessä EVA julkaisi päivitetyn version Enbusken kirjoittamasta Ajatusten Alemyynti – Kymmenen helppoa hokemaa taloudesta -pamfletista. Pamfletin teemoista viisi eli eli ahneus, verotus, tuloerot, työ sekä taide ja raha nousivat keskustelun pääaiheiksi.

Väittely ei kiihtynyt eriävistä mielipiteistä huolimatta missään vaiheessa päälle huutamiseksi, vaan pysyi varsin asiallisena reilun tunnin ajan.

“Se ei ole oikein, että helvetin pieni joukko pitää maailman rikkauksia käsissään”, Miettinen pohti.

Miettinen toivoo, että oikeisto osallistuisi enemmän ongelmanratkaisuun, kun puhutaan jatkuvasta talouskasvusta sekä luonnonvaroista. Miettisen mielestä oikeistolainen talousajattelu ei noteeraa ilmastonlämpenemistä.

Enbusken mielestä tulovero on Suomessa niin sadistinen, että vaurastumaan ei todella pääse. Suomessa palkitaan statuksella, ei palkalla. Siksi tuloerot ovat hänen mukaansa hyväksyttäviä.

“Työpaikoilla pitäisi olla isommat tuloerot, koska toiset ihmiset tekevät tehokkaammin töitä kuin toiset. Hyville ja tehokkaille pitää maksaa enemmän,” Enbuske selitti.

Työllä pitäisi päästä vaurastumaan. Enbuske ei allekirjoita väitettä siitä, että ihmisten luotto toisiinsa katoaa, kun tuloerot kasvavat.

“Olisi älytöntä, että jonkun ihmisen pitäisi muita miellyttääkseen tienata vähemmän. Kyllähän jotain ihmistä ärsyttää, jos mies pukeutuu dragiin, niin pitääkö hänen silloin lopettaa se?” Enbuske kyseenalaisti.

“Kun ihminen itse haluaa jotakin, se kuuluu perusoikeuksiin, mutta kun toinen haluaa jotakin, hän on ahne”, Enbuske sanaili.

Miettinen peräänkuulutti useasti keskustelun aikana paremman systeemin löytämistä. Millainen tämä parempi systeemi sitten olisi, jäi kysymysmerkiksi.

“Enbuske koiranleukailee eläinsuojelijasta, joka ajaa bensiinipolttoisella autollaan kertomaan ilmastonmuutoksesta. Me elämme kaikki tässä samassa viitekehyksessä, mutta se ei saa estää meitä tähtäämästä parempaan systeemiin”, Miettinen julisti.

Kapitalismia Miettinen kritisoi myös siinä mielessä, että sen taustalla elävä ahneus mahdollistaa pahoja ylilyöntejä. Esimerkiksi hän otti Martin Shkrelin, joka nosti Yhdysvalloissa elintärkeiden HIV-lääkkeiden hintaa 5000 prosentilla. Vaikka asiaan puututtiin, ei hinnan laskunkaan jälkeen lääkettä tarvitsevilla välttämättä ollut varaa lääkkeeseen. Nykysysteemi mahdollistaa tällaisen toiminnan.

Keskustelua moderoinut EVAn Matti Apunen muistutti Miettistä vasemmistossa esiintyvästä ajattelusta, että tietyn pisteen jälkeen ei ole soveliasta ansaita enää enempää.

“Ei ole mielestäni aiheellista kapitalismin kritiikkiä, onko rikkaalla kaksi vai neljä miljoonaa sen Myllypuron leipäjonon asiakkaan kannalta,” Miettinen vastasi Apuselle.

Money makes the world go around. Siitä lienevät sekä Enbuske että Miettinen samaa mieltä.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä. EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Karri "Paleface" Miettinen on muusikko ja markkinatalouden kriitikko. Tuomas Enbuske on toimittaja ja markkinatalouden ystävä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi