"Olet tärkeä juuri sellaisena kuin olet" – Kansainvälinen mielenterveyspäivä murtaa mielen sairauksiin liittyvää häpeää

Mielenterveyspäivää on vietetty yli sadassa maassa vuodesta 1992.

Nuoret hakevat apua mielenterveyden ongelmiin entistä enemmän.
Nuoret hakevat apua mielenterveyden ongelmiin entistä enemmän. Kuva: Bruno van der Kraan/Unsplash

Mielen sairauksiin liittyy edelleen vahvoja ennakkoluuloja. Suomen Mielenterveysseuran koordinoiman valtakunnallisen mielenterveyspäivän tavoite on vähentää stigmaa ja herättää keskustelua henkisen hyvinvoinnin edistämisestä. Tämän vuoden teemana on nuorten mielenterveys muuttuvassa maailmassa. “Olet tärkeä juuri sellaisena kuin olet” on päivän viesti.

Ylen artikkelissa kerrotaan, että nuorten keskuudessa mielenterveysongelmien stigma ja niistä aiheutuva häpeä on vähentynyt. Alle 18-vuotiaiden merkittävin terveysongelma on mielenterveyden häiriöt.

Nuorten hakiessa enenevässä määrin apua, ongelmaksi muodostuvat hoitoalan resurssit. Esimerkiksi Turussa poliklinikka on ruuhkautunut. Yleisiä ongelmia opiskelijoiden keskuudessa ovat masentuneisuus, huoli toimeentulosta sekä stressi ja jatkuva ylirasitus. 

Suomen Mielenterveysseura pyrkii osaltaan auttamaan alkuvuodesta käynnistetyllä Mielinauha-keräyksellä. Nämä varat suunnataan muun muassa Kriisipuhelimeen ja nuorille suunnattuun Sekaisin-chattiin. Seuraava keräys on luvassa huhtikuussa 2019.

Tänään mielenterveyspäivä näkyy kaupungin rakennuksissa vihreänä valaistuksena kello 18.00 jälkeen. Lasipalatsin aukiolta käynnistyy samaan aikaan Mind Pride -kulkue, jota vetää Jenny Lehtinen yhdessä Saara Sarvaksen kanssa. Kulkueeseen ovat tervetulleita kaikenlaiset mielet.

Osoita tukesi somessa hashtageilla #mielenterveys ja #vihreaavaloa.

Video: Myös Alma on mukana Suomen Mielenterveysseuran Mielinauha-kampanjassa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi