Tupakkamiehen kirous

  • Tuomas Vimma

Viime kesäkuun lopussa astui Suomessa voimaan laki, jonka mukaan ravintolat tarvitsevat tupakan myymiseen erillisen luvan. Lupa ei sinänsä ole kovinkaan kallis – muutamia satkuja kunnasta riippuen, sekä vuosittainen huntin valvontamaksu. Ravintoloilla on myös oikeus myydä röökinsä kauppoja kalliimmalla hinnalla, joten näiden satasten kuvittelisi palaavan takaisin ravintolalle, mikäli spaddua liikkuu edes jokunen aski päivässä.

Vaikka jokaisella järkevällä tupakoitsijalla on hyvän upseerin lailla reservejä, on tilanteita jossa spaddut yksinkertaisesti pääsevät loppumaan. Toisinaan tulee suunnitelmiin muutoksia, ja yhdet venähtävät seitsemäksitoista. Biojätepussin ulosvienti venähtääkin täysmittaiseksi kierrokseksi Kalliossa. Ja niin poispäin. Ravintolasavukkeille on siis kysyntää. Kuka sitä haluaa hilpaista kahden korttelin päässä olevaan K-Extraan silloin kun meno on parhaimmillaan ja juttu luistaa. Kahdeksan euroa valmiiksi avatusta malluaskista kuulostaa siinä vaiheessa reilulta diililtä.

Olen melko yllättyneenä seurannut uuden lain vaikutuksia ravintoloiden tupakanmyyntiin. Yllättävän moni paikka on tehnyt päätöksen olla hakematta lupaa ja lopettanut savukkeiden myynnin. Viimeksi törmäsin tähän ilmiöön Helsingin keskustassa sijaitsevassa baarissa, jota olen pitänyt kantapaikkanani jo reilun vuosikymmenen.

Hieman hölmistyneenä tiedustelin syytä ei-oohon, johon paikan omistaja vastasi että spaddua liikkuu niin vähän, ettei lupaprosessiin yksinkertaisesti ole jaksettu lähteä. Tupakkatuotteiden myynnillä ei ole kuulemma mitään taloudellista merkitystä. Näin voi olla, mutta sillä on paljon merkitystä minulle, pohdin hiihtäessäni lähes parinkymmenen asteen pakkasessa lähimpään savukkeita myyvään baariin, jossa iltani jatkui rattoisasti.

Spaddun myynti ei varmaankaan ole yhdellekään ravintolalle merkittävää liiketoimintaa, mutta se on palvelu, jota tietty asiakasryhmä on tottunut saamaan. Hieman samoin, kuin oletan henkilökunnan pyydettäessä soittavan minulle taksin illallisen jälkeen, oletan voivani luottaa siihen, että tupakoiden loppuessa minun ei tarvitse lähteä kaduille hortoilemaan.

20 kommenttia

Anonyymi

22.1.2010 11:59

Lopeta se röökaaminen, ihan naurettava tapa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuomas Vimma

22.1.2010 12:21

Eiköhän se pikku hiljaa lopu, kun se muuttuu laittomaksi. Tai ehkä säästän muutaman kartsan pakkaseen, josta niitä voi sitten toisinaan hyvän illallisen päätteeksi kaivaa vieraille tarjottavaksi.

Kumpikohan tapahtuu Suomessa ensin; tupakka kielletään kokonaan vai kannabis laillistetaan. Ajautuukohan Suomikin siihen absurdiin tilanteeseen, joka jo Amsterdamin coffee shopeja vaivaa, että pilveen ei saa sotkea tupakkaa, koska se on laitonta...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.1.2010 13:44

Tupakki ei ole laitonta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.1.2010 15:56

Ongelma, ongelma!
Onhan se kamalaa, että tupakoitsija joutuu ihan kävelemään O-MIN JA-LOIN ja jopa KAK-SI korttelia saadakseen röökiä! Iik! Kyllähän sen pitäisi niin mennä, että kun haluaa lyhentää elämäänsä sen 7 minuuttia, saastuttaa ilmaa, aiheuttaa passiivista tupakointia, keventää kukkaroaan - vain päästäkseen askel askeleelta lähemmäksi keuhkoahtaumatautia, sydäninfarktia ja lisätä n. 10 syövän riskiä niin kyllä!
Kyllä pitäisi olla heti seuraava aski käden ulottuvilla!

Siihen nähden muuten, että COPD on hidasta kitumista, keuhkosyöpä voi olla suorastaan lottovoitto: syöpätyypistä ja riippuen 5 vuoden jälkeen diagnoosista potilaista on elossa vain 5-25%, vaikka syöpähoidot ovat jonkinverran kehittyneet ed. 5 vuoden aikana.

Mutta hei! Onhan sitä näköjään tupakoinnilla etunsakin:

- Hengityksen haju -karkottaa kärpäset ja hyttyset läheltäsi
- Rento katse
- Yskässä syvä ja aistikas sävy
- Keltainen iho -et herätä huomiota Kiinan matkalla
- Kielen peite -grilliruoka ei maistu niin kamalalta
- Varatut kädet -et kaivele nenääsi tai takapuoltasi
- Savuverho -salaperäinen tunnelma
- Ryppyinen iho -muut eivät kadehdi nuorekasta ulkonäköä
- Huono potenssi -säästää muilta paheilta ja seksitaudeilta
- Pieni keuhkotilavuus -et vie muilta ilmaa
- Kivoja puheenaiheuta keskusteluun, kuten keuhkosyöpä, sydänviat jne.
- Uusia mielenkiintoisia tuttavia, kuten lääkäreitä, sairaanhoitajia jne.
- Naiset ihailevat miestä, joka katsoo kuolemaa silmästä silmään

(tai sitten ei)

http://koti.mbnet.fi/teppov/tupakka.htm
http://www.poliklinikka.fi/?page=9704081&id=9221291

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.1.2010 23:27

Tupakkaa kuuluisi saada polttaa ravintolassa tai vähintäänkin edes ostaa sieltä. Kaikki kuollemme joka tapauksessa, joten lopeta terveysfasistinen kitinäsi. Toivon, että kuolet aivoverevuotoon sattumanvaraisesta nyrkiniskusta joogakerhossasi! Sinun kaltaiset idiootit tekevät tästä maasta sietämättömän paska paikan! Paheet kunniaan ja kaikki lailliseksi!

P.S.
Viesti on suunnattu ylimieliselle natsille, jonka omahyväisyys haisee pitemälle, kuin mies joka polttanut putkeen kaksi askia tupakkaa, kiskonut 5 litraa rommia ja paskonut alleen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.1.2010 12:40

Kun tupakointi kiellettiin ravintoloissa, aloin käydä ulkona noin kaksi kertaa enemmän kuin ennen. Lisäksi ns. yhden olusen kerrat lisääntyivät sitäkin enemmän, kun baariin viitsi mennä arkenakin töistä tullessa. Ennen en viitsinyt mennä duunin jälkeen edes lähelle baaria, kun hajun takia ei sen jälkeen voinut lähteä enää minnekään, vaan suoraan kotiin ja suihkuun. Siis kiitos, kiitos hyvät maanisät, että kielsitte tupakoinnin ravintoloissa. Nykyään kun ulkomailla sattuu savulliseen baariin, tuntuu meininki todella barbaariselta.

Eivätköhän tupakoitsijatkin totu näihin uusiin rajoituksiin pikku hiljaa. Tuskinpa kukaan enää haaveilee röökaamisesta lentokoneessa, vaikka sekin oli jossain vaiheessa sallittua. Ja harva nuori spadduhuuli viitsii omassa kämpässään röökata, parvekkeella sitä kessua vedetään, mikä onkin paljon sivistyneempää kuin oman pesän likaaminen.

Joo, kannatan yksilönoikeuksia ja vastustan valtion loputonta kansalaistensa hyysäämistä, mutta enpä pane vastaan jos röökistä tulee laitonta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.1.2010 13:08

Sinä ruikuttava anonyymi eilen kello 23:27. Et kanna vastuuta valinnoistasi, eli toisin sanoen olet munasi myynyt ja näköjään niin halvalla että syytät toisia omasta pahasta olostasi!

Niin, me kaikki kuollaan joskus, mistäs kukaan tietää, vaikka kuolisinkin aivoverenvuotoon. Et näköjään ole tullut ajatelleeksi, että elämänvalinnoillasi saattaa olla suora syyseurausyhteys tapaan, jolla kuolee. Ethän sinäkään tiedä, ehditkö kuolla "sopivasti" johonkin yllättävään, tupakoinnistasi riippumattomaan syyhyn ennen kun joudut rohisemaan ahtaumatautisi kanssa, ramppaamaan hoidoissa, maksamaan hengityslääkkeistä ja hengittelemään maskiin.

Kyllä minuakin vituttaisi olla koukussa matkaan joko kohti keuhkoahtaumatautia tai sitten kohti helvetillistä riippuvuudenkatkaisutaistoa ja vielä maksaa siitä kaikesta. Mitä vihaisempia tupakoinnin puolustajia näkee, sitä surullisemmalta ihminen näyttää omassa avuttomuudessaan.

Jääköön sarkastinen tuomitsemiseni tähän. En halua lyödä lyötyä, joskin tupakoitsijan tapauksessa ihminen on itse lyönyt itseään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.1.2010 18:08

Parahin tapakanvastustaja klo 13:08, olisin vilpittömästi kiinnostunut mitä muita nautintoaineita vastustat (mukaan lukien laittomat) ja mitä mahdollisia haittavaikutuksia niillä on ihmisiin. Luettelo saa olla pitkä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.1.2010 13:09

Alkoholi:
- lisää kuolleisuutta merkittävästi niin koko väestötasolla kuin alkoholisteilla
- alkoholi-intoksikaatio (alkoholimyrkytys) on kuolemanvaarallinen tila, voi johtaa hengityslamaan sen vaarallisten keskushermostovaikutusten vuoksi
- aiheuttaa sekä fyysisen että psyykkisen riippuvuuden
- vieroitusoireet saattavat olla hengenvaarallisia
- heikentää ajattelu- ja havaintotoimintoja sekä muistia, jopa täydelliseen muistinmenetykseen asti
- heikentää tarkkaavaisuutta ja motorista koordinaatiota
- alkoholistinen juominen aiheuttaa voimakasta taantumista oppimiskyvyssä sekä ongelmanratkaisutaidoissa aina dementoitumiseen asti
- runsaas alkoholin käyttö aiheuttaa psykooseja (8-kertaistaa riskin sairastua psykoosiin)
- runsaaseen alkoholinkäyttöön liittyy myös muita mielenterveyshäiriöitä kuten masennusta ja persoonallisuushäiriöitä: 58%:lla alkoholisteista on jokin mielenterv.häiriö
- raskaudenaikainen alkoholin nauttiminen aiheuttaa fetaalialkoholisyndrooman eli sikiön kasvuhäiriöitä
- alkoholi lisää väkivaltaisuutta sen estoja poistavan vaikutuksen takia
- onnettomuus- ja tapaturmariski kasvavat merkittävästi
- maksa kärsii: alkoholihepatiitti, rasvamaksa, maksakirroosi
- suuontelon, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpäriski kasvaa 5-50 -kertaiseksi
- myös mahakatarri ja paksusuolen syöpä liittyvät alkoholismiin
- akuutti haimatulehdus joka saattaa kroonistua; voi johtaa haiman vajaatoimintaan
- nostaa verenpainetta
- impotenssi, kivesten surkastuminen, rintojen koon kasvu miehillä, naisilla kk-häiriöt
- naisilla lisää rintasyöpäriskiä
- hidastaa muiden lääkkeiden aineenvaihduntaa

Kannabis:
- pulssi tihenee, suun kuivuminen, huimaus
- keuhkoputkentulehdus, keuhkosyöpä
- heikentää ajattelu-, havainto- ja muistitoimintoja
- heikentää tarkkaavaisuutta ja motorista koordinaatiota (-> liikenneonnettomuusriski kasvaa)
- heikentää ajantajua
- aiheuttaa psyykkisen riippuvuuden
- ahdistus- ja paniikkireaktiot etenkin kokemattomilla käyttäjillä
- edesauttaa skitsofrenian puhkeamista siihen alttiilla henkilöillä
- raskaanaoleville vaikutukset tupakan luokkaa: mm. sikiön kasvun hidastuminen
- ongelmakäytön lopettamista seuraa vieroitusoireet

- http://www.uta.fi/laitokset/sospol/tutkimus/huumeet.pdf (tässä linkissä mielenkiintoista pohdintaa siihen paradoksiin liittyen, että kannabis on laiton mutta alkoholi ei, vaikka alkoholin haitat vaikuttavat huomattavasti merkittävämmiltä)
- http://www.therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Alkoholi#T.C3.A4rkeimm.C3.A4t_alkoholin_aiheuttamat_oireyhtym.C3.A4t_ja_sairaudet
- http://www.therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=L%C3%A4%C3%A4kkeet_ja_huumausaineet_p%C3%A4ihtein%C3%A4

Jatkuu kohta...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.1.2010 13:32

Amfetamiini:
- pulssi tihenee, levottomuus, vapina
- onnettomuus- ja väkivalta-alttius
- nestetasapainon häiriöt ja ylilämpöisyys
- aggressiivisuus, sekavuus ja paniikkitilat, vainoharhaisuus ja harha-aistimukset
- lämpöhalvauksen, kuumeen, kouristusten ja sydämen rytmihäiriöiden riski
- lämpöhalvauksiin ja aivoverenvuodosta johtuneita kuolemia, yliannostuskuolemia.
- sekavuus, harhaluulot, aistiharhatn sekä joskus ohimeneviin amfetamiinipsykoosit, jotka voivat vaihdella lievistä vaikeisiin.
- anoreksia
- masennus
- metamfetamiinin pitkäaikaiskäyttäjillä on todettu aivotoiminnan häiriöitä ainakin vuoden käytön lopettamisen jälkeen.
- infektiot (suonensis.käyttäjillä B- ja C-hepatiitti, HIV), paikalliset tulehdukset, joskus verenmyrkytykset
- sikiöhaitat: ennenaikaisen lapsiveden menetys, synnytyksen sekä tulehdusten riski kasvaa, vieroitusoireet tavallisia vastasyntyneillä, sydänvikoja, pienipäisyyttä ja henkistä jälkeenjääneisyyttä

http://www.paihdelinkki.fi/pikatieto/?c=Amfetamiini

Heroiini ja opiaatit:
- sekavuus, levottomuus, pahoinvointi
- nopeasti kehittyvä toleranssi -> annostarve kasvaa nopeasti
- yliannoksesta seuraa syvä kooma, joka voi johtaa kuolemaan
- suonensisäisesti käyttävillä virusinfektiot kuten HIV ja hepatiitit
- käyttöön liittyvät epähygieniaongelmat: ihotulehdukset, verisuonivauriot myös munuais- ja maksavauriot, keuhkokuume, keuhkotuberkuloosi, niveltulehdukset ja reuma
- raskaanaolevilla keskenmenot ja ennenaikaiset synnytykset
- myös raskauden aikaiset verenvuodot, infektiot, istukan ennenaikainen irtoaminen, sikiön hapenpuutteesta johtuvat kuolemat, vastasyntyneillä vieroitusoireita
- opiaattien käyttäjien lapsilla on henkistä ja fyysistä jälkeenjääneisyyttä

http://www.paihdelinkki.fi/pikatieto/?c=Heroiini

Kokaiini:
- vapina, vainoharhaisuus, lihaskrampit, masennus, ärtyneisyys
- äkkikuolemat
- sydämen toimintahäiriöt, sydänkohtaukset, rintakipu ja hengitysvaikeudet
- aivohalvaukset ja äkilliset kohtaukset
- psykoottiset oireet
- nuuskaaminen voi tuhota nenän rakenteita
- voi aiheuttaa suolistokuolion
- aliravitsemus
- sikiöhaitat: ennenaikaisuus, alhainen syntymäpaino, pieni pää, vastasyntyneillä kouristuksia, sydämen rytmihäiriöitä ja -pysähdyksiä
- lapsen näkökyvyssä ongelmia merkittävästi normaalia useammin

http://www.paihdelinkki.fi/pikatieto/?c=Kokaiini

Ekstaasi:
- liikehäiriöt, ruokahaluttomuus, kylmät ja kuumat aallot, hampaiden kiristely, pureskelu ja leuan jäykkyys
- nopea toleranssin kehittyminen
- lämpöhalvaus, lämpenemisestä johtunut veren hyytyminen, sydämen rytmihäiriöt sekä maksa- ja munuaisvauriot
- harvinaisina haittoina psykoosit, ahdistuneisuus, äkkikuolemat
- todennäköinen neurotoksisuus, jonka aiheuttamat hermostovauriot ovat palautumattomia
- sikiöhaittoja tutkittu vähän; mahdollisia aivohaittoja sikiölle

http://www.paihdelinkki.fi/pikatieto/?c=Ekstaasi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.1.2010 13:42

Gamma eli GBH:
- sydämen rytmihäiriöt, pahoinvointi, hallusinaatio, alilämpöisyys, nukahtaminen
- pitkäaik. käytössä unettomuus, ahdistus, vapina
- suurina annoksina myrkyllinen aiheuttaen sekavuutta, tajunnan tason laskua koomaan asti, kouristuksia ja hengityksen lamaantumista
- sikiöhaittoja ei tunneta

http://www.paihdelinkki.fi/pikatieto/?c=Gamma

LSD:
- verenpaineen kohoaminen, sydämen sykkeen tiheneminen, nopea ja syvä hengitys, pahoinvointi, oksentelu ja ruokahaluttomuus, paniikki-, pelko- ja ahdistuskokemukset, joihin liittyy mielenterveyden menettämisen, hallinnan kadottamisen tai kuoleman pelkoja
- psykoottinen tila, joka voi kestää muutamia päiviä tai pidempään, yksittäisetkin käyttökerrat voivat aiheuttaa persoonallisuuden muutoksia etenkin persoonallisuushäiriöisillä henkilöillä, jotka käyttävät useita päihteitä
- kohonnut onnettomuusriski
- altistaa traumaatt. stressihäiriöille ja takautumille
- mahdollisina haittoina myös kouristeluja ja korkeaa kuumetta, pitkäaikaisia psykooseja, vakavaa masennusta ja itsemurha-alttiutta

http://www.paihdelinkki.fi/pikatieto/?c=Lsd

Sienet:
- aggressiivisuus, pahoinvointi, levottomuus, pelkotilat
- kehittyy toleranssi
- sekavuus- ja paniikkireaktiot
- suurista annoksista jäykkyyttä, kuumetta, virtsaamisvaikeuksia ja pakkoliikkeitä
- sienilajien sekoittamisesta eräisiin muihin myrkkysieniin seuraava myrkytysvaara
- sikiöhaittoja ei tunneta

http://www.paihdelinkki.fi/pikatieto/?c=Sienet

Ole hyvä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.1.2010 14:08

Nytpä huomasinkin, että kysyit myös, että mitä nautintoaineita vastustan.

Vastustan kaikkia päihdyttäviä ja/tai riippuvuutta aiheuttavia nautintoaineita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.1.2010 15:11

Kiitoksia kattavasta listastasi! Miten suhtaudut ylipainoon ja epäterveelliseen mässäilyyn? Tätä menoahan siitä alkaa tulla varsinainen ongelma kansanterveytemme kannalta. Minkälaista ruokavaliota itse suosit ja mitä suosittelisit muille? Ja mitä haittavaikutuksia ylensyömisestä on? Mikä olisi lääkkeesi tälle kansaamme ravistelevalle ylipainoisuudelle?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.1.2010 17:32

>>Miten suhtaudut ylipainoon ja epäterveelliseen mässäilyyn?

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että yleisesti ottaen epäterveellisten elintapojen taustat pitää suhteuttaa kyseisen henkilön elämäntilanteeseen eli jonkinlaiseen kokonaisuuteen. Liiallinen syöminen ei ole aina itsenäinen oire vaan se voi olla myös jonkin elämäntilanteen sivutuote. Sitä kautta niiden syntymekanismia oppii ymmärtämään paremmin ja sitä kautta löytämään parhaimman tavan lähteä muuttamaan niitä. Jos esimerkiksi työstressi väsyttää ja masentaa ihmistä, ja ihmisen herkuttelee pahaa oloaan, silloin ongelma ei välttämättä korjaannu pelkällä ravitsemus- ja liikuntavalistuksella vaan työtaakan keventämisellä. Joku taas saattaa surra avioeroa ylensyönnillä. Sellainen ihminen taas tarvitsee enemmän ystävän tukea kuin ravitsemussuosituksia. Kun taas toisaalla sitten esim. joillain naisilla ylipaino saattaa taas vastaavasti olla jäänne raskausajasta. Lähestymistavat näihin tilanteisiin olisivat aivan erilaiset.

Sama pätee tupakointiinkin, olkoonkin että käsittääkseni suurella osalla tupakoitsijoista kyseinen tapa on kuitenkin alkanut jo ala-asteella. On kuitenkin esimerkiksi erilaisia olosuhteita, esim. työympäristöjä tai puolison tupakointi, joiden ilmapiiri erityisesti tukee tupakoinnin jatkumista. Tällaiset tekijät tulisi ottaa huomioon silloin, kun lähdetään tukemaan henkilöä tupakointinsa lopettamisessa. Järjen valo ei loista kovin pitkälle silloin kun on kyse riippuvuuden katkaisemisesta, eikä näin ollen haittalistoilla manaaminen ole kuin rajallisesti hyödyllistä, sillä tupakan sisältämä nikotiini on hyvin voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava.

Tässäkin kommenttiosiossa nähty viha ja aggressio tupakointinsa puolesta kuvastavat vaan sitä, kuinka voimakkaasti ihminen joutuu kamppailemaan yrittäessään perustella itselleen täysin järjenvastaista ja hitaasti itsetuhoista toimintaansa, johon on, valitettavasti, pahasti koukussa.

>>Minkälaista ruokavaliota itse suosit ja mitä suosittelisit muille?

Monipuolista sekaravintoa, jossa on mahdollisimman paljon mahdollisimman tuoretta ja vähän prosessoitua ruokaa. Itse suosin lihoista kalaa ja siipikarjaa, mutta vähärasvainen punainen liha on ravitsemuksellisesti arvokasta, esim. siksi että se on hyvä raudan lähde.

Itsetehty kotiruoka kunniaan ja jokaisella lämpimällä aterialla tuoresalaatteja. Välipalaksi hedelmiä ja täysjyväleipää. Ravinnon rasvoiksi öljyjä kuten rypsi-, rapsi-, auringonkukka- ja oliiviöljyjä. Jos kilpailutetaan ruoka-aineita sillä, missä on eniten ravintoaineita, kivennäisaineita ja vitamiineja terveellisessä muodossa, parhaimpia ovat vähärasvaiset/rasvattomat maitotuotteet, vähärasvainen liha, täysjyvävilja ja kananmuna. C-vitamiinin ja foolihapon kannalta tuoreet kasvikset ja marjat ovat korvaamattomia. Myös kaliumia saa laajalti kasvikunnan tuotteista. Ihmiselle välttämättömien rasvahappojen paras lähde on nuo yllämainitut kasviöljyt.

Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee. Paras tapa laihtua pysyvästi on syödä monipuolista ruokaa siten, että energiansaanti on pienempää kuin kulutus. Se on juuri näin yksinkertaista. Turvallinen painonpudotusvauhti on 0.5-1 kg/kk. Keventajat.fi on yksi parhaimmista, ellei paras, sivusto terveelliseen ja pysyvään painonpudotukseen ja -hallintaan.

Mikäli ruokavaliolla haluaa ottaa ympäristön huomioon, usein puhutaan lihankasvatuksen saastuttavasta ja maaperää rehevöittävästä vaikutuksesta. Tämä vaatii tasapainoilua terveellisyyden ja ympäristöystävällisyyden välillä, jossa minäkään en ole päässyt vielä yksiselitteiseen ratkaisuun.

Niin terveellisen ruokavalion kuin myös liikunnallisen elämäntavan kannalta keskeistä on sen jatkuvuus. Näin ollen olennaista on liikuntamuodon mielekkyys. On melkoisen turha vauhkota jollekulle esimerkiksi murtomaahiihdon monipuolisuudesta ja hyvyydestä liikuntamuotona, jos ihminen ei tykkää talvesta ja haluaisi ryhmäliikuntaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.1.2010 17:32

>>Ja mitä haittavaikutuksia ylensyömisestä on?

Riippuu vähän, minkälaatuista ruokaa ylensyö, kuinka usein ja kuinka suuria määriä kerrallaan. Ihmisen mahalaukku ei ole keskimäärin tilavuudeltaan kuin n. 5 dl, joten siitä voi laskea, mikä olisi sopiva annoskoko. Jos ylensyönti toistuu säännöllisesti ja tarpeeksi usein, mahalaukku toki alkaa kasvaa kokoa eli sopeutuu. Tällöin ihminen myös yleensä lihoo, koska kylläisyyden tunne perustuu mahalaukun täyttöasteeseen. Laihdutettaessa mahalaukkua voi huijata siten, että syö mahdollisimman vesipitoista ruokaa eli kasviksia ja hedelmiä, koska vesipitoiset ruoat ovat yleensä aika tilaavieviä mutta niissä on aika vähän energiaa. Eli on siis aivan eri asia syödä syvä lautasellinen tuoresalaattia kuin syvä lautasellinen perunalastuja. Ensinmainttu painaa monta sataa gramma, on tilavuudeltaan monta desiä ja täyttää mahan, jälkimmäinen ehkä n. 100 g, eikä siten täytä mahaa, vaikka energiamäärä on salaattilautaselliseen nähden moninkertainen.

Lisäksi esim. suuret, rasvaiset ruokamäärät illalla voivat aiheuttaa närästystä ja hankaloittaa uneenpääsyä. Herkuttelut silloin tällöin, esim. pari kertaa kuussa ei kuitenkaan hyvää ruokavaliokokonaisuutta hetkauta.

>>Mikä olisi lääkkeesi tälle kansaamme ravistelevalle ylipainoisuudelle?

No jo se, että lisättäisiin arkiliikuntaa eli vähemmän autoilua, työmatkat kävellen tai pyörällä, portaiden käyttö hissin tai rullaportaiden sijaan ja kaukosäätimistä luopuminen toisivat melkolailla lisää liikkumista. Yleinen liikuntasuositushan on, että vähintään puolituntia hengästyttävää liikuntaa päivässä, mielellään päivittäin. Terveyden kannalta ei ole väliä, koostuuko se 1 x 30 min vaiko esim. 3 x 10 min pätkistä. Sitä kautta sitten voisi vähitellen alkaa vaikka lenkkeillä, käydä jumpassa, tai mitä nyt sitten tykkääkin harrastaa, ja tehdä siitä elämäntavan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.1.2010 18:59

Tähän tuli kirjoitusvirhe.

"Turvallinen painonpudotusvauhti on 0.5-1 kg/kk."

Piti kirjoittaa "0.5-1 kg/vko eli n. 2-4 kg/kk".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

30.1.2010 12:52

Onneksi asun täällä maalla keskellä hevon-vitun-jeeraa missä minun ja yllä mainitun terveystalibaanin välimatkan täytyy olla satoja kilometrejä.
Täällä ihmisillä on vielä terve maalaisjärki olemassa ja sallimme naapurimme elää elämänsä kuten itse haluavat. Meidän on myös pakko liikkua autolla koska muuten emme ikinä pääsisi töihin.
Se on niin hemmetin helppoa moralisoida stadilaisesta lähiöstä.
Ja kaikista huvittavinta on, että vaikka eläisimme kuinka terveellisesti niin lopputulos on kuitenkin se sama - me kaikki kuolemme.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.2.2010 03:23

Tuomas Vimmalle sellainen kummeksunta, että eikö tupakointi heikennä makuaistiasi ja siten ruoan arvostelukykyäsi?

Onko muuten vielä liian aikaista tiedustella, mahtoiko edellä kirjoittanut terveysfasisti olla aivan tosissaan? Vai oliko ehkä gradun kirjoitus jumitusvaiheessa ja johonkin piti päästä purkamaan turhautumista. :) En jaksanut lukea kaikkea tekstiä mutta mistä ihmeestä tuli se oletus että tupakoija on aina, valitettavasti, koukussa? Lisäksi jäin erityisesti kaipaamaan tuomiota kahvin ja viinin nautiskelijoille.

Jotkut kuulemma haluavat nauttia tupakan hyvän ruoan päätteeksi (itse saattaisin polttaa sikarin). Ehkä näin tekee hra Vimmakin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuomas Vimma

2.2.2010 10:15

Tupakoinnilla on varmasti joku vaikutus makuaistiin. Itse en ole tosin huomannut paletissa vielä mitään feelua, enkä mitään paranemista niinä pidempinä jaksoina kun olen ollut polttamatta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.3.2010 15:52

Mielestäni koko tupakan myynnin saisi lopettaa koknaan. Meillä siitä ei ole aiheutunut kuin murhetta ja sairautta. Ensin sai vuosikaudet kärsiä sisällä tupakoivaa puolisoa. Nyt sitten puolisolla on todettu lokakuussa keuhkosyöpä jolle ei ole muuta tehtävissä kuin kivun hoito. Kipuja ei onneksi vielä ole ollut pahemmin, mutta nuppi on niin sekaisin ajoittain, että siinä on nauru kaukana kun sairaalla ei ole tajua ajasta eikä paikasta. Tavarat on hukassa, sairaalloinen mustasukkaisuus liitettynä vainoharhaisuuteen on mukava yhdistelmä. Kun ei muista missä tavarat on niin syynä on tietysti kiusaa tekevä puoliso joka niitä piilottelee ja käy töiden sijasta huoraamassa jne... Sairas sitten vielä ääneen ihmettelee ettei olisi uskonut, että häneen tulee syöpä (tupakoinut 45 vuotta)!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi