Vähän niin kuin bloggari

  • Sulkakynä

Kun olin lapsi ja minulta kysyttiin, mikä minusta tulee isona, vastasin samantien eläinlääkäri. Tämä suunnitelma piti noin 15v. asti, kunnes muutin uravalintaani eläintenhoitajaksi. Muutaman vuoden päästä tämäkin ajatus kaikkoni ja aloin miettimään toimittajan uraa. Radiotoimittaja oli muistaakseni ensimmäinen haave, mutta tv-toimittaja ja lehtitoimittaja ovat seikkailleet haaveissani yhtälailla. Seikkailevat ehkä edelleenkin, sillä vielä vuosi sitten opiskelin avoimessa ammattikorkeakoulussa journalismia.

Mutta jos kysyn itseltäni nyt, mikä minusta tulee isona, pieni paniikin poikanen kasvaa sisälläni. Alan nimittäin kohta jo olemaan ”se iso”, eikä minun pitäisi enää esittää tätä kysymystä itselleni. Minun pitäisi kai jo toteuttaa itseäni työelämässä. Vastaus kysymykseen on kuitenkin kirjailija. Ja soppa on valmis! Kirjailijaksi. Se ei varmasti ole se helpoin tie ja joudun painimaan ammatinvalintani eteen aikalailla yksin. Kirjailijaksi ei voi opiskella kolmessa vuodessa koulussa ja sen jälkeen voisi hakea töitä kirjailijan papereilla. Ei. Minun täytyy jollain konstilla vakuuttaa kustannusyhtiöt, ihmiset ja itseni. Tiedän, että tämä tapahtuu ainoastaan kirjoittamalla. Kirjoita, lue, elä on yksi vinkki, jonka olen bongannut netistä kirjailijoiksi haaveileville. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta minulla on kaksi ongelmaa. Ensinnäkään en usko itseeni tarpeeksi. Minun on hyvin vaikea kuvitella, että joku päivä tienaisin elantoni kirjailijana ja opuksiani olisi myynnissä Suomalaisessa Kirjakaupassa. Ennemmin näen itseni vielä 45v. lähettelemässä säälittäviä novellikokoelmia eri kustantamoihin ja elätän itseni kaupan tätinä. Rämpisin vain urahaaveissani ja olisin onneton. Eli jotenkin minun pitää valaa itseeni rohkeutta, luottamusta ja rockia.

Toinen ongelmani on itseasiassa hyvin ironinen: En keksi mistä kirjoittaisin. Jos mietin kirjoittavani novellin ja hahmottelen sen juonta, tapahtumia, henkilöitä, tyrmään kaikki ideat heti kättelyssä. Kaikki ideat tuntuvat huonoilta ja ontuvilta. Mielestäni mielikuvitukseni on paska, enkä saa paperille kuin jotain teksin alkuja. Toisaalta, se mitä saan kyhäiltyä, on kai ihan hyvää materiaalia, mutta en osaa rakentaa ja kasvattaa tarinaani. Tarvitsisin kai jonkun äidinkielenopettajan pyytämään minua laatimaan jotain, koska silloin minunkin kynä sauhuaa. Ainakin näin oli vielä omilla äidinkielen tunneillani, silloin sain jopa kunniakirjan kirjoittamisesta.

Jos mietin kirjailijan työtä, josta en tietenkään oikeasti tiedä mitään, voisin kuitenkin kuvitella sen sopivan minulle. Edellyttäen tietenkin, että keksin jonkun punaisen langan ja uskon itseeni enemmän kuin muuhun. Mutta ajatus työskentelystä omassa kotona, kirjastossa tai kahvilassa kuulostaa ihanalta. Ei tarvitsisi käyttää mitään noloja työvaatteita, eikä juosta kellon kanssa työvuoroon. Ei näkisi ärsyttäviä työkavereita, vaan seuranaan olisi itse luomat hahmot. Työ olisi luovaa ja itsenäistä. Voisi kehittyä koko ajan kirjoittajana ja voisi imeä ideoita kaikesta kuulemastaan ja näkemästään. Kyllä, jos se olisi tätä, niin tykkäisin. Nyt kun kirjoitin edes nämä ajtukseni ylös, innostuin entisestään tästä vaihtoehdosta. Miksi en yrittäisi? Yhtäkään hyvää syytä ei ole. En menetä mitään, jos yritän tehdä haavestani totta. Eli ei muuta kuin tuumasta toimeen! Kirjoitan erilaisia juttuja ja yritän olla olematta liian ankara itselleni. Vaikka kirjoittaisin kuinka huonoja juttuja, niin kunhan kirjoitan. Tällä idealla porskutan nyt eteenpäin.

Nytpä siis kirjoitan blogiani. Nuo äskeiset kappaleet kelpanevat johdannosta ja jatkossa kirjoittelelen tänne elämästäni. En olisi ikinä uskonut, että tulisin pitämään blogia omasta arjestani Vantaalla. Jos käyn töissä säännöllisesti ja seurustelen onnellisesti, niin eihän se ketään kiinnosta? Mutta päädyin tähän aiheeseen kolmesta syystä: Päiväkirjamaista blogia on helppo pitää, saan aiheen/otsikon mistä kirjoittaa ja tykkään tästä ideasta jo nyt. Tuntuu, että edes yritän tehdä jotain haaveammattini eteen. Toisaalta tykkään tästä bloggailustakin aika lailla.

6 kommenttia

Franny_Berry

25.10.2015 12:16

Tervetuloa, luen jatkossa!

Teksti oli vähän sielunsisarmaista. Minäkin olen aina pitänyt erityisen paljon kirjoittamisesta, mutta oma ongelmani lienee tarinan outous. Jolloin se jää usein pelkäksi kehitelmäksi päässäni. Viimeksi teki mieli kirjoittaa haudankaivajasta... Voi olla, että se vielä kehkeytyy :) Runoja on "helpompi" jotenkin kirjoittaa... (Ohimennen, vapaa asosiaatio?)

Mukavaa syksyn jatkoa!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sulkakynä

27.10.2015 15:24

Kiitos! Helpottavaa kuulla, että muitakin kaltaisiani löytyy :) Totta, runoja on jotenkin helpompi kirjoittaa. Tsemppiä haudankaivajan kanssa! :)

wespeaknonoora

10.11.2015 02:01

Hehhei, aika hauska huomata kuinka paljon omia päiväkirjapohdintojani tekstisi muistuttaa. Vähän niinkuin Franny_Berry sen muotoili, "sielunsisarmaista". :-)
Halusin vain sanoa pari rohkaisevaa sanaista. Hienoa on jo se, että tiedät, mitä elämältäsi haluat. Itse olen ollut hukassa viimeiset vuodet jatkuvasti, vain vaihtelevin määrin. Välillä enemmän, välillä taas vähemmän. Luulin jo tietäväni viime keväänä, että minusta tulee taidemaalari tai kuvataiteen opettaja. Nyt puoli vuotta vanhempana ja viisaampana en ole enää niin varma siitäkään. Hapuilen eteenpäin. Heti kun sain hylkäävät paperit taidekouluista, vahingossa lopetin kaiken taideharrasteluni kuin seinään (en edes huomannut sitä, mikä huolestutti minua aika paljon). Jatka kirjoittamista! Samaistun kirjailija-haaveeseesi, itselleni se oli vahva haaveammatti ylä-asteiässä. Salaa haaveilen vieläkin toisinaan rohkeudesta lähteä kokeilemaan sitä edes puolitosissaan, ehkä vielä jonakin päivänä...
Ja kirjoittaa voi kaikesta. Siis KAI KES TA. Anna palaa, usko itseesi, muutaman blogikirjoituksesi nauttineena minä ainakin uskon sinuun.
Olen muuten 23 ja puoli vuotta vanha ihminen ja myöskin kaupan kassalla. Usein mietin, kuinkahan moni muu kassaneiti tai -poitsu kokee samoja turhautuneisuuden, itsepetoksen ja tukahdutuksen tunteita samalla, kun ristiriitaisesti tykkää työstään? Älä tulkitse väärin, nuo ovat minun tuntojani, kun koen olevani saamattomuuttani ja kehnon päätöksentekokykyni vuoksi jumissa aivan väärässä paikassa jo kuudetta vuotta.

Tuli aika itsekäs olo, anteeksi, ei ollut tarkoitus avautua tällä tavalla, tahdoin vain sanoa jotain, mikä ehkä edes tavallaan saattaisi ilahduttaa. Paljon lieventäviä sanoja edellisessä lauseessa.

Me kirjoitamme omat elämämme.
Mottoni: Tee se tarinan tähden.
Inspiraation täyteistä syssyä :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sulkakynä

12.11.2015 15:21

Kiitos paljon kommentistasi! Se ilahdutti ja lämmitti minua suuresti! Ja voin samaistua tuntoihisi kassatyötä kohtaan ;) Toivotan myös sinulle tsemppiä ja rohkeutta unelmiesi parissa!

Anonyymi

5.12.2021 10:30

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus