Onko se nugetti? Onko se kepakko? Testissä BK:n uutuustuote

Burger Kingin uudet chicken fries -kanaranskalaiset saavat Cityn makutestin tuomion.

Hampurilaisravintolaketju Burger King lanseerasi tällä viikolla Suomen ravintoloissaan rapakon takana mainetta niittäneet kanaranskalaiset eli chicken friesit. Kanaranskiksia on hehkutettu riittämiin: ne ovat hittituote, käsittämätön ilmiö ja ranskalaisten korvike proteiininhimoisille. Testasimme uutuustuotteen Rautatientorin Burger King -ravintolassa. 

Chicken frieseja saa kuuden (2,60 euroa) tai yhdeksän (2,90 euroa) kappaleen bokseissa. Hauskaa laatikkoa koristaa sarjakuvamainen, simplistinen kana. Amerikassa laatikkoon on taiteltu myös dippiteline optimaalisen drive in -kokemuksen mahdollistamiseksi. Täällä ei sellaista (ainakaan vielä) ole. Laatikko on joka tapauksessa niin hilpeä kuin hamppariravintolassa on mahdollista.

Boksin pohjalta löytyy kuusi leivitettyä tikkua, joita tässä kutsuttakoon kanaranskiksiksi. Perunaranskalaisiin niitä on turha lähteä vertaamaan, nugetti tuntuu sopivammalta. Kanaranskalainen on nugettia tummempi ja pitkulaisempi tuote. Siitä on helppo ottaa kiinni ja se on vaivaton upottaa dippiastiaan. Ensipuraisulta kanaranskis muistuttaa erehdyttävän paljon lapsuuden kepakkoa. Se on keveämpi kuin nugetti, ja maku on paljon mausteisempi. Nimestään huolimatta kanaranskiksilla ei voi korvata hampurilaisaterian perunaranskalaisia, vaan ne toimivat ylimääräisenä lisukkeena - kuten nugetit.

Chicken friesit saivat alkunsa yli kymmenen vuotta sitten Yhdysvalloissa, kun Burger King halusi laajentaa tuoteskaalaansa. Niiden tuotanto lopetettiin vuonna 2012, mutta ranskisfanien väsymättömän somekampanjoinnin ansiosta ne lisättiin pysyvästi ravintoloiden listoille kolmessakymmenessä maassa viimeisen vuoden aikana. Suomessa tuote lanseerattiin eilen.

Verrataanpa chicken frieseja vielä nugetteihin. Kanaranskis on nugettia pehmeämpi, mausteisempi ja helppokäyttöisempi tuote. Se on myös mehukkaampi ja kivemman näköinen, ja se sopii erityisen hyvin BK:n uuden sour cream -majoneesin kaveriksi. Vanhat kunnon perunaranskalaiset ovat kuitenkin chicken frieseille miellyttävä lisuke. 

Kanaranskis on ihan hyvän makuinen, mutta sen massiivista somehuomiota on vaikea ymmärtää - se on kuitenkin yksinkertaisimmillaan leivitetty lihapötkö. Fanien kampanjointi kuitenkin tehosi, sillä ketjun johdon mukaan huippuhetkinä chicken friesit mainittiin netissä joka neljäskymmenes sekunti. Tuotteen palauttaminen valikoimaan on siis täysin ymmärrettävä muuvi.

Tuomio: emme täysin tajua kanaranskis-hypeä, mutta ihan hyvältä ne maistuvat. Etenkin majoneesin kanssa. Ja laatikko on söpö.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi