Sami Helle ja Sami Garam loivat menun ihmisten moninaisuutta juhlistavaan gaalaan – Keittiössä vastuuta jaetaan reilusti kaikille

Ihminen on hyvä asia -gaala syntyy kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien yhteistyön tuloksena.

Sami Garam ja Sami Helle ovat ystävystyneet puuhatessaan gaalaa yhdessä jo neljänä vuonna.
Sami Garam ja Sami Helle ovat ystävystyneet puuhatessaan gaalaa yhdessä jo neljänä vuonna.

Sami Helle on kiireinen mies. Haastattelu piti tehdä jo aikaisin aamulla, sillä iltapäiväksi poliitikassakin mukana olevalla Helteellä oli sovittu tapaaminen eduskunnassa.

Pertti Kurikan Nimipäivistä koko kansan tietoisuuteen noussut muusikko jatkaa edelleen uraansa musiikin parissa, vaikka bändi hajosikin Pertti Kurikan jäätyä eläkkeelle. Haastattelun jälkeen Helle on menossa levykauppaan signeeraamaan maaliskuussa ilmestyvän Blue Moments -soololevynsä kansia.

Sitä ei kuitenkaan moni tiedä, että Helle on koulutukseltaan kylmäkkö ja varsin taitava jälkiruokien tekijä. Tätä puolta itsestään hän pääsee toteuttamaan 19. maaliskuuta neljättä kertaa järjestettävässä Ihminen on hyvä asia -tapahtumassa, johon hän on suunnitellut menun yhdessä ravintoloitsija Sami Garamin kanssa.

Lyhty ry:n, Alvi ry:n ja Mieletöntä valoa -hankkeen yhteistyön tuloksena syntynyt tapahtuma järjestetään tänä vuonna suurempana kuin koskaan. Tapahtumaa järjestämässä on monenkirjava joukko kehitysvammaisia sekä mielenterveyskuntoutujia.

Iltamat paisuivat gaalaksi

Aiemmin Lyhty ry:n tiloissa Konalassa järjestetyt iltamat ovat kasvaneet Musiikkitalon Klubilla järjestettäväksi gaalaksi, jonka lavalla nähdään Kalle Salonen band yhdessä UMO Ensemblen kanssa sekä artistiparit Litku Klemetti ja Kari Aalto sekä Ilkka Alanko ja Eeva Lusenius.

50 hengen iltamista isoksi gaalaksi kasvanut tapahtuma luo paineita myös keittiöön, jossa työpari Sami Helle ja Sami Garam tiimeineen tekee kovan työn saadakseen annokset valmiiksi 150 hengelle esitysten lomassa juuri oikeaan aikaan.

Työparilla on kuitenkin takanaan neljän vuoden kokemus sujuvasta yhteistyöstä ja vankka luotto toisiinsa ja tiimiinsä. Ja yhteistyöstä gaalassa on nimenomaan kyse, aina menun suunnittelusta toteutukseen asti.

“Me ollaan annettu tavallaan ne raaka-aineet ja se, mihin suuntaan me halutaan, että tää menu menee, ja muu keittiöporukka on mukana toteuttamassa”, Helle sanoo.

Kotimaista kalaa, poroa ja suklaakakkua

Tänä vuonna menun teemana on suomalainen luonto. Raaka-aineiden valinnassa on otettu huomioon ekologiset teemat ja saatavilla on myös kasvismenu.

Alkuruokaan on valittu kotimaisia järvikaloja särkeä ja haukea sekä suomalaista kirjolohta. Pääruokana tarjoillaan poroa ja juureksia. Metsäisiä makuja annokseen tuo jäkälä. Jälkiruoaksi nautitaan kakkua, jossa maistuu minttu, suklaa ja karpalo.

Illan viinit tulevat saksalaiselta viinitilalta, jossa työskentelee paljon kehitysvammaisia.

Vaikka kokkaaminen 150 hengelle hieman jännittää, Helle vaikuttaa itsevarmalta menun toimivuuden suhteen. Ainakaan aiempien vuosien perusteella syytä huoleen ei ole.

“Yleensä ihmiset ovat rakastaneet joka kerta sitä menua. Ei ole ainakaan mun korvaan tullut sellaista, ettei ole”, hän sanoo.

Keittiössä sattuu ja tapahtuu

Jotta illasta tulee onnistunut, suunnittelu on tehtävä huolella. Annosten osaset valmistellaan jo etukäteen, jotta H-hetkellä homma sujuu kuin rasvattu.

“Siinä tavallaan myös minimoidaan riskit. Jos joku liukastuu keittiössä, niin kuitenkin pystytään paikkaamaan ja tekemään”, sanoo Garam.

“Keittiö on sellainen paikka, että siellä sattuu ja tapahtuu. Veikkaan, että Samillekin on tapahtunut kaikenlaista”, Helle nauraa.

Vastuuta jaetaan tasaisesti

Keittiötiimin moninaisuus tuo mukanaan omat haasteensa, mutta kokemuksen mukaan yhteispeli sujuu, kun kaikilla on oma roolinsa ja vastuuta on jaettu tasaisesti.

“Sami on se, jolla on se suurin päävastuu, mutta hän on sellainen ihminen, että hän uskaltaa jakaa sitä vastuuta meille. Joskus kun olen ollut koulussa tai jossain keittiössä työharjoittelussa, siellä on ollut sellaisia kokkeja, jotka ei uskalla sitä vastuuta jakaa”, Helle sanoo.

Omaa lounasravintolaa pyörittävä Garam tietää varsin hyvin, että keittiössä ei homma toimi, jos hommia ei jaeta tasaisesti.

“Silloin kun mulla ei ole mitään puuhaa, niin mä olen onnistunut. Kun voin seistä nurkassa ja katsella vaan, silloin mä olen onnistunut hyvin”, hän sanoo.

Molemminpuolista oppimista

Neljän vuoden yhteistyön aikana miehistä on tullut hyviä ystäviä ja molemmat ovat oppineet toisiltaan paljon. Helle on oppinut Garamilta entistä ammattimaisempaa otetta ruoanlaittoon, Garam puolestaan on omaksunut asioita, joista myös oman ravintolan keittiössä on ollut hyötyä.

“Tuossa on sellainen ryhmä, että mitä vaan saattaa sattua ja tapahtua sekä keittiössä että salin puolella, niin sitä kautta on oppinut sen, että ikinä ei auta, että alat hötkyilemään tai menet paniikkiin”, Garam sanoo.

“Jos rupeaa hätäilemään tai menettää malttinsa, niin se ei auta mitään, vaan päinvastoin. Pitää olla vaan, että nyt kävi näin, ei se mitään, nyt tehdään noin.”

Garamin ja Helteen yhteistyö on ollut kaikin puolin antoisaa, mutta molemmat ovat yhtä mieltä siitä, mikä hommassa on ollut kaikkein parasta. Se, kun sekä gaalan tekijät että asiakkaat lähtevät hymyssä suin pois ja sanovat, että ensi vuonna tullaan uudestaan.

Lue myös: Vammaiset ja erityisryhmät nähdään vain passiivisena kohteena palveluille: “Nyt se käännetään päälaelleen”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi