Sosiaalinen media muutoksen välittäjänä

Uudet viestintäkanavat välittävät luontevasti erilaisten protestien viestiä.

Rage Against The Machinen Tom Morello esiintyi Wall Streetin protestoijille Zuccotti Parkissa.
Rage Against The Machinen Tom Morello esiintyi Wall Streetin protestoijille Zuccotti Parkissa.

Sosiaalinen media on ollut isossa roolissa monissa tämän vuoden uutistapahtumissa. Esimerkiksi arabikevään tapahtumien alkumetreillä perinteinen media vähät välitti kansan liikehdinnästä, mutta sosiaalinen media tarjosi väylän, jota pitkin viesti kulki ihmiseltä toiselle. 

Arabikevät on jo itsessään hajanainen ja monipuolinen ilmiö, joka sopii huonosti perinteisten medioiden yksinkertaistavaan tapaan jäsentää maailmaa. Valtamedia raportoi näistä tapahtumista jälkikäteen, ja joutuu turvautumaan kattotermeihin vallankumous, kansannousu tai arabikevät, pystymättä kuitenkaan selittämään tyhjentävästi, mistä on kyse.

Sosiaalisen median kiemuroista uutisoiva Mashable listasi maailmaa muuttamaan pyrkivää, sosiaalista mediaa hyödyntävää ilmiötä.

Arabikevät lähti käyntiin Tunisiasta, kun vihanneskauppias Mohammed Bouazizi sytytti itsensä tuleen vuosi sitten joulukuussa. Nuoret tunisialaiset käyttivät Facebookia ja Twitteriä tavalla, jota Facebookin perustaja Mark Zuckerberg tuskin osasi ennakoida perustaessaan yhteisöpalvelunsa.

Facebookista tuli aktivistien ja viranomaisten välinen taistelukenttä. Tunisialaiset eivät päivitelleet säätä statuksissaan tai latailleet kuvia kännihölmöilyistä käyttäessään Facebookia, vaan latasivat ajankohtaisia videoita protesteista ja kuvia poliisiväkivallasta sekä päivityksiä katujen tapahtumista. Tuloksena presidentti Ben Ali karkasi maasta ja kapinointi levisi viereisiin maihin.

Uutistoimisto Al Jazeera käsitteli uutisessaan sosiaalisen median roolia maan murroksessa.

Seuraavaksi rytisi Egyptissä, jossa verkkoyhteisön voiman tajunneet viranomaiset sulkivat ensin Twitterin ja sitten väliaikaisesti koko internet- ja tekstiviestiliikenteen. Kun linjat olivat avoinna, viestit levisivät YouTuben ja Flickr:n välityksellä. Hosni Mubarakin astuttua sivuun juhlat pääsivät käyntiin myös verkossa.

Libyassa protestit muuttuivat sodaksi, mutta lopulta Muammar Gaddafi tuli tiensä päähän. Viranomaiset sulkivat internetin heti helmikuussa, vain muutama päivä protestien alettua. Kuukausien sotimisen jälkeen Twitter-huhut kertoivat, että Gaddafi on karannut maasta. Parin kuukauden päästä Twitterissä kiersi kuitenkin kuvia kuolleesta ex-johtajasta. Sodan loppumisesta ilmoitettiin Facebookissa NATO-komentaja James Stavridiksen toimesta.

Lontoon mellakoissa nuorison oli päästävä purkamaan ahdistustaan varastamalla tennareita kenkäkaupoista. Siellä organisointi tapahtui Mashablen mukaan BlackBerry Messengerin avulla. Kilpailijoitaan edullisempi Blackberry on käytössä kolmanneksella brittinuorisosta. Vaikka Facebook ja Twitter olivat pelissä mukana, tarjosi Blackberry Messenger käyttäjilleen ilmaisen viestintäkanavan, jonka käyttäjää on hankala jäljittää.

Kuukausia jatkunut Occupy Wall Street -protesti otti kohteekseen valtion sijasta yksityiset pankkiirit ja rahan epätasaisen jakautumisen rikkaimman prosentin ja muiden kesken. Koko homma lähti käyntiin vancouverilaislehti Adbustersin tweettauksesta syyskuussa. Adbusters rummutti asiaa sosiaalisessa mediassa, eikä isot uutistoimistot ottaneet asiaa käsittelyyn ennen kuin tuhansien ihmisten joukko marssi ikoniselle Wall Streetille protestoimaan.

Adbustersin Kalle Lasn sanoi Mashablelle, ettei hän ollut yllättynyt siitä, että New Yorkin Wall Streetille saapui iso joukko. Yllätyksenä oli puolestaan tullut se, että protestit levisivät ympäri maata ja maailmaa. Protestit ovat aiheuttanut monia, humoristisiakin internet-meemejä, joista ehkä absurdeimpana Kalifornialaisessa yliopistossa istuvia protestoijia muina miehinä pippurisuihkeella suihkutteleva poliisi.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi