Loost Koos, Pijall, Vitun Kova Ääni, Kemmuru ja Raimo & Ässä – Pitkänä perjantaina paluukeikkojen kavalkadi Kaapelitehtaalla

Tamperelainen 03Crew kantaa oman kortensa kekoon suomirapin paluukeikkojen vuonna 2017.

Loost Koos.
Loost Koos.

Pitkänä perjantaina Kaapelitehtaalla on tarjolla paluukeikkojen kavalkadi ja artistikattaus voisi paria poikkeusta lukuunottamatta olla kymmenen vuoden takaisesta keikkajulisteesta. Se ei todellakaan ole paha asia. 03Fest marssittaa lavalle kokoonpanon parasta suomalaista hiphoppia ja monta pelikentälle paluuta tekevää kokoonpanoa.

Mukana ovat epärytmin mestari Raimo rikostoverinsa Ässän kanssa, uuden biisin paluunsa kunniaksi pudottanut Loost Koos, uskonnollisesta musiikkipaastosta luopunut Pijall, vanhoja muistoja jo useammalla paluukeikalla verestellyt Kemmuru ja tapahtumajärjestäjä 03Crew’n mukaan houkuttelema Vitun Kova Ääni. Aktiivisista suomalaisista paikalle on haalittu kerma: Gettomasa, KCMD Mafia, Sairas T & OD Kokemus sekä Ruudolf & Karri Koira. Ulkomaanvahvistuksena paikalla saapuu tuottajaryhmä Snowgoons.

“Konsepti oli aika yksinkertainen eli kootaan niin maan perkeleen kova lineup ja pistetään bileet pystyyn!” kertoo bileet järjestävän 03Crew’n Hans Koivu.

Eletäänkö nyt räppifanin kulta-aikaa, kun pääsemme nauttimaan tällaisista helmistä?

“Niin se taitaa olla. Ensiksi MC Taakibörstä myi Tavastian loppuun ja Kemmuru muutaman kuukauden sen jälkeen. Kaapelille kannattaa tulla, koska luvassa on kevään kovimmat bileet. Siellä näkee artisteja, joita et välttämättä näe enää koskaan. Ja RAIMO!”

“Eihän kukaan voi sitä kiistää, etteikö Raimon ”Aluekeskus” ole yksi suomiräpin legendaarisimmista biiseistä.”

Kuten esimerkiksi Vitun Kovan Äänen esimerkki osoittaa, keikkajärjestäjän teot vaikuttavat artistin aktiivisuuteen. Pari isoa keikkaa voi tarjota riittävän motivaation pistää homma uudelleen käyntiin kentällä, jolla raha tulee enimmäkseen keikoista. Ei ole vahinko, että Loost Koosilta tipahti uusi Tolpalle-sinkku juuri ennen Kaapelin keikkaa tai että Vitun Kova Ääni paineli studioon ja äänitti saman tien kolme uutta biisiä.

Paluukeikka on romanttinen ajatus, joka tarjoaa artistille mahdollisuuden ratsastaa hetken nostalgialla ja päästä vielä kertaalleen kokemaan kuluttavan leipälajin parhaat puolet. Helpottaa stressiä tietää, että kyseessä on rajallinen määrä sovittuja keikkoja, mutta aina voi pitää portin auki, jos kysyntää riittää.

Paluuta tehdään monella eri tavalla. Pijallin tapauksessa vaikuttaa siltä, että lahjakkaan tekijän oli mahdoton pysyä erossa musiikista ja sitä kautta mahdollistui myös legendaarisen Ceebrolisticsin keikka kesän Sideways-festareilla. Loost Koosin Särre ja Pianomies puolestaan ovat olleet koko ajan aktiivisia musiikin saralla. Yhdessä Rutilus-tuotantoyhtiön perustaneille kaveruksille DJ Arsin mukaanottaminen ja Loost Koosin tuominen hetkeksi takaisin tuli varsin luontevaan vaiheeseen.

"Nää on upeita ukkoja. Mitään älytöntä keikkaboomia ei tule, ne harvat keikat mitä tehdään on spesiaaleja yksilöitä. Fiilis uudessa musassa ja keikoissa on tärkein, nyt ei puristeta vaan nautitaan. Venaan itse todella innolla 03Festin keikkaa. Tehdään pelkästään rakkaudesta yhteiseen menoon ja se on siellä taustalla nyt ja aina, tämä ei ole siis ole comeback", Pianomies sanoo Loost Koosin keikoista 03Crew'n haastattelussa.

Viime aikojen paluu-uutisiin voi laskea myös Asan ilmoituksen verestellä muutamalla keikalla muistojaan Avain-nimellä äänitetyn Punainen tiili -esikoislevyn läpikäyvillä keikoilla. Tässä tapauksessa artisti tekee kertaluontoisen paluun hetkeen, johon ei välttämättä haluaisi palata, mutta jota yleisö jatkuvasti toivoo. Kulttuuritalon keikat lokakuulta myytiin hetkessä loppuun ja Blockfest-keikka houkuttelee festareille taatusti uutta yleisöä.

Mutta jonkun pitää järjestää ne keikat. 03Festin taustalla oleva tamperelainen 03Crew on kiinnostava uusi toimija tapahtumakentällä. Parin räppipään Hans Koivun ja Jukka Ikosen pystyyn pistämä lafka on parissa vuodessa muuttunut harrastuksesta duuniksi, vaikka sitä ei välttämättä haluaisi myöntää.

“Aluksi tapahtumien järjestäminen oli lähinnä harrastus. Haluamme edelleen puhua harrastuksesta, ettei tämä vaan tuntuisi työltä, mutta olemme nyt järjestäneet yli 300 räppikeikkaa ja lisäksi muutamia isompia tapahtumia. Haluamme kokoajan kehittää toimintaamme ja tässä kohtaa se tarkoittaa sitä, että olemme valmiita täyttämään Kaapelitehtaan”, Koivu sanoo.

“Näemme paljon vaivaa siihen, että olemme kartalla keneltä tulee levy ja keneltä joku kova biisi. Lisäksi koitamme aina keksiä jotain uutta. Ei jengi jaksa käydä aina vaan samoilla keikoilla. Kaiken lähtökohta on ollut alusta asti se, että otamme sellaisia artisteja, ketä itse haluamme kuunnella. Jukan sanoin: me ei buukata paskaa musaa.”

Kaverukset päätyivät tapahtumajärjestäjiksi sattumalta. He ehtivät tuskastumaan siihen, ettei Tampereelta löytynyt juurikaan valtavirran ulkopuolelta ponnistavien rap-artistien keikkoja. Jukka työskenteli ravintolapäällikkönä ja ensimmäiset tapahtumat järjestettiin tuossa ravintolassa. Sittemmin areenat ja artistit ovat kasvaneet.

“Pakkahuoneella loppuunmyyty 03Fest 2016 oli todella hieno kokemus. Lisäksi ollaan koettu hienoja hetkiä esimerkiksi Masta Acen keikan jälkeen joulukuussa 2015 Yo-talolla, jossa jengi jäi keikan jälkeen fiilisteleen moneksi tunniksi. Ja olivathan nuo Devin the Duden keikat silkkaa timanttia! Pitää vielä mainita, että saatiin kunnia toteuttaa Kemmurun paluukiertue tänä keväänä.”

Koivu ja Ikonen ovat päässeet todistamaan, että räppi on uusi rokki. Vaihtoehtoisemmallekin räpille löytyy tilausta, ei ainoastaan Tampereella vaan myös Helsingissä.

“Meille on tullut useita kyselyitä että tultaisiin tekemään myös Helsinkiin tapahtumia. Tänä talvena päätettiin sitten kokeilla. Tähän mennessä jokainen meidän tapahtuma on ollut loppuunmyyty eli tilaa on.”

“Alkuun suosio yllätti, mutta ymmärsimme, ettei tälläistä oltu aiemmin tehty Tampereella. Nykyään ymmärrämme, että kun näemme aikaa ja vaivaa, väkeä tulee.”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi