Klassikkoravintolat Helsingissä: 10 suosikkia, joita asiakkaat rakastavat

Kaupungin tunnetuimmissa klassikkoravintoloissa kunnioitetaan perinteitä vuodesta toiseen.

Kuva: Adobe Stock

Mielenkiintoisille uusille ravintoloille aina tilausta, mutta ei kannata myöskään unohtaa ravintolakentän kestosuosikkeja, jotka ovat ihastuttaneet asiakkaita vuosikymmenestä toiseen.

Seuraavat TableOnline-ravintolat kuuluvat Helsingin klassikkoravintoloiden ehdottomaan kärkikaartiin - ja syystä! Lähde fiilistelemään historian havinaa ja maistelemaan luomuksia, joilla ravintolat ovat ansainneet lähtemättömän paikkansa kaupunkilaisten sydämissä.

10 x unohtumatonta klassikkoa

Messenius

  • Mikä: Boheemi klassikko
  • Missä: Messeniuksenkatu 7
  • Mitä: Klassikoita modernilla twistillä
  • Maista: Paistetut pikkukalat

Messenius on yksi Helsingin vanhimpia klassikkoravintoloita.
Messenius on yksi Helsingin vanhimpia klassikkoravintoloita.

Messeniuksen tarina sai alkunsa vuonna 1937, kun boheemi takatöölöläisravintola avasi ovensa Messeniuksenkadulle. Vuosikymmenten aikana ravintola on tarjonnut pakopaikan kaupungin hälinästä niin kirjailijoille, näyttelijöille kuin poliitikoille.

Vuosien varrella Messenius on muuttunut peräti kaksi kertaa teatteriravintolaksi, mutta vaiherikkaasta historiastaan huolimatta kaksi asiaa ovat ja pysyvät; valkoiset pöytäliinat ja hyvä suomalainen ruoka.

Tänä päivänä Messenius tunnetaan edelleen klassikoista, kuten Vorschmackista, Rydbergin pihvistä ja silakoista, mutta ruokalista elää paljon myös sesonkien mukaan. Autenttinen tunnelma ja lämmin palvelut kiidättävät sinut aikamatkalla vuosikymmenten taa.

Kannas

  • Mikä: Suomalainen ravintola
  • Missä: Eerikinkatu 43
  • Mitä: Suomalaista ruokaa
  • Maista: Talon hampurilainen

Kannaksenn listalta löytyy mm.  Helsingin parhaaksi valittu hampurilainen, silakkapihvejä ja pariloitua maksaa.
Kannaksenn listalta löytyy mm. Helsingin parhaaksi valittu hampurilainen, silakkapihvejä ja pariloitua maksaa.

Eerikinkadulla sijaitsevan Kannaksen historiaan on mahtunut värikkäitä käänteitä. Kaikki sai alkunsa, kun IK. T. Itkonen perusti vuonna 1939 oman kotiseutunsa mukaan nimetyn ravintolan Eerikinkadun ja Köydenpunojankadun kulmaan. Aluksi ravintola oli merimiesten ja muiden satamatyöläisten kantapaikka, kun taas 1980-luvulla Kannas koki uuden tulemisen, kun elävän musiikin yhdistys Elmu ja Radio City asettuivat läheiseen Lepakkoluolaan ja ottivat ravintolan omakseen.

Ravintolan seinät kertovat tarinoita menneiltä vuosikymmeniltä, ja juuri tämä tuokin ruokaelämyksiin aivan uuden ulottuvuuden.

Värikkään historian lisäksi Kannaksessa nautitaan rehtiä ja rehellistä kotiruokaa. Ruokalistalta löytyy niin muikkuja, lihapullia, pihviä kuin ylistettyjä hampurilaisia. Tuttuja suosikkeja, jotka eivät petä.

Ravintola Kuu

  • Mikä: Kortteliravintola
  • Missä: Töölönkatu 27
  • Mitä: Suomalaisen ja skandinaavisen keittiön klassikoita
  • Maista: Kuun perinteistä savulohikeittoa

Kuu on tarjoillut hyvää ruokaa Töölössä jo vuodesta 1966.
Kuu on tarjoillut hyvää ruokaa Töölössä jo vuodesta 1966. Kuva: Ravintola Kuu

Töölönkadulla sijaitsevan Ravintola Kuun historiaan liittyy myös mielenkiintoisia käänteitä. Ravintola on palvellut asiakkaitaan jo vuodesta 1966, mutta sitä ennen ravintolan tiloissa on toiminut muun muassa Suomen Sokeri Osakeyhtiön sauna.

Ravintolan nimikään ei ole valittu sattumalta, vaan se viittaa todennäköisesti aikakauden avaruustoimintaan ja kuulentoihin.

Ravintola Kuussa nautitaan perinteisiä makuja modernilla otteella valmistettuna. Ruokalistalta löytyy muun muassa härkäpastramia, paistettua maksaa ja pannacottaa. Moni palaa tähän takuuvarmaan klassikkoravintolaan kerta toisensa jälkeen - eikä mikään ihme. Sesongin raaka-aineista valmistetut annokset toimivat tilanteessa kuin tilanteessa.

Café Ursula

  • Mikä: Kahvila
  • Missä: Ehrenströmintie 3
  • Mitä: Ruoka-annoksia ja kahvilaherkkuja
  • Maista: Korvapuusteja ja muita pullia

Ursula sijaitsee merellisissä maisemissa.
Ursula sijaitsee merellisissä maisemissa. Kuva: Café Ursula

Kaivopuiston rannassa sijaitseva Café Ursula on klassikko, joka jokaisen pitäisi kokea edes kerran elämässään.

Kahvilan tarina sai alkunsa 1950-luvun alkupuolella, kun joukko helsinkiläisnaisia päätti toteuttaa unelmansa kahvilasta, jonka tuotot ohjattaisiin hyväntekeväisyysyhdistyksille. Olympiavuonna nykyisen Ursulan paikalle avautui pieni kahvila, joka muutettiin vuonna 1986 ympärivuotiseksi kahvila-ravintolaksi.

Brittiläiseltä pyhimyksiltä nimensä saanut kahvila tarjoaa aamiaista, lounasta, ala carte -annoksia ja kahvilaherkkuja ihanien merimaisemien äärellä. Ainutlaatuinen miljöö ja historiallinen tunnelma tuovat ripauksen luksusta harmaimmankin päivän keskelle.

Rodolfo

  • Mikä: Italialainen ravintola
  • Missä: Kirkkokatu 5
  • Mitä: Pizzaa, pastaa ja muita Italian herkkuja
  • Maista: Pizza Speciale

Rodolfo vie makumatkalle Italiaan.
Rodolfo vie makumatkalle Italiaan. Kuva: Rodolfo

Kruunuhaassa sijaitseva Rodolfo on todellinen ravintohelmi, jonka italialainen ruoka ja tunnelma ovat aivan omaa luokkaansa. Ravintola Rodolfon on perustanut maailmaa kiertänyt laivakokki Rolf Sjöberg, joka Suomeen palattuaan vuonna 1970 avasi välimerellisen ravintolan Kruunuhakaan. Italialainen ravintola oli tähän aikaan todellinen harvinaisuus, ja Rodolfolla onkin saanut kunnian olla Helsingin ensimmäinen pizzeria.

Vuonna 1987 ravintola koki laajennuksen ja sai nykyisen muotonsa viihtyisänä ala carte -ravintolana, johon voit lähteä nauttimaan pizzojen lisäksi myös antipasteja, kala- ja liharuokia sekä tietenkin ihanaa tiramisua.

Rodolfossa klassiset italialaiset ruoat valmistetaan huolella laadukkaista raaka-aineista, jotka tuodaan maahan suoraan Italiasta. Jos haluat nauttia sekä äärettömän maukasta ruokaa että nauttia pienen ravintolan ainutlaatuisesta tunnelmasta, suuntaa Kruunuhakaan.

Carelia

  • Mikä: Bistro
  • Missä: Mannerheimintie 56
  • Mitä: Ranskalaisvaikutteista ruokaa
  • Maista: Tartar ja Tarte Tatin

Carelian ruokalistalta löytyy todellisia klassikoita.
Carelian ruokalistalta löytyy todellisia klassikoita. Kuva: Ravintola Carelia

Kansallisoopperaa vastapäätä sijaitseva Carelia on bistroklassikko, jossa nautitaan vanhan ajan tunnelmasta, alkuperäisestä sisustuksesta, ranskalaisen keittiön klassikkoherkuista - huippuviinejä unohtamatta.

Aivan erityisen ravintolan Careliasta tekee sen mielenkiintoinen historia, joka alkoi vuonna 1929 paikalle toimineesta apteekista. Apteekki Carelia muutti pois vuonna 1995, jolloin töölöläinen ravintoloitsija Asta Nurmilaukaus päätti perustaa tiloihin ravintolan, joka tulisi kunnioittamaan tilan historiaa.

Alkuperäinen apteekin sisustus tuo oman lisänsä illalliselle, jossa nautitaan talon klassikkoannoksia; Carelian kuuluisaa tartaria, entrecote-pihviä ja ihanaa jälkkäriä, tarte tatinia. Carelia pääsi myös ruokabloggaajan suosikkiravintoloiden listalle.

LUE MYÖS: Suosikkibloggari vinkkaa lempiravintolansa - Pia Alapeterin ykkössuosikki on todellinen herkuttelijan mekka: “Pirun hyvää”

Merimakasiini

  • Mikä: Kala- ja äyriäisravintola
  • Missä: Hietalahdenranta 14
  • Mitä: Klassikkoja ja kauden makuja
  • Maista: Bouillabaisse

Merimakasiinissa nautit kaupungin tuoreimmat äyriäiset.
Merimakasiinissa nautit kaupungin tuoreimmat äyriäiset. Kuva: Merimakasiini

Jos etsit Helsingin tunnetuinta ja parasta kala- ja äyriäisravintolaa, se on tässä. Merimakasiini on Hietalahdenrannassa sijaitseva legendaarinen kalaravintola, joka on tarjoillut kuuluisia kala- ja äyriäisherkkujaan jo lähes 40 vuoden ajan. Ravintolan historia ulottuu vuoteen 1986, jolloin Merimakasiinin alkuperäinen puoli valmistui. Vaikka ravintolan ruokalistaa on hiottu vuosien varrella, perinteet ovat kulkeneet aina mukana.

Merellisissä maisemissa sijaitseva Merimakasiini on mitä mainioin paikka herkutella klassikoilla, kuten lohikeittolla, bouillabaissella ja ostereilla. Myös talon erikoisuus, runsas Seafood Royal Platter, on erinomainen vaihtoehto hyvän ruoan ystäville.

Maxill

  • Mikä: Kansainväliseen keittiöön perustuva ravintola
  • Missä: Korkeavuorenkatu 4
  • Mitä: Tyylipuhdasta ruokaa niin lounaalla kuin illallisella
  • Maista: Paistettuja ahvenfileitä

Maxillin ruokalistan vaikutteet tulevat Ranskasta, Italiasta ja Skandinaviasta.
Maxillin ruokalistan vaikutteet tulevat Ranskasta, Italiasta ja Skandinaviasta.

Vuodesta 1992 uskollista asiakaskuntaa palvellut Maxill on ravintola, johon monet palaavat kerta toisensa jälkeen. Hyvästä palvelustaan tavintola tarjoilee rehellistä ja autenttista ruokaa, joka on ottanut vaikutteita niin Ranskasta, Italiasta kuin Skandinaaviasta.

Ajattomia klassikoita, kuten pihviä ja risottoa, nautitaan pelkistetyssä ravintolasalissa suurten ikkunoiden ääressä. Tästä ravintolasta on riisuttu kaikki turha, ja ehkä se onkin Maxillin pitkän suosion salaisuus.

Ilĺan voi aloittaa tai sitä voi jatkaa Maxillin baarissa, jonka intiimi tunnelma ja laadukas juomalista tuovat oman lisäksi klassikkoravintolan tarjontaan. Lasillinen shamppanjaa Maxillin baarissa on yhtälö, joka ei voi mennä pieleen.

White Lady

  • Mikä: Pala suomalaista historiaa
  • Missä: Mannerheimintie 93
  • Mitä: Kauden uutuuksia ja pettämättömiä makuyhdistelmiä
  • Maista: Oskarinleike

Klassinen White Lady ravintola on ollut osa Helsingin Mannerheimintien maisemaa jo vuodesta 1952.
Klassinen White Lady ravintola on ollut osa Helsingin Mannerheimintien maisemaa jo vuodesta 1952.

Kun puhutaan ravintola White Ladysta, puhutaan samalla palasta Suomen historiaa. Ravintola on nimittäin ollut osa Helsingin Mannerheimintien maisemaa jo vuodesta 1952, ja perustettiin alkuperäisesti Lotta Svärd -säätiön toimesta. Ravintola on ollut useiden suomalaisten merkkihenkilöiden kantapaikka ja eräs näistä, presidentti Urho Kekkonen, ohjattiin aina takakautta kabinettiin, jotta hän saattoi nauttia ruokailustaan rauhassa ja välttää huomiota.

Tänä vuonna ravintola on remontoitu uuteen uskoon; vanhoja perinteitä kunnioittaen, totta kai. Vaikka White Ladyn ruokalista elää sesongeittain, voit olla varma siitä, että tietyt klassikot ovat ja pysyvät. 

Ps. Tässä ravintolassa kannattaa maistaa myös herkullisia cocktaileja!

Manala

  • Mikä: Ruokaravintola ja baari
  • Missä: Dagmarinkatu 2
  • Mitä: Rehtiä ruokaa jokaiseen makuun;
  • Maista: Pizzoja

Pizzat kuuluvat Manalan kuuluisimpien ruoka-annosten joukkoon.
Pizzat kuuluvat Manalan kuuluisimpien ruoka-annosten joukkoon.

Vaikka Manala ei yllä ikävuosissaan monen edellä mainitun ravintolan tasolle, se ei silti himmennä Manalan mainetta yhtenä Helsingin tunnetuimpana klassikkoravintolana. Vuonna 1985 ovensa avannut Manala tarjoaa asiakkailleen rehtiä ruokaa niin lounaalla kuin illallisella. Ravintolan tunnetuimpien annosten joukkoon kuuluvat muun muassa pizzat, joista ei makua ja kokoa puutu.

Eikä kannata myöskään unohtaa paistettua maksaa ja lohikeittoa, jotka kuuluvat ehdottomasti Manalan kuuluisimpien annosten joukkoon.

Ruoan lisäksi Manalaan kannattaa suunnata livemusiikin ja välittömän tunnelman perässä.

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi