Mene: Gypsy Devils play Carmen

Maailmankuulun oopperan kappaleet kuullaan aidon mustalaismusiikkiorkesterin tulkitsemana Savoy-teatterissa.

Kuva: Gypsy Devils

Ranskalaissyntyisen Georges Bizetin vuonna 1875 säveltämä ooppera Carmen on yksi maailman kuuluisimmista näytöksistä. Carmen jäi Bizetin viimeiseksi teokseksi. Tarina pojautuu 30 vuotta aikaisemmin ranskalaisen Prosper Mériméen kirjoittamaan samannimiseen novelliin.

Tarina sijoittuu 1930-luvun Espanjan Sevillaan juuri ennen sisällissotaa. Pääosassa on viettelevä mustalaisnainen Carmen. Villin mustalaisnaisen tunteita ei kuitenkaan niin vain kahlita ja hänestä menee yksi jos toinenkin mies sekaisin. Tunnistettavin kappale Carmenista on Habanera, jota on käytetty monissa elokuvissa ja sarjoissa.

Oman toteutuksensa siitä ja muista tunnetuista kappaleista esittää maailmalla mainetta kerännyt slovakialainen ryhmä Gypsy Devils Orchestra. Orkesteri saapuu tällä viikolla Helsingin Savoy-teatteriin esittämään oman menevän sovituksensa. Esitys starttaa Savoy-teatterin syyskauden ohjelmiston.

Gypsy Devils play Carmen esitetään 8 .- 9. syyskuuta Kasarmikadun teatterissa flamencon, etnon, rockin, jazzin ja steppauksen mukaansa tempaavilla sävelillä. Lavalla nähdään parinkymmenen henkilön kokoonpano, jossa laulajat, soittajat ja tanssijat tunnelmoivat yleisön aitoon keskieurooppalaiseen kiertolaistunnelmaan.

Orkesterin johtaja, cymbalisti Ernest Šarközy on sovittanut Carmenin historialliset kappaleet esiintyjille sopivaan gypsy-musiikkiin. Mikä muukaan on sopivampaa Carmeniin kuin aito mustalaismeininki?

"Tässä uudenlaisessa esityksessä Carmenin temperamentti tulee esille vahvasti kolmessa eri roolissa, laulajana, muusikkona ja tanssijana. Jännittävästi sovitettu musiikki yhdistyy ainutlaatuiseen visuaaliseen ja taiteelliseen kokemukseen kaikille tutun Carmenin tarinasta", kertoo yhtyeen manageri ja alttoviulisti Josef Farkas.

Gypsy Devils play Carmen 8. - 9. syyskuuta klo 19 Savoy-teatterissa, Helsingissä. Liput 22,50 - 83,50 €. Kesto 90min, ei väliaikaa.

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi