Positiivisuuden lähettiläät Osa. 2: Shannon Briggs - Maineen ja kunnian vuoristorata

Tässä juttusarjassa tarjoillaan yli-inhimillisiä suorituksia ja uusia näkökulmia parempaan elämään.

Shannon Briggs.
Shannon Briggs. Kuva: Shannon Briggs/Facebook

Maailmassa on läpi historian ollut henkilöitä, joiden elämäntehtävä on ollut toisten ihmisten inspiroiminen. Tilanne on nykyään monessa suhteessa parempi, kun ihmiset ovat uskomattoman helposti tavoitettavissa somen kautta joka maailmankolkasta. Omaa gurua ei siis tarvitse enää etsiä lähimmästä joogasalista tai sunnuntaiaamuna korttelin räkälästä.

Shannon Briggs: Kaduilta koko maailman parrasvaloihin

Samoilta kovilta Brownsvillen kaduilta kuin Mike Tyson ponnahtanut Shannon ”The Cannon” Briggs ei saanut parhaita kortteja elämään ja pitkään näyttikin siltä, että miehestä tulisi vain yksi riesa lisää New Yorkin kaupungille. Tapakriminaali isä ei ollut mukana kuvioissa ja äidin heroiiniongelman vuoksi nuori Shannon joutui viettämään jo varhain suurimman osan ajastaan kaduilla tai sukulaisten nurkissa. Yliaktiivinen poika joutui jatkuvasti kaveriensa kanssa vaikeuksiin pikkurikoksista. 

Shannonin koko elämä mullistui 16-vuotissyntymäpäivänä, kun narkomaaniäiti löydettiin illan päätteeksi kuolleena heroiinin yliannostukseen. Ei silti mennyt kauaa, kun onni oli vaihteeksi Shannonin puolella ja hyviä asioita alkoi näkyä horisontissa. Paikallinen hyväntekijä Jimmy O'Pharrow kiinnostui urheilullisesta nuoresta ja antoi tälle mahdollisuuden treenata ilmaiseksi Starret City -nyrkkeilysalilla.

Shannon löysi ensimmäistä kertaa elämässään jotain pysyvää, sekä rakentavan tavan purkaa pahaa oloaan. O’Pharrown apu ei loppunut siihen ja herra järjesti myös Shannonille katon pään päälle Brooklynista. Onnistuneen vauhdikkaan amatööriuran jälkeen nyrkkeilyn luonnonlahjakkuudesta alettiin muovata ammattilaista rahaotteluihin.

Muutamaa vuotta myöhemmin Shannon tapasi seuraavan merkittävän hahmon urallaan, muun muassa Tysonia ja Michael Mooreria valmentaneen Teddy Atlasin. Lyhyestä pinnasta, isosta naama-arvesta ja armeijatyylisestä treenaamisesta tunnetusta miehestä tuli Shannonin isähahmo sekä tukipylväs. Oli aika lopettaa jo kolmetoistavuotiaana aloitettu juominen ja unohtaa täysin vanhat kulmien kaverit.

Nuoren nyrkkeilijälupauksen takana oli nyt tiukka taustatiimi ja paljon hypea, jonka ansiosta miestä työnnettiin heti kättelyssä kovimpia mahdollisia haasteita kohti. Komeita voittoja kertyikin kärkeen ammattilaisena kaksikymmentäviisi, joista kaksikymmentä päättyi järisyttävään tyrmäykseen ennen täyttä aikaa.

Valoa tunnelin päässä?

Vuonna 1996 käydystä ottelusta Darroll Wilsonia vastaan tuli käännekohta miehen nyrkkeilyuralla ja nyt Shannon pääsi maistamaan ensimmäistä kertaa tappion katkeraa kalkkia. Kolmannessa erässä kärsitty tyrmäys vei tuulen purjeista urakehityksestä ja oli kova paikka myös taustajoukoille. Atlasin ja Shannonin välit tulehtuivat nopeasti ja aika alkoi olla kypsä etsiä uusi mentori. Entinen valmentaja olikin yhtäkkiä jatkuvasti otsikoissa parjaamassa entistä huippuoppilastaan.

”Tunsin itseni petetyksi, niin Teddyn kuin koko mediankin toimesta, eikä kukaan enää uskonut minuun. Silti en tule myöskään ikinä unohtamaan hänen oppejaan. Teddy opetti minut ohjaamaan sisällä tuntemani vihan oikeaan suuntaan ja käyttämään sitä polttoaineena. Joku muu saattaa saada voimansa positiivisista ajatuksista”, mies kertoo Joe Roganin podcastissa.

Seuraavana vuonna 26-vuotias Shannon sai elämänsä tilaisuuden otella entistä raskaansarjan mestaria George Foremania vastaan tämän paluuottelussa. Matsi käytäisiin Atlantic Cityssä Trump Taj Majal Hotelli & Casinon tiloissa. Tällä kertaa kulmassa olisi kokenut meksikolainen valmentaja, mutta harjoittelua silti vaivasi miesten välinen kielimuuri.

Yhtenä kaikkien aikojen parhaista tunnettu Foreman antoi kaikkensa ottelussa ja teki siitä tasaväkisen kamppailun loppuun asti. 48-vuotiaan legendan viimeisen erän prässäys tuotti tulosta ja Shannon joutui tiukalle puolustuskannalle murtuneen nenän seurauksena. Vaikka Foreman antoi enemmän osumia ottelun ajan, niin tuomarit arvioivat nuoren haastajan osumat tehokkaammiksi ja Brownsvillen katupoika Shannon Briggs julistettiin raskaansarjan maailmanmestariksi.

Shannon kertoi hienosta saavutuksestaan myöhemmin: ”Ottelun jälkeen oli epätodellista olla mestari. Olin jo pelkästään tyytyväinen siihen, ettei legenda tyrmännyt minua.”

Neljä kuukautta myöhemmin mies kärsi pahan takaiskun englantilaista Lennox Lewisia vastaan ja menetti kovalla työllä hankkimansa mestaruuden. Mies silti jatkoi ottelemista ja ulkoapäin katsottuna asiat olivat loistavasti, vaikka synkät ajatukset alkoivat vaivata miestä.

”Olin sillä hetkellä lopettanut nyrkkeilyn ja minulla oli rahaa ja iso kämppä, mutta menneisyydessäni kokemani asiat alkoivat painaa minua alaspäin. Minut opetettiin jo lapsena olemaan mies ja ottamaan paljon vastuuta, sekä pitämään kaikki asiat sisälläni. En urheillut ollenkaan ja söin vain hampurilaisia ja donitseja, kunnes painoin 180 kiloa. En pystynyt nauttimaan elämästäni ja harkitsin itsemurhaa joka päivä kahden vuoden ajan.”

Syy elää ja jatkaa

Vuonna 2014 42-vuotias Shannon teki viimeisimmän paluunsa kehään oltuaan kolme ja puoli vuotta sivussa ammattiurheilusta. Briggs tuli takaisin intensiivisempänä kuin koskaan ja panosti entistä enemmän terveellisiin elämäntapoihin, kuten luomuravintoon. Herra oli myös tällä kertaa luopunut kokonaan maitotuotteista, sekä prosessoidusta valkoisesta sokerista.

Kuituhampusta eristetyllä lääkinnällisellä kannabidiolilla (CBD) oli suuri merkitys henkisen ja fyysisen jaksamisen kannalta. Gorillan kokoisen miehen positiivinen luonne oli ensimmäistä kertaa täysin esillä suurelle yleisölle erittäin viihdyttävän Instagram-tilin kautta. Jotain merkittävää oli selkeästi tapahtunut urheilu-uran ulkopuolella.

”Minulla oli jo entuudestaan kaksi poikaa, mutta tyttäreni Chloen syntymä oli pysäyttävä kokemus. Oli uskomatonta huomata, että pieni tyttö näytti aivan edesmenneeltä äidiltäni. Tajusin, että minun täytyy muuttua ja ottaa itseäni niskasta kiinni, jotta hänellä olisi asiat hyvin. Tiesin, että huonot elämäntapani veisivät ennenaikaisesti hautaan ja sitten myös lapseni joutuisivat selviytymään kaduilla.” 

”Olen nyt motivoituneempi kuin koskaan ja treenaan säännöllisemmin kuin nuorena miehenä. Aikaisemmin mieltäni kaivoi ajatukset siitä, etten ole ansainnut otteluita ja mahdollisuuksiani. Nykyään vain tunnen kehässä, ettei vastustajani kuuluu sinne.”

Kieliposkessa tehdyt informatiiviset videopätkät oikeanlaisista hedelmä-vihannespirtelöistä yhdistettynä rautaisiin treenivinkkeihin on purrut ihmisiin kamppailu-urheilun ulkopuoleltakin. Shannon muistuttaakin monesti puhuessaan enemmän kovaa elämää nähnyttä life coachia kuin nyrkkeilijää. Mies on myös jatkuvasti tien päällä levittämässä positiivista energiaa ja paljon tekemisissä uskollisten faniensa kanssa.

”On hienoa törmätä ihmisiin kaduilla ja kaupoissa ja kuulla heidän suustaan Let’s go champ! (Shannonin tavaramerkki huudahdus) Saan paljon irti tuollaisista iloisista kohtaamisista ja nykyään muistelen niitä enkä vanhoja asioita. Olen saanut yhteensä tuhansia viestejä masennuksesta kärsiviltä ihmisiltä, joissa he ovat avautuneet minulle ja kertoneet saaneensa uutta puhtia videoistani.”
 

 

Champ ei luovuta

Mies on viime vuodet käynyt jatkuvalla syötöllä pressitilaisuuksissa haastamassa raskaansarjan kovimpia nimiä, mutta suurimmat tähdet ovat tähän asti onnistuneet tekemään oikeat väistöliikkeet. Tähtäimessä on erityisesti ollut entinen mestari Vladimir Klitshko, jolle Briggs on ollut todellinen piikki lihassa. Klitschko ei ole ollut turvassa edes suppaillessaan ja sai suunsa täyteen merivettä, kun miehet törmäsivät toisiinsa aurinkoisena päivänä Miamin edustalla.

Shannonilla on myös yhteistä historiaa isoveljen Vitali Klitshkon kanssa, kun kaksikko kohtasi vuonna 2010. Ukrainalainen (nykyinen Kievin pormestari) oli sinä iltana selvästi nopeampi kaikki kaksitoista erää ja antoi Briggsille elämänsä selkäsaunan sekä syyn siirtyä sivuun rakastamastaan lajista.    

Deontay Wilderia vastaan sovittu matsi oli viimeistä vaille valmis, mutta WBC-liiton mestari vetäytyi ottelusta viime metreillä. Briggs kommentoi pieleen menneitä neuvotteluita seuraavasti: ”Beyonce Wilder pelästyi ja havahtui siihen, että olen vaarallinen vastustaja ja todistettavasti hullu.”

Seuraavan kerran karaistunut 45-vuotias ”The Cannon” nähdään tositoimissa puerto ricolaista veteraania Fres Oquendoa vastaan. Kesäkuisen koitoksen voittaja saa WBA:n mestaruusvyön lisäksi jalan oven väliin korkean profiilin otteluihin. Kokenut Vladimir Klitsko ja nuori Anthony Joshua taistelevat huhtikuun lopussa IBF-, IBO- ja WBA-vöistä. Kyseessä on merkittävin raskaansarjan titteliottelu vuosikausiin ja voittaja tulee tarvitsemaan itselleen uskottavan haastajan.

”Tiesin, etten koskaan täysin kerkeäisi valmistautua haasteisiini, mutta silti tartuin niihin. Se kannattaa aina. Let’s go champ!”

 

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi