Mikä koiria vaivaa?

  • Amber

..vai pitäisikö kysyä mikä omistajia vaivaa..?? Viime aikoina on ollut huolestuttavan paljon tapauksia joissa koira on purrut tai hyökkäillyt vastaantulijoiden päälle. Viimeisin tapaus oli viime keskiviikkona, kun noin 2-vuotias sakemanni oli hyökkäillyt ihmisten kimppuun, omistaja oli jättänyt koiran vapaaksi eikä ollut itse paikalla, tästä omistaja selvinnee sakoilla. Suurin osa julkisuuteen tulleista tapauksista on ollut sellaisia, että koira on ollut irrallaan tai köytettynä esim. puuhun, hyökännyt ihmisen/ihmisten kimppuun ja omistaja on ollut lähistöllä tai teillä tietymättömillä.

Suomen rikoslain mukaan omistaja saa syytteen näissäkin tapauksessa eläimen vartioimatta jättämisestä, aina tosin tämäkään ei toteudu. Esim. Lohjalla (2003) kotonaan ollut isokokoinen koira puri 4-vuotiasta tyttöä kasvoihin, syytteet ihmiselle vaarallisen eläimen kytkemättä jättämisestä ja koiran valvonnan laiminlyömisestä hylättiin ja omistaja sai 35 päiväsakkoa vammantuottamuksesta.

Sanotaan että koira ei synny luonnevikaisena vaan omistaja tekee siitä luonnevikaisen, en ihan voi yhtyä tuohon sanontaan koska esim. Kesäkuussa 3,5-vuotias Bordercollie, joka oli tietojen mukaan ystävällinen ja tottunut lapsiin, puri 4-vuotiasta tyttöä poskeen ja kurkkuun. Eli jonkinlainen tilapäinen mielenhäiriö, ärsyke, sairaus, mikä lie? iski tuohonkin kyseiseen koiraan. Tässä tapauksessa omistaja on ilmoittanut lopettavansa koiran.

Millainen isäntä, sellainen koira. Koirakouluttaja Eva Bodfäldtin mukaan ei ole hankalia lemmikkejä, vaan kouluttamattomia. (http://plaza.fi/ellit/koti/lemmikit/koirien-kontaktikoulutus). En kyllä ihan 100% allekirjoita tuotakaan, vaan olen sitä mieltä että ihmisten kannattaa koirakuumeen iskiessä harkita todella tarkkaan minkälaisen tessun hankkii, ottaa selvää rodun ominaispiirteistä ja kouluttaa koira hyvin, sillä kaikki koirat eivät todellakaan sovi kaikille. Aika usein hankitaan ns. omille kyvyilleen liian "vaikeita" & isoja rotuja, sitten ulkona nyitään hihnasta ja sadatellaan kun ei saada koiraa hallintaan, ja pahimmassa tapauksessa käy juuri niin että koira on jonkin ohikulkijan kintussa kiinni.. Todella ikävän näköistä touhua!!

Itse olen kerran joutunut tilanteeseen jossa vastaantulevalla henkilöllä oli Rottweiler hihnassa ja kun tulin kohdalle niin koira hyökkäsi kuin hidastetussa elokuvassa ja otti hampaillaan kiinni kädestäni, ei purrut (onneksi) vaan otti kiinni. Omistaja, (vanhempi nainen), hätääntyi ja pyyteli kovasti anteeksi tapahtunutta sekä selitti kun koira on kovin vaikea hallita.. Tuosta onneksi selvittiin säikähdyksellä ja vaikka en koiria pelkää niin mielelläni väistän jos tulee vastaan koiranulkoiluttajia jotka eivät selvästi hallitse lemmikkejään, tai jos näen että koira on irrallan sillä koskaan ei tiedä..

Ystävättäreni joutui kerran lenkillä ollessaan kaappaamaan Chihuahuansa syliinsä kun irrallaan ollut isokokoinen koira oli yhtäkkiä hyökännyt heitä kohti ettei tuo pieni koira polo olisi joutunut tuon toisen koiran suuhun..
Ystävättäreni lähellä on myös koirapuisto, olen monesti kauhulla katsonut kun siellä käy pari ihmistä koirineen ja toinen koirista, karkeakarvainen mäyräkoira, tulee aina ihan sekopäiseksi kun muita koiria kävelee tuon koirapuiston ulkopuolella.. se alkaa hyökkäilemään verkkoaitaa päin, rähisee ja tarrautuu aitaan kynsin & hampain kiinni kuin raivotautinen, omistajan istuessa penkillä juoruamassa kaverinsa kanssa.. tämä on toistunut jo monta kertaa ja arvata voi että kovin moni muu koiranulkoiluttaja ei tuolloin puistoon halua mennä.

Missä vika? Väärä koira väärällä ihmisellä? Kouluttamattomuus? Välinpitämättömyys? Luonnevika, koiralla vai omistajalla? Osaamattomuus? Jokin vakava sairaus koiralla?

Lainsäädäntö ihmisen kimppuun käyvistä koirista on hatara, ja oikeuden päätökset osoittavat, että laintulkinnat ovat usein epäloogisia. Tuomioistuin voi määrätä koiran lopetettavaksi, mutta edes ihmisen tappaminen ei merkitse automaattisesti koiralle hengenlähtöä. Pitäisikö Suomen lakiin saada muutoksia aiheesta, vai auttaisiko sekään mitään loppupeleissä? Onko vika koirassa vai ihmisessä itsessään?

Koiran purema:

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 11:18

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus