Blogi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Sandström.

Opintotuki ei ole indeksille valmis  15

Opiskelijajärjestöt ovat viime aikoina kampanjoineet voimakkaasti opintotuen indeksiin sitomisen puolesta . Kannatan itsekin indeksiin sitomista, jos muut opintotuen tarpeelliset uudistukset tehdään sitä ennen.

Opintotuen sitominen indeksiin on poliittisesti melko helppoa. Paljon helpompaa kuin opintotuen uudistaminen kannustavampaan suuntaan . Indeksit edellä kuljettaessa uhkana on, että indeksiin sitomisen jälkeen opintotuen muut kehittämistarpeet saattavat unohtua, kun päättäjillä on jo indeksit, millä brassailla äänestäjille.

Täytyy muistaa myös, että indeksiin sitomisen jälkeen voi olla hankalampaa pyytää opintorahaan normaalia suurempia korotuksia, kun vastaus voi helposti olla: “Miksi opintotukeen tulisi tehdä korotus, jos muutkin indeksiin sidotut tuet nousevat vain sen indeksin verran?”

Indeksin tulee olla loppusilaus, eikä alkusoittoa

Nykyisin opintotuki muodostuu opintorahasta, asumislisästä, opintolainan valtiontakauksesta sekä opiskelijoiden ateriatuesta, jota maksetaan suoraan yrittäjille. Opintorahaa maksetaan enintään 70 kuukaudelta, riippumatta siitä, valmistuuko 35:ssä vai sadassa kuukaudessa.

Ensinnäkin byrokratian ja paperinpyörittämisen vähentämiseksi, opintoraha ja asumistuki on yhdistettävä yhdeksi, yleiseksi opintotueksi.

Toiseksi, tuen suuruuden on riiputtava opiskelutahdista. Tämä voitaisiin toteuttaa vaikka siten, että nykyisen 70 kuukauden tuen voisi saada käyttöön siinä ajassa, kuin sen tarpeelliseksi näkee. Ne, jotka eivät valmistu lainkaan, maksaisivat saamansa tuen takaisin.

Jos siis haluaisin valmistua nopeasti ja ahkeroisin opintoni 35:ssä kuukaudessa, opintotukeni suuruus olisi nykyiseen verrattuna kaksinkertainen.

Tällöin he, jotka haluavat työskennellä opintojen lomassa ja valmistua kenties hitaammin, voisivat nostaa nykyistä vähemmän tukea kuukaudessa, mutta työskennellä samalla.

Kuten totesin on ihan jees, jos nykyiset opiskeluajan opintorahat ja asumistuet (yhteensä noin 34 000 euroa per opiskelija) sidotaan indeksiin, kunhan tuon summan voi saada käyttöön lyhyemmässä ajassa kuin 70 kuukaudessa. Näin ahkerammille opiskelijoille voitaisiin taata mahdollisuus täysipäiväiseen opiskeluun, opintotuki olisi kannustava ja samalla vieläpä indeksissä.
Indeksiin sitominen on varsin hyvä tavoite, jos se tehdään opintotuen kehittämisen viimeisenä vaiheena, ikään kuin loppusilauksena.

Jotain tulee tapahtumaan, vain se on varmaa…

Opintotukijärjestelmä tulee varmasti vaalien jälkeen uudistumaan ainakin jossain laajuudessa. Kukaan ei vaan vielä varmuudella tiedä mihin suuntaan tuki muuttuu. Vaalien lopputulos ja valituksi tulevat kansanedustajat vaikuttavat paljolti siihen, millainen ja minkä tasoinen opintotuki tulevaisuudessa on.

Näissä vaaleissa ja monissa näitä seuraavissa vaaleissa, ikäihmiset tulevat käyttämään aikaisempaa enemmän äänivaltaa. Monille heistä opintotuen kehittäminen ei ole ensimmäinen huolenaihe. On siis äärimmäisen tärkeää laittaa opintotuki nyt kerralla kuntoon ja sitoa lopuksi vaikka indeksiin, jotta se on turvattu niinäkin aikoina kun kaikki puhuvat vain eläkkeistä.