Matkailu

Näytetään kirjoitukset maaliskuulta 2010.

Suomeen innoturismia? Budapest-malli.

Terveisiä Budapestistä! Löysin sieltä jotain, jonka haluan seuraavassa kuvin esitellä todistaakseni hypoteesini suomalaisten tylsästä kansanluonteesta oikeaksi.

Hypoteesi: Suomessa sijaitsevat turistikohteet ovat tylsiä itsestäänselvyyksiä, muualla maailmassa tilanne on innovatiivisempi. Kotimaassa homma kulkee näin: tässä on patsas, katsotaan sitä, se on nähtävyys. Kas kun ei ole lappua kaulassa, että morjens, tää on patsas. Sama pätee baareihin, yökerho näyttää tasan yökerholta, ettei kukaan vain luulisi sitä esimerkiksi ruokaravintolaksi. Teemat ovat sula mahdottomuus: nimessä saa olla pientä teemaa (esim. Aussibar), mutta tässäkään tapauksessa baari ei saa olla hälyttävästi erinäköinen kuin muut baarit.

Tämän kaiken alkulätinän oli tarkoitus olla johdattelu siihen, että Suomessa tulisi satsata baarien-yökerhojen-kahviloiden sekä kaikkien muiden turistien vapaa-ajan paikkojen innovatiivisuuteen. (Myös suomalaisten viihtyvyydeksi!) Kun ollaan katsottu sitä patsasta normi-tavalla, niin sitten? Ensimmäisistä hyvistä yrityksistä kuulin, kun Pietariin rakennettiin rantabaari hiekalla ja riippumatoilla keskustaan plus kun olin Sarajevossa Alcatraz-yökerhossa.

Alla muutama esimerkki Budapestin malliin:
Marxim pizzeria (Kisrokus utca 23). Budan puolella kommunistinen pizzeria. Listalta löytyvät niin Marx’s favourite kuin April 4th:kin.Seinille saa kirjoittaa ja paljon sälää katseluun kommunistipostereista ja lipuista armeijatavaroihin.

Marximin ruokalista, Budapest.
Marximin ruokalista, Budapest.

Szimpla Kert (Kazinczy utca 1). Ottamani kuva on surkea, parempia täällä: http://www.szimpla.hu/index_en.htm . Opiskelijoiden rakentama hengailubaari purku-uhan alla olevaan taloon.

Szimpla Kert, Budapest.
Szimpla Kert, Budapest.

Panorama-kahvila Budapestin huipulla. Vapauden patsaan kulmalla. Turismia jollain idealla edes, vaikkakin hieman väsynyt.

Budapestin päällä.
Budapestin päällä.

Neukkubussi, Allegro ja röökiralli  1

Tunnustan viha-rakkaus -suhteen Suomesta Venäjälle siirtymisen suhteen. Siis myös molempia maita kohtaan suhtaudun em. tavalla, mutta puhutaan nyt pelkästään siirtymisestä.

Käytän lähes poikkeuksetta niitä Tennispalatsin kulmalta lähteviä minibusseja. Hinta 15-20 e ja matkan kesto ihan mitä sattuu. Toivotussa tapauksessa n. 6 h, mutta esimerkiksi viimeksi Suomeen saapuessani (yövuorolla joka lähti Pietarista klo 22) venäläisellä bussikuskilla ei ollut vaadittavia dokumentteja, hän palasi Pietariin, me matkustajat jäimme odottamaan seuraavaa bussia rajalle kolmen aikaan yöllä. Olin kuitenkin lopulta kotona kuudelta aamulla.

Olen kuitenkin linja-autoista hyvin innostunut, sillä 55 e:n viisumin jälkeen on mukava matkustaa halvasti. Venäjältä Suomeen päin tullessa nämä bussit heittävät kotiovelle asti pk-seudulla (kokonaishinta 25 e). Sinänsä luksusta, että junamatkan hinta on se perinteinen 60,2 e. Se on myös nololla tavalla jotenkin pieni lisäseikkailu lähimatkailuun, samanlainen itä-simulaattori kuin viisumin haku lähetystöstä. Näillä linjoilla vaan lapsellinen "tuodaan tupakkaa laittomasti rajan yli" -meininki kukoistaa: bussiemäntä antaa jokaiselle paikalliselle matkustajalle röökikartsan matkatavaroihin Suomea lähestyttäessä. Olen miettinyt monesti miksei asialle tehdä mitään.

VR tulee tulevaisuudessa tarjoamaan mukavuudenhaluisemmille kalliimman (oma arvio, hintaa ei tietysti ole vielä ilmoitettu) 3,5 tunnin junamatkan Pietariin. Allegron kyydeistä lisää tietoa täällä:
http://www.vr-konserni.fi/fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_565.html

3,5 tunnin suorituskyvyn lisäksi 220 huippunopeus Suomen puolella (200 Venäjän puolella). Seitsemän vaunua, 350 paikkaa. Kuulostaa toimivammalta kuin täysin flopannut laivayhteys ainakin siksi, että juna-asema on selkeästi satamaa lähempänä keskustaa. Junan nopeus ja mukavuus toiminee ainakin liikematkailijoille.

Mutta, että ne nopeudet.. 200 km/h Venäjän rautateillä. Oli kunnostuksia tai ei, niin ei kyllä tule tapahtumaan tällä mielikuvituksella.


Kauniin naisen perässä  8

Traveler’s Digestin tilastot ovat aina erityisen viihdyttävää luettavaa. Mikä muu lähde voisi yhtä kieli poskessa räpeltää mitä erilaisempia matkailutilastoja? Harvempi.

Tänään viihdytin itseäni lukemalla maailman kauneimmista naisista. Parasta tässä on toki se, että TD on löytänyt sekä maat että kaupungit joissa on upeimmat daamit. Koska onhan huomioitava, että rumien naisten maasta voi löytää yhden kaupungin täynnä helmiä. Itselleni ei nyt tule tästä yhtään esimerkkiä mieleen, anyone? Sain ajatuksen toimimaan pikemminkin niin päin, että nappasin maalistalta numeron 3, joka on Venäjä. Sitä seuraavissa Bulgariassa, Latviassa, Valko-Venäjällä, Ukrainassa ja Virossa naiset näyttävät suunnilleen samalta kuin Venäjän suurkaupunkien Pietarin ja Moskovan ulkopuolella. Erityisen korostunutta tämä on mielestäni Minskissä ja Kiovassa. Viime Kiovan reissullani bulgarialainen ystäväni käännytettiin baarin ovelta, kaunis nainen, tyyli liian halpa. Mutta siis joka tapauksessa, otetaanpa läheisempi katsaus näihin loistotilastoihin!

Maailman kauneimmat naiset (maittain):

1) Ruotsi
2) Argentiina
3) Venäjä
4) Bulgaria
5) Latvia
6) Valko-Venäjä
7) Ukraina
8) Viro
9) Hollanti
10) Tanska

(Tähän asti luettuani olen vakuuttunut, ettei kirjoittaja ole käynyt Suomessa tai Norjassa laittaessaan Tanskan kymmenenneksi.) Sitten vielä naiskauneutta kaupungeittain.

1) Tukholma
2) Kööpenhamina
3) BA
4) Varna
5) Moskova
6) Caracas
7) Tel Aviv
8) Amsterdam
9) Seoul
10) Montreal

Päätin, että Montreal on jopa loistokohde, sillä se on myös LP maailman paras bilekaupunki. Myös parhaillaan kenttätutkimusta kaupungissa tekevä ystäväni raportoi em. arvion totuudenmukaiseksi. BA:ssa taas naiset ovat värikkään hauskasti pukeutuneita Ruotsin leggins-pikkutoppityttöihin verrattuna. Oma ehdotukseni listalle olisi ehkä Rio. Jenkeissä pyöriessäni tapasin suomalaisia (mies)reissaajia, jotka olivat antamassa ehdottomasti ääntään maan todelliselle Silicon Valleylle, Miamille ja varsinkin South Beachille. Itselläni lukeutuu barbi potenssiin viisi -kohteisiin.

Ja täältähän löytyy siis tilastoja nuderannoista halpakohteisiin: http://www.travelersdigest.com/ . Pitäisi varmaan laittaa ehdotus, että tilastoisivat maailman komeimmat miehet. Ehdottaisin Norjaa ja Tanskaa kärkipäähän. Maiden miehet ovat yli kaksikymppiselle sama kuin ruotsalaiset 15-vuotiaalle.


Emil, 20, kadonnut  7

Lähes 80000 käyttäjää seuraa Facebookissa suomalaisen Emil Petrovin, 20, matkaa. Tarina siis on jo hyvin monelle tuttu, jos ei, tarkemmat tiedot löytyvät täältä:
http://haveyouseenthisboy.blogspot.com/

Ja tiivistettynä siis: Emil oli reissannut heinäkuusta asti Euroopassa matalalla budjetilla. Hän lähetti 1.10. viimeisen viestin Puolasta, Varsovasta. Suunnitelmissa oli ehkä liftata, ehkä mennä bussilla tai junalla takaisin kotiin Tukholmaan. Tarkoituksena oli päästä perille 8.10. mennessä. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Luin Facebookin tukiryhmää (Finding Emil) ja etsinnöistä kertovaa blogia ( http://findingemil.blogspot.com/ ) pitkästä aikaa tänään ja suurjärkytyksen aiheutti se, ettei matkaajaa ole vieläkään löytynyt. 5 kuukautta kadoksissa, viimeisin perheen Krakovasta tekemä etsintäpäivitys eiliseltä. Tapaus on kauhistuttaa erityisesti, sillä kuulun kovaäänisiin Itä-Eurooppa halpa-yksin-reissaus -puolustajiin. Mutta nyt katoaminen. Miksi? Missä? Miten? Liityn 100 % heihin, jotka toivovat parasta mahdollista lopputulosta etsintöihin. Jopa ällöttävä lause neula heinäsuovassa juolahti mieleeni.

Australiassa muuten tutkittiin vuonna 2009 kadonneita reissaajia. Vuoden sisällä kadonneita oli 14 000, joista 39:ää etsittiin aktiivisesti. Ja yllätys yllätys: luvun nähtiin olevan kasvussa kiitos alkoholin käytön ja Aussi-kreisibailauksen. Okei, näen syynä myös Aussien maailmanympärimatkalle yo-kirjoitusten jälkeen perinteen. En halua miettiä omaa mahdollista käytöstäni, jos olisin viettänyt abina vuoden ulkomailla "rentoutumassa". Väliaikaisia katoamistarinoita olen kuullut paljon myös Venäjällä. Peruskuvio: liikaa vodkaa, silmätippoja lasiin, herätys joltain metron sivuasemalta tavarat varastettuina. Urbaanilegenda on mielisairaalasta herännyt suomalainen, joka ei tiennyt missä on ja kuka on. Liekö totta.