Tampereen reissulla ehdin myös lounaalle ravintoloitsijakaksikon Mika Roito ja Pekka Salmela kanssa.
Tapaamme Huberissa lounasaikaan ja tämä sopii minulle hyvin, koska kyseessä on eittämättä yksi Suomen parhaista liharavintoloista. Mika onkin jo minua odottamassa ja istumme kuulumisia vaihtamaan. Pian ravintolapäällikkö tulee tuomaan lounaslistan ja kyselemään, mitä haluaisin syödä. Huberin lounaalla on yleensä tarjolla salaatti, yksi pääruokavaihtoehto, sekä kolmen ruokalajin lounas. Minua tietysti houkutti kolmen ruokalajin lounas, mutta hieman kireä aikataulu sai valitsemaan hevospurilaisen lisukesalaatin kanssa.
Purilaista odotellessa keskustelumme siirtyi kuin huomaamatta viime aikoina paljon esillä olleeseen asiaan; ravintolapalautteisiin. Vahvistin Mikalle, että nykyään eat.fi kuuluu samaan konserniin TableOnlinen kanssa. Paljolti nimettömien palautteiden johdosta kyseinen palvelu on melko epäsuosittu ravintoloitsijoiden keskuudessa ja hieman minua pelotti, että näinkö minua kehotetaan poistumaan paikalta. Mika kuitenkin suhteutui asiaan positiivisesti siihen, että palvelu on nyt meidän hallussa ja tulemme sitä uudistamaan. Kerroinkin ensimmäisen uudistusaskeleen palvelussa jo otetun ja nyt uusien palautteiden jättäjien tulee tunnistautua Facebook tai Twitter -tilillä, joka on välittömästi poistanut paljon asiattomia palautteita ja tämä uudistus onkin saanut kiitosta ravintoloitsijoilta. Pian palvelussa avataan myös kaikille ravintoloitsijoille mahdollisuus vastata palautteeseen.
Sain purilaisen eteeni ja samalla seuraamme liittyi myös toinen Veli Ponteva, Pekka Salmela, joka vaikutti hieman väsyneeltä. Syykin tähän selvisi nopeasti; herralla on kotona kaksi pientä lasta, jotka eivät anna keittäjän nukkua kauneusuniaan riittävässä määrin.
Pekan ja Mikan kanssa sivusimme myös viime aikoina julkisuutta saanutta tapausta, jossa ravintola Groteskia oli arvosteltu Tripadvisor -palvelussa ja palautteeseen vastasi ravintolapäällikkö Paul Hickman. Tapauksen teki poikkeukselliseksi se, että Paul uskalsi sanoa ruokailijan käyttäytyneen asiattomasti henkilökuntaa kohtaan, minkä johdosta hänet oli poistettu ravintolasta. Mikan ja Pekan jo yli viisi vuotta sitten alkaneen ravintoloitsijauran aikana heidänkin ravintoloista on muutamia kertoja jouduttu asiakas poistamaan. Lähes poikkeuksetta nämä liittyvät liialliseen humaltumiseen ja poisto on välttämätön, ettei huonosti käyttäytyvä asiakas pilaa kaikkien muiden ravintolavieraiden iltaa. Ravintolatyöntekijät joutuvatkin toimitaan välillä suoranaisina sylkykuppeina ja välillä jo asiakkaan sisään tullessa kuulemma näkee, että nyt hänellä ei ole välttämättä paras päivä ja odotettavissa voi olla vaikeuksia. Molemmat kuitenkin korostivat, että onneksi heidän asiakkaistaan valtaosa osaa käyttäytyä mitä parhaiten.
Kyselin Mikalta myös hänen näkemystään tulevista ravintolatrendeistä. Yhtenä päätään nostavana ilmiönä Mika mainitsi erilaiset säilömistekniikat, joiden avulla saadaan tarjottua erilaisia luonnon raaka-aineita ja makuja asiakkaille pitkin vuotta. Viime vuosina hyvissä ravintoloissa on korostunut sesonkiajattelu, jolloin kulloinkin pyritään tarjoamaan kauden parhaita raaka-aineita. Suomessa kuitenkin talvella ja alkukeväästä ei ole paljon tuoreita kasviksia tarjolla ja näistä päästään säilömisen avulla nauttimaan näin off-season aikaankin. Yksi vahvasti tähän suuntaukseen nojaava ravintola on viime syksynä Helsingissä avautunut Grön. Pontevan Veljekset ovat aloittaneet säilömisen noin vuosi sitten ja nyt sen tuloksista voidaan nauttia Ravinteli Berthassa.
Heppapurilaiseni on keskustelun lomassa kadonnut ja täytyypä sanoa, että on ehdottomasti yksi parhaita purilaisia, mitä olen syönyt. Pihvi on jauhettu hevosen paistista ja se on paistettu juuri oikeaoppisesti, niin että pinnassa on hyvä paistopinta, mutta keskeltä pihvi on mukavasti jäänyt hieman raa’aksi. Lisukesalaatti tuo mukavasti raikkautta annokseen. Itse en ole koskaan ollut ranskalaisten ystävä ja kysynkin, että mikä on Huberissa yleisin lisuke ja edelleen se kuulemma on ranskalaiset, mutta viime aikoina salaatit ovat selvästi yleistyneet liha-annosten lisukkeina.
Muita suosittuja annoksia Huberissa ovat erilaiset isot liha-annokset. Vastaavan konseptin ravintoloita ei Tampereelta löydy ja eipä kovin montaa koko Suomestakaan. Alkuun asiakkaat tilasivatkin enimmäkseen perinteistä pippuripihviä, mutta pikkuhiljaa kaupaksi ovat alkaneet käydä myös muut hieman tuntemattomammat ruhonosat. Mika sanoikin, että turistit ovat usein paikassa kuin kotonaan, koska ulkomailla vastaavan konseptin ravintoloita on ollut toiminnassa jo pidempään. Ehkäpä harvinaisin ruoka, mitä Huberissa voi tilata on luuydin, jota ei käsittääkseni ole missään muussa ravintolassa Suomessa tarjolla, ainakaan jatkuvasti.
Jos olet lihanystävä ja et ole vielä Huberissa vieraillut, niin nyt on korkea aika!
Ville / TableOnline
Katso lisätiedot Veli Pontevan ravintoloista ja varaa pöytäsi:
Ravinteli Bertha Rautatienkatu 14, Tampere
Ravinteli Huber Aleksis Kiven katu 13, Tampere
Pork and More Aleksanterinkatu 29b, Tampere
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan, on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.