UberPOP lopettaa toimintansa Suomessa – mutta vain vuodeksi

Suomalainen lainsäädäntö sallii Uberin amatöörikuskien jatkamisen vasta vuonna 2018.

Kuva: archimede/Fotolia

Sujuvamman liikkumisen ja helppojen kyytien sanansaattaja, tuhansien käyttämä, laillisuuden nuoralla tasapainoillut kyytipalvelu Uber jää Suomessa tauolle. 

Eduskunta hyväksyi keväällä uuden liikennepalvelulain, joka avaa markkinoita uusille toimijoille. Tämä tarkoittaa, että se sallii myös Uberin toiminnan, joka on tähän asti ollut laillisesti harmaalla alueella: kuljettajat ovat saaneet sakkoja, ja Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta on takavarikoitu, koska häntä epäillään luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta tai avunannosta siihen. Uuden lain mukaan Uber-toiminta ei enää olisi luvatonta taksiliikennettä. Laki tulee voimaan heinäkuussa 2018, joten Uber laittaa POP-autonsa tauolle siihen asti. Tauko alkaa 15.8., joten ajella voi vielä kuutisen viikkoa. Uber on toiminut Helsingissä kaksi ja puoli vuotta.

Uberin blogissa kirjoitetaan näin:

Vaikka odotamme innolla uuden sääntelyn voimaan astumista, olemme tulleet lopputulokseen, että paras ratkaisu on laittaa UberPOP tauolle 15. elokuuta alkaen, kunnes uusi sääntely mahdollistaa paremman toimintaympäristön. Haluamme varmistaa, että sovellustamme käyttävät kuljettajat ja Uberin työntekijät eivät altistu turhille harmeille – erityisesti nyt, kun meillä on valoisa tulevaisuus edessämme. Mielestämme paras tapa varmistaa tämä ja keskittyä tulevaan on keskeyttää UberPOP ja tulla takaisin kesällä 2018.

Olemme pahoillamme siitä, että Suomessa tulee nyt olemaan satoja kuljettajia, jotka eivät voi ansaita rahaa sovelluksen avulla tänä aikana, kun odotamme uuden lain voimaan tulemista. Olemme sitoutuneita tukemaan heitä läpi tämän ajanjakson, ja autamme heitä myös siirtymään mahdollisimman saumattomasti uuteen järjestelmään. Kerromme näistä käytännön yksityiskohdista tarkemmin muutaman seuraavan kuukauden aikana. Uber jatkaa myös yhteistyötä viranomaisten kanssa, jotta auki olevat asiat saadaan ratkaistua ja yritys tukee samalla sovellusta käyttäneitä kuljettajia.

Sovellusta voi kuitenkin edelleen käyttää: kalliimmat, ammattikuskien ajamat UberBLACK-autot jatkavat liikenteessä. Odotettavaa on, että ensi vuonna voimaan tuleva laki synnyttää myös muita startupeja, jotka monipuolistavat kuluttajien matkustusvaihtoehtoja. 

1 kommentti

eerikki1245

2.8.2017 15:48

Laki ei kylläkään tule sallimaan Uberia ensi vuonnakaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi