5 X tutustumisen arvoinen sarjakuvataiteilija

Helsingin Sarjakuvafestivaalit täyttää kaupungin laadukkaalla kotimaisella ja kansainvälisellä sarjakuvalla.

Kuva: Petteri Tikkanen

Helsingin Sarjakuvafestivaaleja vietetään viikonloppuna ja mukaan mahtuu paljon kovatasoista sarjakuvaa. Teemana tämän vuoden festareilla on Hongkong, Etelä-Korea ja pienlehdet.

Sarjakuvafestivaaleilla pääsee tutustumaan taidemuotoon monipuolisesti. On kansainvälisten ja kotimaisten taiteilijoiden näyttelyitä, haastatteluja, keskusteluja, työpajoja, performansseja, lasten ja nuorten ohjelmaa sekä iltaklubeja. Pääkallopaikkana toimii Lasipalatsin aukio, missä myydään sekä sarjakuvia että pienlehtiä. Tapahtumat ja näyttelyt levittäytyvät ympäri Helsinkiä.

Sarjakuviin sisäänpääsemisessä voi olla haasteensa. Siksi kokosimme teille muutaman tutustumisen arvoisen tärpin festarivieraiden joukosta. Tutustu näihin, niin tiedät, mitä etsiä festareilta.

Mawil

Markus “Mawil” Witzle on berliiniläisten rakastama indietaiteilija, joka on voittanut parhaan indiesarjakuvan palkinnon jo neljästi. Mawil on paitsi tuottelias taiteilija, myös aktiivinen toimija työpajojen, tapahtumien ja erilaisten tempausten saralla.

Mawil on käsitellyt itsensä ja alter egonsa Supa-Hasin kautta arkipäiväisiä ja urbaaneja teemoja, kuten ihmissuhteita, pop-tähteyttä,  sekä yhteiskunnallisemmassa tuotannossaan lapsuuttaan DDR:ssä ja Saksojen yhdentymistä.

Mawilin Singles-näyttely on esillä Goethe-Institutissa (Salomonkatu 5 B) 17.8.–14.9. 

Jean-Michel Dupont ja Mezzo

Dupontin ja Mezzon sarjakuvaromaani Love in Vain soi bluesin sävelten tahtiin ja mustavalkoinen kuvamaailma komppaa tunnelmaa. Kyseessä on legendaarisen kitaristin Robert Johnsonin elämästä tehty tarina, jonka elokuva- ja musiikkikriitikko Dupont on käsikirjoittanut ja Mezzo alias Pascal Mesemberg, joka on sarjakuvien ohella kunnostautunut muun muassa Stephen Kingin romaanien kansitaitelijana, hoitaa kuvituksen. Tarina on bluesin tavoin synkkä, sillä rankkaa elämää eläneen päähenkilön kerrotaan myyneensä sielunsa paholaiselle vain oppiakseen soittamaan.

Dupontin ja Mezzon Love in Vain -näyttely Dubrovnikissa 28.-30.8.

Petteri Tikkanen

Tikkanen saattaa olla monille Cityn lukijoille tuttu, sillä hänen tasaisen varmaa kynänjälkeään on ihailtu Cityssä kansi- ja artikkelikuvituksissa sekä aiemmin Walter de Campin Sisäpiiri-palstalla. Tikkasen tyyli on yksinkertaisen tyylikäs ja särmikäs ja hänet onkin palkittu töistään, jo ysärillä Kemin sarjakuvakilpailussa pariin otteeseen ja viimeksi vuonna 2010, kun hän nappasi Sarjakuva-Finlandian Eero-teoksellaan. Tikkasen synkempi ja hauskempi puoli ilmenee Black Peider -hahmossa, johon pääsee tutustumaan blogimuodossa.

Tikkasen töihin pääsee tutustumaan Sanomatalon (Elielinaukio 2) Art Kaarisillassa 25.8. - 6.9.

Seth

Kanadalainen Seth on pitkän linjan sarjakuvapiirtäjä, jonka tekemisiä on nähty muun muassa New York Timesissa, Best American Comicsissa ja New Yorkerin legendaarisissa kansissa. Palkinnoista hän on kahmaissut Yhdysvaltojen arvostetuimpiin kuuluvat Eisner- ja Harvey-palkinnot. Sethin tyyli on leppoisan huvittava, jossa vahvat kontrastit luovat lähtemättömän vaikutelman.

Seth Sarjakuvafestivaalin päälavalla lauantaina 29.8. klo 17.

Joakim Pirinen

Suomensukuinen ruotsalainen sarjakuvapiirtäjä Joakim Pirinen piirtää sarjakuviensa hallitsevaksi elementiksi kotikaupunkinsa Tukholman. Sarjakuvan lisäksi Pirinen on kunnostautunut myös kuvataiteilijana, runoilijana ja näytelmäkirjailijana. Kolmen kymmentä vuotta sitten alkaneella sarjakuvataiteilijan urallaan Pirinen on ehtinyt pitämään jo 12 vuoden tauonkin, mutta toi tutun yhteiskuntakriittisyytensä takaisin 2001 vuoden Meitä kustaan silmään -teoksellaan. Hänen uusimmainen, Komisario Neliön välähdys, esitellään sarjakuvafestivaaleilla.

Pirisen töitä on näytteillä Lasipalatsin aukion Tovi pop up storessa 26.8.-6.9.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi