Lontoon turvapaikassa majaileva Julian Assange piti puheen Yhdysvalloissa

Hologrammina Nantucket Project -seminaarin päätöspuhujaksi ilmestynyt Assange kertoi tuntemuksiaan turvapaikassa oleskelusta ja antoi kyytiä Googlelle.

Kuva: ashmaile / Instagram

Julian Assange on ollut jumissa Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa vuodesta 2012 lähtien. Se ei ole kuitenkaan estänyt häntä olemasta aktiivinen. Wikileaksin perustaja ilmestyi sunnuntaina Nantucket Project -seminaarin päätöspuhujaksi hologrammin välityksellä. Eri alojen asiantuntijoita ja nimekkäitä puhujia keräävä Nantucket Project oli valinnut tänä vuonna alaotsikokseen art+commerce. Tähän teemaan elokuvaohjaaja Eugene Jareckin haastattelema Assange vastasi muun muassa puhumalla Googlen asemasta. Aiheesta raportoivat muun muassa Nantucketin Inquirer & Mirror sekä Time-lehti.

Assangen mukaan Google pyrkii luomaan itsestään kuvaa ei niinkään yrityksenä, vaan tahona, joka tarjoaa ihmisille ilmaisia palveluita hyvää hyvyyttään.

“Sitä se ei ole. Se on normaali yhtiö, kuten muutkin normaalit yhtiöt Yhdysvalloissa.”

Paitsi yhdellä tapaa.

“Se pyrkii keräämään mahdollisimman paljon tietoa maailmasta, tallentaa ja luetteloida sen, tehdä sen perusteella ennusteita ihmisten kiinnostuksenkohteista, ja myydä ne sitten mainostajille”, Assange sanoo ja huomauttaa turvallisuusvirasto NSA:n toimivan hyvin samalla tavalla.

Assange ja Google ovat olleet viime aikoina törmäyskurssilla. Assange vyöryttää Google-kritiikkiään myös vastajulkaistussa kirjassaan When Google Met Wikileaks, joka perustuu hänen vuonna 2011 käymiinsä keskusteluihin Google-johtaja Erik Schmidtin kanssa. Nantucketin puheessaan Assange pohti myös, onko sattumaa, että Schmidtin kirja How Google Works julkaistiin samalla viikolla. Molemmissa kirjoissa on lähes samanlainen, Googlen hakusivua hyväksikäyttävä kansikuva.

Kansidesignin juhlaa! Vasemmalla Julian Assangen ja oikealla Google-johtaja Erik Schmidtin samalla viikolla julkaistut kirjat.
Kansidesignin juhlaa! Vasemmalla Julian Assangen ja oikealla Google-johtaja Erik Schmidtin samalla viikolla julkaistut kirjat.

Assange kertoi hologrammin välityksellä olevansa vihainen jumittumisestaan turvapaikkaansa ja sen seurauksista hänen perheelleen. Hän kuitenkin jatkoi, että tuota vihaa voi käyttää polttoaineena omassa tekemisessään. Konkreettisinta haittaa turvapaikka tuo hänen toimittajan työlleen, sillä lähteiden tapaaminen kasvokkainen on mahdotonta.

Marttyyrin tai lainsuojattoman viitat eivät kelpaa Assangelle, sillä hän sanoo toteuttaneensa päätökset julkaista Wikileaksin käsiin saamia tietoja täysin selväjärkisenä. Hän kertoo ennustaneensa, että julkaisusta aiheutuvat vaikeudet voivat kestää “viidestä seitsemään vuotta” ja ettei hän kadu päätöstä vielä neljän vuoden jälkeen.

1 kommentti

shiwan8

30.9.2014 12:23

Vähän huvittavaa, että ilmeisesti paikassa kuin paikassa, kun ihminen vähän raottaa valheiden verhoa niin "loukattu" taho ryhtyy vimmattuun taka-ajoon ja mustamaalauskampanjaan. Nyt näyttää vahvasti siltä, että Julle on ollut oikeassa ja yllättäen on siksi jahdattuna. Tulee mieleen elävästi Karen Straughan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi