Aika

  • Tero

Mietteitä vessassa (missäpä muuallakaan) vol 1:

Mitä on aika?

Selvitetään ensin pilkunnussijain argumentit tästä pois, yksinkertaisimmillaan aika on termi. Nyt haetaan kyseessä olevan termin kuvausta, määritelmää jokseenkin selkeästi.

Mitä ihminen kuvaa ajalla? Termi aika on luotu ja sitä mittaamaan kehitetty joukko muita termejä, sekä lukuisia laitteita, joilla järjestetään tapahtumien kululle raamit, jotta voitaisiin myöhemmin katsoa mitä tehtiin jokin aika sitten, tai suunnitella tulevassa tehtäviä asioita.

Katsoi asiaa miten päin tahansa, ihminen mittaa ajalla pisteitä maailmansa tapahtumakulussa.

Esimerkiksi yhden muovikassin tapahtumakulku voisi olla runsaasti yksinkertaistettuna tulla luoduksi tehtaalla, kulkeutua kauppaan, kaupasta vanhan rouvan ostoskassina kotiin, sieltä roskapussina kaatopaikalle ja kaatopaikalla tulipalossa savuna taivaalle. Tässä kulussa on monta tapahtumaa, joista jokainen kuljettaa muovikassia eteenpäin tapahtumasta toiseen. Tälläiset tapahtumaketjut ovat aikaa, ajan kulumista.

Toinen esimerkki: Hiekanmurunen soramontussa. Mannerlaattojen liikkuessa kivestä jauhautunut murunen kulkeutuu sorankuljetuksella tehtaalle, jossa se lisätään valmisbetonipussiin. Pussin ostaa kiireessä kaksi jäbää, jotka aiemmin päivällä ostivat liian vähän betonia grilliä varten.
Auton takakontissa, betonipussissa murunen kulkeutuu lopulta grillin perustukseen. Aikojen saatossa grilli tuhotaan ja materiaali kuljetetaan rantaan uuden laiturin perustusta vahvistamaan.

Monen monta tapahtumaa, ja väittäisin että tämän hiekanmurun kulku on kestänyt kauemmin kuin muovipussin. Mutta kuinka paljon kauemmin?

Aika sinänsä on vain termi mainitulle tapahtumien kululle. Sekunnit, minuutit, tunnit jne. ovat ajan mittaamiseen kehitettyjä työkaluja, joilla voidaan tarkasti jäsentää tapahtumia. Ajan mittauksellisesti merkittävin työkalu on kalenteri. Kalenterin avulla voidaan paitsi tallentaa muistiin menneitä tapahtumia, myös suunnitella tulevaa tarkasti yhteistyössä muiden samaa kalenteria käyttävien kanssa.

Näin ollen voimme erottaa ajan mittaamiseen käytetyt termit ja työkalut itsestään Ajasta ja saavumme loppupäätelmään:

Aika on kaiken olevan tapahtumakulkua.

Tästä voitaisiin teorisoida toki pidemmällekin, jääkö ajasta jälki, muodostaako tapahtumakulku ns. putken, jolloin esim. ajassa taakse matkustaminen olisi mahdollista, vai olemmeko hetken vankeja?

Suosin itse teoriaa, jonka mukaan aika kaareutuu ja päättyy lopulta siihen mistä alkoikin. Tai oikeastaan "päättyy" on väärä sana, koska tuossa hetkessä kaikki alkaa alusta.
Miten tuo selitetään, I have no clue, siitä en olekaan selitystä kuullut että miksi aika (eli tapahtumakulku) alkaisi alusta.

Jeps, kello on liian paljon tälläisten miettimiseen. Sitten katsomaan jakso Lost Roomia.

Öitä. =)

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 11:21

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus