Unet

Minkä ihmeen takia unien huippukohdat tulee just sillon ku herätyskello soi? Viime yönä oon kellistämässä todella kuumaa entistä luokkakaveria ja just hommat pääsemässä käyntiin ja TSÄDÄM.. Herätyskello soi ja pakko nousta. Näin käy siis aina kun on unessa tapahtumassa jotain todella hienoa..

  • Makezoor, 27 v mies

3 vastausta

Walter de Camp

23.10.2013 00:11

Ihminen näkee unta silloin kun hänen on unen niin sanotussa rem-vaiheessa. Se on syvää unta kevyempää unta. Jos ihminen rem-unessa osallistuu johonkin raisuun tapahtumaan - pää on kiinnitetty ranskalaiseen giljotiiniin ja pyöveli on vetämäisillään narusta tai on juuri pääsemässä entisen luokkakaverinsa pikkuhousuihin - niin se antaa aivoille niin voimakkaita ärsykkeitä, että kevyessä unitilassa oleva ihminen herää.

No, sinun tapauksessasi herättäjänä toimi herätyskello. Ehkä biologinen kellosi tietää, milloin herätyksesi aika lähestyy ja se ohjaa sinua pois syvän unen vaiheesta ja saa aikaan siirtymisesi unien näkemisen vaiheeseen juuri ennen herätystä. Vaikea sanoa. Varmaa on joka tapauksessa, että myös työttömät - joita herätyskello ei herätä - havahtuvat unestaan unien huippukohdissa.

Me emme joka tapauksessa tiedä, mitä meidän unissamme olisi tapahtunut, jos emme olisi heränneet. Olisitko oikeasti päässyt rakastelemaan vai olisiko Etnan tulivuori purkautunut juuri ratkaisevalla hetkellä ja te olisitte joutuneet pakenemaan laavavirtoja.

PS. Olen Madridissa, ja täällä on 8.10. avautunut suuressa Thyssenin taidemuseossa Surrealismi ja ja uni -näyttely. Lähden nyt sinne. Kenties surrealisti Salvador Dali oli kyllästynyt pärähtäviin herätyskelloihin ja maalasi sen tähden tauluunsa vetelän kellon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Puumatar

23.10.2013 10:10

Osaan itse palata uneeni. Joskus pitää vaikka käydä rakon huojennuksella keskellä yötä ja hyvä uni jää kesken - palatessani sänkyyni saan yleensä halutessani myös samasta unesta kiinni. Samoin edellisen yön kesken jäänyttä unta voi kätevästi jatkaa seuraavana yönä. Jatkosarja!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

seppo_ilmarinen

15.2.2014 08:55

Ilman sitä herätystä et ees muistaisi tätä lähellä pääsy tilannetta ja ties kuinka monta kertaa oot jo skorannut unissasi, mut kun oot nukkunut niin Se ei muistu. Ihmisellä on kahdenlaista muistia, unissa pysyväis muistoja käytetään lyhyt kestoisessa muistissa ja siksi unet on lähellä todellisuus perää ja sekavia.
Minulle käy valitettavan usein niin että, jopa herätys kellon sammuttaminen nollaa tuon lyhyen muistin ja ärsyttää muistaa että olipa hyvä uni mut ei muista siitä yhtään mitään. :(

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Vastaa kysymykseen

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi