Rakkauden aikajana

Rakkaus on kuin lankakerä, se alkaa ja loppuu?

Rakkaus on opittu reaktio. Voimakas fysiologinen vetovoima tulkitaan rakkaudeksi.
Rakkaus on opittu reaktio. Voimakas fysiologinen vetovoima tulkitaan rakkaudeksi.

Moni uskoo, että rakkaus hyppää puun takaa ja kamppaa viattoman tantereeseen. Tutkimukset osoittavat, että vain rakastumisaltis on vieteltävissä. Rakkauden etsijä hakee tunnepalkintoa ja kumppanuutta. Seksuaalinen turhauma on hyvä yllyke. Jos elämässä ei ole vajetta, ei hyviä tarjokkaita huomaa. Rakkaudentarve voi olla niin voimakas, ettei kohteella ole merkitystä.

Kohtaaminen

Rakkaudennälkäiset tai tylsistyneet aivot käskevät ravintolaan tai muualle ihmisten ilmoille. Aivot skannaavat kiinnostavan olennon (mantelitumake ahnehtii nannaa) ja "sattuma" iskee muutosta kaipaavaan. Tunnekeskus ja seksuaalisuutta ohjaava aivoalue aktivoituvat. Kohteen lähestyminen tuottaa mielihyvää. Tuttuus (serotoniini nousee nyt) ja jännyys (dopamiini lähti perään) yhdistyvät. Toisen haistelu on tiedostamatonta, mutta molemminpuolinen feromonitsekkaus varmistaa yhteensopivuuden. Miehen hien mukana erittyvä androstenoni kertoo viriiliydestä ja naisen kopuliini hedelmällisyydestä.

15 minuuttia

Myönteinen ensivaikutelma on lähes välttämätön: ulkonäkö ja sosiaalinen taitavuus ovat aluksi tärkeitä (onneksi tämä on suhteellista). Tutustumisvaiheessa on pakko uskaltaa puhua. Aivoissa pihtipoimu ja aivosaareke aktivoituvat, empatia lisääntyy. Mantelitumakkeen toiminta vaimenee, hälventäen epäilystä ja muita negatiivisia tunteita.

1 tunti

Yhteiset arvot, harrastukset ja piirteet koetaan viehättävinä. Pidän Indie-rockista, niin minäkin! Lempivärini on musta, niin minunkin! (se oikea). Myönteinen palaute voitelee aivojamme. Lisämunuaiset ja sukurauhaset heräävät. Kehoa marinoivat hormonit. Silmän mustuaiset laajenevat paljastaen ihastumisen. Otsalohkon alueen hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa impulsiivista käytöstä. Meille vai teille?

1 viikko

Kortisolitaso kohoaa molemmilla sukupuolilla noin 40 prosenttia. Tämän stressihormonin ansiosta jaksaa syömättä ja nukkumatta vaikka viikon, rakkaan seurassa. Kemiat lähentyvät. Rakastuneen naisen testosteronitaso tuplaantuu, miehen taso laskee 40 prosenttia. Naiset ovat halukkaita, rohkeita ja määrätietoisia, miehet empaattisia, helliä ja mukautuvia.

Kiikissä!

Fenyylietyyliamiinin tuotanto kiihtyy, dopamiinitasot nousevat. Rakasta vartioidaan laput silmillä. Negatiivista informaatiota ei hyväksytä.

Noradrenaliinia erittyy enemmän: verenpaine ja syke nousevat, pintaverenkierto paranee, hengitys kiihtyy, seksuaalinen halukkuus lisääntyy. Kaipuun tunne voimistuu. Serotoniinitaso nousee. Kehossa virtaa opioideja, olo on taivaallinen. Aivomuutokset muistuttavat morfiinilääkityksen aiheuttamaa tilaa: nälän- ja kivuntunne vaimenevat. Opioidit vahvistavat dopamiinin vaikutusta.

Aivojen häntätumake ja aivokuorukka aktivoituvat. Oikeassa aivopuoliskossa pre-frontaalisella aivokuorella toiminta vaimenee, päinvastoin kuin masennuksessa. Tila muistuttaa maniaa. Rakkaasta erossa oleminen aiheuttaa ahdistusta ja vieroitusoireita dopamiini- ja serotoniinitasojen laskiessa. Serotoniinitasot ovat yksilölliset. Korkea serotoniini voi johtaa syrjähyppyyn. Uskollisesti rakastuneella on matalammat arvot. Psykologit arvelevat synnynnäisen serotoniinitason vaikuttavan masentumis- ja rakastumisalttiuteen.

Puoli vuotta

6–12 kuukauden päästä kohtaamisesta hormonit tasaantuvat; aivot hakeutuvat balanssiin. Realiteetit tajunneet eroavat tai syventävät suhdetta. Tarvitaan lisäpanostusta. Toisen huomioiminen ja vastaantulo on tärkeää. Professori Kaarina Määtän tutkimusten mukaan kommunikointikyky selittää läheisyyden voimistumista. Rakkaan läheisyys saa endorfiinit ja oksitosiinin virtaamaan.

Sitoutuminen

Vaihe on vaativin. Perttilän ja Yli-Marttilan mukaan alun symbioosivaihe kestää 2–3 vuotta, itsenäistyminen tapahtuu 5–7 vuoden paikkeilla. Yhteisen elämän valinneet itsenäistyneet yksilöt jatkavat kumppaneina.

Lähteet: Tervesuomi.fi, Kaarina Määttä: Mitä tapahtuu kun rakastuu, Tampereen yliopisto, Väestöliitto: Pysytään yhdessä.

7 kommenttia

Sixxx

23.8.2010 22:21

Tämän takia rakkaus on ahdistavaa eli ei siis tavoiteltava tila... Se on kuin huumetta mikä joka johtaa riippuvuuteen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Longlove

23.8.2010 22:29

Ei rakkaus oo ahdistavaa vaan rakastuminen tekee hulluksi, mut siitä toipuu vuodessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dora10

24.8.2010 23:39

Elama on parasta huumetta? Itsekin psykologiaa opiskelleena joskus suorastaan masentuu(!) siita miten kemiallisia olentoja me oikeastaan olemme. Kemia maaraa toimintaamme, ja siksi toisinaan tuntuu huijaukselta, kun joku tukeutuu psykologeihin. Psykologi voi antaa tunteille ja toiminnoille nimia, mutta valitettavasti usein aivokemian muutoksia tarvitaan... Ja todellinen vastine saadaan aikaan vain asianmukaisella laakityksella.
Luulen tietavani mista puhun, silla karsin itse lievasta ja sinansa harmittomasta aivokasvaimesta, johon on laakitykseksi maaratty Parkinsonin taudin laakitys. Paansaryt pysyvat kylla aisoissa, mutta sivutuotteena olen saanut maniaa ja riippuvuuksia.
Ihminen on noyra aivokemian edessa. Olen kokenut ne hetket kun ajatus ei pysy koossa kuin tasaisen bassobiitin avulla, ja myos ne hetket, kun olen yhdessa yossa omaksunut vilkuilutekniikalla viiden opintoviikon opinnot viitosen arvosanalla, ne hetket kun kuumana kesailtana peltikaton napsahdukset tuntuvat kimpoilevan kuin pikkukivet rintakehasta, silla on niin taydesti elossa, tai kun huomaa etta vanhan kivitalon seinan huokoisiin rosoihin voi sovittaa sormensa ja sormenpaat aistivat jokaisen hiekanmurun... Sita on mania - elaa kaiken taysin aistein. Hetkeakaan en vaihtaisi pois, silla minulla ei ollut aiemmin aavistustakaan, etta elamaa voisi aistia noin taydesti. Onko ihme etta maanikot ovat seksiriippuvaisia? Toisaalta nyt uskon ihmisen ehkei nyt rajattomiin, mutta suuriin mahdollisuuksiin. Valitettavasti tallaisenkin voiman kahlitseminen ja hyodyntaminen on sitten ihan oma ongelmansa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tsykoloki

25.8.2010 10:05

Kaikki on kemiaa? Voihan asiat yksinkertaistaa, jos haluaa. Tavallaan on näin. Toisaalta, sitä kemiaa voi muuttaa ihan ajatuksen voimalla, ilman kemiaa. Voi päättää, että alkaa urheilla, nukkua enemmän tai rupee vaan syömään yksi päivä terveellisesti ja katsoo, mitä toimista seuraa.

Ihminen ei pysty muuttamaan kaikkia biologiaansa liittyviä asioita, kuten vaikka herkkää hermostoa, mutta voi ajatuksen voimalla muuttaa suhtautumistaan siihen. Voi opetella rauhoittamaan itseään. "EI haittaa, vaikka toi Jaska huutaa tossa, Jaskalla on paskat fiilikset, mä tässä otan iihan iisisti ja pidän omat tunteeni kurissa, vaikka verenpaine tahtoo nousta."

Miksi toiset on parempia hallitsemaan biologiaansa? Onko sekin vain kemiaa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dora10

26.8.2010 00:30

Hyva "Tsykologi", toivottavasti et nyt vakavissasi vaita, etta kehotat esimerkiksi masentunutta "ottamaan itseaan niskasta kiinni", lahtemaan lenkille, syomaan terveellisesti ja katsomaan, mita toimista seuraa jne.
Mukava kuulla, etta olet mita ilmeisimmin aivokemioiltasi niin tasapainossa, ettet edes osaa kuvitella millaista elama voi olla, kun niin ei jostakin syysta ole. Itselleni valinta edamin ja emmentalin valilla tuotti pahimpina aikoina hankaluuksia, kun paansarky vei kuudetta viikkoa keskittymiskyvyn totaalisesti.
On totta, etta artikkelissa puhutaan rakkauden kemiasta, ja olen samaa mielta siita, etta useimmat meista kykenevat hallitsemaan impulssinsa ja olemaan tarttumatta jokaiseen houkuttelevaan kohteeseen kiinni. Itse puhunkin vain nyt todellisista ja haastavista aivotoiminnan hairioista ja tasapainottomuustiloista. En suinkaan siita, etta naapurin tunnetilat jotenkin saisivat minut reagoimaan.
Toivon, ettet hetkeakaan kuvittele hallitsevasi biologiaasi. Tai ehka sitten meidan on vain todettava, etta sinullakin on omat haasteesi aivokemian alueella.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Muusikko78

26.8.2010 19:05

Voihan sitä ihmisen sisällä olla ties mitä hormoneja, muita aineita ja toimintoja, jotka vaikuttavat. Ei se kuitenkaan selitä kaikkea rakastumisessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mykka

5.10.2011 20:00

"Tutustumisvaiheessa on pakko uskaltaa puhua."

Onko ihan pakko? Entä jos ei keksi mitään puhuttavaa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi