Äänestä minua, olin joskus duunari!

  • Hanna Hakko

Meitä poliitikkoja ja poliitikoiksi pyrkiviä arvostellaan usein väittämällä, että emme ole tehneet päivääkään oikeaa työtä. Jotkut ovat, jotkut eivät. Ne, jotka voivat, ryhtyvät kilvan kehumaan omia kokemuksiaan leipureina ja raksamiehinä.

Minullakin on kehuskelumahdollisuuteni. Ennen toimistotöihin siirtymistä sain ensimmäiset työkokemukseni kunnan palveluksessa, Tampereen viheralueiden kunnossapitotöistä: nurmikon haravoinnista, rikkaruohojen kitkemisestä, puistojen roskisten tyhjentämisestä. Rankkaa työtä sateisissa lähiöissä, joissa työnantaja käski varomaan käytettyjä neuloja.

Tällaiset poliitikkojen nuoruuden kesätyötarinat ovat yleensä melko epätoivoisia, eivätkä ne tee akateemisesta toimistokäytävien tallaajasta uskottavaa duunaria. Pyörähdykseni kunnan ruumiillisen työn osastolla oli kuitenkin opettavainen niin hyvässä kuin pahassa. Jos yleinen tilanne vastaisi minun kokemustani, työelämä saattaisi näyttää tältä:

- Miehet ja naiset osoitettaisiin heti rekrytoinnin jälkeen suoraan omiin tehtäviinsä kysymättä mitään heidän taidoistaan, valmiuksistaan ja kiinnostuksen kohteistaan.
- Työajat eivät joustaisi tippaakaan riippumatta työntekijöiden elämäntilanteista ja asiakkaiden tarpeista.
- Työtä tehtäisiin aina olosuhteista riippumatta, vaikka seurauksena olisi pitkiäkin sairauslomia.
- Työtä tehtäisiin hitaasti epäkäytännöllisillä ja epämukavilla tavoilla, jos työskentely sillä tavalla näyttäisi tehokkaammalta.

Onneksi kaikki kunnat ja kuntien työt eivät ole samanlaisia, mutta joitakin yleisiä ongelmia voi hahmottaa esim. TEM:in työolobarometrista. Sen mukaan kuntien ongelmia ovat mm. liiallinen määräaikaisten työsuhteiteiden käyttäminen, työntekijöiden kokemus sukupuolten epätasa-arvosta ja voimavarojen puute työn vaativuuteen nähden.

Työelämä ylipäätään on muutoksessa. Suuret ikäluokat eläköityvät, luova ja työntekijän persoonallista panosta vaativa työ korvaa osin ruumiillista työtä, työuria pidennetään, pätkätyöt ja erilaiset freelancer-työt yleistyvät.

Kunnallisvaaliehdokkaat - itseni mukaan lukien - tuskin vilpittömästi voivat luvata kunta-alan työntekijöille paljon nykyistä suurempia palkkoja ja aikaisia eläkepäiviä ja pitää lupauksiaan. Tärkein tavoite lopulta onkin turvata kuntalaisille hyvät palvelut käytettävissä olevilla resursseilla. Kun tätä tavoitellaan, pitää samalla pitää huolta siitä, että näiden palveluiden tuottajat ja kuntien tärkein voimavara, työntekijät, viihtyvät ja jaksavat työssään.

Harvalla poliitikolla on kattavaa, omakohtaista kokemusta kaikista erilaisista työn muodoista ja muutoksista. Hyvä poliitikko kuuntelee erilaisten töiden tekijöiden tarpeita ja ajatuksia työn parantamisen mahdollisuuksista - ja muistaa kuunnella kaikkia, ei vain äänekkäimpiä tai niitä, joilla on eniten resursseja viedä lounaille ja järjestää hienoja seminaareja.

Kesätöissä duunarina vuosia sitten.
Kesätöissä duunarina vuosia sitten.

Kesätöissä duunarina 2008.

7 kommenttia

Anonyymi

8.9.2012 20:33

Ei vakuuta, ei alkuunkaan. Yksi kesä haravanvarressa, sitten vihreiden broileritehtaassa veronmaksajien kustannuksella. Ja toiveena on päästä puolueen kumileimasimeksi johonkin valtuustoon ja sieltä eduskuntaan. Hoh-hoijaa....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.9.2012 22:23

Kannattaisi tosiaan päästä katsomaan työelämää vähän laajemmin, ennenkuin kirjoittaa siitä. Vihreillä on muutenkin sellainen elämäntapa, että opiskellaan monia monia vuosia eikä ikinä mennä töihin eikä siten saada työkokemusta. Hienoahan se on videopelien avulla pelastaa maailmaa, vaan miten käy tosielämässä? Opiskelkaa vaan veronmaksajien rahoilla, katsos jonkun ne verorahatkin on tähän maahan tehtävä.

Minäpä kerron sinulle omasta työstäni. Työnantajana kaupunki ja terveyskeskus. Kuukausipalkkani on niin pieni, että Jutta Urpilaisen mukaan olen köyhä. Siltikin, vaikka täysin vapaaehtoisesti teen välillä 13-tuntisia työpäiviä. Käsittelen käytettyjä neuloja joka ikinen päivä! Asiakkaina on niin Audin avaimet pöydälle lyöviä pukumiehiä kuin 200-kiloisia monisairaita ihmisiäkin. Perustyön ohessa pitää vielä tehdä sitä ja tätä ja tuota pientä hommaa, josta ei tietenkään makseta minkäänlaista erillistä korvausta, mutta ne vaan täytyy jossain välissä tehdä. Aina näihin pikkuhommiin ei edes koulutetan, vaan senkun opettelet itsenäisesti. Ylimmät esimiehet eivät enää moniin vuosiin ole ymmärtäneet tavallisesta potilastyöstä yhtään mitään, ja sääntöjen tekeminen ja asioiden vaatiminen meiltä on juuri sen mukaista. On pitkiä sairaslomia, ei minulla mutta muilla. Henkilökunnasta on pulaa ja porukkaa lähtee pois jatkuvasti. Että tällaista se oikea työelämä on!

Onnea vain ehdokkaalle! Avomiehenikin on ehdokkaana, mutta hän sentään voi kehuskella 20 vuoden työkokemuksella useammasta eri ammatista ja vielä lisäksi yrittäjyydestäkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.9.2012 13:55

Yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut, kestävät elämänarvot omaava, fiksunoloinen ja kaunis nainen, joka vielä kaikenlisäksi pelaa videopelejä ja diggaa supersankareista? Taidan olla rakastunut.

Btw. sinulle kiusausko, se että ihminen harrastaa VAPAA-AJALLAAN videopelejä ei välttämättä tarkoita, että hän olisi laiska sohvaperunanörtti, joka ei tee mitään muuta elämässään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.9.2012 17:55

EI jumalauta. 4 kommenttia, joista 3 käsittelee sitä että kirjoittaja tykkää videopeleistä. Miten kenenkään vapaa-ajan harrastukset vaikuttavat mihinkään? Jos hakko kertoisi siviilissä pelaavansa futista tai soittavansa selloa, kukaan ei kommentoisi mitenkään.

"Hienoahan se on videopelien avulla pelastaa maailmaa, vaan miten käy tosielämässä?" Juuri näitä. Tyhmä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

16.9.2012 16:00

Kallistun samaan kuin joku edellinen kirjoittaja, olisi kannattanut hankkia enemmän sitä työkokemusta.
Käsitelläämpä nämä:
"Miehet ja naiset osoitettaisiin heti rekrytoinnin jälkeen suoraan omiin tehtäviinsä kysymättä mitään heidän taidoistaan, valmiuksistaan ja kiinnostuksen kohteistaan."
Työhön ja ammattiin kasvetaan myös työtä tekemällä. Monessa ammatissa on myös asioita, joiden tekemisestä ei pidä tai joihin sopii tuo "ei vastaa taitoja ja valmiuksia". On ruusuista ajatella, että kaikissa töissä on vain satumaisen kivoja työtehtäviä jotka täydellisesti vastaavat työntekijän taitoja ja sielunelämää. Jos minulta olisi kysytty 18-vuotiaana, voinko tehdä töitä ihmisten parissa, olisin tuskin tiennyt vastausta siihen. Olen kuitenkin vuosien varrella oppinut tekemään ihmisläheisiä töitä ja saanut ammatillisuutta sitä kautta.

"Työajat eivät joustaisi tippaakaan riippumatta työntekijöiden elämäntilanteista ja asiakkaiden tarpeista."
Eiväthän ne monessa paikassa joustakaan. Kyselepä vaikka vuorotyötä tekeviltä. Asiakkaiden tarpeiden mukaan tietysti nykymallissa pitäisi joustaa, mutta sillä ehdolla, että tämä jousto tulee tietysti työntekijältä, työntekijän pitää olla valmis ilmaiseen työhön.

"Työtä tehtäisiin aina olosuhteista riippumatta, vaikka seurauksena olisi pitkiäkin sairauslomia."
Näinhän monella alalla tehdään! Tervetuloa todellisuuteen vain sinullekin.
Esimerkiksi valtiolla sijaisten saaminen voi olla tehty hyvin vaikeaksi ja vakkareiden pitää tehdä 12 h päiviä.

"Työtä tehtäisiin hitaasti epäkäytännöllisillä ja epämukavilla tavoilla, jos työskentely sillä tavalla näyttäisi tehokkaammalta."
No, varmasti monella alalla tämäkin on totta, koska työntekijätasolla usein tiedetään, mitkä käytännölliset ratkaisut voisivat parantaa käytäntöjä mutta muutokset eivät koskaan rantaudu, koska viestintä kulkee vain ylhäältä alaspäin, mutta ei alhaalta ylöspäin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.9.2012 11:53

Sauli Niinistö, tuo paljon parjatun syrjäytymistyörymän perustaja muuten on tehnyt ihan oikeita töitä 4-kymppiseksi saakka ja vasta sitten siirtynyt politiikkaan. Samaa suosittelisin muillekin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Marika7

5.12.2021 10:35

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi