Aavistuksen nenäkäs, muttei röyhkeä

  • Mikko Salasuo

En ymmärrä viineistä juuri mitään. Toki tunnistan usein mausta onko kyseessä valkkari vai punkku. Tiedän missä maissa viinejä pääasiassa tehdään ja että vuosikerta on tärkeä tekijä maun ja hinnan kannalta. Lisäksi tunnen entisten suurklassikoiden, kuten Sorbuksen, Erkin pikakiväärin ja Libiksen pullot ulkonäöltä. Siinä on pähkinänkuoressa minun viinituntemukseni.

Viini on helppo lahja erilasiin kinkereihin ja pitkäripainen sijaitsee vain 100 metriä kotiovestani. Kaiken viimehetkeen jättävänä on helppo hipsiä handeliin hakemaan pullo viiniä vaikka tuparilahjaksi. Olen Alkossa aina ihan hukassa. Haahuilen pitkään hyllyjen välissä hihitellen hintalapuissa lukevia makukuvauksia: jaloarominen, lempeä, lihaisa, ontto, rodukas, tasapainoinen jne. Lopulta ostan kalliin pullon, jonka nimi ja makukuvaus ovat mielestäni mahdollisimman typerät. Altimvs: erittäin täyteläinen, melko tanniininen, tumman marjainen, hapankirsikkainen, tamminen, yrttinen, lämmin. Joo, tämä lähtee mukaan – ja oikein lämmintäkin vielä!

Saapuessani tupareihin ojennan lestin emännälle ja totean, että tämän argentiinalaisen pitäisi olla oikein hyvää. Todellisuudessa minulla ei ole harmainta aavistusta mausta. Miksi ihmeessä väitän viinin olevan hyvää, vaikka minulla ei ole mitään käsitystä mausta? Kyse lienee tavasta. On kohteliasta esittää nähneen vaivaa lahjan hankkimiseen. Tapa on typerä, sillä koen aina valehtelevani.

Viime aikoina olenkin vaihtanut strategiaa. Viinin hankin entisin manööverein ja kriteerein, mutta ojentaessani sen emännälle lausun: tämä on aavistuksen nenäkästä, muttei röyhkeää. Lausahdus on sen verran sekava, ettei vastaanottaja tiedä onko kyseessä vitsi, viinin todellinen kuvaus vai tapani paljastaa moukkamaisuuteni viinien suhteen. Kaksi kolmasosaa arvauksista menee joka tapauksessa oikein, sillä huono vitsihän se on ja samoin moukkamaisuutta. Eipä kuitenkaan tarvitse valehdella. Olenkin itse sitä mieltä, että uusi tapani on aavistuksen nenäkäs, muttei kuitenkaan röyhkeä.

Kirjoitettaessa soi Stray Cats - The Very Best Of

10 kommenttia

planey

28.5.2010 22:54

Moukkia varten on myös Alkon henkilökunta käytettävissä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

usnor

29.5.2010 11:47

Ei oo totta. Miten ihmisellä voi olla tollasia ongelmia? :) Miksei sanoisi vaikka viiniä ojentaessaan, että ole hyvä. Tai vaikka että tässä ois tällanen argentiinalainen kokeeksi. Ei oo mitään tarvetta valehdella täi käyttäytyä moukkamaisesti, ellei sellanen käytös ole olennainen osa sitä, millaisena näyttäydyt muille ihmisille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.5.2010 12:58

Itse valitsen viinin etiketissä olevien ikkunoiden määrän perusteella. Olen itse absolutisti alkoholin suhteen, mutta ostan myös alkoholia lahjaksi.

Voisiko tutkija kijoittaa työnsä näkökulmasta aiheena huumausainelainsäädännön kokonaisuudistus? Mitä kannabiksen vapauttamisen eteen olisi tehtävissä? Aikoinaan joku tutkija kirjoitti, että niin kauan, kun käyttöä on näin vähän ei ole tarvista laillistaa. En kuitenkaan enää usko, että laillistumisen todennäköisyys lisääntyisi sillä, että sitä imisi mahdollisimman paljon. Vinkkejä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mikko Salasuo

29.5.2010 16:11

Huumausainelainsäädännön kokonaisuudistus? En ole moisesta kuullutkaan. Sellaista ei kyllä ole suunniteilla, koska juuri muuta vuosi takaperin laki uusittiin.

Kannabiksen laillistaminen ei varmasti ole ajankohtainen tai realistinen asia seuraavan 10 vuoden aikana. Ehkä olennaisinta olisi kiinnittää huomiota nykyiseen rangaistuskäytäntöön, mitä laissa niiltä osin lukee ja miten lakia luetaan. Esimerkiksi lainvalmistelussa lausutaan, että alle 18-vuotiaita tulisi ensisijaisesti puhutella ja ohjata hoitoon. Todellisuudessa näitä ensisijaisia keinoja ei käytetä, vaan sakkoja ja muita rangaistuksia jaellaan. Jos jonain kauniina päivänä saamme käytetyn rangaistuskäytännön vastaamaan lainsäätäjän tahtoa, on se jo iso askel. Jossakin tulevaisuudessa voisi teoriassa siintää käytön dekriminalisointi, mutta en näen sen tapahtuman ihan lähitulevaisuudessa. Se, että kannabis laillistettaisiin Suomessa on erittäin epätodennäköinen kehitys. Tupakka, alkoholi yms. nautintoaineiden käyttöä pyritään sääntelemään jatkuvasti tiukemmin ja tässä eetoksessa kannabiksen laillistaminen olisi vastoin muuta päihdepolitiikkaa. Summa summarus: kansalaisaktivismi ja oikeisiin teemoihin keskittyminen ovat varmasti parhaita tapoja edistää asiaansa, jos on kannabisaktiivi. Ensin katse nykyiseen rangaistuskäytäntöön ja sitä kautta käytön dekriminalisointiin. Suoraan lailistamisen vaatiminen on täysin epärealistista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.5.2010 18:14

Suuri osa Alkossa myytävistä viineistä on aika kamalia. Kannattaa opetella muistamaan & tunnistamaan muutama varma ja toimiva punkku ja pari valkkua, tuliaisen valinta nopeutuu huomattavasti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.5.2010 21:11

"Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee tarvittavaa lakiesitystä. Sitä on työstetty talven ja kevään aikana STM:n vetämässä huumausainepoliittisessa koordinaatioryhmässä, jossa ovat edustettuina sisäasiainministeriö, Poliisihallitus, oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, THL, Tulli, Fimea, Valtakunnansyyttäjänvirasto, ulkoasiainministeriö, valtiovarainministeriö ja Opetushallitus.

Huumausainelain näin suuri uudistus vaatii jonkin aikaa. Lakiesitys on kuitenkin tarkoitus antaa syksyllä heti eduskunnan kesätauon jälkeen.

Maahamme rantautuneen MDPV-huumeen kanssa ei odotella edellä kuvattua lain suurempaa uudistusta. Se on tarkoitus luokitella huumausaineeksi jo aiemmin. Vaadittava lainsäädäntömuutos on tarkoitus viedä eduskunnan käsiteltäväksi jo tänä keväänä ja saada laki voimaan ennen eduskunnan lähtöä kesälaitumille." - Ilkka 25.5.2010

"Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lakimuutosta käsitellään eduskunnassa jo kevätkauden aikana, jo ennen syksylle suunniteltua huumelain kokonaisuudistusta." MTV3 20.5.2010

"Euroopan unioni yrittää yhtenäistää jäsenmaidensa hajanaista huumepolitiikkaa. Unioni on luonut oman poikkitieteellisen huumetyöryhmän, joka on valmistellut jäseniä sitovan toimenpideohjelman." YLE 4.8.2009

"Huumausainelakiin ollaan lisäämässä myös näiden aineiden arviointiprosessia ja mahdollista luvallista käyttöä koskevia säännöksiä. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee esitystä. Lakimuutosta on työstetty talven ja kevään aikana STM:n vetämässä huumausainepoliittisessa koordinaatioryhmässä" STM tiedote 165/2010 20.5.2010

"MDPV-huume on tarkoitus luokitella huumausaineeksi jo aiemmin ennen huumelain kokonaisuudistusta. Vaadittava lainsäädäntömuutos on tarkoitus viedä eduskunnan käsiteltäväksi jo tänä keväänä." Valtioneuvosto, 20.5.2010

Jne. jne jne.
Vaikka media saakin välillä jos jonkinmoisia käsityksiä aiheesta, niin pitäisin valtioneuvoston sivua www.vn.fi ja sosiaali- ja terveysministeriön sivua varsin luotettavina lähteinä.

Näiden perusteella sanoisin, että mdpv yritetään saada kielletyksi ennen kesälomaa ja syksyllä alkaa huumausainelain vääntäminen.

Voihan se olla, että aivoni ovat sumentuneet. Sumentuneilla aivoillani näen myös sen, että "joku" valitsee tälläkin kertaa kuunneltavat mielipiteet. Ja se "joku" ei halua muutosta parempaan. Edellisellä kerralla yksikään käyttäjä tai kansalaisjärjestö ei saanut ääntään kuuluville lausuntokierroksella. Se "joku" valitsee mieluisat mielipiteet jo alkuvaiheessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.5.2010 21:16

Niin. Laki uudistettiin hallituksen esityksellä 22/2008. Toivottavasti seuraavaksi otetaan askel parempaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

30.5.2010 08:23

On todella moukkamaista, jos alkon myyjä suosittelee moukalle alkoholijuomaa. Alkoholia ei voi suositella kenellekkään. Toivottavasti lähitulevaisuudessa on tilanne, jossa alkoholille on saatavilla laillinen, miedompi, terveellisempi ja mukavampi vaihtoehto.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mikko Salasuo

30.5.2010 10:00

Todellakin huumausainelakiin tehdään tarkennus tai muutos syksyllä. Kyse ei kuitenkaan ole mistään kokonaisuudistuksesta, vaan muutos koskee ns. design-huumeiden siirtämistä huumausainelistalle. Mitään muita muutoksia ei ole pikapuolin tiedossa. Eurooppalaiset yhtenäistämispyrkimykset ovat pitkän ajan prosessi, koordinaatioryhmä vakiintunut elin joka käsittelee erilaisia huumausaineisiin liityviä asioita - ei suunnittele perustyönään mitään lakuudistuksia. Olen itsekin ollut siellä kuultavana useaan kertaan. Syksyllä alkaa lain vääntäminen Design-huumeiden osalta, mutta mitään dramaattista huumausainelain kokonaisuudistusta ei ole näköpiirissä. Tuo Anon mainitsema 22/2008 oli edellinen remontti ja siinäkin tehtiin muutoksia vain tiettyihin lain osiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

31.5.2010 13:12

En mäkään tiedä mitään esim. lypsämisestä mutta en myöskään kirjoita siitä blogiakaan....

erittäin outoa. en lukenut kokonaan, ehkä lopussa oli joku vitsikin?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi