Armeijan valistusoppitunnilla

  • Mikko Salasuo

Vuonna 2008 tein osallistuvaa havainnointia 35-vuotiaana alokkaana Kainuun prikaatissa. Vedin siis tuolloin 54-vuotiaan kollegani, Tommi Hoikkalan, kanssa yhteensä noin kolmen kuukauden setin 24/7 armeijan leivissä. Kyseisestä tutkimushankkeesta julkaistiin noin vuosi sitten 500-sivuinen kirja ”Tunnetut sotilaat – varusmiehen kokemus ja terveystaju”. Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista oli liikenne- ja päihdevalistuksen oppitunti.

Luennon pitäneet varuskunnassa työskennelleet siviilit ammensivat pedagogiansa jostain 1970-luvun ja pelotteluvalistuksen syvistä pohjavirtauksista. Seuraavassa otteita huumeita käsittelevästä luennosta, joka tallentui nauhalle. Nauhan myöhemmin litteroinut opiskelija oli pedantti ja kirjoitti auki myös alokas Salasuon välikuiskaukset vieressä istuneelle alokkaalle:

Luento päihteistä, helmikuu 2008:

”Luennoitsija: Ja kun nautintoaineista puhutaan, niin pakko on näihin huumeisiinkin sitten mennä, toivottavasti tämä on semmoinen sarka joka ei oo kellekkään tuttu".

Salasuo: "Mulle se on aika tuttu kyllä, vähän niiku työsarkana."

Luennoitsija: "Mutta ikävä kyllä, ei ikinä uskonut, että henkilö oli käyttänyt tai käyttää, sitä ei heti nää päällepäin. Ja näitä on kaikennäköisiä valmisteita, on näitä kannabiksia, jos on näitä poltettavia juttuja, ei ihan niin dramaattisia, mutta täältä se lähtee. Kokeillaan mietoja huumeita, sitten vähän vahvempia. Sitten mennään näihin amfetamiineihin, joka on tämmönen nykyajan teknohuume hittituote, jaksaa bailata pari vuorokautta yhteen, ei tarvitse nukkua välissä yhtään, eikä tunnu missään. Ei väsytä eikä oo kiputiloja ja on hyvä mieli koko ajan, kun on aineet päällä. Mutta, sen jälkeen kun aineet lähtee, tulee kahta kauheempi väsymys. Kokaiini on sitten vähän samanlainen kuin tuo amfetamiini, eli samanlaista. Hilpeyttä ja virkeyttä ja ylienergisyyttä".

"Sitten tää LSD ja tälläset, jotka aiheuttaa näitä aistiharhoja ja psykoosia ja tämmösiä, ne on niitä matkoja niin sanotusti. Ja tämä, että ei ole pitkään aikaan käyttänyt esimerkiksi LSD:tä,
saattaa olla kuukausi välissä, että ihan olla kuivilla, saattaa ihan äkkiä päälle tulla se matka. Ne on erittäin vaarallisia, että ollaan vaikka liikenteessä, onki kiva alkaa nukkumaan siinä auton ratissa."

"(…) Ai jaa, on päässy nykyään, mikähän muukin liuotin mitä ihmiset, olikos se hajuvesi vai mikä se oli, mitä vasta tuli tällä viikolla, tuli semmonen huume, jota nuoret imppaavat ja tulee pää sekaisin?"

Salasuo: "voi helvetti, lakkaa tai gammaa se on, mitä se tarkoittaa".

Luennoitsija: "Riippuvuutta aiheuttaa, keskushermostoon vaikuttaa, jopa ensimmäisestä jää koukkuun".

Salasuo: "vai, että oikein ensimmäisestä kokeilusta voi jäädä riippuvaiseksi, voi hyvänen aika!"

Luennoitsija: "Tartuntatautiriski kasvaa ja rikollisuuttahan se myöskin ruokkii, koska rahaa tarvitaan".

Salasuo: "Nyt jos ei oltais osallistuvia havainnoitsijoita, niin mä sanoisin anteeks ja kävelisin tonne eteen, et nyt pieni tarkennus muutamaan edelliseen kohtaan.”

Kuten edellisestä käy ilmi, on armeijan kansalaiskasvatus hieman, hmmm, sanoisinko puutteellista. Siinä hukataan tärkeitä ja viimeisiä mahdollisuuksia pistää pojat aidosti pohtimaan huumekysymystä. Tätä voi kai loukkaamatta ketään kutsua mielettömyydeksi.

Syksyllä luovutettu nk. Siilasmaan asevelvollisuustyöryhmän raportti peräänkuuluttaa kansalaiskasvatuksessa tiivistä yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa. Voisi arvella, että esimerkiksi Kajaanin A-klinikalta tai järjestökentältä löytyisi päteviä päihdevalistajia. Asiantuntijoiden käyttö muissakin terveyteen liittyvissä kysymyksissä olisi mielekästä, tarjoaisi uusia yhteistyömahdollisuuksia ja valistaisi myös kantahenkilökuntaa.

(Lähde: Hoikkala, Tommi & Salasuo, Mikko & Ojajärvi, Anni (2009) Tunnetut sotilaat - varusmiehen kokemus ja terveystaju. Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto).

Kirjoitettaessa soi Social Distortion - Alone and Forsaken

12 kommenttia

Anonyymi

14.1.2011 18:47

EIpä tuo valistus nyt ihan nollatasoa ole. Voisi puolustusvoimilta samalla toivoa muuhun koulutukseenkin enemmän särmää. Aina on helppoa arvostella, lisäksi varmasti resurssien puute estää todella asiantuntevan luennoitsijakaartin palkkaamisen. Vaatisi todella spesiaalin luennoitsijan jotta nuori innostuu ja motivoituu kuuntelemaan mistä tahansa aiheesta sen 20min - 1 tunnin. Ja kun kyse on vielä armeijan harmaissa, ei monikaan jaksa kuunnella mitään luentoja.

Hyvä että siellä on edes yritetty valistaa poikia :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.1.2011 21:52

Tämä kolumni on täyttä paskaa. Onko kirjoittaja edes suorittanut aseellista palvelusta? Suomen Puolustusvoimat (EI armeija) takoo varusmiesten päähän vain tarkoin harkittua ja oikeaksi todettua tietoa. On epäisänmaallista arvostella kohtuuttomasti Puolustusvoimia. Ylipäätänsä luennoitsija oli tässä täysin asian osaavan ja hyvän oloinen. Alkoholi on ainoa hyvä päihde ja sitä voi ihan huoletta vedellä kaksi käsin. Huumeet tappaa, levittää tauteja ja tekee hulluksi ym. Varusmiesten päähän tulee takoa vain tälläistä oikeaa valistusta. Asevelvollisuustyöryhmä on tyhmä, Suomen ei koskaan pidä siirtyä valikoivaan asevelvollisuuteen. Suomi on suomalaisten maa ja vain omakätisesti kiväärein ja suksin voimme puolustautua miehittäjää vastaan. Mottien kaivamisella, ampumisella ja hiihtämisellä ne sodat voitetaan. :T. aito PERUSsuomalainen

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.1.2011 22:28

Ihan samantasoista horinaahan tuo on kuin mitä muillakin luennoitsijoilla ko. putiikissa. Pointti ei ole se, että armeijaan pitäisi saada parempia kouluttajia päihdeasioihin, vaan se, että tarvitaanko ihan aikuisten oikeasti ko. organisaatiota yhtään mihinkään. Väittäisin että ei: minä en siellä ainakaan oppinut yhtään mitään hyödyllistä, olettaen että munkkien syöminen ei ole Suomen kansan kannalta järkevää puuhaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.1.2011 07:47

Oliko luennoitsijat terveydenhuollon ammatti-ihmisiä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.1.2011 10:49

Jotkut journalisteistakaan ei näytä olevan pekkaa pahempia: http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Huumekuolemien+määrä+jatkaa+kasvuaan/1135263062316

En pidä kannabista minään kaikille suositeltavana ihmeaineena mutta kun jutussa, jossa on noin vähän sanoja ja jonka otsikossa on sana "huumekuolema" viitataan kannabiskokeiluihin, vieläpä samassa lauseessa "pevekin" kanssa, niin silloin ollaan kai aika metsässä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.1.2011 10:51

Onko se todellakin mahdollista, että lsd-trippi pärähtäisi päälle toistamiseen? Sehän olisi samalla rahalla reilusti enemmän!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.1.2011 10:55

Armeija on mieletön.

Kun koko paikka on mieletön, niin päihdevalistus tehdään samoin.

Miten muuten voisi toimia?

"Jätkät hei! Kyllä me tiedetään, että lähestulkoon kaikki mitä me sanotaan on paskaa, mutta uskoisitteko meitä tälläkertaa, kun sanomme, että hassista ei voi piikittää?"

Pitäisiköhän se mielettömyyden purkaminen alottaa jostain muualta, kuin linjassaan olevasta päihdevalistuksesta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.1.2011 02:03

"Armeija on mieletön."
"Kun koko paikka on mieletön, niin"
"lähestulkoon kaikki mitä me sanotaan on paskaa"
Laitapa joitain esimerkkejä näistä mielettömyyksistä ja paskapuheista. Selityksillä, että mikä niissä on mieletöntä ja paskaa ja miten itse hoitaisit homman todellisessa maailmassa todellisen maailman resursseilla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.1.2011 02:22

"Tämä - blaa blaa blaa - suomalainen"
Siinä siis pilakuva puhui... Haluatko nyt omana itsenäsi väittää jotain -mielellään perustellen- Suomen Puolustusvoimista?

Puolustusvoimat on kyseisen laitoksen virallinen nimi, kyseessä toki on armeija. Samoin vaikka Destia Oy (entinen Tieliikelaitos) on Suomen valtion omistama infrastruktuurialan yritys. Ja Itella Oyj (entinen Suomen posti) on Suomen valtion postilaitos.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

31.1.2011 13:37

Ei jumalauta. Luojan kiitos minut ymmärrettiin sopimattomaksi armeijan harmaisiin ennen kuin vahinko ehti tapahtua. Sen verran tehokkaasti sain jo lukiossa terveystiedon tunnilla opettajan posket helottamaan korjatessani mielipuolisia käsityksiä LSD:stä. Kuin olisi itse Lusiferia puolustanut inkvisition edessä.

Pahinta aivoja tuhoavaa sekakäyttöä on huumepaskapuheen miksaaminen auktoriteettiasemaan ja tämän sotkun rännittäminen hyväuskoisiin nieluihin. Saattaa aiheuttaa WTF-syndrooman oireita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

31.1.2011 14:39

Kuulosti joltain Pasilan jaksolta mutta ilmeisen totta, eihän tarvii kuin lukea yleisönosastojen kirjoituksia....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.3.2011 15:51

Samaa tavaraa kuin val eikun tieteellinen näkemys Kirkko ja kaupunki lehdessä armeijan palautejärjestelmistä ja palautteen keräämisestä. Mitenkähän tutkijan riippumatttomuus ?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi