Dopingin yhteiskunnallinen paikka?

  • Mikko Salasuo

Stefan Wallin on huolestunut dopingaineiden käytön yleistymisestä kuntourheilun parissa. Syyskuussa 2007 hän herätteli aiheesta keskustelua kysymällä, onko dopingista tulossa kansantauti. Wallinin huoli kumpuaa terveysnäkökulmasta. Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että dopingaineiden käyttö kasvaa vauhdilla Yhdysvalloissa ja useissa Euroopan maissa.

Itse asiaa tutkivana pohdin kovasti sitä, onko ongelmanäkökulma oikea kehys dopingaineiden käytölle kilpaurheilun ulkopuolella. Käytön terveyshaitoista kiistellään ja emme itse asiassa tiedä, millaisesta ilmiöstä on kyse. Kehon muokkaus lääkeaineilla voidaan kiinnittää yhtälailla lääkkeistymiseen, tehokkuuseetokseen, alakulttuurikeskusteluun ja moniin muihin näkökulmiin.

Vaikuttaa siltä, että moni dopingaineita käyttävä kuntoilija on tyytyväinen nykytilanteeseen. Mitä ilmeisimmin terveyshaitat ovat suhteellisen vähäisiä. Käytöstä irtoaa myös hyötyä, sillä muutenhan siinä ei olisi mieltä. Julkinen keskustelu dopingaineiden käytöstä kilpaurheilun ulkopuolella on vähäistä ja käyttäjät saavat puuhata rauhassa, toistaiseksi. Sanon toistaiseksi sen vuoksi, että ilmiöön on viimeaikoina alettu kiinnittää huomiota. Elämmekin aikaa, jona myös kuntoilijoiden parissa tapahtuva dopingaineiden käyttö hakee yhteiskunnallista paikkaansa.

Mitä yritän sanoa? Uusien ilmiöiden ilmaantuessa yhteiskunnallisen skannauksen piiriin, tehdään niistä määrittelyjä. Nämä määrittelyt asemoivat toiminnan ja siinä mukana olevat ihmiset johonkin lokeroon. Dopingilmiö on kuin saippua. Kuntoilijat ovat saaneet olla rauhassa ja suorastaan välttelevät tutkijoita. Reaktio on ymmärrettävä, mutta enää ei väistöliikkeillä saavuteta rauhaa. Kuntodoping asetetaan viranomaisten toimesta johonkin ja ilman käyttäjien ääntä todennäköisin paikka on laittomien päihteiden rinnalla. Paikan oikeellisuudesta en itse ole lainkaan vakuuttunut. Kuulen mieluusti näkemyksiä asiasta keskustelussa ja toivon käyttäjien tarttuvan mahdollisuuteen saada anonyymisti äänensä kuuluviin:
http://www.dopinglinkki.fi/files/Etsitaan_haastateltavia.pdf

Kirjoitettaessa soi Johnny Cash - Further On Up The Road

2 kommenttia

Taviz

16.4.2010 14:45

Taasko dopingaineiden käytön kasvaa:)
Eikös se ole kasvanut jo "räjähdysmäisesti" viimeiset 15-20 vuotta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

20.4.2010 15:06

Noo tiedon pimittäminen sen takia että joku saattaa tiedosta huolimatta silti tehdä toisen valinnan, on osoittautunut aika helvetin huonoksi linjaksi.

JOS kehitetään aineita, sanotaan nyt dopingaineita joilla kehon suorituskyky kasvaa ja ulkonäkö paranee ILMAN että niistä on terveydellistä haittaa, niin joku tienaa miljardeja. Aika helvetin monia miljardeja.

JOS kehitetään aineita, sanotaan nyt dopingaineita joilla kehon suorituskyky kasvaa ja ulkonäkö paranee MUTTA niistä on terveydellistä haittaa, niin joku tienaa miljardeja, vaikka sitten laittomasti.

Jälkimmäisen vaihtoehdon haittavaikutuksia minimoidaan tehokkaimmin todenmukaisella valistuksella ja tiedotuksella, joskus jopa sanktioinneilla. Mutta silti osa valitsee käytön. Jos vuonna 1980 olisi tiedetty kaikki sen aikaisen hormonidouppauksen vaikutukset, aika moni olisi valinnut toisin.

Kategorisesti douppaamisen kieltäminen ja esim. haittavaikutuksien liioittelu (ja samaan aikaan hyötyjen kieltäminen) ei alan harrastajia paljon hetkauta.

Ehkä paskin vaihtoehto on juuri kieltää kaikki "doping" (suomalaiset on kieltämisessä ja verotuksessa ihan maailman eliittiä) ja samalla siis laittaa ihan kaikki "doping" saman sateenvarjon alle. Ja samaan aikaan kadulta ja netistä saa tilattua mitä periaatteessa mitä vaan mutta voit siis tosiaan saadakin ihan mitä vaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi