Enää puuttuu talonmies Alpo Nyrönen

  • Mikko Salasuo

Helsingin käräjäoikeudessa käynnissä oleva dopingoikeudenkäynti on täydellinen farssi – sanakirjamääritelmällisesti siis sekoilua, pelleilyä, huvinäytelmää. Repe Helismaan rilluma-rei -komiikka 1940- ja 1950-luvuilla jää kauas tästä urheilun antikliimaksista. Taustalla on ihan oikeita asioita, vaikka ne eivät ulospäin näy tai ketään asianosaisia lukuun ottamatta kiinnosta.

Lahden dopingtapauksesta on tullut joillekin, tai useille, pakkomielle ja päähänpinttymä. Muutama toimittaja, jokunen tutkijan kaltainen ja virkamies sekä joukko hiihdon sisäpiiriläisiä kuvittelevat aidosti olevansa vähintään Graalin maljaan rinnastuvan asian äärellä. Tärkeän näköisenä ja vakavalla äänensävyllä asiasta raportoivat, erityisesti Nelosen, toimittajat ovat huvittavia näkyjä kuvaruudulla. Jos TV:stä poistaisi äänen (kokeilin tätä), voisi kuvitella Suomen joutuneen suursotaan tai harmageddonin tulevan huomenna. Ja 99 prosenttia kansasta nauraa kuollakseen.

Ainoa järkevä selitys tähän asiaan hurahtamiseen löytyy oikeudenkäynnin ulkopuolelta. Kyseessä on Johan af Grannin, tuon ufologian kulttihahmon, kaltainen harhainen kuvitelma löytää jokin todellinen totuus. Uffomiesten sijaan nyt ollaan todellisen totuuden perässä dopingista suomalaisessa hiihdossa 1990-luvulla. Ja kun totuuden perässä ollaan, ovat keinot monet. Milloin löytyy kohulääkäriä Koposia Torniosta ja milloin joku todistajista häppää itsensä hoitoon. Yksi sanoo tuota, toinen tätä, kolmas jotain epämääräistä, neljäs niitä näitä, viides ei pääse paikalle ja karavaani jatkaa kulkuaan.

Yleensä asialinjalla pysyttelevä Voima-lehti uhrasi numerossaan 4/2011 valtavan määrän palstatilaa Erkki Vettenniemen suurelle salaliittoteorialle. Juttu oli tehty tietysti rikkoen monia toimittajan eettisiä sääntöjä, kuten julkaisemalla puhelinkeskustelu haastatteluna kertomatta siitä haastateltavalle. Mutta dopingskandaali ja totuus totuudesta oikeuttaa kaikki keinot. Kyllähän saimme alkuihmetyksen jälkeen aikanaan lääkelaukkuskuupin Hesariin kirjoittaneen Riku Rantalan kanssa oikein kunnon räkänaurut juttua lukiessa.

Tänään saamme varmasti lukea, kuulla ja nähdä lisää uutisia tästä koko kansaa hirvittävässä jännityksessä pitävästä trilleristä. Itseäni jännittää eniten se, missä vaiheessa Vainion Maraakin aikoinaan jelpannut talonmies Alpo Nyrönen kaivetaan asuntovaunuineen naftaleenista. Entäs jos totuus onkin pyöräilijä Alberto Contadorin tavoin pilaantuneessa lihassa tai kiinalaisessa karjassa, jolle on syötetty klenbuterolia? Onkos kukaan pohtinut Maradonan selitystä lääkärin sujauttaneen koko Argentiinan joukkueen kahviin piristeitä? Ehkä olisi myös syytä selvittää Hans Assmannin osuutta hiihdon dopingskandaaliin. Tuossa muutama nimetön vihje asian tiimoilla puuhasteleville, jos kaipaatte tällaisen maallikon apua. Onnea totuuden etsintään, sillä kansakunnan tulevaisuus on teidän käsissänne.

Kirjoitettaessa soi Vintiöt - Markku ja Ilkka ravintolassa (ks. suositus)

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi