Epäsoveliasta naurua

  • Mikko Salasuo

Kollegani laittoi minulle linkin Karpolla on asiaa -videopätkään. Taustalla oli keskustelumme rattijuoppoudesta ja suomalaisesta mentaliteetista - takametsien miesten jääräpäisyydestä ja ajattelemattomuudesta.

Täytyy rehellisesti sanoa, että repesin useasti ja vesi valui nauraessa silmistä. Kaikessa vitsikkyydessään video tosiaan kuvaa tietyn miesfraktion ajattelua viinan ja autoilun välisestä suhteesta:

"minä en pidä rikoksena tuota, koska olen hyvä ajamaan. Ajan vaikka pyykkinarua pitkin kolmen promillen humalassa".

Samalla videolla tarinoi toinen takametsien mies, joka on sokea, mutta kurvaili autolla kaverinsa verbaalisella opastuksella kaupalle hakemaan lisää kaljaa. Ojaanhan se reissu päättyi, mutta sai umpisokea heppu sentään ajokiellon ja vankeutta.

Molemmat haastatellut heppulit ottivat touhunsa huumorilla - eikä Hannu Karpokaan ole mikään varsinaisainainen asiajournalismin kivijalka. Kuitenkin video tavoittaa julkilausumattoman. Jos jompikumpi olisi ajanut lapsen, tai aikuisen, yli kohtalokkain seurauksin, olisi video kaikkea muuta kuin hauska - se herättäisi suunnatonta raivoa ja vihaa.

Rattijuoppojen toilailusta saa lukea lehdistä päivittäin. He ovat Hannu Karpoa lainaten (sitä miestä en uskonut koskaan lainaavani) "tikittäviä aikapommeja". Tiedämme kaikki sen loputtoman surun ja voimattomuuden tunteen, jonka kännikuskin alle jäänyt lapsi meissä herättää. Mutta miksi tämä video silti naurattaa (myös minua)?

Väitän vastauksen olevan suomaisten kieroutuneessa humalasuhteessa. Kännissä toilailu on meistä aivan jumalattoman hauskaa ja se on kaikille jollakin tavoin tuttua. Kun olette katsoneet tämän videon, ajatelkaa sama pätkä, jossa koulumatkalla oleva ekaluokkalainen kuolee tarinan lopuksi. Nauru loppuu. Ja ehkä huomaatte itsessänne saman kieron känni-nauru -suhteen, jonka löysin itsestäni. Pistää miettimään.

Ennen kuin saamme nämä hassunhauskat veikot pois teiltä, on vielä paljon työtä tehtävänä ja monia ihmishenkiä menetetään. Se on todella surullista.

Karpolla on asiaa:
http://www.youtube.com/watch?v=rvC8eiFCvC4

PS: Tapahtuu maanteillä paljon mukavaakin. Näin kesän kunniaksi täräytän suosituksiin huiman livevedon viikon takaa Kölnistä, jossa ollaan tien päällä mieltä huikeasti nostattavassa moodissa.

Kirjoitettaessa soi Working on the Highway - live at Köln 2012

2 kommenttia

Anonyymi

11.6.2012 12:12

"Se on vekkuli aine toi alkoholi", sanoi Karpokin siinä. Helppohan siellä
on maaseudulla kännissä ajella, kun poliisiasemat on kymmenien kilometrien päässä kyliltä. Ja siellä ajellaan kaikilla mahdollisilla moottorivälineillä humalassa, traktorilla, mönkijällä, moottorikelkalla ja mitä nyt vaan sattuu alle löytymään.

Näin aikanaan nuo pätkät jo ohjelmassa, tuli tuotakin katsottua. Karpo on kuitenkin aina ollut pienen ihmisen puolella. Mua ei kyllä naurattanu missään vaiheessa tuota katsoessa..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.6.2012 17:26

Onneks ne kännisekoilut ainakin omalta kohdalta ovat pääasiassa siellä kaukana kaukana nuoruudessa, molemmin puolin 20 ikävuoden. Joskus olen sitä jäänyt pohtimaan, että on se lopulta hirveän pienestä kiinni, mihin suuntaan asiat lähtevät kulkemaan. Olisi yhtä hyvin voinut käydä huonostikin.
Eilen tuli hyvä ohjelma Facebookin kehittäjästä Mark Zuckerbergistä. Musta se oli jotenkin herttaista, että vaikka hän on statukseltaan CEO eli toimitusjohtaja, hänen työpisteensä oli täysin samanlainen kuin kaikilla muillakin duunareilla ja keskellä suurta avokonttoria. Kaveri on 27-vuotias.
Mitäs suomlaisjohtajat tekevät. Statusta osoitetaan esim. suurilla, jykevillä ja kalliilla kalusteilla, että sitten voidaan pönöttää mahdollisimman kaukana alaisista pöydän toisella puolella. En nyt muista, montako miljardia hänen omaisuutensa olikaan.
Hitto, kun mulla jumittaa aina joku tietty kappale päälle, sit sitä pitää kuunnella ainakin kymmenen kertaa putkeen. Nyt on menossa Adelen "Rolling in the deep".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi