Yhteiskunta

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on ihanne.

Itsepetoksen juhla  2

“Huomenna alkaa uusi elämä.” Naapurilleni vappu ei tuonut vappuheilaa, minkä vuoksi hänen ylioppilaslakkipäinen kaverinsa valoi uskoa uuteen alkuun. Ympärillä liihottelevat kirkasotsaiset ja sinisilmäiset seurakuntanuoret (?) valkeissa vaatteissaan korostivat kontrastia ihannevapun ja naapurin laskuhumalais-krapulaisen pettymyksen välillä.

Itsekin hoksasin tänään kauppareissulla, että nyt on ensimmäinen vuosikolmannes takana, ja edessä neljä kuukautta kesää. Siitä huolimatta Helsingin keskustassa henki eilen enemmän maailmanloppu kuin uusi alku: mustanpuhuva, örveltävä ja jäätävän tihkun kiillottama vellova massa ei varsinaisesti hehkunut lämpöä ja lempeä.

Eikä se koskaan hehku. Tänä vuonna silmäni avautuivat ja ymmärsin ensi kertaa vappua boikotoivia ystäviäni. Sehän on ihan kamala juhla! Ensin mietitään kaksi viikkoa, mitä tekisi ja kenen kanssa, ja sitten sitä päätyy tihkusateessa bussipysäkille notkumaan lämmennyt skumppa korkkaamattomana repussa ja joku riidanhaluinen keski-ikäinen ördää vieressä.

Milloin sinun uusi elämäsi alkaa? Nopea gallup selvitti, että aikataulut vaihtelevat. Yhdellä kaverilla se alkaa vasta kahden viikon päästä, kun opiskelukiireet helpottavat ja pääsee keskittymään – opiskeluun. Toisella uusi aika koittaa tiistaina, kun stressaavat ja/tai vastenmieliset työt on hoidettu pois alta ja pääsee – töihin. Kolmas aloittaa uuden elämän tasan 14 tunnin kuluttua tämän kirjoittamisesta kirmatessaan pallon perässä keväisellä nurmella – ihan niin kuin viime viikonloppunakin.

“Uuden elämän” aloittaminen vähintään kolmesti vuodessa (1.1., 1.5. ja 1.9.) on ajanoloon rankkaa ja kertoo siitä, miten keskeistä roolia vappu-itsepetoksen lähisukulainen kalenteri-itsepetos näyttelee opiskelijan elämässä. Kenties viikonloputkin tuntuvat siksi niin lyhyiltä, että niille on varattu peruskalenterin taitossa vain yhden arkipäivän tila.

Jos alkuvuotesi saldo ei ole kummoinen, voit tuplata työ-, opiskelu- ja yksityiselämän tehokkuutesi syyslukukaudella. Sitä ennen on 18 viikkoa aurinkoa, grillausta, purjehduksia, saunomista, avoautoilua ja raukeaa oleilua riippumatossa. Suomen kesä, tiedättehän.