Kannabiksen uusi ongelmakuva

  • Mikko Salasuo

Kannabiksen yhteiskunnallisessa paikassa on tapahtunut viime vuosina isoja käänteitä. Kokeilu ja käyttö ovat yleistyneet nuorten aikuisten keskuudessa. Erityisesti 25–34-vuotiaat ovat pössytelleet useammin kuin yksikään aiempi ikäpolvi. 36 prosenttia mainitusta porukasta on joskus kokeillut kannabista – painotan muotoilua: joskus kokeillut. Nuoremmissa ikäryhmissä kasvu on ollut hitaampaa, mutta myös siellä kokeilu ja käyttö ovat hieman yleistyneet.

Toinen iso muutos liittyy siirtymisessä hasiksesta kotona kasvatettuun marihuanaan. Artikkelissa ”Kukkaa pukkaa” Pekka Hakkarainen ja kumppanit lausuvat seuraavaa:

”Samanaikaisesti kotimaisen tuotannon ja pienviljelyn lisääntymisen kanssa kannabiksen lääkinnällinen käyttö on saanut kasvavaa huomiota julkisuudessa. Yhdessä nämä kaksi ilmiötä ovat saaneet aikaan kenties merkittävimmän muutoksen, joka kannabiskysymyksessä ja sen yhteiskunnallisessa määrittelyssä on tapahtunut sitten 1960-luvun.”

Muutoksia voi tarkastella useammasta näkökulmasta – niin positiivisesta kuin negatiivisesta – mutta tässä fokuksessa ovat tietyt ongelmat. Molemmat edellä mainitut siirtymät vaikuttavat käyttäjäkuntaan. Kokeilijoiksi ja käyttäjiksi rekrytoituu isojen muutosten kautta hieman aiemmasta poikkeavaa joukkoa – siis samankaltainen perusprofiili säilyy, mutta myös uudenlaisia ihmisryhmiä tulee mukaan.

Kotikasvatuksen yleistymisen myötä kannabis on löytänyt tiensä jo muutoinkin erilaisten ongelmien kanssa painivien nuorten (alle 18-vuotiaat) elämään. Tästä raportoi viimeksi tänään ”Mediuutiset”. Vastaavia juttuja on kantautunut korviin muiltakin tahoilta kasvavassa määrin. Kannabis on siis tullut osaksi alkoholi- ja mielenterveysongelmista kärsivien nuorten päihdepalettia.

Ongelmanäkökulmasta tarkasteltuna kyse ei ole suurista massoista, mutta laadullisesti erittäin vakavasti otettavasta huolesta. Kuten ”Mediuutisissa” todetaan, ei kannabis ole nuorilla korvannut alkoholia, vaan on lisä jo aiemman päihdeongelman vyyhdessä. Näin moniongelmaisten nuorten ongelmat ovat vieläkin vaikeampia ratkoa.

Uudenlaisen haasteen kehitys aiheuttaa esimerkiksi nuorisoasemille, joissa hoidettavana onkin niin alkoholi- ja mielenterveys- kuin kannabisongelmasta kärsiviä nuoria. Toinen sekundaarisempi haitta on ongelmaisten nuorten vanhempien lisähuoli, kun mukaan kuvaan astuu huumemörkö. Mörön pelko vetää edelleen nykypäivänä useat rationaalisetkin ihmiset lopullisesti kumiletkuiksi: ”nyt vielä huumeitakin”. Se ei muuten ole mikään leikin asia, kun vanhempi alkaa menettää viimeisenkin toivon.

Kannabiksen kietoutuminen elimelliseksi osaksi moniongelmaisten nuorten arkea vaikuttaa olevan vakavin ongelma, joka viimeaikaisista muutoksista on seurannut. Näiltä osin täytyy painottaa ennen muuta kaverien vastuuta. Mikäli joku lähipiirissänne kärsii mielenterveys- tai alkoholiongelmista tai molemmista, niin älkää nyt helvetissä antako viljelmästänne heille enempää ongelmia. Se mikä useimmille on harmitonta huvittelua, on joillekin entisestään painoa kivirekeen. Kyllä teidän kotikasvattajienkin pitää tuntea vastuunne!

PS. Ei nyt oikein irronnut tällä viikolla, vaikka aihe on pirun tärkeä. Jotenkin kovin kankeaa ja tahmeaa tekstiä, idea kuitenkin auennee. (Lähti äsken kuukausien työn jälkeen kirja taittoon, joten aivo taisi ottaa ennakkolähdön viikonloppuun).

Jotta maailma palaisi itseni kohdalla pikaisesti radalleen, kuuntelen ja suositan Steve Earlen priimalaatuista 4 biisin pätkää Hangelosta Hollannista. On muuten ihan poskettoman hyvä (oikea yläkulma – suositukset ja klik).

Kirjoitettaessa soi Steve Earle - Live in Hangelo

7 kommenttia

Anonyymi

4.12.2011 10:23

On ne nuo päihdyttävät aineet muuttaneet muotoaan sitten oman teini-iän. Itse aloitin kokeilut 15-vuotiaana jollain ällömakealla kirsikkaviinillä. Nyt erään tuttavani äiti oli löytänyt 18-vuotiaalta tyttäreltään Subutexia. Ja tytär tuntuu olevan kiinnostunut myös Kannabiksesta. Subutexiakin ilmeisesti saa melko helposti katukaupasta tänä päivänä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

6.12.2011 17:17

Vaikka kannabis saattaakin olla lisä palettiin niin sitä polttaneet kuitenkin tietävät, että se rauhoittaa suunnattomasti ja pitää melko tehokkaasti erossa suurista ongelmista silloin, kun on pilvessä. Esim väkivallanteot jäävät käytännössä kokonaan pois ja ratkaisut ovat äkkipikaisen kännin vastineeksi harkittuja, mikäli sieltä sohvalta nyt edes pääsee ylös niitä tekemään. Tässä onkin sitten se paljon puhuttu ja pahin kannabiksen ns. aiheuttama ongelma eli flegmaattisuus ja kyvyttömyys työntekoon. Väitän kuitenkin, että suurin osa näistä työttömistä, jotka pössyttelevät eivät hankkiuituisi töihin vaikkeivat polttaisikaan, koska he ovat vaan helvetin laiskoja ja kyvyttömiä muihin kuin surkeimpiin duuneihin koulutuksen puutteen takia, ja hanttihommien tekemiseen taas ei kantti kestä. Vain nämä henkilöt huomataan ja nostetaan aiheesta puhuttaessa esille, kun taas lukematon joukko korkeasti koulutettuja aktiiviseti polttelevia omaan käyttöön kasvattavia työssäkäyviä ihmisiä ei huomioda kokonaisuudessa lainkaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

6.12.2011 18:30

Edelliseen vielä lisätäkseni, että mikäli ajatellaan kannabiksen käytön aiheuttavan syrjäytymistä työttömissä moniongelmaisissa henkilöissä niin samalla logiikalla voidaan ajatella koulutettujen polttelevien työssäkäyvien ihmisten pystyvän suorituksiinsa kannabiksen ansiosta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

6.12.2011 20:15

Mä oon 34v. mies, entinen alkoholisti ja tätä nykyään kannabiksen päivittäiskäyttäjä. Teen töitä ihan normaalisti ja muutenkin vietän normaalia perhe elämää. Toki aloitan pössyttelyn vasta klo 20 jälkeen, kun lapset menevät nukkumaan. Olen nyt poltellut 2 vuotta ja rakastan edelleen sitä tunnetta. Poltan vain marihuanaa ja minulla se reagoi ainakin niin, ettei mistään flegmaattisuudesta voida puhua. En käytä muita päihteitä, enkä usko teoriaan, että siirtyisin kovempiin huumeisiin. Kun lopetin juomisen, käytin paniikki kohtauksiin Probralia, mutta en ole tarvinnut niitäkään enään vuoteen. Vaikea sanoa, en pyri kehumaan kannabista, mutta minun kohdalla on homma toiminut. Ainut mikä ahistaa itseä on, että joutuu ostamaan milloin mistäkin ja että minäkin olen nyt ns."rikollinen", enkä hyväksy sitä ajatelmaa.
Eikö teistäkin muuten ole outoa, että niin poliisi, sekä rikollisetkin toivovat ettei marihuanaa koskaan laillistettaisi. No mutta, hyvää itsenäisyyspäivää kaikille ja kaikkea hyvää tulevaan!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.12.2011 13:24

Poliisi toivoo kylläkin vain viran puolesta, en tunne yhtään poliisi joka off the record- ei kannattaisi kannabiksen laillistamista. Ei sitä pysty valvomaan kuitenkaan.

Kieltolaki EI voi toimia jos suurin osa kansasta ei ole sen takana. Ja silloinkin se voi toimia vain silloin jos saatavuutta voidaan aidosti rajoittaa. Esim. heroiinin kohdalla ongelmat ovat niin vakavia että pakkohan se on yrittää, silti sitäkin valuu maahan koko ajan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Seppo

8.12.2011 06:46

Joopa joo. Poliisi ei mun kokemuksen mukaan juurikaan kotikasvattelijoita häiritse. Itse olen kasvattanut vuosina 2005-2009 ainakin 8 kannabissatoa ja kertaakaan ei kasvatteluun poliisi puuttunut. Tosin muutamia mielisairaalareissuja tuli viikkotolkulla jatkuneen jääbongista polttelun seurauksena. Enää en viitsi kasvattaa, kun polttelu menee sit aina överiksi ja mielisairaalareissu tulee liian helposti. Mut se on kiva et poliisit ei polttelusta juurikaan piittaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.12.2011 21:16

Salasuo on tuolla:
http://onnellinenyhteiskunta.fi/puinti/joulukuu-2011/salasuo-paihteet-nautintona/

... ja kukkahatut oikeasti kuvittelevat, että suomessa voisi esittää vastuullisia kommentteja aiheesta omalla nimellä! Ei tule tapahtumaan. Omalla nimellä kommentoi hörhöt, jokunen tutkija ja uskonnolliset järjestöt.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi