Keppana ja kakkosolut telkkarissa

  • Mikko Salasuo

Lupasin eräälle minua mailitse lähestyneelle lukijalle, että tänään kirjoitan suuria ikäluokkia ja ikäihmisiä koskevista alkoholiongelmista. Aloitan pahoittelemalla. Se on ensi viikon aiheena. Kakkosolut-keskustelu on liian ihanasti tulikuuma ja sitä ei yksinkertaisesti voi tällä viikolla sivuuttaa.

Asia oli eilen esillä A-Talk ohjelmassa. Sitä sävytti vahvasti 6.9 ilmestynyt raportti ”Päivittäistavarakaupoissa myytävien juomien alkoholipitoisuuden alentamisen vaikutus alkoholin kulutukseen ja kuolemiin”. Raportin mukaan näin säästyisi kokonaiskulutuksen vähenemisen kautta 350 ihmishenkeä vuosittain. Keskusteluun osallistuivat keskioluen Alkoihin siirtämisestä keskustelua ehdottanut (aika vaikea, mutta meni oikein) ministeri Guzenina-Richardson, THL:n pääjohtaja Pekka Puska, Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa ja Lammin sahdin toimitusjohtaja Pekka Kääriäinen. Asetelma oli selvä: puolesta Guzenina-Richardson ja hänen alaisuudessa toimivan organisaation johtaja Puska – vastapelureina Ussa ja Kääriäinen teollisuuden edunvalvojina. Kokoonpano aikaansaikin alkoholipolitiikkaa seuraavan silmin melkoisen karnevaalin – hienoa, komeaa viihdettä.

Guzenina-Richardson vastasi toistuvasti toistaen ja nojaten hallitusohjelman kirjauksiin veronkorotuksista ja alkoholimainonnan rajoittamisesta – heti ensimmäisessä kysymyksessä peräti kolmesti, ja aina ohi kysymyksen. Hallitusohjelmaan vetoaminen oli sikäli kiinnostavaa, että samaiseen pumaskaan on kirjattu ”Alkoholilain kokonaisuudistus”. Se tarkoittaa ainakin teoriassa, että hallitusohjelma avaa portit ihan mihin ikinä alkoholipoliittisiin muutoksiin hallitus haluaakaan ryhtyä.

Puska taas joutui esimiehensä tulkinnasta johtuen jatkuvasti himmailemaan. Yhden kerran sivulauseessa hän nopeasti ja epäselvästi mutisi Alkoholipolitiikan kokonaisuudistus kirjauksen. Ministerin istuessa 20 sentin päässä, ei hän lähtenyt avaamaan kirjauksen mahdollistavan oikeastaan kaiken – viisas veto, sillä pomon varpailla ei kannata hyppiä. Pulmaksi kuitenkin nousi, että asiantuntijapositio jäi aika valjuksi, kun joutuu keskustelemaan käsijarru päällä.

Pöydän toisella puolella Ussa tietysti haukkui raportin maanrakoon ja toisteli teollisuuden edunvalvojille tyypillisesti teemoja fokuksen siirtämiseksi kokonaiskulutuksen sijaan ongelmakäyttöön. Kääriäinen oli sympaattisen oloinen mies, mutta jäi vähän statistin rooliin.

Näitä rooleja seuratessa oli kyllä vaikea olla hymyilemättä. Oli kuin sellaisen autokilpailun katselu televisiosta, jossa autojen sylintereistä on kolme neljäsosaa poistettu käytöstä. Jos eilisestä keskustelusta olisi jaettu mitaleja, olisi Kääriäinen vienyt potin, sillä sivuroolistaan huolimatta, oli hän ainoa joka puhui ilman ketunhäntää kainalossa tai käsijarrua päällä. Ussa sai hopeaa, sillä Puskan ollessa Guzeninan kommenttien vuoksi pakotettu vain puolustamaan, sai panimoliiton toimitusjohtaja ruoskia ilman kunnon vastusta. Pronssi olisi jäänyt jakamatta, sillä Guzenina astui Puskan radalle ja molemmat hylättiin.

Helsingin Sanomien Internet-sivuilla oli hiljan kysely siitä, onko politiikka hyvää viihdettä. Eilisen jälkeen vastaus on ehdoton kyllä. Mikäli Yle ottaa vastaan rakentavia ehdotuksia, heitän seuraavan:

Laittakaa jatkossa mukaan urheilun tapaan pelaajaesittely, jossa kerrotaan joukkueen nimi (sidosryhmä – tässä voisi puhua myös tallimääräyksistä), pelipaikka tarkemmin (positio keskustelussa), keskustelijan sen hetkinen kunto (tässä Puskan alisteinen suhde Guzeninaan), vahvuudet (perusargumentit, joihin aina vetoaa) ja selostaja, joka voisi välillä tiivistää katsojille millaisissa asetelmissa kuka milloinkin on.

Tässä linkki eiliseen koitokseen:

http://areena.yle.fi/video/1315509646840

Kirjoitettaessa soi Joan Baez - The Night They Drove Old Dixie Down

5 kommenttia

Anonyymi

9.9.2011 16:17

Käy sääliksi Pekka Puskaa. Reppana yrittää oikeasti toteuttaa kutsumustaan, mutta hallitus käyttää häntä keppihevosena. keinot on samat, päämäärä eri. Eihän hallituksella tässä asiassa ole mitään muuta intressiä kuin tulonsiirto päivittäiskaupalta valtiolle.

Guzenina käyttäytyi kuin high schoolin prinsessa. Tosin eihän enempää voi ylioppilaalta vaatiakkaan.

Ps. enpä usko että kakkoskalja maailmaa pelastaa. Kyllä känniin konstit löytyy.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.9.2011 17:36

Täällähän ongelma on, että alkoholia juodaan jotta päästään känniin, mahdollisimman edullisesti. Laimennettua kaupasta joutuu juomaan sitten muutaman purkin enemmän. Toisekseen tämä kakkosolut saattaa samaistua "ruotsalaisuuteen", joten aikamoinen mainoskampanja täytyy varmaankin polkaista mediaan ja kaduille, jotta saadaan ugrit sitä kuluttamaan. :P

Alkossahan myydään keppanaa vahvempiakin oluita. Jos on tilaisuus saada rahoilleen vastinetta 5-8 %:sta tavarasta, niin miksi ei? Eihän keskikaljaa kukaan Virosta kanniskele nytkään. Tosin keppana varmaankin hinnoiteltaisiin Alkossa houkuttelevaksi.

Alko on monilla paikkakunnilla siirtynyt keskustasta niihin reuna-alueiden ostoshelvetteihin, joten eipä tässä ainakaan ekologiset seikat paina, mutta jos tästä laki saadaan aikaiseksi ja Suomessa perinteisesti kun otetaan oikealla, niin annetaan jotain takaisin vasemmalla, eli miedoimmat viinit (Châteauneuf-du-Pirkka), kaiken logiikan vastaisesti, saataisiin ruokakauppoihin. :P

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.9.2011 10:23

Pitäisi kaivaa jostain ykkösoluen myyntiluvut, luulen että ovat nousseet ja uusia merkkejä tullut kauppoihin ilman mitään määräyksiäkään. Viime viikolla löysin, ostin ja join hyvillä mielin 3,5 prosenttista suomalaista olutta, merkkiä en muista, taisi olla K-kaupasta. Vaihtoehtoja on, enkä usko että kukaan voi huonosti tai loukkaantuu, jos saa vähän miedompaa olutta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.9.2011 11:17

Saattaisi olla Alkoissa ruuhkaa pe-la, jos keppana siirtyisi sinne. Ei minulla mitään sitä vastaan olisi, mutta silloin pitäisi Alkon myyntipisteitä olla jokaisessa kadunkulmassa. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.9.2011 12:34

Minusta ohjelma ei ollut hyvää viihdettä. Eniten sitä pilasi Guzenina-Richardsonin ylimielinen suhtautuminen Panimoliiton ja Lammin sahdin edustajiin. Hän jatkuvasti peräänkuulutti alkoholipoliittista keskustelua, mutta tuhosi itse tässä yhteydessä asiallisen keskustelun mahdollisuudet, koska ei antanut Ussan ja Kääriäisen puhua rauhassa. Vastenmielinen esitys.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi