Krista Kiuru ja mieletön monsteri

  • Touko Aalto
Kuva: Yael Weiss / Fotolia.com

Kun ministeri pitää puheen, sen sisältöön pitäisi voida luottaa. Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (SDP) sanoi seuraavaa Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) liittokokouksessa 29.11.2013:

"Tää on maksutonta tää suomalainen koulutusjärjestelmä. Ja pidetään siitä kiinni nyt jatkossakin, että se on maksutonta. Sieltä ei tuu kuulkaa karhu vastaan vaan mieletön monsteri jos me avataan tää polku."

Tämä oli huojentava linjaus ministeriltä, joka halusi katkaista siivet huhuilta, jonka mukaan hän haluaisi päästää tuon kuvailemansa monsterin valloilleen.

Epäilykset olivat saaneet lisää tuulta alleen, kun Kiuru otti 4.11.2013 intopiukeana vastaan Päivi Lipposen (SDP) johtaman koulutusviennin edistämistä käsitelleen työryhmän selvityksen, joka piti sisällään myös lukukausimaksujen perimisen EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta tutkinto-opiskelijoilta.

Kirjoitin tasan vuosi sitten (19.11.2013) tänne city-blogiin tekstin tästä aiheesta: "Lukukausimaksut ovat karhunpalvelus Suomelle."

Vuosi on kulunut. On aika tehdä vuositarkastus ministerin lupauksista.

Kevään 2014 kehysriihessä ministerin lupaus piti, sillä Vihreät ja Vasemmistoliitto tyrmäsivät Kiurun esitykset lukukausimaksuista.

Kesän 2014 minihallitusneuvotteluissa ministerin lupaus piti, sillä Vihreät tyrmäsivät Kiurun esitykset lukukausimaksuista.

Syksyn 2014 budjettineuvotteluissa ministerin lupaus piti, sillä Vihreät tyrmäsivät Kiurun esitykset lukukausimaksuista.

Mutta mitä tapahtui ministerin lupauksille, kun Vihreistä ja Vasemmistoliitosta kumpikaan ei ollut enää hallituksessa tyrmäämässä Kiurun esitystä lukukausimaksuista.

Tadaa! Kiurun esitys lukukausimaksuista lähti lausuntakierrokselle. Että sellainen ministeri. Ja sellaiset lupaukset.

Jos ministerin toimintatapa kyrsii, mutta kannatat lukukausimaksuja, alla vielä lisälinkit tänään Keskisuomalaisessa kirjoittamaani kirjoitukseen sekä SYL:n puheenjohtaja Piia Kuosmasen radio-haastattelu aiheesta:

Keskisuomalainen 19.11.2014

SYL:n puheenjohtajan Piia Kuosmasen radio-haastattelu

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi