Kun äiti juo – lukijan kertomus

  • Mikko Salasuo

Lähdin lukemaan eilen mitä ikäihmisten alkoholin käytöstä on kirjoitettu. Taustalla oli minulle tullut maili, jossa eräs blogin lukija kertoi tarinan äitinsä alkoholiongelmasta ja pyysi kirjoittamaan aiheesta. Kuuden teemaa käsittelevän artikkelin jälkeen lopetin, sillä ymmärsin, etten lukemalla tavoita millään minulle lähetyn viestin tuskaa. Siispä teen kuten mailissa lausuttiin: ”Voit käyttää tätä vaikka tutkimusaineistona blogissasi jos haluat”. Poistin jutusta kaikki tunnisteen ja hieman muokkasin. Se ei kaipaa muuta. Kertomus on ajatuksia herättävä:

Äitini on alle 60-vuotias yrittäjä. Noin kolme vuotta sitten hänen ennen kohtuullinen alkoholinkäyttönsä lähti lapasesta. Tilanne sitä ennen oli hyvä. Äiti tienasi mukavasti, hänellä oli varaa käydä ulkomailla parikin kertaa vuodessa ja nauttia elämästä. Tilanne kuitenkin muuttui yhtäkkisesti. Äiti meni naimisiin ja jo häissä tuoreen pariskunnan kauniimpi osapuoli oli niin päissään, että ihmettelen miten pappi yleensä vihki heidät.

Äiti alkoi aluksi viedä töihin mukanaan mehupullossa viiniä, sitten jaloviinaa ja kännissähän se töitä teki. Vatsataudit alkoivat yleistyä ja samalla poissaolot töistä. Pahimmillaan ”vatsatauti” iski neljä kertaa kuukaudessa. Palvelualalla toimivana, alkoi tästä tulla ongelma ja lopulta asiakkaat kaikkosivat.

Samoissa vaatteissa, pesemättömänä ja monen päivän meikit naamassa rouva ajeli taksilla töihin. Töistä riensi suoraan paikalliseen kuppilaan, josta palasi umpikännissä kotiin sammumaan, vaatteita monesti riisumatta, kengät jalassa.

Lopulta pariskunta muutti Helsingistä kotipaikkakunnalleen pienempään kaupunkiin. Sukulaiset ehtivät jo toivoa, että nyt juominen pysyy hallinnassa, kun on muuta tekemistä. No, eipäs mikään muuttunut. En tiedä kumman idea oli aloittaa kotiviinin tekeminen, mutta nyt he juovat keskenkäynyttä, hiivasakkaista, ihan helvetin pahaa kotiviiniä. 25 litran sammio kestää parhaimmillaan 8 päivää, sitten tehdään jo uutta.

Humalassa kaatuilu on aiheuttanut äidille lukuisia murtumia, jalat ovat romuna ja kompuroi eteenpäin miten kuten. Äiti ei ole enää työelämässä mukana, koska murtumat ja muut tapaturmat pakottivat eläkkeelle. Eri päihde- ja mielenterveysihmisten kanssa puhuttuani lopputulos on se, että kukaan ei voi auttaa: ”ihmisen pitää itse tajuta ongelmansa”.

Toissailtana äiti sai kännissä kohtauksen. Ambulanssi käväisi kokeilemassa pulssia, joka löytyi. Samoin verestä ripaus alkoholia, tasan 3 promillea. Siis ihmisellä joka on linnunlaiha ”pelätti”, koska juominen on syönyt kaiken rasvan kehosta. Kolmen promillen humalassa siis eletään ja välillä ajellaan autoakin. Me omaiset pelkäämme jatkuvasti, että jompikumpi pariskunnasta ajaa jonkun päälle.

Äitini on muuttunut käveleväksi linnunpelätiksi, joka ei hoida terveydellisiä ongelmiaan kuin pakotettuna. Hän juo päivittäin kiljua (sitä kai se keskenkäynyt kotiviini on), riehuu, kärsii mielenterveysongelmista. On aika hanurista, että kellään ei ole halua tai aikaa auttaa. Ei jatkuvasti sekaisin oleva ihminen ole kykenevä päättämään omasta hyvinvoinnistaan. Miten ihmeessä saan hänet hoitoon?

Huudan vastatuuleen!

Kirjoitettaessa soi Freukkarit - Töölööseen

15 kommenttia

Anonyymi

17.9.2011 16:45

Kai tässä on omat asiat loppupeleissä ihan suht mallillaan... Tsemppiä kirjoittajalle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.9.2011 17:28

Jaa, äidillesi voit ainoastaan kertoa huolestasi Hänen puolestaan ja osoittaa tosiasiat kuin ne on. Muuten voit auttaa itseäsi tekemällä sen ja tavallaan se on Sinun osuutesi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.9.2011 19:30

Ongelma on äitisi,ei sinun .älä syyllistä itseäsi.et ole ongelmaan osallinen.Syyt juomiseen voi olla hyvinkin erilaiset. Itse join aikanaan,kun ei ollut mitään järkevää syytä olla selvipäin,tai yleensä elää. Hoitoon ohjaus,tuskin muuta vai tehdä. Jaksamista sinulle..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.9.2011 22:19

Kiitos Mikko :´)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.9.2011 22:47

Alkoholi on pirullista ainetta ja sen käyttöä suorastaan ihannoidaan. Moni ei varmaan edes tajua miten pahalta se meno näyttää ulkopuolelta, näin en myöskään itse tajunnut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

lindagee

17.9.2011 23:35

Kirjoittajahan mun käsittääkseni just hädissään KYSYY miten se "hoitoon ohjaus" tässä tapauksessa käytännössä tehdään. Pakottamaanhan ei todellakaan pysty - ellei sitten juova ihminen joudu muista syistä sairaalahoitoon, ja ongelmaa oteta siinä yhteydessä painokkaasti framille. Yleensä EI oteta, jos ja kun ihminen itse kiivaasti vastustaa. Ajokortin menetyksen jälkeen voi siirtyä ajelemaan taksilla jne. jne. Meillä se meni niinpäin, että äitini jaksoi yrittää vuosikausia hyvällä ja pahalla jankuttaa viinankäytöstä. Ei mitään vaikutusta, koska alkoholiriippuvaisen on viinansa juotava. Ei siinä läheisen kannattaisi tietysti omaa elämäänsä pelätä, mutta niinhän he usein tekevät. Ihmisen toimittaminen puoliväkisin katkolle tai vastaavaan paikkaan ei välttämättä tuota mitään pitkäkestoista tulosta. Apua ja tukea ON saatavilla sekä virallisesta järjestelmästä että vertaistuen puolelta, mutta valitettavasti sitä tosiaan pitää itse haluta, jotta se voisi tehota. Kaikki keinot, joilla juomista saa vähennettyä, kannattaa kokeilla, jos sellaisia löytyy. Asiasta kannattaa puhua suoraan, vaikka huolen ja surun näyttäminen onkin tuskallista kaikille osapuolille. Voimia!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.9.2011 13:23

Tärkeä aihe. Itse tiedän tarkalleen tämän sellaisessa perheessä kasvaneena, jossa alkoholiongelmia on ollut. Onneksi yheiskunta on muuttunut ainakin siinä mielessä parempaan suuntaan, että ymmärtääkseni nykyään lapset huostaanotetaan siitä kasvuympäristöstä melko nopeasti. Toisin kuin esim. 1970-luvulla, jolloin kukaan ei puuttunut eikä välittänyt. Siksi olenkin pohtinut, että oliko sitä nk.yhteisöllisyyttä lopulta yhtään enempää silloinkaan. Keskustelin asiasta erään kriisityöntekijän kanssa ja hän vahvisti, että nykyisin tilanne on parempi siinä mielessä, että on yhteistyötä olemassa poliisin ja sosiaalitoimen kanssa lasten asemasta alkoholiperheiden piirissä.
Itse olen siis joutunut kasvamaan sen helvetin keskellä, kun alkoholi hallitsee koko elämää ja KUKAAN EI PUUTTUNUT TAI VÄLITTÄNYT!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.9.2011 16:56

EI OLE VIINAN KERA LEIKKIMINEN ,MIEKIN TEI AIEMMIN KOTIVIINIÄ ,EI SITÄ KYLLÄKÄÄN KESKEN KÄYNNIN JUOTU ,MUTKUN MIES TUNTUI OTTAVAN LIIAN USEIN ,NIIN LOPETIN TEON ,JA HYVIN PÄRJÄTÄÄN ,NOIN KERRAN KUUSSA OSTETAAN PULLO PARI MIETOA VIINTÄ ,YHESSÄ SITTEN OTETAAN ,JA SIIHEN SE JÄÄ ,VAATII ITSEKURIA PITÄÄ KOHTUUDESSA ,MEILLE SE ONNISTUU .

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.9.2011 08:34

(^ Caps lock...) Olen itse sitä mieltä että jonkinlainen alkoholistien pakkohoito pitäisi pystyä järjestämään. Ihminen, joka mahdollisesti viettää viikkokausia päissään on vaaraksi itselleen. Pakkokeinolain perusteella ihmisiä viedään hoitoon tuon tuostakin. Sitä voisi soveltaa alkoholistien hoitoon myös. Asia nyt vain on niin että jos joku viettää lennokkaassa putkessa viikon, pari, kolme, hän ei todellakaan ole enää täysivaltainen päättämään omista asioistaan. Mun mielestä olis ihan okei viedä ihminen väkisin katkolle ihan vain siksi, että sitten kun pää selviää, me omaiset voisimme tulla kysymään että onko tämä todellakin sinun lopullinen valinta? Alkoholistin omaisena tuntuu kun seuraisi absurdia saattohoitoa. On pitänyt etäännyttää itsensä ennen rakkaasta henkilöstä ja se tuntuu todella pahalta, seuraat vierestä hidasta kuolemaa.
Mutta joo. Pitää itse tajuta? Entä jos on niin sekaisin ettei kykene tajuamaan?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.9.2011 15:49

Minunkin mielestäni perheen pitäisi pystyä passittamaan alkoholisti pakkohoitoon. Itse olen katsellut niin tädin, enon, enon vaimon, kuin oman isänikin alamäkeä lapsesta asti.

Kun muutin täysi-ikäisenä pois kotoa, katkaisin välittömästi välit kaikkiin. Aikani yritettyäni saavat nyt minun puolestani kuolla kuppiinsa, minä en enää ala hyysäämään, yritä ymmärtää, tai lohduttaa muita sukulaisia. Elän nyt omaa elämääni riittävän välimatkan päässä, joten eivät minua pääse enää vaivaamaankin. Jos kuitenkin löytävät ovelle asti, soitan poliisit ja usutan koirat kimppuun.

Ystävänsä voi valita, perhettään ei. Mutta ei niihin ole pakko pitää yhteyttä.

Ja joo, alkoholismi vissiin aika vahvasti geeneissä - silti jää viiniin viikonloppuisin, eikä koskaan niin kauan että on todella humalassa tai kärsii krapulasta seuraavana päivänä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.9.2011 19:07

Olen pohtinut, perytyykö alkoholisimi ? JOs on siis joutunut viettämään lapsuutensa ja nuoruutensa alhoholismia sairastavan vanhemman kanssa. Sitä lienee tutkittukin. Kai se alttius sairastua itsekin on suurempi. Pitää vaan olla itse "skarppina", kun tuntee ja tietää faktat asiassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

20.9.2011 11:20

Alkoholismi ei mielestäni edes ole sairaus, pitää nyt itse kullakin sen verran selkärankaa ole, ettei päädy puistokemistiksi paistamaan oksupizzoja sillan alle.

Mikäli alkoholismi periytyisi ns. pakosta, olisin kai itsekin jo 'vatsataudissa'. Mutta onhan se hyvä tekosyy juopoille; kato ku emmä sille mitään voi, se on periytyvä sairaus. P*skan marjat.

T: Anonyymi Eilen 15.49

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.9.2011 16:36

En usko että alkoholisimi on periytyvää tai geeneissä kyllä se enemmikin on opittu tapa hoitaa arkielämän ongelmat tai siis vältellä niitä ja tunne-elämän myttyröitä. Tämä tapa voi tarttua lapsuuskodista jos ei ole tarkkana ja tee valintoja! Vastuu on itsellä kuten väkivalta perheissäkin ; täytyy tietoisesti katkaista kierre! Me ei vaan aina liikuta tietoisella tasolla...jos valinnat tehdäänkin tiedostamatta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.10.2011 11:45

Kyllä on surullista.Äidiltä ainakin ajokortti pois.Aiheuttaa sivullisille päihtyneenä ajaessaan todella vaarallisia tilanteita.Tässähän alkaa pian pelkäämään maantiellä ajoa,jos siellä ajelee humalaiset.Ajokortti ehdottomasti ensitöiksi pois.Ei ainakaan ole vaaraksi liikenteessä jos ajelee taksilla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.10.2011 11:52

Olipa surullinen tarina.Äidiltä ajokortti välittömästi pois.Ei aiheuta siten humalassa ajaessaan ainakaan vaaratilanteita toisille.Taksilla hän voisi hyvin liikkua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi