Lahjokaa lapset päihteettömiksi!

  • Mikko Salasuo

Monet ovat metodit, kun vanhemmuus ja kasvatus ovat pahasti hukassa. Laukaan kunnan Vihtavuoren koulussa käytettiin vuodesta 1999 Selvä Sopimus -nimistä ohjelmaa. Oppilas sitoutuivat päihteettömyyteen ja vastavuoroisesti vanhemmat sitoutuvat maksamaan lapselleen viikon pituisen ulkomaan matkan tai muun palkinnon ja koulu osallistuu matkan järjestämiseen. Keväällä 2009 matka tehtiin Kyprokselle. Matkaan osallistui 26 yhdeksäsluokkalaista, jotka kaikki anoivat kyseiseksi ajaksi vapaata koulua. Muilla 64 oppilaalla oli normaalit työjärjestyksen mukaiset koulupäivät. Heistäkin suurin osa oli mukana Selvässä Sopimuksessa, mutta he olivat sopineet huoltajansa kanssa muunlaisesta palkkiosta.

Eräs äiti kanteli asiasta oikeusasiamiehelle, sillä vanhempia kehotettiin maksamaan lapsilleen rahaa, jotta nämä pysyvät erossa tupakasta ja alkoholista yläasteen ajan. Koulu antoi myös vanhemmille ohjeita siitä, miten lapsia kannustetaan maksamalla heille roskapussien viennistä, mattojen puistelusta ja muusta kotityöstä. Apulaisoikeusasiamiehen päätöksen mukaan: ”liittyy Selvä Sopimus -toimintamalliin perusopetuksen maksuttomuuden ja oppilaiden yhdenvertaisen kohtelun kannalta tulkinnanvaraisia seikkoja. Sen vuoksi tämä toiminta matkoineen ja retkineen tulisikin nähdäkseni järjestää muulloin kuin koulun opetussuunnitelman mukaisena työaikana tai sitten liittää se selkeästi osaksi yläasteen koulutyötä.”

Melkoinen kiemura. En ole käynyt Laukaan Vihtavuoressa, mutta millainen vanhempi on valmis lahjomaan lapsensa päihteettömäksi? Millainen koulu lähtee tällaiseen toimintaan mukaan ja mitä helvettiä kunnan virkamiesten päässä liikkuu? Puhutaan valmentajavanhemmuudesta, helikopterivanhemmuudesta, curlingvanhemmuudesta, mutta suora lahjontavanhemmuus on minulle uusi tuttavuus. Kyseessä ei toivottavasti ole yleinen ”maan tapa”, kuten eräissä muissa piireissä, mutta hämmentävä pedagoginen insidenssi.

Mahtaa Laukaan nuorilla olla ollut naurussa pitelemistä perjantaisin vanhempien rahoittamilla pussikaljoilla, kun ovat heittäneet herjaa: tää Sopimus on ihan Selvä, mutta minä en todellakaan!

Kirjoitettaessa soi Klamydia - Pienin pojan elämää!

5 kommenttia

Anonyymi

16.8.2010 01:00

Onhan laukaalaisten puuhastelussa jotain hyvääkin nähtävissä. He ovat ihan oikeasti yrittäneet tehdä edes jonkinlaista kodin ja koulun välistä yhteistyötä lasten raittiuden eteen. Kuitenkin raittiuden valvomisen mahdottomuus tekee Selvästä Sopimuksesta tekopyhää muualle katsomista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

26.8.2010 11:31

en ymmärrä miksi tutkija kammiostaan kritisoi selvä sopimus toimintaa. Tuskin löytyy montakaan perhettä, jossa ei kasvatuksen välineenä jossain vaiheessa käytetä palkkiota, ehkä liian usein käytetään sanktiota, joita kohtaan murrosikäisen on helppo kapinoida tai kokeilla rajojaan.
Kannattaa oikeusasiamiehen sekä tutkijan tutustua toimintaan ennenkuin antaa lausuntoja "musta tuntuu" näkemykseen perustuen.
Palkinnot ovat hyvin erilaisia ja perheen keskeisesti sovittuja sekä perustuvat vapaaehtoisuuteen.
Peräänkuulutetaan nuorten osallistamista ja heidän näkemyksiään huomioon ottamaan. Kyseisessä tapauksessa erittäin suuri enemmistö nuorista on sopimuksen kannattajia ja tuskin kenenkään nuoren tai perheen tilannetta sopimus tulee päihdekasvatuksen osalta heikentämään. Päin vastoin ylä-asteella kodin ja koulun yhteistyön mahdollisuuksia tuli lisätä ja tässä on erinomainen malli kehittää yhteistyötä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

26.8.2010 12:21

onko salasuolla omia kidejä? Todennäköisesti (toivottavasti) ei.
Teoria ja käytäntö on vaan niin erilaista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.9.2010 12:02

mitä helvetin kidejä ?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

21.9.2010 20:54

Hei! Kannattaisipa lukea tuo allaoleva linkki

http://neuvoa-antavat.stakes.fi/FI/kehittaminen/tyovalineet/nuoret_1.htm

Tämän takia voisit tulla tänne Leppävesi-Vihtavuori aluelle ja näkisit 90 % seitsemäs-yhdeksäsluokkalaisten vanhemmista, jotka riemumielin lähtevät tähän lajontaan mukaan. Täällä on vieläpä niin pienet piirit, että naapurit ja heidän lapsensa tunnetaan (ja jopa tervehditään tavattaessa). Eli valvonta toimii...

Varmasti monen muualla Suomessa kännäävän lapsen vanhempi olisi riemumielin näin loistavassa toiminnassa mukana. Kyllähän me kaikki tiedämme, etteivät yläkouluikäiset lapset saisi päihteitä vielä käyttääkään, mutta me myös tiedämme ettei mitään muitakaan rikoksia saa tehdä. Poliisit siis pois viralta!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi