Lapsen kanssa

  • Aapo Puskala

Olimme vaimoni ja 8-kuisen tyttäreni kansa viikon Portugalissa. Tähän asti olin ollut siinä luulossa, että lapsen kanssa olisi jotenkin hankala matkustaa. Paskan marjat. Lapsen kanssa on helppo matkustaa.

En koskaan mene lentokonejonoon ensimmäisenä enkä mielellään ollenkaan, sillä vihaan jonottamista. Menimme rauhassa istumaan ja minä surffaamaan puhelimella. Jonoa kertyi noin 40 ihmistä. Meillä oli lapsi sylissä ja rattaat tyhjinä. Kun portit avattiin, virkailija viittoi meidät ensimmäiseksi portista. Pääsimme ensimmäisenä sisään koneeseen vaikkemme edes pyytäneet mitään.

Aina, kun astuimme Lissabonissa täyteen metroon tai raitiovaunuun, meille tarjottiin heti istumapaikkaa. Suomessakin on toki tarjottu, mutta varsin harvoin. Lapsi on usein vaimollani kantoliinassa, ja kerran hänelle on tarjottu Suomessa ratikassa istumapaikkaa. Tarjoaja oli nuori ulkomaalainen mies.

Eräällä Lissabonin metroasemalla hissi oli rikki eikä sillä kerrosvälillä ollut liukuportaita. Ehdin juuri manata mielessäni "Pirnales!" kun eräs mies tarjoutui kantamaan rattaat kanssani portaat ylös.

Hotellin aamiaispöydässä lapselle tuotiin syöttötuoli. Välillä lapen aika käy pitkäksi ja hän kaipaa syliin. Aikuisen aamiainen hidastuu kun syömiselle jää vain yksi käsi. Tässä auttoi hotellin tarjoilja, joka tarjoutui pitämään lastamme sylissä että vaimoni saisi syötyä.

Paluumatkalla lentoasemalla oli lähtöselvitykseen hiukan jonoa. Ehdimme olla jonossa ehkä 20 sekuntia kun virkailija tuli vetämään meidät sivuun ja vei meidät toiselle tiskille. Lähtöselvitys oli hoidettu jonotuksineen kolmessa minuutissa.

En ole ymmärtänytkään, kuinka paljon erityiskohtelua lapsen kanssa saa.

Minulla on tänä vuonna kaksi kuukautta, jolloin tuloni ovat selvästi paremmat kuin muina kuukausina. Ensimmäinen näistä on isyysloma ja toinen isäkuukausi. Toki asiaan vaikuttaa se, että olen tarkoituksella pienentänyt palkkatuloani viime vuodesta.

Jokaikisissä vaaleissa lapsiperheiden vaikeuksia painotetaan ja heille luvataan lisää tukea. En ymmärrä, miksi. Me saamme jo kaiken ja elämä on harvoin ollut yhtä helppoa. Pian saamme kotihoidontukea, lapsilisää, hoitolisää ja kuntalisää. Summat eivät ole erityisen suuria, mutten ole kyllä koskaan ymmärtänyt, miksi ihmeessä muiden pitää osallistua meidän lapsemme elättämiseen. Miksi muiden pitää maksaa meidän valinnoistamme?

Sääliksi käy veronmaksajia. Pääosin juuri kohtuuttomien verojen vuoksi pienensin palkkatuloni murto-osaan aiemmasta. Suomessa palkitaan huonotuloisuutta ja lasten tekoa valtavasti. Suurin rikos tässä maassa taas on palkkatyö. Eläkemaksut huomioiden jo pienestäkin tulosta menee puolet muille kuin työn tekijälle.

13 kommenttia

shiwan8

19.9.2010 06:16

OT alkaa: Penskan naamataulusta päätellen lapsi on omasi. Onneksi olkoon. Et ole siinä 10% porukassa joka elättää jonkun muijan syrjähypyn tuloksena syntynyttä pentua. OT loppuu.

Minulla ei ole mitään suuria veroja vastaan jos niillä saa vastinetta rahoilleen. Voitaisiin ottaa koko Ylen siivu verkon ylläpitokustannuksia lukuun ottamatta ja tehdä sillä rahalla vaikka vakioksi isyystestit perheenlisäyksien osuessa kohdalle. Käytännössä sosiaaliset ongelmat kasvaisivat hetken piikkinä varmasti mutta oppisivathan sitten ihmiset vähän katsomaan mihin niitä vehkeitään käyttävät ja kenen kanssa. Mitä lapsen kanssa matkustamiseen tulee niin pääset vähemmällä koska pennuilla on taipumus tylsistyessään tehdä kanssaihmisten elämästä helvettiä eikä se palvele minkään firman etua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.9.2010 16:29

OT: Shiwan, kyllähän sun pitäis tietää, ettei lapsen naamataulu kerro totuutta. Kyllähän nyt normaali mies vaatisi DNA -testejä välittömästi asian varmistamiseksi! OT loppuu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

20.9.2010 09:47

Ei vittu Shiwan. Voisi oikeasti luulla, että olet itse kärsinyt lapsuudessasi siitä että mutsisi ei vaan kerta kaikkiaan osannut tyytyä sun isukkipappaan. Kaikki naiset eivät ole jakorasioita. Siinä teille OT:ta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nine

20.9.2010 18:53

Ehkä olisi hyvä muistaa, että lapsiperheitä on erilaisissa elämäntilanteissa. Ei kaikilla ole asiat kuin teillä. Hassua, että tätä tarvitsee edes mainita...

Mutta kivaa, että oli kiva loma.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lumiere

21.9.2010 00:30

Joillakin ihmisillä on hassu tapa peilata kaikkea ainoastaan oman tilanteensa kautta. siitä näitä juttuja kumpuaa. Samoilla linjoilla olen siis Ninen kanssa.

On muuten ihan normaali käytäntö, että lentokoneeseen päästetään ensin sisään liikuntarajoitteiset ja lapsiperheet pois toisten jaloista tupeksimasta.

Sitä myös mietin, että miksi suomalaista kulttuuria ja suomalaisia pitää aina olla negaamassa ja vertaamassa, että kyllä siellä Teneriffalla oli niin hyvä palvelu ja kohteliasta väkeä jne.

Kyllähän se varmasti mieltä lämmittää saada oikein extra-hyvää kohtelua, kun matkustaa tursitirysään ja käy matkaesitteen suosittelemissa paikoissa. Sitä sitten verrataan kotona Jakomäen Esson kahvilan palveluihin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aapo Puskala

21.9.2010 12:01

Lumiere sanoi ensin, että joillakin on "hassu tapa peilata kaikkea ainoastaan oman tilanteensa kautta" ja sitten, että on ihan normaali käytäntö päästää lapsiperheet koneeseen ensin.

Täsmälleen päinvastaiset perustelut, ja molemmat pätevät ihan samalla tavoin, Hienoa, jatka samaan aukottomaan tapaan.

Ja mitä siitä, vaikka on yleinen käytäntö päästää lapsiperheet ensin? Sanoinko, ettei olisi? Minähän juuri sanoin, että matkustaminen oli helppoa kun sai erityiskohtelua! Sehän se pointti olikin!

Ei muuten olisi pahitteeksi lukea enemmän ja olettaa vähemmän. Emme olleet missään turistirysässä, matka oli minun osaltani työmatka. Nuo kokemukset ovat Lissabonin julkisesta liikenteestä (jossa on muuten aivan pirusti enemmän poppoota kuin vaikkapa Helsingissä). Tilaa antaneet ihmiset olivat mitä ilmeisimmin matkalla töihin tai sieltä kotiin. Eipä silti että Suomessakaan erityisesti parempaa kaipaisi, hyvin on pärjätty. Sitähän minä juuri tuossa sanoin, että asiat ovat varsin hyvin.

En missään "negannut" suomalaista kulttuuria. Sanoin vaan, että portugalilaiset olivat kohteliaita. Aika kuvaavaa ja surullista, että koet tuon suomalaisten negaamisena. Tekisikö se sinsuta onnellisemman, että sanoisin, että olivatpa perkeleen vittumaista porukkaa?

Ja Teneriffalla tai muissakaan vastaavissa kohteissa en ole ikinä ollut enkä ikinä mene.

Ja lasiperheitä on erilaisissa elämäntilanteissa? Jee, kaikkiin asioihin sopiva yleispätevä perustelu mille tahansa. Kirjoituksessa mainituista asioista tulotaso on ainoa, joka tuohon sitä paitsi edes sopii.

Harvoin näkee noin ristiriitaista ja aiheen ohi menevää kommenttia kuin Lumieren. Onneksi olkoon, saavutus sekin. Voisit kommentoida enemmän itse kirjoitusta ja vähemmän ennakkoluulojasi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

21.9.2010 12:31

"Summat eivät ole erityisen suuria, mutten ole kyllä koskaan ymmärtänyt, miksi ihmeessä muiden pitää osallistua meidän lapsemme elättämiseen. Miksi muiden pitää maksaa meidän valinnoistamme?"

Tätä samaa olen minäkin ihmetellyt. Tosin tämä pätee moneen muuhunkin asiaan kuin vain lisääntymiseen. Miksi minun pitää maksaa jonkun toisen muksujen lätkä- tai fudisharrastuksista? Miksi minun pitää maksaa jonkun toisen oopperaharrastuksesta? Miksi minun pitää maksaa jonkun toisen YLEn propagandamasiinan katseluharrastuksesta?Jne. Meillä on varsin ihmeellinen loiseläjämentaliteetti hyvin monella ihmisellä. Ei haluttaisi ottaa minkäänlaista vastuuta omista menoista ja edes omasta jälkikasvustaan. Aina ollaan huutamassa valtiota eli veronmaksajia apuun. Ja valtiovalta toki vastaa hyvillään, mukavahan se on kontrolloida ihmisten elämän jokaista aspektia (siihenhän nämä tietyt tahot pyrkivätkin) ja suhmuroida verorahoilla kaikennäköistä hämäräperäistä.

Itse olen sitä mieltä, että pois kaikki verovaroin kustannetut avustukset kaikenmaailman järjestöiltä ja yhdistyksiltä (mukaanlukien myös urheilu- ja kulttuurijärjestöt) ja verot alas. Jokainen päättäköön itse mihin rahansa laittaa. Minä kykenen kyllä maksamaan omat harrastukseni ja elättämään omat mukeloni, jos semmoisia vielä joku kaunis päivä siunaantuu. Valtion tehtävä on pitää huolta perusturvasta, ei tunkea lonkeroitaan kaikille elämänalueille. Eikä varsinkaan olla nykyisenkaltainen veronmaksajia ryöväävä hyväveli- ja -sisko-järjestöjen uskomattoman härskin verovaroilla rälläämisen mahdollistava laitos.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lumiere

21.9.2010 14:39

No hui, vedäpä henkeä välillä ja lue kommenttini uudelleen. Sellaisia ajatuksia minulle herätti kirjoituksesi ja Teneriffa esiintyi teksissäni juuri siksi, että se edustaa hyvin turistirysää. Sinä et ollut siellä niin kuin itsekin kerroit ja mitä itsekin tekstistäsi luin

Mutta joiltakin kohdin kirjoituksestasi tule ajoittain tunne, että kyllä muualla ollaan kohteliaita mutta Suomessa ei. Tällaista asenetta esiintyy valitettavan paljon ja jopa media tukee sitä. Minä en syytellyt sinua mistään, ikävää että olet niin herkkänahkainen, että otat itseesi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.9.2010 13:04

Kyllä itsellenikin tuli "Lumieren" tapaan vähän sellainen olo, että tässä taas kerran yritetään mollata suomalaisia. Ei kaikkea tarvitse sanoa suoraan, rivien välistäkin voi lukea ja sinne voi myös kirjoittaa todellisia tuntojaan jopa vallan huomaamatta. Suomessa on toki paljon parantamisen varaa, mutta keskimäärin suomalaisessa yhteiskunnassa on enemmän niitä positiivia puolia kuin suurimmassa osaa maailman maista.
Se on henkilökohtainen kokemus, kun olen useammassa maassa asunut. Toki lyhyempiä aikoja, mutta kuitenkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lumiere

24.9.2010 22:40

Sitaateissa olevat kirjoitukset ovat suoria lainauksia bloginpitäjältä.

”Lumiere sanoi ensin, että joillakin on "hassu tapa peilata kaikkea ainoastaan oman tilanteensa kautta" ja sitten, että on ihan normaali käytäntö päästää lapsiperheet koneeseen ensin.”

Kyllä, niin sanoin.

”Täsmälleen päinvastaiset perustelut, ja molemmat pätevät ihan samalla tavoin, Hienoa, jatka samaan aukottomaan tapaan.”

Voitko suomentaa tämän? En ymmärrä, mitä tarkoitat.

”Ei muuten olisi pahitteeksi lukea enemmän ja olettaa vähemmän.”

Sanos muuta.

”Emme olleet missään turistirysässä, matka oli minun osaltani työmatka. Nuo kokemukset ovat Lissabonin julkisesta liikenteestä (jossa on muuten aivan pirusti enemmän poppoota kuin vaikkapa Helsingissä). ”

Mainitsit toki kirjoituksessasi Portugalin, luin sen kokonaan.

Mainittakoon nyt myös, etten asu Suomessa ja esimerkiksi Nykin/Lontoon/choose your city julkisessa liikenteessä on enemmän populaa kuin vaikkapa Helsingissä.

”Tilaa antaneet ihmiset olivat mitä ilmeisimmin matkalla töihin tai sieltä kotiin. Eipä silti että Suomessakaan erityisesti parempaa kaipaisi, hyvin on pärjätty. Sitähän minä juuri tuossa sanoin, että asiat ovat varsin hyvin.”

” AINA, kun astuimme Lissabonissa täyteen metroon tai raitiovaunuun, meille tarjottiin HETI istumapaikkaa. Suomessakin on toki tarjottu, mutta varsin HARVOIN. Lapsi on usein vaimollani kantoliinassa, ja KERRAN hänelle on tarjottu Suomessa ratikassa istumapaikkaa. Tarjoaja oli nuori ULKOMAALAINEN mies.

”En missään "negannut" suomalaista kulttuuria. Sanoin vaan, että portugalilaiset olivat kohteliaita.”

Ehkä kannattaa lukea se oma kirjoitus uudelleen ja pohtia millaisia tuntoja se saattaa muissa herättää.

” Aika kuvaavaa ja surullista, että koet tuon suomalaisten negaamisena. Tekisikö se sinsuta onnellisemman, että sanoisin, että olivatpa perkeleen vittumaista porukkaa?”

Joiltakin kohdin kirjoituksestasi tule ajoittain tunne, että kyllä muualla ollaan kohteliaita mutta Suomessa ei. Tällaista asenetta esiintyy valitettavan paljon ja jopa media tukee sitä. Minä en syytellyt sinua mistään, ikävää että olet niin herkkänahkainen, että otat itseesi.

”Ja Teneriffalla tai muissakaan vastaavissa kohteissa en ole ikinä ollut enkä ikinä mene.”

Teneriffa esiintyi teksissäni juuri siksi, että se edustaa hyvin turistirysää. Sinä et ollut siellä niin kuin itsekin kerroit ja mitä itsekin tekstistäsi luin

”Ja lasiperheitä on erilaisissa elämäntilanteissa? Jee, kaikkiin asioihin sopiva yleispätevä perustelu mille tahansa. Kirjoituksessa mainituista asioista tulotaso on ainoa, joka tuohon sitä paitsi edes sopii.”

Ei se ollut perustelu, se oli edellisen kommentoijan näkemys, johon yhdyin ihan vain sen takia, että kirjoituksestasi päätellen se saattoi ehkä sinulta unohtua. Minusta se oli hyvä pointti.

”Harvoin näkee noin ristiriitaista ja aiheen ohi menevää kommenttia kuin Lumieren. Onneksi olkoon, saavutus sekin. Voisit kommentoida enemmän itse kirjoitusta ja vähemmän ennakkoluulojasi.”

Pahoittelen, etten osannut kommentoida haluamallasi tavalla. Koin kyllä itse kommentoivani ihan aihetta, mutta joskus me ihmiset ymmärrämme asiat eri tavalla.

Ehkä sinun kannattaisi kertoa, millaisia kommentteja haluat, niin ei tarvitsisi kenenkään turhaan vaivautua kommentoimaan.

Mitä mieltä olet muuten aiemmista kommenteista, joihin et edes vaivautunut vastaamaan?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.9.2010 20:38

Minusta te ootte KAIKKI negatiivisia.

Olen itsekin ihmetellyt, kun etelässä lapsia rakastetaan ja täällä vihataan. Raskaana olevat tai pienten lasten äidit eivät saa erityiskohtelua, ellei sellaisena voida pitää nuorten miesten kiirehtimistä taakan kanssa kulkevan naisen edelle, että ehtii itse istumaan sporassa, tai pukumiehen kiilailua kassajonossa asenteella "eihän noilla kotiäideillä ole kiire mihinkään". Vastasynnyttänyt äiti ei jaksa seisoa nuorten miesten istuessa, pikkuvauva ei jaksa odottaa tissiä, vaikka pukumiehellä on kiire lottoamaan.

Olen itsekin ihmetellyt, kun neuvolat on ilmaisia ja valtio tukee perhettämme. Ratkaisin asian niin, että vien välillä omalla kustannuksella kersat yksityiselle (en vakuutusyhtiön piikkiin) ja laitoin lapset yksityiseen päiväkotiin. Kaupungin tarhat on mielestäni köyhille.

Puolisoni ei nostanut opintotukea, koska ei katsonut tarvitsevansa valtion almuja, eikä hae mitään kela-korvauksia, kun käy lääkärillä. Monet rikkaat ovat ihmeen pihejä ja lypsävät valtiota kierolla "verot ovat liian korkeita"-filosofiallaan.

Käsitän samaan aikaan, että maassamme on helvetin köyhiä lapsiperheitä. Ne ovat hei niitä, jotka eivät mene millekään matkalla lentokoneella. Jos ei tarvii tukia, niitä ei ole pakko hakea. ÄLKÄÄ HAKEKO! Lapsilisäkään ei hakematta tule.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

26.9.2010 01:21

Jes, miksi hakea lapsilisiä, jos ei oikeasti tarvitse. Sitä voisi psykoloogimme miettiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.12.2010 16:38

Voisikohan koirien omistajat saada kanssa vaikka koulutustukea, ja ruokarahaa lemmikeille? Ja kenties terraarioiden omistajat voisivat saada ilmaiset purut ja hiekat?
Arvostan kovasti lapselliselta ihmiseltä kuulla, että miksi muiden pitää maksaa toisten valinnoista. Lapet hankitaan ja se on jokaisen oma valinta, samoin kuin koirat jne lemmikit - en nyt vertaa lasta eläimeen mutta idean varmaan voi ymmärtää.
Itse annan kyllä paikkani lapsen vanhemmalle jos lapsi on kovin pieni, mutta sen joudun sanomaan, että ei se kovasti lämmitä kun takaisin saa katseen joka sanoo "no niin sinun kuuluukin tehdä". Ei, ei kuulu, voin pitää paikkani jos siltä tuntuu. Samoin kuin kaupungin virrassa mentäessä on aina rattaita tuuppivat mammat parkissa mitä ihmeellisimmissä paikoissa ja jos kehtaa ehdottaa että voisi hieman väistää niin saa riehaantuneen äidin niskaansa.
Pian sitä kai jaetaan mitalleja lasten teosta... onhan se todellinen saavuts! Saavat rahaa, istumapaikkoja, erityiskohtelua, alennuksia ja vielä kehtaavat äyskiä ja tiuskia joka paikassa ja asiasta ja vaatia lisää. En suostu ymmärtämään mikä siinä lapsenteossa on ollut niin ihmeellistä, että pitää kumarrella jokaista äitiä.

Eikö se riittäisi että tukea maksettaisiin niille jotka sitä oikeasti tarvitsevat - lapsia tai ei. Ja jokainen arvostaisi sitä omaa äitiä eikä heitä kaikki pitäisi kumarrella ja mielistellä. Koska meitä on moneen, voisivat äiditkin alkaa ymmärtämään etteivät kaikki ihmiset näe lapsentekoa ihmeenä ja kumartelun syynä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi