Lettukestit?

  • Jussi Rauvola

Kaikilla meillä on joskus ollut sellainen. Se on voinut olla kiva, söpö, kauhee, mitäänsanomaton, poissa, kännissä… mitä tahansa.

Tuutorit ovat pian taas täällä.

He odottavat jo lähtökuopissa uusia fukseja, mokuja, mursuja, pilttejä, alphoja, pupuja, smurffeja ja mitä näitä nyt on, päästäkseen opastamaan nuorempiaan tai ainakin tuoreempiaan akateemisen tms. maailman oikeille - tai oikeastaan lähinnä väärille - poluille.

Tuutoreiden tarkoitus on kai joskus ollut pehmentää uusien opiskelijoiden alkutaivalta vieraassa kaupungissa ja oppilaitoksessa. Mutta entisaikojen phuksit kertovat, että jo varhaisina vuosina koko touhu lipesi pahasti alkoholin suurkulutuksen ja muiden paheiden puolelle.

Tämä kaikille kaupungissa eläneille tuttu elo-syyskuinen (murhe)näytelmä on kuitenkin tietyllä tapaa ongelmallinen (ei, en nyt tarkoita sitä kun pitää loikkia oksennuksen yli ja estää haalaripukuista nörttiä saamasta turpaansa) :
Mitä tekemistä pitäisi keksiä tai mitä sanoa heille, jotka uskaltavat jo yliopistouransa alussa ylenkatsoa koko scheissea ja kiertävät kaikki fuksibileet vähintään kilometrin päästä?

Osa heistä sanoo, että he kieltäytyvät alkoholipitoisista tilaisuuksista uskonsa vuoksi (huom. ei siis alkoholin käytöstä vaan tilaisuuksista). Se on täysin fine, joskaan en tiedä missä kirjassa oleskelu alkoholinkäyttöä sisältävissä tilaisuuksissa kielletään. Aivan yhtä fine on kuitenkin sanoa, ettei kiinnosta. Ja moni sanookin. Osa vain jaloillaan.

Tokihan ylioppilaskunnilla on paljon alkoholittomia ja ei-alkoholiin-perustuvia tilaisuuksia, mutta kuinka niistä saisi myös fuksitapahtumien mainstreamia ilman, että mukaan luikertelee yhtäkään esityslistaa tai puolueen rekrytointiasiamiestä?

3 kommenttia

Anonyymi

28.7.2010 10:52

Minut tuutoritoiminta TKK:lla karkoitti tehokkaasti porukoista, ja opiskelu on tosiaan ollutkin yksinäistä puurtamista. Olen aina ollut hieman hiljainen ja ujo ja se hirvittävä viinanhuuruinen öyhääminen ahdistaa joskus vieläkin, puhumattakaan syyllistävästä fuksipisteiden keruusta. Jos et mene porukan mukana ja rieku niin maan perkeleesti ja suostu nolaamaan itseäsi kerta toisensa jälkeen, et saa lakkia ja olet vain surkea luuseri etkä edes mikään oikea opiskelija.

Näin aikuisempana on helppo vain ohittaa koko juttu hymähtämällä, mutta silloin 18-kesäisenä se oli kova paikka.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.7.2010 11:00

kuka jaksaa katsella samoja naamoja vapaa-ajallaan kun niitä joutuu koulussakin ihan tarpeeksi sietämään..?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jussi Rauvola

29.7.2010 11:09

Miksi pitäisi valita olevansa yksinäinen susi? Eihän muussakaan elämässä ole niin, että jos et vedä kännejä, et voi viettää vapaa-aikaa yhdessä humalaisten - saati sitten raittiiden! - kanssa.

Kännien vetäminen standardina on ylipäätään aika uhanalainen niin teinien, opiskelijoiden kuin eliitinkin keskuudessa. Tämä näin silmämääräisesti arvioiden, Mikolla tuossa laidalla on ehkä joku tutkimus aiheesta.

Tuutortoiminnan olemassaolo tähtää nimenomaan siihen, että opiskelijat eivät joutuisi puurtamaan yksin vaan tutustuisivat toisiinsa. Ilmeisesti lukiosta tullaan sen verran vieraantuneina ja ahdistuneina, että vastapäätä tuijottavia ikätovereita sietää vain, jos näkee heidät kahtena.

Ehkäpä tärkeintä ei ole fuksiaisten muuttaminen suviseuroiksi, vaan sen koko muun viikon (tai kahden) monipuolistaminen?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi