Mäkimies

  • Mikko Salasuo

Yksi suomalaisten kansanhuveista on ollut seurata Matti Nykäsen liitoa kilpauran jälkeen. Iltapäivälehdet, Hymyt ja Seiskat ovat sponssanneet Masan matalalentoa, eikä vauhdista ja vaarallisista tilanteista ole ollut pulaa. Joku voi nyt sanoa, että Matti sai mitä tilasi, mutta luulen lähempänä olevan muotoilun: lehtiä lukeva kansa sai sitä, mitä se Matilta tilasi. Mäkimies lähtee toisen kerran lusimaan pidempää kakkua. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tiistaina Masan törkeästä pahoinpitelystä vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Taustalla on viina, viina ja viina.

Nykästä voidaan pitää jonkinlaisena uuden media-ajan kansannarrien pioneerina. Hän on ensimmäisiä, joille media on maksanut sekoilusta ja tauotta repinyt miehestä juttuja. Mäkimies on unohdettu jo kauan sitten. Kansakunta sai 1980-luvulla balsamia heikolle itsetunnolleen Matin mitaleista ja sitten narrista revittiin kaikki irti – ivallisesti nauraen. Nyt lehdet tsuumaavat uuteen riistaan, Johanna Tukiaisiin ja BB-julkkiksiin, ja Masa jää hetkeksi unholaan.

Nykänen symboloi sotasukupolven suomalaisen miehen tarinaa – talvi- ja jatkosodan käyneiden miesten tarinaa. Ensin tuli sankaruus ja sitten viina, kirves ja perhe. Nuoruus meni Suomen kansakunnan kunniaa puolustaessa ja taistelun tauotessa arki oli liikaa. Uskon juuri tämän tekevän Mäkimiehestä niin rakastetun ja kiinnostavan henkilön. Vaikkei iltapäivälehtiä muuten lukisikaan, niin Masasta puhuttaessa täytyy lukea viimeiset kuulumiset siitä, miten suomalaisen mieshahmon reliikki pitää kansallista stooria yllä.

Mäkimiehen lento ei kuitenkaan ole ikuista. Hänen terveytensä on jo osoittanut merkkejä viinan höyryisen elämän rasittavuudesta. Nuorena rakennettu fysiikka on kuitenkin pitänyt sankarimme ilmassa. Tarinan loppu alkaa kuitenkin siintää edessä. Vankilassa Mäkimies ei ongelmistaan pääse. Pahimmillaan päinvastoin. Kun kakku on lusittu, hyppää matti taas vauhtimäkeen, lähestyy hyppyrin nokkaa ja ponnistaa! Mäkimies nousee vielä kerran korkealle, mutta perinteisellä tyylillä voi alastulo jäädä tekemättä – viina, terveys, väkivalta, itsen nöyryytys, jopa kuolema - lopulta Matin kohtalo on se, minkä Suomen kansa, ei hän itse, tilasi.

Kirjoitettaessa soi Freukkarit - Lintumies

5 kommenttia

Marinia

27.8.2010 12:52

Kun Matti menestyi mäessä, niin minua ärsytti se, että hänelle annettiin aina kaikki henkilökohtaiset mokat anteeksi tuosta vaan, ja eikun mäkeen taas, ja uutta kunniaa Suomelle niittämään.

Nyt minua harmittaa se, että hieno mäkimies on unohdettu (osittain, onhan hänellä faneja) ja kaikkia näitä mokia nostetaan esille ja niillä herkutellaan. Olen pahoillani myös siitä, että Matilla alkoi elämä mennä nykyiseen suuntaan. Yhtä hyvin hän voisi tällä hetkellä toimia mäkihypyn valmentajana, joka antaisi neuvoja nuoremmille mäkimiehille. Toivottavasti elämä kuitenkin siitä seesteytyisi laulajanakin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.8.2010 13:47

Kannattaisi ottaa faktoista selvää, ennen kuin kirjoittelee ympäripyöreitä. Asia viedään hovioikeuteen, joten ei tässä Matti vielä lusimaan ole lähdössä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.8.2010 15:16

Ei kun siis Mattihan tulee linnassa uskoon ja alkaa sitten saarnamiehen uransa vapauduttuaan. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.8.2010 15:43

Tosiaan kannataisi. Hoviin saa valittaa mutta voimassa oleva tuomio on 1v 4kk. Väkivaltarikoksissa joissa on näin selkeä näyttö, tuo tuomio tuskin muuttuu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mikko Salasuo

27.8.2010 15:59

Anon ehdottaa ottamaan faktoista selvää. Nykäsen juristi tosiaan ilmoitti valittavansa tuomiosta hovioikeuteen - sinne ei mitään kollektiivisesti viedä. "Valmistelussa voidaan pyytää täydentämään valitusta. Tämän jälkeen hovioikeus päättää ensin, otetaanko valitus enempään tutkintaan. Jos kolme hovioikeuden jäsentä on vakuuttuneita siitä, että asia on ratkaistu jo käräjäoikeudessa oikein, käsittelyä ei jatketa." Ennen hovin käsittelyä käräjäoikeuden tuomio on voimassa. Perusteet olivat sen verran selkeät, että rangaistus tuskin alenee - päinvastoin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi