MDPV - Desingn flippaaja

  • Mikko Salasuo

Viimeisen 15 vuoden aikana on markkinoille vyörynyt suuri määrä uusia päihteitä. Eräs tuoreimmista on nimeltään MDPV, josta lehdet kirjoittelivat vuonna 2009 uutena seksihuumeena. Ainetta kaupataan amfetamiinin ja kokaiinin rinnalla. Vaikutukset lienevät stimuloivia, sillä miksipä muuten kukaan korvaisi kokkelin tai pirin halvemmalla vaihtoehdolla. Nyt MDPV:tä on ollut katukaupassa niin pitkään, että sen sivuvaikutuksista alkaa tihkua käyttäjätietoa. Stoorit ovat kaukana seksistä tai euforiasta. MDPV on suoraan sanottuna saatanan huono ja hengen vaarallinen vaihtoehto muille aineille. Sekä psyykkiset että fyysiset haitat kuvataan todella karuiksi. Erityisesti psyyke on kovilla ja moni kokeilija ja käyttäjä flippaa pahasti.

Aine oli pitkään täysin laillista, mutta on hiljan siirretty lääkeainelistalle. Tämä tarkoittaa sitä, että maahantuontia, myyntiä ja välittämistä voidaan säännellä edes jollakin tavoin. Diilereille tilanne on kuitenkin herkullinen. Koska MDPV ei ole huumausainelistalla, voi sitä tuoda maahan ja kaupata ilman kovien rangaistusten pelkoa. Kuiskaukset kaduilta kertovat, että ainetta suorastaan tyrkytetään jengille amfetamiinin ja kokaiinin vaihtoehtona. Tämä on markkinataloudessa loogista, sillä nyt on todellinen diilerien etsikkoaika. Myydään halpaa kemiallista paskaa maksimimäärä ennen kuin se siirretään huumausainelistalle. Riskit ovat myyjälle pienet, mutta ostajalle sitäkin suuremmat.

En ota yleisemmin kantaa päihteiden kokeiluun tai käyttöön, mutta nyt on pakko setämäisesti herätellä jengiä. Tässä muutama STOP-huumeille ry:n keräämä käyttäjäkommentti:

”Parissa päivässä - kuukaudessa nuppi on valmis lataamoon”
”En oo nähny yhtään jannua joka olis kestäny paria kuukautta pidempään”
”Vainoharhat alkaa jo parissa päivässä”
”Älytön väkivalta / raivo”
”Vanhalla piripohjalla psykoosi v*tun helpos@”
”Toleranssi nousee todella nopeesti”
”Vetää helposti liikaa”

Tiivistäen edellinen: käyttäkää järkeä kun sekoitatte kuuppaanne. Pysykää kaukana MDPV:stä, sillä se on ”fast lane” lataamoon tai hautaan.

Kirjoitettaessa soi Social Distortion - Story of My Life

6 kommenttia

ZOMQandBarbieQ

19.2.2010 16:08

pään sekoittaminen on vitun tyhmää

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dumblocks

21.2.2010 17:22

"Aine oli pitkään täysin laillista, mutta on hiljan siirretty lääkeainelistalle. Tämä tarkoittaa sitä, että maahantuontia, myyntiä ja välittämistä voidaan säännellä edes jollakin tavoin."

Mistä käsitys, että laillisuus haittaisi sääntelyä? Hollannissa kokemukset ovat toisensuuntaisia... Taidat sekoittaa "säänneltävyyden" siihen, että käyttäjiä ja myyjiä voidaan rangaista. Käyttäjille on vain haittaa virkavallan "kontrollista", huumeongelma kun ei pampulla parane.

Muista, että mainitsemasi mahdollisuus edes jonkinasteiseen säätelyyn poistuu kokonaan, kun kyseinen vastenmielinen ryönä siirretään huumelistalle. Silloinhan aineen markkinat siirtyvät vielä syvemmälle "maan alle", jolloin myös "kontrolli" siirtyy järjestäytyneelle rikollisuudelle, joka ei tunnetusti kysele papereita eikä välitä potentiaalisten käyttäjien terveydentilasta.

Ainoa järkevä tapa säädellä keskushermostoon vaikuttavia aineita on myöntää, että 60-luvulla tehtiin käsittämättömän suuri virhe siirrettäessä kontrolli lääkäreiltä (eli asiantuntijoilta) virkavallalle (jotka ovat myöhemmän kokemuksen perusteella kaikkea muuta kuin asiantuntijoita), ja palauttaa kontrolli takaisin ammattilaisille.

Mitä tulee näihin uusiin aineisiin, joita tulee markkinoille kuin sieniä sateella, luulisi ihmisten tajuavan, ettei kannata kiskoa jotakin, mistä ei ole tutkimustietoa saatavilla. Kontrollipolitiikan muutoksesta olisikin ehkä eniten hyötyä juuri tästä aiheesta tiedottamisessa. Lääkäreillä olisi sentään hippokrateen vala, joka toisi oletettavasti toimintaan jonkinlaista vastuullisuutta. Se ehkä estäisi sellaista disinformaation levittämistä, johon poliisi on sitoutunut peräänantamattomalla tarmolla. Nythän ainkaan nuoret eivät usko virkavallan "valistukseen", koska eivät ole tyhmiä. Tiedon monopoli, joka mahdollisti poliisille valheiden suoltamisen siitä kärähtämättä, on rikkoutunut, kun jokainen voi hankkia tietonsa itse, helposti ja nopeasti. Nyt saatavilla oleva tieto jakautuu niin, että on olemassa propagandaa suuntaan ja toiseen, mutta ei juuri neutraaleja esityksia aiheesta. Lääkärit olisivat oikea taho tuottamaan sellaisia.

Kieltäminen ei auttanut alkoholin kontrolloimisessa - miksi se auttaisi nyt uusien vaarallisten aineiden suhteen samassa ongelmassa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mikko Salasuo

21.2.2010 18:57

"Mistä käsitys, että laillisuus haittaisi sääntelyä? Hollannissa kokemukset ovat toisensuuntaisia... Taidat sekoittaa "säänneltävyyden" siihen, että käyttäjiä ja myyjiä voidaan rangaista."

En rehellisesti tunne sitä, miten teollisuus- ja tutkimuskemikaaleja säännellään hollannissa. Arvelen kuitenkin saatavuuteen vaikuttamisen olevan tiettyyn pisteeseen saakka universaalia. Ennen lääkeainelistalle siirtoa kuka tahansa saattoi tilata ainetta kemienteollisuudesta vaikkapa 100 kilon erän. Lääkeainelistalle siirtäminen mahdollistaa maahantuonnin sääntelyä. Logiikka seuraa aika pitkälti GHB:n prosessia 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Ennen lääkeainelistaa ja huumausainelistaa gammaa saattoi tehdä kotonaan kymmeniä litroja. Käyttöannosten ollessa millilitroja, riitti siitä kavereille jaettavaa. Itseasiassa myös ekstaasin tarina jenkeissä on aika samankaltainen. Esimerkiksi Dallasin alueella ekstaasia sai ostaa visalla, tilata puhelimitse ja myydä baareissa vapaasti 1980-luvun alussa. Sitä mainostettiin jopa lehdissä. Sen suosio olikin opiskelijapiireissä ja baareissa huima. Kun pelko kriminalisoinnista levisi myyjien ja laittomien laboratorioiden tietoon, alkoi massatuotanto. Hinta droppasi 25 taalasta 8 taalaan. Voitot pyrittiin maksimoimaan kunnes toiminnasta tulisi laitonta. Dallasin alueella ekstaasia myytiinkin arvioiden mukaan 30 000 tablettia kuussa, vuonna 1984. (Salasuo, Mikko 2004. Ekstaasin jäljillä - MDMA:n eli ekstaasin leviäminen länsimaiseen nuorisokulttuuriin. Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti 41:4, 71-84).

Sääntelyn piiriin tulon jälkeen sekä GHB että ekstaasi tuolloin yhdysvalloissa menettivät nopeasti suosionsa. To the poin: eli vastaukseni dumblocksin kommenttiin lienee seuraava: kannabiskeskustelun argumentit ja käytön dynamiikka eivät toimi kaikkien aineiden kohdalla. Arvelen sinun viittaavan juuri siihen Hollanin kokemuksilla. Maailma ei myöskään ole niin mustavalkoinen, etteikö sääntelyllä maitokaupan hyllyn ja huumediilerin luukuttamisen välillä olisi harmaan sävyjä. Kannabis onkin sitten ihan toinen juttu ja sen nykyisen kaltaisen sääntelyn järkevyyttä voi helposti kyseenalaistaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dumblocks

22.2.2010 22:13

Lääkeainelistalle siirtäminen vaikuttaakin olevan järkevä ratkaisu. Valitettavasti viranomaiset ovat tässä prosessissa aina harmillisen hitaita, mikä mahdollistaa vastuuntunnottomille nilkeille minkä tahansa (huumekäytössä uuden) roskan kauppaamisen pitkähköksi ajaksi.

Kuten sanoit, sääntelypolitiikassa on eri tasoja, jotka voi nähdä vaikkapa sitten niinä harmaan eri sävyinä. Näistä juuri aine x:n huumausainelistalle siirtäminen tuottaa ongelmia x:n käyttäjille, joilla ei yleensä muutenkaan mene turhan hyvin. Vastenmielisyyteni kontrollia kohtaan johtuukin lähinnä tästä sosiaalisia ongelmia lisäävästä kontrollipolitiikan askelmasta. Utopioimastani lääkärien suorittamasta valvonnasta en uskoisi seuraavan vastaaavanlaisia ongelmia.

Nimenomaan järkevää ja toimivaa kontrollia siis oli tarkoitus sohaisullani peräänkuuluttaa, ei mitään anarkiaa, jossa kukaan ei sääntele mitään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.4.2010 11:37

En ymmärrä, minkä takia pitää pyöritellä ratkaisuvaihtoehtoja, onhan nää jutut olleet ennenkin niin, että mitään et sille voi, jos joku on tyhmä, ostaa kadulta paskaa, jota luulee toimivaksi kamaksi ja ohops kuolee kun ei ottanut selvää mistään ja ainoana elämän punaisena lankana on nupin sekoittaminen. Mielestäni on tottakai surullista, että mdpv ja muut mömmöt ovat yhteiskunnassamme ja että kaikilla tyypeillä ei ole nähtävästi itsesuojeluvaistoa, ja vielä surullisempaa on että täytyy saada vainajia sekä paljon median huomiota, jotta silmiä avautuisi..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.5.2010 19:21

Miksi "fast-lane" on tarjolla?
MIksi haitattomia pitää kieltää, kun samalla uskomatonta kuraa on laillisesti saatavilla? Eikö kannabis olisi jo aika laillistaa, niin ei tarvittaisi tälläistä desing-paskaa ja alkoholia?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi