Mistä lapset tulevat?

  • Aapo Puskala

Lapsilla on paljon kysymyksiä. Miten korkealle ilmapallo voi lentää ennenkuin se poksahtaa? Kumpi sattuu enemmän, auton alle jääminen vai meduusan pistos? Miksi kädet ja jalat tulevat kylvyssä ryppyisiksi? Miksi korviin kerääntyy vaikkua? Montako hiusta minulla on päässäni? Mitä tapahtuu, jos nielaisee purukumin? Miksi laivoissa on pyöreät ikkunat? Miksi saippua kirvelee silmissä? Miksi jalkapallo on englanniksi soccer? Tarvitsevatko isot kotieläimet apua poikasten saamisessa? Ja tietysti ikiaikainen klassikko: mistä lapset tulevat?

En ymmärrä, mikä viimeisessä kysymyksessä on vaikeaa. Kuinka moni ei oikeasti tiedä, mistä lapset tulevat? Mitä pelottavaa tai hävettävää lisääntymisessä on? Jos lisääntyminen on tabu, on suurinta osaa eläinten (ja miksei ihmistenkin) käyttäytymisestä mahdotonta ymmärtää. "Mistä lapset tulevat?" -kysymyksen vaikeus on ainoastaan omaa rajoittuneisuuttamme seksuaalisuuen suhteen. Miksi sitä ei saisi sanoa lapselle? Kyllä paavillakin on pallit pippelin alla, eikä siinä ole mitään erikoista. Vai onko muka?

Yritä sen sijaan selittää ymmärrettävästi ja ja järkeenkäyvästi, miksi ihmiset tappavat toisiaan sen vuoksi, että toiset uskovat eri satuihin kuin toiset? Miksi rakennetaan aseita, joilla voi tuhota maapallon sata kertaa. Miksi sotilaat saavat tappaa, kun tappaminen on kiellettyä? Oppiiko ihminen vankilassa hyväksi? Näihin kysymyksiin onkin paljon vaikeampaa antaa johdonmukaiset vastaukset, jotka eivät ole ristiriitaisia heti syntyessään.

Loppujen lopuksi on aika helppoa selittää lapselle, mistä lapset tulevat.

Mutta entä ne muut kysymykset? Folioilmapallo nousee noin 15 kilometriin, kuminen noin 9 km korkeuteen. Meduusan pistos sattuu enemmän kuin "tavallisen" auton alle jääminen kaupunkinopeudessa. Sormet tulevat ryppyisiksi, koska vedessä pitkään lilluessa ihon päällä oleva talikerros huuhtoutuu pois ja iho imee vettä ja turpoaa eikä mahdu entiseen tilavuuteen. Korvavaikusta 60% on kuollutta ihoa ja loput korvan eritteitä. Näiden tarkoitus on kuljettaa korvasta pois kuollutta ihoa ja likaa. Aikuisella ihmisellä on päässään 100 000 hiusta tai hiustuppea. Purukumi valmistetaan viidestä perusaineesta, joista neljä liukenee ruuansulatuksessa. Viides on sapotillapuun maitiaisneste, joka kulkeutuu ruuansulatuksen läpi parissa päivässä ja luonnossa maatuu noin viidessä vuodessa. Laivoissa ja lentokoneissa on pyöreät ikkunat, koska metalli murtuu herkemmin kulmasta, ja laivat ja lentokoneet vääntyilevät liikkeellä ollessaan. Pyöreät ikkunat ovat kestävämpiä kuin kulmikkaat. Saippua kirvelee, koska silmien pH-arvo 7 eroaa saippuan 9:stä. Jalkapallon syntyaikaan Englannissa 150 vuotta sitten perustettii yhdistys (association) jalkapalloa hallinnoimaan. Myös rugbyä kutsuttiin jalkapalloksi, ja tästä aikanaan kehittyi (amerikkalainen) jalkapallo. "Yhdistusjalkapallo" lyheni muotoon assoc ja vielä soc(cer). Soccer tulee siis englannin sanasta association, yhdistys. Yleensä eläimet eivät tarvitse seksiapuja, mutta huomattavasti erikokoiset yksilöt silloin tällöin tarvitsevat. Esimrkiksi jos ori on paljon tammaa suurempi, se pitää ehkä ohjata sisään. Jalostetut siat ovat joskus liian pulleita, ja koska sikaseksi kestää 20-30 min, eivät ne aina jaksa hoitaa hommaa loppuun ilman apua.

Näihinkin vastauksiin voi tietysti kysyä aina uudestaan "miksi", ja loppujen lopuksi vastaus on aina "en tiedä". "Jumala" on vain toinen tapa sanoa, että ei tiedä. Paljon pahempi kuin "en tiedä" on luulo oikeasta vastauksesta. Se ei tuota uutta tietoa ja lopettaa uuden tiedon etsimisenkin. Se pysäyttää edistyksen.

3 kommenttia

Walter de Camp

26.7.2010 17:38

Ihailen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.7.2010 00:42

Olen huojentunut, kun sain vastauksen tuohon ilmapallokysymykseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.7.2010 16:18

grilli bileet temmulla <3

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi